Hej igen, som jag misstänkte den stumdragna varianten med shims/hylsa mellan innerringarna som det borde vara på din bil.
Lite svårt att förklara med enbart skrift

tyvärr. Vet inte hur jag skall börja eller sluta faktiskt.
Som jag skrev ovan så är det faktiskt rätt svårt att få till lagerspelet med allt monterat på bilen.
Spelet som skall vara är alltså axialspel, glappet på axeln fram och tillbaka när muttern är dragen, för mellan innerbanorna sitter en distanshylsa som skall ha rätt längd tillsammans med shims så det finns lite spel kvar när allt är stumdraget. Om hylsan är för lång så blir det glappt, om hylsan är för kort så klämmer man ihop det hela för mycket och blir utan spel i lagren. Det som håller samman det hela är ju alltså axeltappen och muttern på drivaxeln.....
Om vi nu har hela benet uppe i ett skruvstycke

, vi har bytt ytterbanorna som sitter i själva huset/ styrspindeln, där ligger de koniska rullarna med sin hållare, innerbanorna ligger där också med sin distanshylsa/shims mellan innerbanorna samt hela hylsan med splinesen som övergår till hjulnavet som bromsskivan och hjulet sitter på.... Du ser hur den delen ser ut när du plockar sönder navet.
Men alltså spelet. i det läget (helst utan att ha fettat in lagren och utan att ha monterat packboxarna) kan man ta en lång bult eller en bit gängstång med stora brickor och muttrar som gör att man kan dra samman hela konstruktionen så allt blir klämt och som sagt distanshylsan håller mot så det finns lite spel kvar i lagren. Den gängstången skall man då alltså kunna sätta en mätklocka på i ena änden och då kunna "dra" stången fram och tillbaka så mycket som måttet på lagerspelet är.
Hoppas det blev begripligt

.
Sedan finns det problemet med distanshylsan/shimsen. De finns att köpa med lite stigande tjocklek, vilket är svårt om man måste skicka efter dem.
Om hylsan är för kort så kan man ev. göra egna distanser/brickor av tunna shimsplåtar och lägga mellan. Om distansen är för lång så kan man ju slipa av den lagom, men det bör ju ske i en maskin så det blir helt parallellt. Men helt utan shims så borde inte hylsan vara för lång... Eller?
Nästa problem är att om spelet behöver justeras med hylsans/shimsen så stämmer inte hylsans/shimsens längdändring helt med ändringen man får i spel för att det är ju koniska rullager och vinkeln på rullarna gör att spelet blir lite annan ändring på än ändringen av hylsans längd..........Phuuu krångligt förstår jag.
Man kan också pröva det här som många gör (även verkstäder) men missar en rejäl koll på slutet.
Shims finns ju oftast till för att kompensera mindre missar eller toleranser i själva maskinbearbetningen vid tillverkningen av delar och axlar. Lager har ju sådan precision att det inte skiljer något nämnbart alls på dem. Om lagerlägen m.m. inte blivit nötta och stukade så bör då gamla shimsen stämma med nya lager monterade.
Om man byter allt på bilen och inte i ett skruvstycke och skruvar samman allt t.o.m. hjulet så skall man alltså ha ett litet men ändå väl kännbart glapp när man greppar hjulet och vickar på det. När det är för mycket är svårt att veta tyvärr men kännbart som sagt, samt nästan omöjligt att mäta med mätklocka mot drivaxelns ände när allt sitter på bilen.
Kan också vara lite svårt att känna tyvärr med nytt fett inbakat rejält mellan rullar och banor. Att montera en gång utan fett vore bäst för att känna spelet men för mycket jobb när man gör allt monterat på bilen.
Om det är för mycket glapp så behöver man plocka sönder igen och ändra shimsen om det går eller slipa av hylsans längd liiite.
Har man inget kännbart glapp alls så
måste man göra något åt det med en tunn shimsbricka eller längre distans eller något, för lagerspelet minskar när hjulet blir varmt och då går det nästan garanterat åt skogen helt enkelt.
Hoppas det inte blev för rörigt och i alla fall lite förklarande. Kanske inte fullt så jäkligt som det låter, men man
måste, MÅSTE ha lite lagerspel när man är klar.
M.v.h. JANKRO.