Kylskåpsproblem vid el-drift

Tråd startad i 'Värme/kyla i husbilen' av Eva o LO, 18 Januari 2019.

  1. Eva o LO

    Eva o LO HBK Medlem

    Inlägg:
    31
    Kommun:
    Växjö
    Medlemskap:
    2020
    HBK-Nr:
    20636
    Vi har ett Dometic kyl/frys-skåp där el-driften tydligen har lagt av. Står bara och tickar, som det ska slå till. Vid gasoldrift inga problem. Någon som har haft samma problem?
     
  2. Björn & Lena

    Björn & Lena HBK Medlem

    Inlägg:
    1,307
    Kommun:
    Kungsbacka/Lefkas
    Medlemskap:
    2021
    HBK-Nr:
    14101
    Frågan dyker upp med jämna mellanrum. I nio fall av tio så verkar det bero på låg nätspänning vid kylen. Vid 230 volt så aktiveras eldriften. Tyvärr så sjunker spänningen direkt pga lasten, det tickar till och eldriften stängs. Spänningen ökar direkt, då kopplas eldriften in... sedan står kylen och tickar tills spänningen blir okay.

    Detta fel beror vanligen på för långa och för klena anslutningskablar. Koppla ur kylen, anslut en kraftig kupévärmare och mät nätspänningen. Troligen ligger du under 200 volt. Vet du inte hur du skall mäta så lämna det till någon annan.

    I detta fall så löser sig allt med bättre/kortare anslutningskablar eller färre förbrukare på uttaget.
     
    Maria & Hasse, kenjon, Arne44 och 3 andra gillar detta.
  3. Eva o LO

    Eva o LO HBK Medlem

    Inlägg:
    31
    Kommun:
    Växjö
    Medlemskap:
    2020
    HBK-Nr:
    20636
    Vi ligger vid en ställplats/camping med 6 Amp el. Har inte haft samma problem tidigare men tanken har funnits där. Vi får se när vi kommer till ett annat ställe med 10 Amp./LO
     
    Björn & Lena och GöranH gillar detta.
  4. J.Bergsten

    J.Bergsten HBK Medlem

    Inlägg:
    395
    Kommun:
    Eskilstuna
    Medlemskap:
    2022
    HBK-Nr:
    23060
    Vi hade samma problem här i Santa Pola, mätte spänningen till 197 volt
     
    kenjon gillar detta.
  5. Per & Carina

    Per & Carina HBK Medlem

    Inlägg:
    716
    Kommun:
    Örebro
    Medlemskap:
    2020
    HBK-Nr:
    10712
    Jag hade samma problem för några veckor sedan på ställplatsen i Skänninge. Kylen växlade mellan 230 V och gas några ggr. Ändrade då manuellt till 230 V och lade en påminnelselapp på instrumentbrädan som påminnelse att ändra till automatik igen när vi skulle åka därifrån. Det fungerade för oss. Vi hade elvärmen på 2000 watt på Alden så med dåliga kablar till stolpen (inte vår korta 3x2,5 mm2 från stolpens uttag) så kan det bli så.
     
    Arne44, Tommy-59 och J.Bergsten gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.