• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Onödigt vetande

F

F.d. 7747

Guest
:rolleyes: Visste du att namnet Manhattan kommer av det indianska ordet Manahachtaniet som betyder "ÖN DÄR ALLA BLIR FULLA " ?
Det syftar på festliga möten mellan kolonister och indianer .

Eller visste du att för några år sen fanns det 21 män i Dalarna som hette Annika och 20 som döpts till Elin ?

;) Rulla Lungt .
 

Hymer

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Lessebo
HBK-Nr
43
Medlemskap
2024
Sv: Onödigt vetande

Ja, Rune B, det visste jag. Och vad är det med det? Jag till och med vet att det du säger inte är riktigt sant. Men den stora frågan är; Vad har den kunskapen på Husbilsklubben forum att göra? Nog finns det andra frågor av större dignitet att avhandla på dessa sidor, eller,,,,?

mvh
Staffan
 
F

F.d. 18368

Guest
Sv: Onödigt vetande

Under Markisen Här snackar vi om vad som helst och har det gemytligt:)
Visste ni att under Romolympiaden 1960 hade USA en sprinter vid namn Ray Norton som var favorit både på 100 och 200 meter friidrott. Han kom sist i finalen på både 100 och 200 meter och dessutom växlade han över i korta stafetten. Inte kul att komma hem sen.
 

Hymer

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Lessebo
HBK-Nr
43
Medlemskap
2024
Sv: Onödigt vetande

Eva och Hasse!
Ja, för det första är nog den allmänna uppfattningen bland historiskt bevandrade personer att ordet manahatta, som gav namn åt det område som idag kallas Manhattan, betyder området med de många kullarna - och har alltså ingenting med några dryckerorgier att göra. Och visst, vill man på något sätt imponera med sina historiska kunskaper, så kan man naturligtvis exellera med dem även här Under markisen,. Men i vilket syfte? Onödiga kunskaper? Ja, men i detta fallet är det ju också ett rent felaktigt påstående - alltså inte ens en kunskap! Personligen ser jag detta forum som en utmärkt plats för att utbyta husbils- och reseerfarenheter, men spörsmål kring historiska fakta känns en aning malplacerade i sammanhanget. Inte minst när de är felaktiga.

Ta nu inte detta som ett inlägg från en totalt humorbefriad husbilsesenär, ingenting kan vara mera felaktigt, men var sak har sin plats här i livet. Sedan må andra tycka helt annorlunda, det rör mig inte i ryggen, men jag tar mig i alla fall friheten att framföra min högst personliga åsikt.

mvh
Staffan
 
Senast ändrad:

Lasse-125

HBK Medlem
Inlägg
669
Kommun
Trosa
HBK-Nr
125
Medlemskap
2024
Sv: Onödigt vetande

Hej Staffan!
Jag har haft förmånen att träffa Dej, kan därför konstatera att Du inte är en humorlös person. Däremot tycker jag att tråden "onödigt vetande "kan utvecklas till en verkligt kunskapsgivande tråd. Bl.a av att det finns så mycket kunskap i detta forum.Vi ska ha klart för oss att detta är ett öppet forum där alla som håller sig inom forumreglerna är välkomna att utrycka sin mening.Därför är det särskilt viktigt när någon kan rätta till de felaktigheter och misstolkningar som kan förekomma.Jag ser fram emot att få ta del a vmassor av onödigt vetande.Vill i sammanhanget passa på att säga att" Gurras" tråd om"vad grunnar Du på" är helt i min smak.För att inte någon skall missförstå mej, vill jag deklarera att jag är helfrälst på allt som kan förgylla vår tillvaro och framför allt det som rör Husbilslivet.Husbilar" dä ä mitt liv dä se".Mvh Lasse
 
F

F.d. 7747

Guest
Sv: Onödigt vetande

:confused: Hej Staffan mfl. kunde väl aldrig tro att du skulle ta så illa vid er av att jag skrev under rubriken "Onödigt Vetande " sannolikt har du/ ni bättre historiska kunskaper än vad jag har ,.
Har aldrig försökt framställa mig som någon historiker utan det här var en kul grej som jag hittade i Tidningen 7 , hela påståendet är tagit därifrån och precis som jag har dom utgett sig för att veta mer än dom riktiga historikerna , synd att dom/jag inte konsulterade dig innan vi gick ut med en sån här sak .
Du anser att forumet är till för att byta åsikter om husbilsrelaterade frågor puntk slut .
Vi övriga som tycker att Melodikrysset , Vad funderar du på , Våra Husdjur , etc. också har en plats på forumet och läser det mesta med behållning utan att utge oss för att vara bättre eller förmer än någon annan kanske inte platsar på det här forumet , får väl precis som du ta oss friheten att framföra våra åsikter .
Sen står det ju faktiskt var och en fritt att läsa det man vill på forumet , passar det er inte så hoppa över till dom bitar ni är intresserade av .
Du sägar att du/ni inte är humorbefriade men man kan ju undra när man blir så upprörd att man trots ointresse ids besvära sig med att göra ett inlägg pga. av sin upprördhet .

;)Rulla Lungt .
 

Alve

FD HBK Medlem
Inlägg
2.723
Kommun
Ödeshög
HBK-Nr
338
Medlemskap
2023
Sv: Onödigt vetande

Det är naturligtvis många som inte heller vet att när Moses halkade på kanten till Oljeberget förstod han att han kommit till Kaanans land.

Är jag förresten ensam i Sverige om att veta att ordet "intressent" betyder delägare.

Om det är något jag inte kan så beror det på att jag inte lärt mig det ännu.

Trevlig helg alla glada skribenter!

Alve
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.425
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Onödigt vetande

Läser man härledningen av namnet Manhattan på olika språk, får man visserligen inte helt olika men inte heller likadana förklaringar. Detta är i ännu högre grad fallet om man läser Wikipedia där många amatörvetare (inkl. journalister) inhämtar sin kunskap. Kunskap som ofta, vid översättningen har fått en mera färgat innebörd än på orginalspråket. På en del språk utelämnas fakta helt som t.ex är fallet med härledningen av namnet Manhattan på svenska. (i Wikipedia) Här följer fyra olika citat om samma sak n.l. härledningen av namnet Manhattan:

Eng: The name Manhattan derives from the word Manna-hata, as written in the 1609 logbook of Robert Juet, an officer on Henry Hudson's yacht Halve Maen (Half Moon).[8] A 1610 map depicts the name Manahata twice, on both the west and east sides of the Mauritius River (later named the Hudson River). The word "Manhattan" has been translated as "island of many hills" from the Lenape language.[9] The Lenape Indians themselves gave a slightly different, inaccurate[10] account of the name to Moravian missionary John Heckewelder.[11] They called it Manahachtanienk, which in the Delaware language, means "the island where we all became intoxicated."

Ned: Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de naam Manhattan. Volgens het ene verhaal komt het van de Manna Hatta indianen die op het eiland zouden hebben geleefd. Een ander verhaal zegt dat Mannahatta in het Lenapi-dialect "Eiland met de heuvels" zou hebben betekent. De naam Manhattan zou ook volgens de overlevering van het Delaware en Mohikaans indiaanse woord "Manna-ha-ta" komen, wat zoveel betekent als: Plek van dronkenschap. Henry Hudson, ontdekkingsreiziger in Nederlandse dienst, zou in 1609 een aantal opperhoofden uitgenodigd hebben in zijn hut en hen dronken gevoerd hebben. Deze twee stammen doopten het gebied hierna in "Manahachtanienk" wat zoveel betekent als: het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest.[4]

Fra: Le nom de « Manhattan » provient du Lenape, un langage de la famille de l'algonquin. Tout d'abord écrit Manna-hata, il a été traduit par « île aux nombreuses collines »[2]. Il apparaît pour la première fois en 1609 sur le journal de bord de Robert Juet, un membre de l'expédition néerlandais d'Henry Hudson qui découvrit l'île le 11 septembre de cette même année[3]. En 1610, le nom Manahata apparaît à deux reprises, désignant les deux rives de la Mauritius River (le fleuve Hudson). Les Algonquins sont les plus anciens habitants connus de ce territoire. L'île fut colonisée sur l'ordre la Compagnie néerlandaise des Indes occidentales en 1625[4]. La colonie de la Nouvelle-Amsterdam naquit officiellement avec l'achat par Pierre Minuit du territoire à ses occupants (les Manhattes) pour quelques articles de verroterie et autres colifichets[5].

Sve: Manhattan var för cirka 300 år sedan en naturskön ö med massor av grönska och vilda djur. Ön hade dessutom gott om kullar, det är därför ön fick namnet "Manhattan" av indianerna, som betyder ön med de många kullarna.

Loggboken är skriven av Robert Juet (överstyrman?) ombord på det Nederländska fartyget ”Halve Maen”, sannolikt på nederländska? Västerlänningar har ofta försökt, och lyckats, få fördelar vid en förhandling med hjälp av spirituella drycker. Det är, åtminstone i Nederländerna, välkänd att Manhattan inköptes av ”indianerna” för en spottstyver, i en förhandling ombord på fartyget, där säljarna sannolikt var mer redlösa än rediga. Även om förklaringen ”kullarnas ö” tycks vara mera rimligt kan man inte utesluta att namnet kommer från ”dryckenskapens ön”. Båda kan också vara efterkonstruktioner. Personligen tror jag det är mest sannolikt att befolkningsgruppen på ön kallade sig ”Mannahata”:rolleyes:

Anm.
Vad gôtt de ä, att blaja en så’n här massa onödigt kunskap!:D
"Ha en god kväll"
Julian
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.425
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Onödigt vetande

Mera onödigt vetande!
Man kan få intrycket av mitt inlägg om Manhattan att Hudson köpte Manhattan 1609. :(
Så är det inte! Själva köpet av Manhattan skedde 17 år senare, 1626, av Nya Amsterdams blivande guvernör, Peter Minuit, för det facila priset 60 gulden. Historien berättar inte om indianhövdingarna var fulla då också. Men man kan ju tänka själv!:rolleyes:
JvH
 
F

F.d. 6657

Guest
Sv: Onödigt vetande

Inlägg nr.7 Staffan.
Bra och fint inlägg staffan, jag håller med dej.
h.olof
 
Toppen