Hinner vi göra något åt CO2 i atmosfären?

Tråd startad i 'Miljötips för Husbilen' av Marianne & Ranko, 17 Maj 2019.

 1. Rufus

  Rufus HBK Medlem

  Inlägg:
  65
  Kommun:
  Mariestad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  27332
  Vulkanutbrott sänker medeltemperaturen om än temporärt.
  Vulkaner kan sänka jordens temperatur

  När man hanterar en fråga som har potential att avgöra mänsklighetens framtid tycker jag att det är rimligt att man använder sig av försiktighetsprincipen. Om det finns en risk att vi rubbar jordens klimat så att skördar slår fel, havsnivån stiger och driver människor på flykt från de megastäder som dränks under vattenytan, så är det väl uppenbart att kalkylen mellan nytta och risk är ogynnsam. Fördelen med att låtsas som ingen ting och tuta och köra är väl i stort sätt att det blir billigare på kort sikt, medans risken är att vi orsakar delar eller samtliga av de katastrofer jag nämnde.

  Det är ju ganska ofta så att det blir billigare på kort sikt att stoppa huvudet i sanden, om taket läcker är det ju billigare att inte laga det men när hela kåken är ett rivningsfärdigt ruckel så var det inte så ekonomiskt smart längre.

  Vi står inför en utmaning som tvingar oss som art att utvecklas, samarbeta och känna solidaritet - eller riskera att slå undan benen för oss själva. Jag vet vad jag står i den frågan.
   
  Heekulainen, JonasS, Kege och 5 andra gillar detta.
 2. Kristian676

  Kristian676 HBK Medlem

  Inlägg:
  826
  Kommun:
  Falköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16927
  Det är nog svårt att finna en klimatforskare som förnekar att det finns klimatförändringar som beror på mänsklig aktivitet. (Läs seriösa forskare). Och på det här forumet är det väl fritt att tycka vad man vill. På det här forumet får man inte bara kritisera dig och mig, utan man får också kalla folk för tex miljötalibaner om man så vill. Dvs bara om det handlar om någon som tror som tex IPCC att vi har ett klimatproblem orsakat av människor.
   
 3. Morris

  Morris HBK Medlem

  Inlägg:
  97
  Kommun:
  Ekerö
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  27583
  Jo men självklart påverkar människan klimatet, om du fått uppfattningen att jag inte tror det så har du fel. Skillnaden mellan dig och mig skulle jag tro är uppfattningen om hur mycket människan påverkar, där är vi nog inte överens.
  Sen gillar jag inte att uttrycket miljötaliban används lika lite som jag ogillar att personangrepp ö.h.t.
  Fast ibland har jag en känsla av att man kan hamna väldigt nära ett personangrepp utan att själv vara medveten om det.
   
  JANKRO, Montreal och Burstner T610 gillar detta.
 4. leja4

  leja4 HBK Medlem

  Inlägg:
  316
  Kommun:
  Skellefteå
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  20540
  Hej !
  Alternativet som vi erbjuds för att komma tillrätta med problemet är att elektrifiera fordonsparken trots att alla med grundläggande kunskaper i miljöteknik vet att ökad el-användning (globalt) medför ökad användning av fossila bränslen. Tyvärr kan kunskap aldrig tävla med övertygelse.
   
  Stig, Gösta Evén, Bosse och Gerd och 4 andra gillar detta.
 5. Kristian676

  Kristian676 HBK Medlem

  Inlägg:
  826
  Kommun:
  Falköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16927
  Det finns inte så värst många andra än människor som kan se till så att jorden fortfarande är hyfsat bebolig i framtiden.
   
 6. Morris

  Morris HBK Medlem

  Inlägg:
  97
  Kommun:
  Ekerö
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  27583
  Mja, Moder natur har nog mer än oss att säga till om när det gäller såna saker.
   
 7. skalman52

  skalman52 HBK Medlem

  Inlägg:
  447
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25289
  Om vi tittar litet på den här trådens titel så står det "Hinner vi göra något åt CO2 i atmosfären". När jag läser något sådant så kommer alltid frågan: "Vilka är VI?" Om man med "vi" menar vi här i Sverige så är mitt svar att vi antagligen kan göra en hel del i alla fall om vi lyckas elektrifiera mycket av det som idag drivs med olja. Och det borde kunna gå.

  Problemet är bara att så länge länder som Kina (27% av der globala utsläppen! Ökar med 4.7%/år), Indien (7% med ökning 6.7%/år, Japan, USA (15%, ökning 2.5%/år ) och en stor del av alla övriga länder baserar största delen av sin elproduktion på förbränning av kol, olja och gas, så spelar det faktiskt ingen som helst roll att vi i Sverige lyckas göra oss CO2-fria. Enda effekten är något slags gott klimatsamvete men det hjälper ju inte mot någon uppvärmning.

  Om man med "vi" menar EU så kan vi göra litet mer, men hela EU står trots allt för bara 9% av världens CO2-utsläpp och då inkluderar vi ju Tyskland med brunkol och naturgas och Polen med stenkol.

  Grejen är att så länge inte kolkraftverken i Kina, Indien, Japan och andra länder börjar stängas ner i stor skala så kommer inget verkningsfullt att hända med CO2-utsläppen. Kina satsar stort på vind och solkraft men den satsningen hänger ju inte ens med ökningen av elanvändningen. Länderna i Afrika som nu också har kraftigt ökande elanvändning vad gör dom? Bygger ut med Kina-finansierade kolkraftverk. 25% av ökningen i väldens elanvändning klaras av med fossilfri el, 75 av ökningen genom att bränna fossila bränslen.

  MVH
  Hans
   
 8. elegance

  elegance HBK Medlem

  Inlägg:
  709
  Kommun:
  Bräcke
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  14404
  Tisdagen den 22 Januari 1972 stod att läsa i DN " Fn:s klimatchef meddelar att vi har 10 år på oss att rädda klimatet" ?? Efter detta har våran bilpark utvecklats en hel del , katalysatorer , adblue , partikelfilter , bättre bränsle , bensinsnålare bilar mm mm mm
  Då är det inte så konstigt att man börjar fundera (alldeles själv) vad är det som händer är det en bluff ?? Är det en fokusförflyttning , är det mer pengar som skall in till staten ?? Listan kan göras lång. Al Gore , nobelpris plus att han blev miljardär på kuppen. Borde man inte fundera en aning ???
   
  Bestliner, Peter75, Stig och 13 andra gillar detta.
 9. PeterK

  PeterK HBK Medlem

  Inlägg:
  4,053
  Kommun:
  Köping
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  14860
  O.T.
  Det känns som vårat husbilsforum blivit kapat av miljöaktivister. :(

  Finns det inga sådana forum på nätet.

  Jag tyckte bättre om gråvattentrådarna, kändes mer hanterbart än luftens alla beståndsdelar
   
  carsten, Bestliner, SAHz och 11 andra gillar detta.
 10. Sander

  Sander HBK Medlem

  Inlägg:
  642
  Kommun:
  Mariestad
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  5894
  Man väljer ju själv vilka trådar man klickar på. Inga svårigheter att undvika denna tråd.
  Har rest med bil från Boston till Niagara Falls och tillbaka till just nu Manchester NH. Under resan har jag noterat att det nu finns flera laddstationer, de flesta dock lediga. Har också sett 5 st Tesla, övriga el-bilar känner jag inte igen. Av andra personbilar är Subaru helt dominerande plus ett stort antal Trucks, F150, Silverado mfl. betalde 2,59USD för ett gallon idag dvs 6,50 kr per liter, I Svenska ögon billigt trots den dyra dollarn.
   
  Senast ändrad: 20 Maj 2019
  Kristian676 gillar detta.
 11. Esbjörn

  Esbjörn HBK Ställplatsgrupp

  Inlägg:
  4,385
  Kommun:
  Osby
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2497
  Om jag slutar äta kött, så lever kon vidare och släpper ut för atmosfären illaluktande gaser. Men när kossan dör så är det inte ko, som jag äter, för kossan har blivit till en oxe och kossan lever säkert vidare och släpper väder.
   
  Bestliner, Husbilgolf och KalleIAnkeborg gillar detta.
 12. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  5,012
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12368
  Detta med dieslar som ger ifrån sig ett svart moln vid acceleration är en väldig överdrift. En modern, riktigt inställd dieselmotor släpper inte ut något "moln". Min optimerade Opel Insignia diesel på 250hk är helt ren, inte minsta antydan till rök.
   
  leja4, PeterK och Bosse och Gerd gillar detta.
 13. Stig

  Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  1,055
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12151
  Nej, det har inte hänt något anmärkningsvärt med vädret. Jag är den tredje generationen på gården som varje dag skriver ner vädret med temperaturer och allt, det började med min farfars generation på tidigt 1900-tal.
  För några veckor sedan läste jag igenom de här böckerna från 20-talet och framåt dvs 100 år bakåt i tiden och på den tiden har dagens väderförändringar passerat ett flertal gånger. Det har på denna tid varit perioder som varit både varmare, kallare, torrare och blötare än under de senaste åren.
  Det är lätt att glömma och alltid tro att vädret var bättre "förr" men kan man se faktiska siffror så visar det sig att inte alls är fallet.
   
  Bestliner, SAHz, Burstner T610 och 16 andra gillar detta.
 14. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Jag minns vintervädret 1969-1972 med snödrivor i Skåne och har inte upplevt något liknande sen dess. Somrar var somrar och vinter var vinter, detta är vad jag minns. I år tycks vi ha aprilväder i maj månad medan förra årets maj månad kändes som rena sommaren... ...i alla fall inbillar jag mig att det är så.

  Vi = hela mänskligheten! Vi i Norden är bara en liten fläck på kartan. Tänk bara om dom flesta som bor i New Delhi (nästan lika många som hela Norden) får för sig att vilja köra ett fosildrivet fordon?
   
 15. skalman52

  skalman52 HBK Medlem

  Inlägg:
  447
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25289
  Vi är närmare bestämt ca 0.1% av mänskligheten och står för ca 0.1 - 0.13% (beroende på källan för uppgiften)av CO2-utsläppen. Så frågan är hur vi får de som bor i New Delhi att köra fossilfritt? Shanghai metropolitan area har 22 miljoner invånare. Samma problem där. Hur får vi dom att välja fossilfritt? Hur mycket skolstrejk p.g.a. klimatproblemen har vi hört om från Kina?

  Jag är pessimist. På många håll i världen är det viktigare för beslutsfattarna (demokratiskt valda eller inte spelar ingen roll) att hålla sig väl med stora befolkningsgrupper än att ta de beslut som behövs för att uppnå de ambitionsnivåer som IPCC har ställt upp. Polska politiker vågar inte stöta sig med gruvarbetarna. Kinas styrande vill absolut inte riskera partiets maktställning genom att ta impopulära beslut. Macron backar när Gula Västarna ställde till bråk. Etc. etc.

  MVH
  Hans
   
  Hokab, SAHz, Göte J och 6 andra gillar detta.
 16. ericssonc52

  ericssonc52 FD. HBK Medlem 2020

  Inlägg:
  191
  Kommun:
  karlstad
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  27952
  Och i detta landet så är det bara en ursäckt för att ta ut nya skatter .
   
  bror.axelson, Hokab, SAHz och 7 andra gillar detta.
 17. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,707
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Har du funderat över hur mycket kväveoxider, partiklar m.m som släpps ut från dieselfordon vilket gör att miljoner människor lider av luftföroreningar i våra svenska städer.
  Om inga åtgärder görs den närmsta tiden är det inte bara tyska och franska städer som helt förbjuder dieselbilar av alla nationaliteter.
   
  hansyngve0319 gillar detta.
 18. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,707
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Har du kommit på denna slutsats alldeles själv?
   
  Burstner T610 gillar detta.
 19. Lassej

  Lassej HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  4,102
  Kommun:
  Kävlinge
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  9593
  Bestliner, SAHz, -geva- och 8 andra gillar detta.
 20. Lennart Eriksson

  Lennart Eriksson HBK Medlem

  Inlägg:
  261
  Kommun:
  Laxå
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  1411
  Jag tycker man skall sätta mycket höga avgifter ( skatt) för dom bilar som körs i våra 4-5 största städer för att i så fall få en bättre miljö för dom som måste befinna sig där. Där har man ju möjlighet att använda miljö vänliga transporter. För oss som bor utan för borde man ordna stora bevakade möjligheter att ställa våra fordon och att man därifrån kan nyttja de miljövänliga kommunikationer som finns.
   
  Gösta Evén och Montreal gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.