• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Kost och hälsa funderingar...

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.864
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Ibland är det extra spännande att skriva inlägg, man vet inte hur det skall tolkas av er där ute men jag gör ett försök då jag är riktigt nyfiken.:rolleyes:

Skrivs mycket här på HBK just om kost, Jappe du är en klippa som startat upp det och också väldigt duktigt på att hålla det vid liv! Stort TACK!


Jag läser
allt om detta då det rör mig väldigt mycket, jag har haft ett rent h-v-t-e tills jag för ett gäng med år sedan började förstå att när man varit på sjukhuset och får dricka bedövningsmedel, hämtar ut piller efter piller som skall göra en "frisk" måste något vara helt sjukt!:(

Jag är inget proffs på kost men jag har lärt mig många saker om kost & motion.


När jag läser mycket av allt som skrivs får jag en känsla av att för många handlar det "bara" om att gå ner i vikt... har jag rätt?


För min del handlar det om att må bra!


Hur många känner igen:

Tänk om jag ändå hoppat över det jag drack igår...
Tänk om jag lagt mig lite tidigare...
Tänk om jag inte ätit så mycket...

Tror att listan skulle kunna göras rätt lång
:oops:

Nu till mina funderingar:

Jag har "stängt av" gluten laktos socker ja allt som är kolhydrater (undantag päron) en lång tid nu.

Jag har fått många tankar om just detta efter allt som skrivits här på forumet, när jag startade med detta hade det inget med LCHF att göra.


Mjölk & grädde:

Jag har hela tiden druckit te med laktosfri mjölk 1,5%, den grädde jag ätit 36% laktosfri grädde. Jag vet att jag reagerar negativt på dessa produkter men har ändå gjort mig den skadan gång på gång:oops:

Igår bestämde jag mig för att ta reda på "tillsatser i dessa och varför"

Ringde Arla, Valio & Skåne mejerier.
Fick svar att den mjölk och grädde som är fria från tillsatser är Arla 40% grädde & 3% mjölk även laktosfri (laktosfri grädde utan tillsatser finns ej)

Så om det ska vara mjölk eller grädde blir det de sistnämnda från nu
:), skall bli spännande att se om det även här handlar om "skit" i produkterna...

Fett:

Saknar kunskap här...
LCHF HF High Fat förstår jag ej, jag äter ägg, grönsaker som innehåller 5g kolhydrater eller mindre /100g, nötkött, kyckling, fisk, squashfrön (bra att pilla med, tar en stund att bita bort skalet:)), Kokosolja/mjölk, bröd som Emma bakar.

I min kropp känns det inte som jag behöver tillföra mera fett så varför HF
:confused:

Emma är en klippa, hon bakar bröd till oss varje dag, snacka om bortskämd
:D

Receptet finner ni här:

http://www.husbilsklubben.se/forums/t61730-7/#post476963


Nu har jag nog spårat ur lite
:oops:

Den tanke som jag brottas med är:

Jag mår kass om jag skall frångå det jag mår bra av så jag låter bli (finns fåtal undantag... man är inte mer än människa).

Hur är det med er?

Mår inte ni dåligt när ni inte sköter er?
Hur mår ni efter att ha varit onyktra?
Mår inte ni dåligt om ni har en övervikt på 10kg och uppåt?
Kan det kännas bra om man inte rör på sig?
Är det värt det?
Om svaret är: jo det gör jag, varför gör ni inget åt det?
Om ni gör något åt det men trillar dit igen, varför trillar ni dit igen?

Det som fått mig till att må bra hela tiden är just att jag förstått att jag inte kan "bara ikväll" "bara till jul" "nu är det fest" mm.


Hur känner ni?


Kanske tycker någon att detta bara är dravel, för mig är det en stor del av livet
:)

Hoppas att det finns några av er som vill skriva lite tankar kring detta!


Kram på er!
 

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.649
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Medlemskap
2024
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Tack Lasse för ett bra inlägg.
När jag läste kom jag att tänka på en kommentar från en 80-talsvän. Du vet...alla ska ju dricka några rackabajsare på kvällen. Han fällde en kommentar som fastnade. Han sa så här: "Jag tål inte sprit, jag mår dåligt av det". Detta som en naturlig kommentar, precis som man inte tål laktos. Vi andra hade nog en tung morgon, men inte han:cool:

Nu väntar jag med spänning från andra kommentatorer:)
 
F

F.d. 25023

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Tack Lasse!

Vi äter sen mitt cancerbesked BARA ekologist, ingen garagen- grädde t.ex som många ekologiska grädden innehåller, överhuvudtaget lite mjölkprodukter, ytterst lite köttoch det bara som fågel, varje dag olika lök, nötter, bönor, linser. Olivolja ekologiskt, kanske lite rapsolja, fisk i alla former, skaldjur.

Ingen jäst, bakpulver, inget socker, vetemjöl, ris, potatis...Absolut inga halv -eller helfabrikat, även restaurangmaten måste vara ren. Svårt annars att veta vad de lagar maten av i kostnadsjakten. Såg alltid hemska saker att lastas till
restaurangerna i Gamla Stan på morgarna...


Anita lagar all bröd av råg eller dinkel med olivolja och surdegsbas.

Ekologisk rödvin som nattfösare, annars bara rent vatten.

Och jag har aldrig mått så bra, blod- och andra testvärden är på topp, puls mellan 36 och 40, vikten samma när jag var 18, cancern är där men min fasta tro är att om kroppen mår bra, har den svårare att gå fram.

Anita mår lika bra!

Hoppas ni alla har det bra

Hälsa familjen!
jyrki
 
Senast redigerad av en moderator:

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.864
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Hej Jyrki, kul att du skriver några rader.

Tror du nämnde varför ni äter försiktigt med kött men jag kommer inte ihåg anledningen, kan du vara snäll att friska upp mitt minne.

Ha det bäst Emma hälsar
 

Peter Lindblom

HBK Medlem
Inlägg
1.557
Kommun
Säter
HBK-Nr
10167
Medlemskap
2024
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Efter 40 så är det lätt att lägga på sig lite, upptäckte det själv vid bad med barnen att det började bli "kula".

Både jag och frugan är på "banan" idag :)
I veckorna så "sköter" vi oss, havrefras och lätt A-fil till frukost och kvällsmat, valfri lunch. Till helgen, Fredag eller Lördag (beroende på hur vi jobbar) svull med kebab/pizza/hemlagad go' mat samt öl (både öl & whisky för mig, Fredag + Lördag :D).

Min Mor motionerade, åt sunt och ekologiskt och fick en hjärntumör i Juli förra året (gick bort i Februari).

Jag har förmånen att i mitt jobb röra på mig hela dagen så det hjälper ju till.
Har ingen kost jag håller mig till, äter det som är gott fast mer till helgen.

Har absolut inget dåligt samvete för det jag stoppar i mig på helgerna. Min guru är Paulo Roberto, "stoppa inte i dig mer än du gör av med". Och så enkelt är det. Ät vad du vill av hela kostcirkeln, men inte mer än vad du gör av med. Går du upp eller ner i vikt så stoppar du i dig mer eller mindre än vad du behöver, detta är ju inte per dag, utan (inte vet jag, är inte så intresserad av kost) räknat på t.ex vecka.

Mat och dricka är ju liksom prickarna över "i", veckorna är det fullt upp med skola och aktiviterer så till helgen äter vi gott och slappnar av. Jag tror inte det finns något patent som passar för alla, det gäller att hitta det som passar för en själv.

(Lasse, när jag pratade med dig på kupolenparkeringen hette jag wolw66 på forumet, nu heter vi Peter & Helena, och importen gick bra :))

Peter :)
 

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.864
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Efter 40 så är det lätt att lägga på sig lite, upptäckte det själv vid bad med barnen att det började bli "kula".

Både jag och frugan är på "banan" idag :)
I veckorna så "sköter" vi oss, havrefras och lätt A-fil till frukost och kvällsmat, valfri lunch. Till helgen, Fredag eller Lördag (beroende på hur vi jobbar) svull med kebab/pizza/hemlagad go' mat samt öl (både öl & whisky för mig, Fredag + Lördag :D).

Min Mor motionerade, åt sunt och ekologiskt och fick en hjärntumör i Juli förra året (gick bort i Februari).

Jag har förmånen att i mitt jobb röra på mig hela dagen så det hjälper ju till.
Har ingen kost jag håller mig till, äter det som är gott fast mer till helgen.

Har absolut inget dåligt samvete för det jag stoppar i mig på helgerna. Min guru är Paulo Roberto, "stoppa inte i dig mer än du gör av med". Och så enkelt är det. Ät vad du vill av hela kostcirkeln, men inte mer än vad du gör av med. Går du upp eller ner i vikt så stoppar du i dig mer eller mindre än vad du behöver, detta är ju inte per dag, utan (inte vet jag, är inte så intresserad av kost) räknat på t.ex vecka.

Mat och dricka är ju liksom prickarna över "i", veckorna är det fullt upp med skola och aktiviterer så till helgen äter vi gott och slappnar av. Jag tror inte det finns något patent som passar för alla, det gäller att hitta det som passar för en själv.

(Lasse, när jag pratade med dig på kupolenparkeringen hette jag wolw66 på forumet, nu heter vi Peter & Helena, och importen gick bra :))

Peter :)

Hej Peter!

Kul att det gick bra att hämta bilen, du får visa den när du fyllt den med ljud:)

Som jag förstår det handlar det bara om vikt för dig, du mår lika bra även när du inte "sköter" dig om jag förstår dig rätt.

Så är det inte för mig:oops:, jag förstår att de finns många som har turen att få en kropp som tolererar både alkohol och en hel del onyttigt, vem vet hur dessa kroppar mår av det i framtiden:rolleyes:

Tack för dina rader Peter, lycka till med husbilen:)
 
F

F.d. 50252

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Lasse,
Utan att ha en aning om dina bekymmer och framgångar med "rätt" kostval så kan jag inte döma eller ha en egentlig uppfattning, men jag kan berätta om mina egna upplevelser.

Jag har aldrig varit vältränad!
,,men heller inte varit fet eller behäftad med problem kring min vikt annat än möjligen den känslan av att vara ful naken framför spegeln.
Fram till den dagen då jag såg mig själv på bild, liggandes på en badstrand, hade jag levt ganska bra med bilden av mig själv, men nu blev allting lite mera konkret.
På bilden framkom en snubbe tjock som en valross!

Lätt knäckt av verkligheten, beslutade jag mig för att göra något åt situationen.
Eftersom jag är naturligt lat, men har en ådra av envishet, läste jag in mig på ett antal genvägar och fastade för en metod som Hr Atkins hade tagit patent på.
Den gick ut på att ta bort kolydraterna i kosten enligt vissa givna mallar och så fick det bli.
Jag fimpade en del av mitt matliv (jag gillar att laga mat), rättelse, jag tog bort en hel del av det som varit vardag tidigare och startade resan mot ett slankare jag.
Det ska nämnas att innan detta så provade jag med att motionera bort min övervikt, men det gick inte sådär bra för jag höll på att dö i andfåddhet direkt och det var bara jobbigt.
Efter ett par veckor på "Atkins diet" så kunde jag konstatera att det fungerade väldigt bra, så bra att det gav mig en sporre till att fortsätta ett tag till. Kilona trillade av i ett mycket trivsamt tempo. Dessutom gavs jag tillfälle att käka bara det som var riktigt gott i kosten och det fungerade bra ett tag.
Efter ett tag så blev frånvaron av kolydrater, dvs, potatis och pasta, sylt socker, mjöl till reding och macka, en besvärande konsekvens av dieten.

Jag lever nu och jag gillar mat!

Men jag gillar ju även att leva och jag gillar mitt lättare jag.
Sålunda behöver jag finna ett sätt att kombinera mitt lättare jag med en livsstil som tillåter en macka lite nu och då.

Av den anledningen började jag springa.

Fortfarande med väldigt lågt intag av kolhyrater.
Fann att det var svårt att träna hårt och samtidigt förbättra sig i löpningen och i takt med att passen blev längre så började jag äta mer allsidigt.

Ifrån att ha varit näradöden på det första passet som kanske var 800 meter långt så avancerade jag till att springa Stockholm Marathon i år. Det var kallt och gick långsammare än vad som var tänkt, men det gick!

Utan vikt minskningen hade det varit omöjligt och utan lågkolydratmaten hade jag inte klarat att minska i vikt.
Därtill kan läggas att jag slutat ta blodtrycksmedicinen.

För snart ett år sedan så har jag bytt jobb och möjligheterna till träning är färre. Även möjligheterna till rätt konsthållning och konsekvenserna av det börjar synas med några kilon som börjar smyga sig på.

Det som Lasse frågade efter, fördelar och nackdelar med lågkolgydratkost:

+God mat
+Man blir mätt lätt och överäter inte
+Blodsockret ligger i bra balans i förhållande till insulinutsöndringen och man blir inte trött och "däst" efter en måltid.
+Behovet av att käka sött till efterrätt uteblir
+Det är lätt att gå ner i vikt då kroppen, via ketos kommer att omvandla fettreserverna till det glykogen som muskler och hjärna behöver för att fungera.
+Uthålligheten vid lågt effektuttag ökar.
+Blodtrycket går ned.
+Vilopulsen kan minska med ökad kondition, resulterat av ökad rörlighet.
+Väldigt lätt att bli bakfull
- Jäkligt tråkigt att äta ägg med bacon varje morgon.
-Kosten överhuvudtaget blir starkt begränsad
-Lätt att bli "sinnesslö" i brist på kolhydrater. (Detta är dock snabbt övergående)
-Omöjligt att pressa kroppen hårt fysiskt.
-Lätt att få dålig andedräkt
-Väldigt lätt att bli bakfull.
-Öl är väldigt svårt att få in i dieten.(ett problem om man som jag gillar öl):)

Det finns en massa för och nackdelar.
Som viktreduktionsmetod och för att hålla koll på ett krånglande blodsocker är metoden bra.
I övrigt så tror jag att det är bra att käka den mat som man som unik person mår bra av.

, va långt det blev,,
 

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.864
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Hej Erik och tack för din syn på "livet":)

För mig är inte vikten ett problem utan hur jag mår!:oops:

Inte ofta någon skriver om hur sin mage fungerar men här kommer lite om min...

När jag utesluter kolhydrater fungerar min mage så bra!:), går på toaletten regelbundet och nr:2 är normalt, jag kan också äta väldigt mycket mat utan några problem, och det gillar jag skarpt (älskar mat):p:

Kolhydrater...
Innan jag kom dit jag är idag har jag experimenterat en hel del, det som händer mig när jag äter fel är:
  • Känner mig svullen.
  • Ont i magen.
  • Känns som tarmen viker sig och det blir stopp.
  • Panik att gå på toaletten (kort förvarning och jätte löst)
  • Hamnar i psykisk obalans och mår skit!
  • Hur tokigt den än låter... vill äta mera=blir ännu värre:(
Jag hoppas och tror jag lärt mig att köra en rak linje nu:)

Har nu ätit Arlas 40% grädde vispad 2 gånger 1,5dl x2 utan att reagera negativt, skulle vara härligt om det är tillsatserna i de andra produkterna som är boven;)

Ha det bäst:cool:
 
F

F.d. 50252

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Citat:
Om svaret är: jo det gör jag, varför gör ni inget åt det?
Om ni gör något åt det men trillar dit igen, varför trillar ni dit igen?

Jag gav den där raden en extra tanke och den är lätt att svara på i mitt fall!

Jag har inte "trillat dit" i den bemärkelsen att allt är som förut.
Däremot har jag hamnat i en situation där jag inte kan kontrollera och planera min kosthållning som förut.
Jag har bytt jobb och bor på hotell (Scandic) 3 dagar i veckan.

Det här trodde jag skulle bli en baggis att fixa, men det visade sig vara lite bökigare än jag förutsett.
Menyn är lite begränsad och på vissa hotell så är viljan att hjälpa till lite begränsad med.

Att jag sen har fullt fokus på jobbet just nu och min simultanförmåga är helt utnyttjad gör oxå att det här med kost och träning har fått falla tillbaka något till förmån för ett snabbt besök i restaurangen och sen hopp i bingen för nya tag i morgon.

Så i takt med att jobbet kommer mer i fas med vardagen så kommer även mina möjligheter att planera livet att komma tillbaka och jag kommer åter att kunna ta kontroll över situationen och göra "rätt" igen.

Allt har sin tid här i livet och ibland måste man välja.
 

Krister Ursula 18

HBK Medlem
Inlägg
2.362
Kommun
Ängelholm
HBK-Nr
18
Medlemskap
2024
Sv: Kost och hälsa funderingar...

En sak att tänka på efterhand som åren går.
Ursula hade för en tid sedan en av patienterna på läkarmottagningen där hon tjänstgör, på besök.
Damen berättar att hon har varit i alperna och vandrat.
Ursula ställer frågan om det inte är arbetsamt och hur hon håller sig i form.
Kvinnan svarar, jag aktiverar mina muskler så mycket som möjligt och låter dom inte få en chans att förtvina.
Det ger mig en aktiv ålderdom.
Kvinnan är nittiotvå år.
Det finns om jag inte minns fel Gym på Scandic.
Försöker själv hålla musklerna aktiva.
Mvh. Krister o. Ursula
 
F

F.d. 24356

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Jag ingen expert på kost, men kan bidra med några tankeställare jag fått när jag rycktes ur den Svenska matkulturen för ett år sedan när jag flyttade till Italien. Sånt som jag inte ens tänkt på tidigare blev väldigt uppenbart när jag började äta Italienskt. Precis som många av er provade jag olika metoder i Sverige för att minska vikten lite öka träningsdosen och må bättre.

Nu mår jag bättre, vilket kan ha många orsaker, är nästan aldrig andfådd i onödan och har gått ner 8 kilo utan att ens försökt. Hur gick det till ?

Ska säga först också att jag aldrig haft problem med magen vikten (annat än några kilo) eller att träna kroppen, men när jag flyttade hit fick jag ändra på allt.

Numera tränar jag mycket men inte hårt, långa regelbundna promenader får gå före hårda pass på gymmet.

Kosten här är baserad på kolhydrater pasta ris och bröd är hörnstenar i Italiensk matlagning men även potatis.

Den stora skillnaden är att jag nästan blivit vegeterian inte för att jag planerat det utan för att maten här är vegetarisk till största delen baserad på färska grönsaker och frukt. Frukt avslutar alltid en bra Italiensk måltid.

Jag äter fortfarande kött men sällan och i mycket små mängder, en skiva torkad skinka eller några skivor salami, försvinnande små mängder jämfört med svenska biffar och köttbullar.

Fisk och skaldjur äter jag fortfarande men inte speciellt ofta och inte mycket.

Grönsaker av alla slag kokta färska eller grillade tillsammans med pasta och ris är tillsammans med frukten är huvuddelen av kosten här. Det enda fett som används är olivolja. Men olika typer av bönor och ärtor är en stor del av maten.

Men de stora skillnaderna som jag inte ens tänkte på i sverige är att jag helt slutat äta mjölkprodukter (utom ost) och helt slutat äta salt. Ingen grädde mjölk gräddfil eller smör inga såser på dessa heller och aldrig saltad mat.

Mjölk anses farligt här för vuxna människor och salt tycker ingen om.

Vin däremot anses nyttigt här men bara i små mängder ett eller två glas aldrig mer vin smakar man på men dricker vatten.

De stora skillnaderna mot kosten i Sverige är:

- inga mjölkprodukter utom ost
- inget salt
- inga såser
- bara olivolja som fett
- vin i lagom mängd
- Massor av grönsaker
- Massor av frukt
- Ytterst lite kött

Det var först när jag flyttade hit som jag insåg hur mycket salt mjölkprodukter kött och såser vi vräker i oss i Sverige.

Här är grönsaker inte en tomatskiva på tallriken utan hela rätten består av bara grönsaker och pasta eller ris, och det mår man utmärkt bra av.
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Jag har aldrig sett en italienare över 50 år som inte är tjock!

Jappe
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Socker i olike former kommer for mange i konflikt. og blir da tolket som laktose intoleranse.
Et eksempel for et par personer i mitt nærmiljø: de kan drikke melk, men ikke samtidig med fruktsukker eller hvitt sukker. Om de bruker laktosefri melk - no problem! De har og problemer med bakverk som i hovedsak består av hvitt fint hvetemel, men ikke med brød bakt hovedsaklig på grov rug og hvete (dinkel går og inn i denne grove gruppen). Men de samme personer har og problemer med kjøtt om det blir for mye i forhold til grønnsaker og ris/pasta/poteter - dvs.italiensk kosthold er for disse helt ok mens en ren LCHF diett gir magekramper.

Som Lasse så riktig sier i første innlegg - det viktige er at en mår bra og lytter til kroppens signaler.
 
F

F.d. 53081

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Det är svårt att komma undan kolhydrater när man är i Italien. Äter man i husbilen är det inga problem men på restaurang.
Var på en weekendresa till Rom för ett par år sedan, gick direkt upp 3 kg och mådde skitdåligt. Däremot i Tjeckien äter jag alltid på restaurang och mår skitbra. Går inte upp i vikt trots mycket öl.
 
F

F.d. 2621

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Jag har sedan några år en begynnande diabetes typ 2, som jag knappast kan påstå att jag lider av, äter i stort sett "förnuftigt" men vad jag vill. Jag blir regelbundet och trevligt övervakad av vårdcentralen här på orten, som håller koll på läget och har ordinerat 2 metformintabletter morgon och kväll.

Jag har egentligen ingen övervikt men minskar så sakta både den och midjemåttet. Tack vare våra hundar så tar jag regelbundet och dagligen skogspromenader om ca 5 km men motionerar annars inte på andra sätt. Är i övrigt frisk och alert.

MEN - så kom jag in på detta med LCHF, blev nyfiken och började pröva på att följa grundreglerna. Resultaten kom med en gång. Med den egna mätaren av blodsockret kunde jag direkt avläsa helt nya, lägre värden, Jag minskade på eget bevåg till 1 + 1 metformin-tablett och kunde fortfarande avläsa mycket bra, låga blodsockervärden.

DÅ - undrar man ju - varför har inte diabetessjuksköterskan, som ju är så duktig och noggrann annars, inte gjort mig uppmärksam på de möjligheter, som denna kostvariant tydligen ger??? Kanske är det för tidigt att dra några säkra slutsatser, och jag ska vänta ytterligare någon tid innan jag konfronterar henne med min dagbok över gjorda mätningar och om hur jag ändrat mina kostvanor. Hur stor kan risken vara att få förhöjda blodfett-värden? Är det det som kan bromsa sådan ordination?

Liknande erfarenheter måste helt enkelt andra ha gjort - låt höra!
 
H

hianders

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Kan rekommendera en bok Fettskrämd av Lars-Erik Litsfeldt och som handlar om LCHF och hans egna erfarenheter att LCHF är bra för diabetiker och överviktiga.

Inger
 
H

hianders

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Jag är inte LCHFare men mycket intresserad av att läsa om detta och provar ibland recept!! Idag ska vi äta broccoligratäng med bacon och ostsås (m grädde) och en (!!) potatis till.

Jag har lite svårt att se sambanden med att ta in mycket fett (grädde, smör mm) och att det ska vara "nyttigt". Att dra ner på kolhydrater verkar klart vettigt och bara vetskapen om detta gör att det går lättare. Lite svårt är det ju att låta bli potatis helt eftersom många husmanskosträtter det bara "ska" vara potatis till. Nåväl, kanske går det att lära en gammal hund att sitta :)

En bok med bra recept är också Ferry Food (av Björn Ferry bl a).

Skall bli intressant att höra vad din diabetessköterska säger Flat Mates.

Inger
 

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.649
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Medlemskap
2024
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Att man kan vara allergisk av socker är inget nytt, men i förra veckan lärde jag mig något nytt. Precis som Knut skriver att "hvitt fint hvetemel" kan vara boven till flera åkommor. Jag har inte studerat detta fenom nogrannare, men det har något med förädlingen att göra, dvs effektiv produktion med många korn och korta ax och då har det blivit nån bieffekt. Kanske därför man rekommenderar Spelt idag??
 

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.864
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Sv: Kost och hälsa funderingar...

Citat:
Om svaret är: jo det gör jag, varför gör ni inget åt det?
Om ni gör något åt det men trillar dit igen, varför trillar ni dit igen?

Jag gav den där raden en extra tanke och den är lätt att svara på i mitt fall!

Jag har inte "trillat dit" i den bemärkelsen att allt är som förut.
Däremot har jag hamnat i en situation där jag inte kan kontrollera och planera min kosthållning som förut.
Jag har bytt jobb och bor på hotell (Scandic) 3 dagar i veckan.

Det här trodde jag skulle bli en baggis att fixa, men det visade sig vara lite bökigare än jag förutsett.
Menyn är lite begränsad och på vissa hotell så är viljan att hjälpa till lite begränsad med.

Att jag sen har fullt fokus på jobbet just nu och min simultanförmåga är helt utnyttjad gör oxå att det här med kost och träning har fått falla tillbaka något till förmån för ett snabbt besök i restaurangen och sen hopp i bingen för nya tag i morgon.

Så i takt med att jobbet kommer mer i fas med vardagen så kommer även mina möjligheter att planera livet att komma tillbaka och jag kommer åter att kunna ta kontroll över situationen och göra "rätt" igen.

Allt har sin tid här i livet och ibland måste man välja.

Hej och tack för ditt inlägg, berätta gärna vad det är som gör det svårt när du ligger ute, att allt har sin tid det håller jag med dig om, jag tror dock att genom att vara bestämd och slå på järnviljan så går allt;) Vad tror du?

Ha det bäst //Lasse:)
 
F

F.d. 50252

Guest
Sv: Kost och hälsa funderingar...

En sak att tänka på efterhand som åren går.
Ursula hade för en tid sedan en av patienterna på läkarmottagningen där hon tjänstgör, på besök.
Damen berättar att hon har varit i alperna och vandrat.
Ursula ställer frågan om det inte är arbetsamt och hur hon håller sig i form.
Kvinnan svarar, jag aktiverar mina muskler så mycket som möjligt och låter dom inte få en chans att förtvina.
Det ger mig en aktiv ålderdom.
Kvinnan är nittiotvå år.
Det finns om jag inte minns fel Gym på Scandic.
Försöker själv hålla musklerna aktiva.
Mvh. Krister o. Ursula

Hej,
Jo det finns gym på scandic. Det finns även möjlighet att ta sig ut och prommenera eller springa runt lite i området runt hotellet om man har lite koll på vart man befinner sig så man kan hitta hem i mörkret på kvällen.
Problemet är inte möjligheterna till fysisk aktivitet, utan mer tid till densamma då klockan oftast är sen när jag anländer till hotellet.

Mvh Erik
 
Toppen