Besikta husbil med AL-KO-chassi

Tråd startad i 'Värt att veta om Husbilar' av Hasse o Majan, 10 April 2018.

 1. Hasse o Majan

  Hasse o Majan HBK Medlem

  Inlägg:
  35
  Kommun:
  UpplandsVäsby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3723
  Besiktade husbilen idag hos Svensk Bilprovning i Rosersberg. Efter att ha läst i en husbilstidning att man inte bör lyfta husbilen i den bakre AL-KO-axeln. Ett AL-KO-chassi ska tydligen lyftas i den längsgående balkens lyftpunkter, alternativt lyfta i själva axeln men så nära längsgående balken som möjligt. Påtalade detta för besiktningsmannen och då uppstod viss osäkerhet. Efter att ha diskuterat med sina kollegor beslutade man att helt avstå från att lyfta bakaxeln. Man tillade att man skulle följa upp detta.

  //Hasse
   
  Lundsholm gillar detta.
 2. viggoboy

  viggoboy HBK Medlem

  Inlägg:
  1,266
  Kommun:
  Trelleborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  8644
  Hasse o Majan och Lundsholm gillar detta.
 3. Master

  Master HBK Medlem

  Inlägg:
  724
  Kommun:
  Motala
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  134
  Frågan om att lyfta AMC chassit i bakaxeln har varit uppe tidigare. Om man tittar i instruktionsboken så står det "Lyft aldrig fordonet i bakaxeln, framaxeln, oljetråget eller i transmissionen" det känns som det är rätt allmänt skrivit och alla förstår väl att man inte kan lyfta i tråget. Jag har inga problem med att lyfta i bakaxeln då den känns väldigt stabil. Att den skulle bli deformerad av att lyftas i har jag svårt att tro, men jag kan ha fel.

  Bifogar instruktionsboken nedan.
   

  Bifogade filer:

  Hasse o Majan och Lundsholm gillar detta.
 4. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,352
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12368
  Jag råkade ut för samma sak & fick svaret att "det gör vi alltid". Jag ville visa dom instruktionsboken men intresset var noll. Jag blev heligt förbannad & gick in till stationschefen, påpekade problemet & visade instruktionsboken. Jag påtalade också att antingen lyfter dom enligt instruktionsboken eller också godkänner dom utan att lyfta. Godkänna utan att lyfta kunde hon inte godta så jag bad om ett skriftligt intyg från henne om det påtalade problemet så kunde dom få lyfta som dom ville. Intyget skulle jag använda om axeln blev skadad & jag skulle kräva dom på en ny axel. Hon backade direkt & lyftet skedde enl. instruktionsboken.
   
  Avarage, CapYank, Chippen och 4 andra gillar detta.
 5. MatsMari

  MatsMari HBK Medlem

  Inlägg:
  172
  Kommun:
  Olofström
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25305
  Hur gör verkstaden. Axel röret vid ramen bär väl bilens vikt. Alko har inga rekommendation om lyft av deras axlar än två lyft punkter vid uti ram. Endast om ni har deras själv just. Nivå reglering. Skall den stängas av. Det är alko rekommenderar bilprovningen att göra. Be att får läsa deras kontrollplan av lyftning av alko axlar.
  Mats
   
  Jan K, Hasse o Majan och Lundsholm gillar detta.
 6. Ove.G

  Ove.G HBK Medlem

  Inlägg:
  1,480
  Kommun:
  Årjäng
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  62
  Har varit ute för samma problem vid test. Anledningen till förbudet är att det är torsionsfjädring, det vill säga det finns en stång inne i röret som vrider sig vid fjädringsrörelsen. Om röret deformeras funkar inte fjädringen som avsett. Efter påstötning vid provningen lyfte de i domkraftsfästena.
  Ove.G
   
  Hasse o Majan gillar detta.
 7. KarinoBengt

  KarinoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Mariestad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2025
  Besiktigar på Opus i Mariestad och påpekade jag att de inte fick lyfta Alko-axeln 2014, efter att jag ställt frågan hos Alko. Besiktningsmännen kontaktade då ledningen hos Opus, att utrustningen inte klarade kraven. Sedan har de inte lyft hb.n på grund av detta fram tills nu. Nu 2018 så har de byggt om så nu är lyftet gjort, så nu snurrade hjulen igen.
  Vi hade Alko-axel även förra bilen också och de lyfte på fel sätt även då!!!
  Bengt
   
  Ove.G och Hasse o Majan gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.