• Vill du prova på "Ett måste i varje husbil"? Klicka på "Husbilsplatser" i den blå menyraden.
    Våra demo-husbilsplatser finns i Göteborgs Norra Skärgård
    Mer information om programmet, klicka här.

Alde säkerhestventil avtappning argos 747 var finns den??

Argos 747

HBK Medlem
Inlägg
397
Kommun
Vara
HBK-Nr
7399
Hej har vintersäkrat vår nya husbil idag. Har dock en fråga om tappning vatten/aldepanna hitta två slangar i garaget på vår argos 747 2019 i garaget på motsatta sidan av där aldepannan är placerad en röd och en blå slang. När jag öppnar dessa rann allt vatten ut vad jag förstår. Vattentanken har jag tömt genom att öppna dennes kran så långt allt gott men när jag hade en truma sist i vår förra bil hade jag en frostsäkring till varvattenberedaren som tömde den. Den var svart/blå. När jag läser på nätet verkar det finnas en gul säkerhestventil till alde pannan men har letat som en tok någon som vet var den finns i en argos 747 2019? Läst min instruktionsbok utan att bli klokare. Pannan sitter i bak på förarsidan och på röd och blå slang är ändar på slangar tar stop där och vipporna är gula kan det var dem som är avtappningen ändå? på passagerarsida bak i garaget.
 
Senast ändrad:

KOKKAKI

HBK Medlem
Inlägg
370
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
9452
Hej. Jag har Aldepanna i vår Carthago och har dom två kranarna precis som du beskriver. Den ena är för pannan ( röda) och den andra (blåa) är för färskvattnet, öppna båda och pannan är tömd på vatten. Om du har någon ytterligare ventil i din bil vet jag inte, vi har ingen sådan. Det sitter en backventil på pannan och ytterligare en någonstans på den blåa slangen. Blås inte med tryckluft för att tömma ut färskvattnet för då går backventilen på blåa ledningen sönder. Töm och torka rent vattenlåset i köket och handfatet på toaletten glöm inte vattenlåsen i duschen. Om du har dusch i garaget och även dusch inne glöm inte att tömma dem. Om du har tryckvattenpump lossa filter burken och töm den. Ställ alla vattenkranar halv öppna då kan eventuellt kvarvarande vatten expandera när det fryser till is utan att fördärva kranarna. Köp toatanks rengöring på Biltema och följ instruktioonen detta för att få en fräsch toa tank till våren. Mvh.
 

Argos 747

HBK Medlem
Inlägg
397
Kommun
Vara
HBK-Nr
7399
Tack de mesta har jag koll på men tyckte det borde finnas en säkerhetsventil men så kanske inte är fallet. Utan dessa två blir det. Mvh Ulf
 

skalman52

HBK Medlem
Inlägg
634
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Har du en avtappningsventil till VV-beredaren som har en liten "vinge", som man fäller upp för att tappa ur vattnet, så fungerar den som säkerhetsventil också.

Frostskyddsventilen (svart/blå) finns inte om du har ventilen med "vinge".

Står beskrivet i min ALDE-manual på sidorna 14 och 15.

MVH
Hans
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.202
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
På biler med trykkvatn og Alde burde det finnes 3 kraner for vintertøming. 1 før pumpen og 1 etter pluss en på varmvatn. Om disse 3 er montert som laveste punkt på respektive krets så gjennstår kun ååpne blandebatteriene for full tømming. Stengte pumpen åpnet disse kranene og alle blandebatterier, det var vår vintetømming i 16 år med N+B Flair med Alde - ingen problemer.
 

Argos 747

HBK Medlem
Inlägg
397
Kommun
Vara
HBK-Nr
7399
Bilen har inte tryckvattenpump. Har kollat överallt under bilen idag utan att hitta fler utlopp än de två för varmt och kallt.

Kan tillägga att dessa två vippkranar sitter under pannan. Pannan är alltså placeras högre upp i fordonet än kranarna.
 

Argos 747

HBK Medlem
Inlägg
397
Kommun
Vara
HBK-Nr
7399
Får nog dra slutsatsen att så är fallet för mig också annars borde jag hitta något under bilen. Tack
 
Toppen