• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller nu även för kalenderåret 2026.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Grönkålen på halländskt vis

H

hianders

Guest
Det har varit en hel del skriverier (i blogen bl a) om att tillreda grönkål till jul. Vi har inte fått tag på någon fryst utan köpte färsk. Hur gör man då? Tacksam för råd och tips.

fru hianders/Inger
:holly-2-icon:
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Skölj i kallt vatten ,repa den sedan och koka den mjuk i buljong.Hacka och sedan stek den i smör sirap,skinkspad och grädde. Lycka till
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Hej Inger!

Vi köper Harplingekålen (djupfryst), hackar den och steker på järnet - smaksätter med ättika, socker, peppar och vispgrädde. Detta enligt min mammas recept.

Gott slut och Gott Nytt År!

Marie:santa1:

Såg inte att det var Rolf som var inloggad.
 
Senast ändrad:
Sv: Grönkålen på halländskt vis

:santa1:Hej

Bosse gör det samma. Vi köper Harplingekålen i Halland. Finns inte i Västergötland. Annat var det förr när han koka kål. Köpte en helsäck med grönkål, sköljde och repade bladen och sen koka han den i skinkspadet. Gud vilket jobb. Detta är mycket lättare med djupfryst kål. Han gör bollar utav det och sedan hackar han den och i stekpannan med salt och peppar och grädde. Tja ganska gott. Kram Berit:holly-1-icon:
 
Senast redigerad av en moderator:
Sv: Grönkålen på halländskt vis

:santa1:Hej

Bosse gör det samma. Vi köper Harplingekålen i Halland. Finns inte i Västergötland. Annat var det förr när han koka kål. Köpte en helsäck med grönkål, sköljde och repade bladen och sen koka han den i skinkspadet. Gud vilket jobb. Detta är mycket lättare med djupfryst kål. Han gör bollar utav det och sedan hackar han den och i stekpannan med salt och peppar och grädde. Tja ganska gott. Kram Berit:holly-1-icon:


GOTT NYTT ÅR.


Harplingekål.se
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Hej Inger!

God fortsättning o Gott Nytt År!

Grönkål ja,,jo du hackar ner den ganska fint, kokar de
helst i skinkspad eller i köttbuljong.
När den kokt ca 15-20 min, häller du av vattnet,
Och lägger över grönkålen i en stekpanna,
med lite smör i,,sedan häller du på grädde efter tycke o smak.
Låt det koka en stund krydda med salt o peppar efter behag.
(har du skinkspad krävs inget salt).
Detta är mums.:mat:

Lycka till!

Hälsa Hans.
Kram
Ingela
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Om man nu gör grönkålen på detta viset går det att spara i tex frys för att använda den senare eller skall den ätas med en gång?
Bobo
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Om det är mitt recept som gäller,,så visst går den att frysa.
Men klart bäst nygjord.
Detta är min svärmors recept från södra Halland.

Ingela
 
  • Gilla
Reaktioner: Ami
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Yes, I did it!! Med grönkålen!!

Jag kokade färsk grönkål m lite kalvfond i vattnet. Stekte sen i smör en kort stund och på med grädde. Smaksatte med krydd- och svartpeppar samt lite salt. Hade även lite sirap (ist för socker) samt lite ättika. Har blandat lite fr olika recept. Tack för dessa!

Vi åt detta till julskinka och potatis och tyckte det var JÄTTEGOTT! Det blev så lagom syrligt.
Det blir nog fler gånger :-):santa1:

fru hianders/Inger
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Ja vi gjorde så här. Köpte in kålen på Willyz i flygstaden(Halmstad) och betalade
60 kr kilot! För fryst.
Kanongod, uppskattades av alla, till och med av våra grannar.
Sedan kom jag över grönkål på Willyz i Limhamn. För 30 kr kilot. Ej fryst.
Den värmdes upp som föregående, och gissa, vilken smakade bäst)
Jo den halländska!
Så de så!

mvh
Fincan
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Om man nu gör grönkålen på detta viset går det att spara i tex frys för att använda den senare eller skall den ätas med en gång?
Bobo


Du kan också koka den i skinksbuljongen och frysa den i burkar. Ta fram och steka i grädde mm när det passar. Då blir det som nygjort.

Lovisa (som är västgöte men som jobbat med att koka grönkål i halland :D )
 
Sv: Grönkålen på halländskt vis

Jag läste för något år sedan att grönkål skall ha varit utsatt för frost innan den tillagas för då frigörs vissa smakämnen som inte går att få fram annars.
Vi fryser alltid kålen innan vi använder den.
Fincan tyckte ju också att frusen kål smakade bättre än färsk.
Hustrun brukar göra en väldigt god frittata med grönkål.
 
Tillbaka
Toppen