Sanitetsmedel till toaletten och gråvattentanken

Tråd startad i 'Vatten o Avlopp' av Ingrid WL, 9 Februari 2019.

 1. Jörgen

  Jörgen HBK Medlem

  Inlägg:
  100
  Kommun:
  Beziers
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  222
  Skitsnack. Har aldrig haft något problem.
   
 2. elegance

  elegance HBK Medlem

  Inlägg:
  706
  Kommun:
  Bräcke
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  14404
  Javisst kan jag det , när man går på muggen är det helt naturligt att det doftar en aning vilket enkelt kan undvikas med ex.vis sog . Är uppfödd på bondgård med utedass innan det moderniserades inne och mig stör det inte ett smack. Har sett vuxna karlar nästan spy när dom tömmer skitburken ?? Sen är jag generellt emot kemikalier i tid och otid :) :)
   
  bosse b, Stig, Gösta Evén och 1 annan gillar detta.
 3. Tommy-59

  Tommy-59 HBK Medlem

  Inlägg:
  1,874
  Kommun:
  Nässjö
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2475
  Nu vill jag påstå att du är ordentligt ute och cyklar, och skriver om något som du inte har en ringaste aning om.
  Du kan aldrig jämföra fekalier i en öppen behållare (utedass) mot en stängd som du har i en husbil, i själva verket handlar det inte om dofterna utan om de gaser som bildas i en sluten tank som kan ställa till det.
  Där behövs dessa produkter som numera oftast är ganska harmlösa men bryter ner de restprodukter som är mindre angenäma på ett helt miljöriktigt sätt.
  Har jobbat mycket med denna typ av produkter bakterier/microorganismer) i en massa år och vet vilken nytta de gör både i avloppssystem, fettavskiljare och slutna tankar.

  //Tommy
   
  JOE50, Ingrid WL, Gösta Evén och 1 annan gillar detta.
 4. elegance

  elegance HBK Medlem

  Inlägg:
  706
  Kommun:
  Bräcke
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  14404
  Och vad menar du att den gasen skulle ställa till med då förutom lukten menar du. Jag har jobbat i 24 år inom vatten och avloppsteknik vilket innefattar även reningsverk från små mikroanläggningar till stora biodammar så helt borta är jag naturligrvis inte :) Att jag drog upp utedass har med doften att göra och just det är väl vad som skall förhindras ?? . Jag gillar helt enkelt inte kemikalier som används i tid och otid och icke heller behövs.i många fall Jag brukar tömma burken varje dag om möjligheten finns vilket det i de flesta fall görs annars så ofta tillfälle ges och mängden gas som bildats under den tiden är försumbar :)
   
  Bosse, Gösta Evén och Kompis gillar detta.
 5. Ann Britt och Malle

  Ann Britt och Malle HBK Medlem

  Inlägg:
  10
  Kommun:
  Haninge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2399
   
 6. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Ok, har ingen utbildning i vatten & avlopp men 3 års erfarenhet från både SOG och lagring i tank. Vi flyttar gärna över från kassett med kvarn till uppsamlingstank för att slippa tvingas tömma kassetten på olämpliga platser! Man köper sig helt enkelt lite tid inför nästa tömning!

  För det första så är SOG-ens uppgift att hålla gaserna kvar i kassetten under tiden man uträttar sina behov och inget annat. SOG-ens funktion upphör så fort man stänger luckan.

  Visst luktar det när man tömmer tanken, därför töms den på avsedda platser (typ markbrunnar). Så är det oavsett om det är en liten tank på 80 liter eller en på några hundra liter typ en Concorde, Morello, lokalbuss, lånfärdsbuss, osv... Det är viktigt att ha bra avluftning och på rätt höjd, annars luktar det oavserr om det är en husbil, husvagn, sommarstuga eller båt. Däremot jag avstår gärna utedass på sommaren, inte pga lukter utan mest pga flugor, mygg & knott. Det är upp till var och en att dra sin egen gräns!

  Allt som har med kemikalier att göra ska också tömmas på avsedda platser, t.ex. kemtoaletter, porta-potty som kräver ”blå” vätska, osv... ...och värre än så är det inte!
   
  Ingrid WL, Raasken och Lasseboy gillar detta.
 7. Jokin

  Jokin HBK Medlem

  Inlägg:
  869
  Kommun:
  Borlänge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6254
  Jag har använt OxyG Camper i gråvattentanken lite sporadiskt de senaste åren och har inte heller märkt någon effekt. Detta torde snarast bero på att vi inte har haft några problem med lukt från denna tank sedan första året vi hade haft husbil. Vi är numera väldigt nog med att torka av tallrikar, matkärl etc. innan vi diskar. Vidare häller vi aldrig ut pastavatten eller dylikt i tanken.

  OxyG är inte fri från kemiska produkter. Den innehåller natriumkarbonat som även kallas kaustiksoda och medför risk för frätskador på hud, i ögon och slemhinnor. Den andra kemiska produkten är natriumperkarbonat och är på liknande sätt frätande. Vad den ytterligare gör är att den tillför syre och det är just det som tillverkaren skriver om att produkten gör. Den tillför syre i den annars tillstängda gråvattentanken och möjliggör en oxidering vilket ska ta bort svavelväte och andra illaluktande gaser. Dessutom ska den innehålla natriumklorid, alltså vanligt bordsalt, parafinoljor samt ospecificerade bakterier. De är väl dessa bakterier, som inte redovisas någonstans och som säkert utgör en affärshemlighet, och motiverar de ganska höga kilopriset på 726 kr. Dock står det att bakterierna går utmärkt att tömma i avloppet. Om kemikalierna går att tömma i avloppet står det emellertid inget om. Eftersom natriumperkarbonat tillför syre såpass mycket så räknas produkten som understödjande av brand vilket man måste tänka på vid förvaring.

  Jag hittade en liknande produkt på ICA och som kallas avloppsrens och markandsförs av Gripen. Den innehåller natriumklorid, kalciumnitrat, lipase, triacylglycerol och bakteriesporer. Kalciumnitrat kan var frätande och kan orsaka irritation i ögon och slemhinnor. Denna kemikalie innehåller mycket syre och gör samma jobb som natriumperkarbonat i OxyG:s produkt. Någon varning om att detta ämne är oxiderande och understödjande av brand finns inte på förpackningen. Lipase är ett enzym som delar upp fetter och finns naturligt i människokroppen. Triacylglycerol verkar vara ett liknande ämne (eller samma) som triglycerid, är en förening av fettsyror och finns också naturligt i människokroppen. Vad bakteriesporerna består av anges inte. Kilopriset är 93 kr.

  Jag har inte gjort någon jämförelse mellan dessa två produkter och kan inte yttra hur verksamma de är. Skillnaden mellan kilopriserna är dock anmärkningsvärd. Båda produkterna skyltar med att de är biologiska, vilket jag tycker kan ge en falsk bild av dem, då de i huvudsak innehåller kemikalier.
   
  Stig, kenjon, Rotax och 14 andra gillar detta.
 8. Gurli

  Gurli HBK Medlem

  Inlägg:
  100
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  230
  Jag har aldrig använt medlet och har häller inte läst innehållsförteckningen. Men det jag opponerar mig mot är påståendet att natriumkarbonat är detsamma som kaustik soda. Det är helt olika kemiska ämnen. Natriumkarbonat är målarsoda. Inte särskilt farligt. Kaustik soda är däremot mycket frätande.
   
  kenjon, Jokin och Tommy-59 gillar detta.
 9. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,708
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Om jeg husker rett så er kaustik soda kaliumkarbonat.
   
  kenjon och Tommy-59 gillar detta.
 10. redtop2

  redtop2 HBK Medlem

  Inlägg:
  41
  Kommun:
  Kävlinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25674
  Javisst är det så - natriumkarbonat är vanlig soda-eller målarsoda som det också kallas. Formel: Na2CO3.
  Kaustik soda däremot är ett mycket starkt basiskt och frätande ämne. Formel: NaOH
   
  Jokin gillar detta.
 11. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,704
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Är inte alla senare årsmodeller utrustade med en typ av SOG som leder bort odören från pottan och hindrar övertryck? Då behövs inga kemikalier som är förbjudna på vissa biologiska tömningsplatser.
   
  viggoboy gillar detta.
 12. Jokin

  Jokin HBK Medlem

  Inlägg:
  869
  Kommun:
  Borlänge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6254
  Uppgiften om att natriumkarbonat kan kallas kaustiksoda fann jag i RIB - beslutstöd för räddningstjänsten utgiven av MSB och "köpte" den uppgiften lite slarvigt. Vad jag har kommit fram till är att natriumkarbonat kan finnas i kaustiksoda, men att huvudingrediensen däri är som påpekats natriumhydroxid. Jag ber om ursäkt för min slarvighet och tackar de som bidragit med korrekta uppgifter.
   
  Pellan och Heekulainen gillar detta.
 13. Lassej

  Lassej HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  4,098
  Kommun:
  Kävlinge
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  9593
  Mycket "skitsnack" :):):twitcy:
   
  Børje, Sinkan Andersson, Gurra och 4 andra gillar detta.
 14. redtop2

  redtop2 HBK Medlem

  Inlägg:
  41
  Kommun:
  Kävlinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25674
  Det verkar som om du är eller har varit engagerad i Räddningstjänsten (?) Samma här. Var insatsledare 10 år under 70-talet, men på den tiden hade vi inga datorer. Istället hade vi ett antal stora pärmar med alla uppgifter om "Farligt Gods". Tycker inte att du behöver be om ursäkt för att du kanske inte råkar ha specialkunskaper i "Kemins värld". Du har i alla fall försökt att ta reda på hur det ligger till.:)
   
  Kurt&Ingela gillar detta.
 15. Arrifana

  Arrifana HBK Intresserad

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Arvika
  Vi har det Sedan två år och är nöjda. Använda det även till gråvattentanken. Men nu har vi beställt en kompost toa. Det känns bra att inte spola ned en massa kemi i våra reningsverk.
   
  Jokin gillar detta.
 16. ninian

  ninian HBK Medlem

  Inlägg:
  4
  Kommun:
  Strängnäs
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  26547
  Förlåt min okunnighet, men vad är en SOG-ventil?
  undrar Ninian
   
 17. Tommy-59

  Tommy-59 HBK Medlem

  Inlägg:
  1,874
  Kommun:
  Nässjö
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2475
  En fläkt med förbindelse till toatanken och som skickar odören till din granne

  //Tommy
   
  Stig, Kege, Leifw och 4 andra gillar detta.
 18. viggoboy

  viggoboy HBK Medlem

  Inlägg:
  1,479
  Kommun:
  Trelleborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  8644
 19. n1zz3

  n1zz3 HBK Medlem

  Inlägg:
  28
  Kommun:
  Linköping
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  27075

  Kanske intresserar någon. Rekommenderar även att titta igenom deras resa i Europa.

  mvh
   
  Kjell Gladh gillar detta.
 20. Lekeberg

  Lekeberg HBK Medlem

  Inlägg:
  27
  Kommun:
  Lekeberg
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  24308
  Hej Ingrid, vi testar nu dessa produkter.
   

  Bifogade filer:

  • OxyG.jpg
   OxyG.jpg
   Filstorlek:
   206 KB
   Visningar:
   31

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.