• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Anpassning av nya bilen

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Vi har blivit med ny husbil. Det känns skönt att slippa alkoven som vi nästan aldrig använt och i stället få enkelsängar bak som vi tycker är bekvämare. Vi hämtade den, en Adriatik Coral S660SL, i Trollhättan fredagen den 23:e maj.
Husbilen.jpg
Direkt blev det en jungfrutur till Öckerö och brofästet till Fotö. Eftersom vi lämnade vår gamla bil i inbyte var det enkelt att ta med en del husgeråd, sängkläder mm för att klara en långhelg. Proviantering gjordes på vägen ut till skärgården och bäddmadrasser inhandlade vi när vi passerade IKEA på Hisingen.

Väl hemkomna efter en lyckad helg vidtog ett idogt arbete med att anpassa bilen till våra önskemål och sätt att resa. Det första jag tog itu med var att göra en passage mellan bodelen och den del av garaget som skulle bli hundkoja. Under de gångna månaderna innan leverans hade jag funderat en hel del och kommit fram till att det borde vara möjligt att bygga om trappan så att de nedersta trappstegen skulle gå att fälla upp när vi ville att hundarna skulle kunna komma in i bodelen.

Trappan.jpg
Följaktligen angrep jag denna del med skruvmejseln i högsta hugg. Efter att ha demonterat varenda synlig skruv i trappområdet var det fortfarande omöjligt att rubba några av de ingående delarna. Det visade sig att allt var hopfogat med träpluggar tillsammans med skruvar. Jag fick ge upp huvudplanen och ta till reservplanen. Den gick ut på att demontera garderoben och några hyllfack som satt i väggen mellan garderob och garage. Samtidigt kunde jag ta bort en transformator till golvvärmen samt stuva undan det tillhörande kablaget. Golvvärme är inget som vi kommer att använda eftersom vi aldrig står vid 220V. Därmed sparade jag in 4kg last. Garderoben blev mindre men fullt funktionsduglig. En dörr gjorde jag av en bit plyfa som perforerades med ca 76mm hål så att hundarna skulle ha kontakt med oss även om de var instängda i hundkojan.
Håldörren.jpg
Dörren fick en dubbelfunktion, nämligen även som garderobsdörr när hundkojan var öppen. På så sätt är det ingen risk att någon hund skulle förirra sig in där och rumstera om bland kläderna.

Nästa projekt blev den lilla soffan, eller snarare fåtöljen, bakom passagerarsätet.

Snesoffan.jpg
Den hade en fiffig konstruktion med tre olika funktioner. Förutom som ”fåtölj” hade den dels en utdragsfunktion för att skapa en extra säng ihop med soffan och bordet och dels kunna byggas om till ett bilsäte för färd baklänges med midjebälte och nackstöd. Inget av dessa extrafunktioner har vi något behov av. Stålkonstruktioner, nackstöd, sängutdrag och bälte demonterades
Skrothög.jpg
och ersattes med en 7mm plyfaskiva. På detta sätt sparade jag 17kg vikt. Välbehövliga kilon eftersom jag skulle ha ett extra batteri i denna soffa. Det väger 30kg och är ett identiskt 85Ah GEL-batteri som redan fanns i bilen. För att utnyttja utrymmet
Batterier mm.jpg
maximalt flyttade jag EBL-enheten ett par centimeter vilket möjliggjorde att orginalbatteriet kunde få en bättre placering och det nya få en plats utefter ytterväggen. Ovanför det ena batteriet fick jag också plats med en 600W inverter, en säkringscentral för 12V extrautrustning samt två uttag, 12V respektive 220V. När jag ändå hade ute all utrustning i denna ”låda” passade jag på att dra kablar för 220V och 12V under det upphöjda golvet under bordet till den låda som finns utefter ytterväggen under bordet.

Under matbordet har Adria placerat en värmeväxlare med tillhörande fläkt. Ovanför denna finns en avlång låda där bordets iläggsskiva skall förvaras. Denna skiva bor numera i skafferiet. I stället har jag här placerat en liten strömuttagsenhet för 220V och 12V, två av vardera samt en strömbrytare och kontrollampa till invertern.

Eluttag.jpg
Anledningen är att jag vill ha möjlighet att kunna sitta vid bordet med laptoppen och vykortsskrivaren.

Nästa projekt var den höga smala garderoben vid köket. Den har vi inte behov av som klädförvaring. Jag har därför omvandlat den till kombinerat porslinsskåp och skafferi.

Skafferiöversikt.jpg
Nederst finns spår att skjuta in skärbräda, iläggsskiva, diskställ och stekpanna i.
Skivstället.jpg
Ovanför kommer en utdragbar hylla för koppar, skålar, assietter och tallrikar samt de kombinerade äggkopparna/nubbeglasen. En fast hylla har hållare för vin- och ölglas.
Porslinsutdrag.jpg
Allt är utskuret respektive hålsågat ur ett skummaterial som är lagom mjukt men ändå hårt nog att bearbetas med såg och kniv. Det hela avslutas med två vanliga hyllor för proviant mm. Vid gångjärnssidan satte jag upp en lång lysdiodslist och en mikrobrytare som tänder ljuset när dörren öppnas.

Det svåraste projektet var vår tavla som för tredje gången skulle sättas upp. Den är nämligen ett kärt minne från tiden för vår första husbil. Själva uppsättningen var inte särskilt svår, men jag skulle fram med el till tavelbelysningen.

Tavlan.jpg
Eftersom jag inte är förtjust i synliga sladdar så blev det lite problem. Väggen är nämligen till toaletten och det fanns inget att dölja sladden med, vare sig på framsidan eller baksidan. Jag fick helt enkelt ta bort den idiotiska handdukshängaren som fanns och bygga en specialanpassad dito som samtidigt kunde bli en kabelkanal. Jag hade lite tur och hittade ett lådhandtag och en bit anodiserat aluminiumrör i mina gömmor. En klädkrok i plast kom också väl till pass. Efter mycket mätande, fräsande i plasten och sågning kunde jag till slut få kabeln osynlig från tavlans plats till badrumsskåpets. Detta skåp fick jag ta loss för att kunna tråckla upp tråden till taket där jag kunde trä den igenom väggen till överskåpet över bordet. En strömbrytare avslutade det hela.
Handduksstång.jpgEn kabelkanal som ser ut som en handdukshängare.

Ganska snart, det vill säga första natten vi sov i bilen, kom vi fram till att en liten hylla att lägga glasögon och nycklar på mellan sängarna vore inte fel. Eftersom jag också ville ha in en extra bilradio bak i bilen samt att vi ville ha plats för lite böcker fick det bli en kombinerad bokhylla, radiokonsol och prylhylla.
Mediahylla.jpg
Svårigheten med alla byggen är materialavsaknad. Det går ju inte att knalla in på första bästa bygghandel och köpa en bit plywood med rätt mönster på ytskiktet. Därför fick jag knycka några hyllskivor som låg ovanför kombipannan bredvid garaget. När vi ändå är i garaget så skulle hundarna få sin hundkoja. Det blev en upphöjd del för hundarna med plats för campingbord och två stolar under samt bakom en mellanvägg en förrådsdel för allt mellan vattenkanna och reservsäkringar.
Hundkojan.jpg
Ibland undrar jag över de som projekterar en ny husbil. Hur tänker de? Provar de sina alster själva? Antagligen inte. Vi har en köksbänk med spisen till vänster och diskhon till höger. Eftersom jag skruvat isär stora delar av inredningen så vet jag att det finns en anledning till dessa placeringar. Det har att göra med kylskåpshöjder, hjulhusplaceringar och måtthushållning. Men varför placeras vattenkranen till vänster om diskhon?
Diskho före.jpg
Kanske bra för de som är vänsterhänta? Men det är inte bra för oss som är högerhänta. Vi håller diskborsten med högerhanden och porslinet med vänster hand. När vi så skall skölja så måste vi antingen byta hand eller öppna kranen med höger hand korslagd över den vänstra som håller exempelvis ett glas som skall sköljas. Idiotiskt, kort och gott! Därför har jag monterat en ny vattenkran på höger sida om diskhon, tagit bort glaslocket som bara var i vägen samt ersatt den gamla blandaren med en diskmedelspump. Nu är det mycket enklare att diska.
Diskho efter.jpg
Skall man ha ett barskåp? Det är kanske inte det mest nödvändiga i en husbil men en kul grej är det. Finns det dessutom ett skåp som är tänkt för TV som vi inte skall ha så är det lätt hänt att det blir ett barskåp av det. Lite överblivet skivmaterial och det fina skummaterialet blev till slut detta:
Barskåp.jpg

Kanske det kommer en automatisk belysning också så småningom. Men det blir nog inte blå lysdioder, möjligen vita eller varför inte gula?

Något som jag som ickerökare alltid förvånas över i bilar är dessa cigarettändare som verkar vara obligatoriska. Nu har jag bytt ut denna samt det intilliggande eluttaget mot två lika som dessutom hämtar kraften från bodelsbatteriet.

12V uttag framme.jpg
Den vanliga bilradion blev också inkopplad på denna ledning när jag ändå var i farten.

Med detta så börjar bilen bli som vi vill ha den. Mattan är tillskuren och på plats,

Mattan.jpg
vatten påfyllt och dieseltanken full. Nu är det bara att vänta på att semestern kan börja. En och annan kort tur skall vi väl hinna med så att eventuella fel och brister kan upptäckas eller kanske några finurliga inredningsidéer som kan förverkligas.
 
F

F.d. 55272

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Tack för det! Intressant att se andras lösningar! En del tips kan även jag ha nytta av och en del är redan genomfört som t.ex att göra garderoben till skafferi. Alldeles för bra utrymme för att bara hänga kläder i.

Hlsn
Evert H
 
F

F.d. 8765

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Tack för att du delger oss dina kreativa ide'er. Det är roligt att se att det finns folk som törs göra ingrepp i en ny bil, för visst är det så att man undrar om konstruktörerna själva har levt något HB-liv, eller om det är rena skrivbordsprodukter. Du har gjort fina arbeten som inte skämmer för sej.
Vi hämtar vår nya bil nu på torsdag och den kommer att få en liknande behandling. Som du skriver är ju problemet att få tag i rätt material.

Hälsn. Tim
 
Senast redigerad av en moderator:

Relax

HBK Medlem
Inlägg
1.898
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
6539
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Tack för en mycket intressant personlig redogörelse och resonemang Michael!
Upplevde att jag var konstig som ändrade och sågade i vår nya bil en gång i tiden, men du har gjort ännu fler ändringar, bla pga eller tack vare hundar hur man nu ser det.

Exempel på vad du nämner, plats för ytterligare ett batteri(!) det borde väl tillhöra de självklarheter som borde finnas med från början i en husbil - har tillverkarna själva aldrig bott i den egna produkten - ja man kan undra?

Håller helt med dig Michael här finns det en hel del praktiska saker att förbättra, du är ju inte ensam att lägga ifrån dig glasögon, klocka, ringar mm, behöva eluttag med ständig 12v .... !

Vår bil (Hobby 750) är nu 5 år men det verkar inte ha hänt så mycket under de år som gått, vitrinskåp/barskåp som exempel (= kosmetisk ändring) är inte den utveckling vi vill prioritera och betala för i en husbil, det finns enklare ting att bjuda/locka in tjuvar med.
/ Bengt
 
F

F.d. 2621

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Man måste lyfta på hatten och tacka för den fina och intressanta demonstrationen!! Här har vi den personifierade erfarenheten och praktikern!

Ännu mer hade jag gärna sett och hört om en säker och praktisk lösning för hundarna. Efter att själv ha fixat till husbilen under ca ett år återstår tyvärr den detaljen i stort sett olöst.
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Hundarna bor i garaget där jag kan stänga om dem med dörren med alla hålen. När vi står still har jag ett modifierat kompostgaller som sitter i en U-profil på ena sidan av dörröppningen och låses med två vred på andra sidan. De kan då sitta där och titta ut eller gå in i bodelen. Jag har satt upp ett par LED-lister som ger ett bra ledljus (ursäkta vitsen) eftersom det inte finns något fönster i hundkojan.

Hundkojan är ca 1,45 * 1,35 meter stor.
 
F

F.d. 2621

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Det låter bra det där, Michael. Du borde "ställa ut bilen", vi är nog många som skulle komma för att se och lära, säkert också vara beredda betala "inträde". Skämt åsido, man får väl åka på en träff där du också finns med.

Att skapa en sådan "hundkoja" borde vi ha förutsett behovet av, men gjorde det icke. Jag förstår att din bil har ett mycket stort utrymme / garage under de rel. högt placerade långbäddarna så, att du där även har plats för reservdäck, utemöbler och allt det där andra man normalt har med.

1 - hur många hundar har du och av vilken ras? (för att bättre kunna bedöma det hela)
2 - går den hålade plyfadörren direkt ut till hundkojan / garaget? Om så är fallet, kan den klara belastning vid t ex mindre krock el dyl?

Tacksam för svar - Allis
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Vi har en Old English Sheepdog och en Portugisisk vattenhund.

Den hålade plyfadörren går direkt mellan garaget och bodelen. Dörren klarar nog en hel del men säkerligen inte haspen och gångjärnen.

Utemöblerna skjuts in under "dubbelgolvet" i hundkojan. Något reservhjul har jag inte som väl är. Då hade vi haft övervikt redan innan vi lastar in säng- och gångkläder.

På andra sidan avdelaren har vi ett förråd där vattenkanna & -slangar, smått & gott mm får plats.
 

StJeP

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
590
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Hej michael, jag mkt imponerad av dina ändringar i bilen, speciellt den med eluttagen under bordet: Vi har själv en a-coral silver 690 s som vi hämtade i maj månad, Tack för tipsen/staffan
 
F

F.d. 8765

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Hej Michael
Som jag skrev tidigare, beundrar jag dina verk. Men det var en sak som jag kom och tänka på. Vad säjer bilprovningen om att det saknas en bältesplats? Vet inte om det har någon betydelse, ventilerar bara mina funderingar. Jag håller själv på med modefiering av vår bil.
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Tja, den tiden, den sorgen. Senaste besiktningen av husbil var gjord på a 20 minuter och inte kollades några bälten den gången. Då hade jag dessutom gömt de bakre bakom ryggdynorna eftersom vi nästan aldrig åker fler än två. Får hoppas på samma nästa gång. Annars får det bli omregistrering till färre passagerare.
 
F

F.d. 8765

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Håller tummarna för dej och hoppas jag har fel.
 
F

F.d. 4272

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Mycket kluriga ideèr.
Men tänk på att om mattan är tillskuren tätt emot trädetaljerna så är risken stor att man fär svarta kondens fläckar i faneren. Vi la en gång i vår husbil nr 2, en typ av nålfilt med gröna gummipluppar på undersidan och fick fuktmärken efter mattkanten.
En liten fundering bara, om husbilen nu är ny och man flyttar på elcentraler och drar om el, gäller garantin då?
Lycka till med er nyombyggda husbil.
 

Calle Bonath

FD HBK Medlem
Inlägg
3.568
Kommun
Mark
HBK-Nr
1259
Medlemskap
2023
Sv: Anpassning av nya bilen

Hur orkar du. Man blir ju alldeles matt bara av att titta. Mycket bra ideer och snyggt utförande. Fortsätt så och visa gärna upp din bil på träffarna
Calle
 

IngBo

FD HBK Medlem
Inlägg
391
Kommun
Varberg
HBK-Nr
879
Medlemskap
2021
Sv: Anpassning av nya bilen

Dina extra uttag för 220 resp 12 volt under matbordetvill jag minnas att du delvis modifierat, men hittar inte inlägget, eller är det jag som minns fel.
Skall göra en liknande installation, men med tanke på att köpe kontakter med lock är dyra så uppstod frågan!

/Bosse
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Jag köpte fyra 220V jordade uttag med lock av fabrikat Berker. Två av dessa byggde jag om till 12V genom att borra ur niten som höll 220V kontaktbleck och jordbleck. Därefter tog jag en lämplig hålsåg och sågade upp ett hål till cigarettändaruttagen som jag köpt på Biltema. Jag fick fila av lite på flänsen på två ställen för att gå ner mellan jorduttagen i kontakten. Monterade dessa och saken var klar: två 12V uttag med lock lika uttagen för 220V.
 
F

F.d. 5085

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Ett av de bästa inläggen jag läst på den här sidan.
Vi har en likadan bil. Är det ok om vi lämnar in den hos dig på fredag och hämtar den på måndag?
Om inte så får jag väl bita i det sura äpplet och ge mig ut själv och börja planera. Semestern närmar sig...
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.262
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Anpassning av nya bilen

Tack. Tyvärr jobbar jag helgen så det blir svårt att hinna med ;) .

Jag är ledig i dag och i morgon så nu har det blivit automatiskt ljus över kökslådorna och strax skall jag sätta sågen i översta trappsteget mellan sängarna för att göra en liten skafferilåda där för exempelvis hundmat, buteljer och konserver.
 
F

F.d. 5085

Guest
Sv: Anpassning av nya bilen

Kan man spärra just den här tråden eftersom det bara blir besvär om frugan läser den? Jag trivs så bra med min drönartillvaro.
 
Toppen