1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Annika Dahlqvist

Tråd startad i 'Hälsoresan' av sevallbo, 6 Maj 2013.

 1. sevallbo

  sevallbo HBK Medlem

  Inlägg:
  300
  Kommun:
  Gävle
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12327
  Hörde ett rykte idag att Doktor Dahlqvist fått diabetes.Någon som vet ? Stefan Ö
   
 2. RolfS

  RolfS FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  190
  Kommun:
  Sundsvall
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  5106
  Sv: Annika Dahlqvist

  Det går många rykten. Det här var ett av dom dummare. Annika Dahlqvist äter LCHF. Då blir man frisk från diabetes typ 2.
   
  ingegerd gillar detta.
 3. sevallbo

  sevallbo HBK Medlem

  Inlägg:
  300
  Kommun:
  Gävle
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12327
  Sv: Annika Dahlqvist

  Håller med,äter själv LCHF och mina värden är på väg åt rätt håll.Blev bara nyfiken om det finns någon sanning i ryktet,träffade en person som känner någon närstående person till Dahlqvist som sa att så var fallet men att det hölls hemligt .Var bara nyfiken om någon annan hört något om detta .Stefan Ö
   
 4. Honda59

  Honda59 HBK Medlem

  Inlägg:
  322
  Kommun:
  Vårgårda
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4585
  Sv: Annika Dahlqvist

  LCHF????
   
 5. Bozze

  Bozze HBK Medlem

  Inlägg:
  391
  Kommun:
  Kungälv
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  704
  sevallbo gillar detta.
 6. Sören-6830

  Sören-6830 HBK Medlem

  Inlägg:
  1,846
  Kommun:
  Vellinge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6830
  Sv: Annika Dahlqvist

  Vem sjutton är Annika Dahlqvist?
   
  stefan l, Larwin, Stilia och 2 andra gillar detta.
 7. Clapton

  Clapton HBK Medlem

  Inlägg:
  175
  Kommun:
  Västerås
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  10179
  Sv: Annika Dahlqvist

  Annika Dahlqvist är den läkare som började ifrågasätta gängse rekommendationer, som saknar vetenskapligt stöd, att man bör undvika fett och äta kolhydratrik mat om man är diabetiker eller för att förebygga hjärt och kärlproblem. Hon blev snabbt utfryst av det sk etablissemanget för om hon hade rätt så har många människor fått felaktiga matrekommendationer och istället förvärrat sin hälsosituation. Hennes tes är helt enkelt att det som bör undvikas är kolhydrater som höjer blodsockret och i sin tur ger upphov till insulinpåslag som ger signal om att lagra undan energidepå. Detta leder till viktökning och ökad risk för diabetes typ 2.
  Nu många år senare vet de flesta pålästa i ämnet att hon har rätt, och tom Livsmedelsverket har numera justerat sin sk tallriksmodell med mindre kolhydratintag. Lite kort om vem hon är i detta sammanhang. Jag vet inget om det som påstås i tråden om att hon själv fått diabetes, och så länge ingen vet med säkerhet något om saken är det bäst att inte sprida obekräftade rykten om tredje persons hälsa.
  Med vänlig hälsning,
  Claes
   
  Sundancer, Jappe, Teresan och 2 andra gillar detta.
 8. angan

  angan HBK Medlem

  Inlägg:
  928
  Kommun:
  Sundsvall
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  785
  Sv: Annika Dahlqvist

  Och vem sprider detta rykte? Du måste har hört nåt? Från vem/var?

  Rykten av den här typen är oftast en plantering av misskreditering.
   
  Scaniaboy, Bozze, Clapton och 2 andra gillar detta.
 9. F.d. 17667

  F.d. 17667 Guest

  Sv: Annika Dahlqvist

  Inte ska väl husbilsklubbens forum användas till spridning av skvaller o rykten om andra människors eventuella sjukdomar. Tråden borde ha stängts redan efter första inlägget.
   
  Lasse W, Catman, Bennsan och 7 andra gillar detta.
 10. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,330
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Sv: Annika Dahlqvist

  De multinationella sockerbolagen med CocaCola i spetsen, som har stort inflytande i EU:s livsmedelspolitik, jobbar tydligen inte bara genom lobbyverksamhet i Bryssel utan även med ryktesspridning!

  Förmodligen känner de att deras verksamheter börjar hotas på grund av att folk börjar förstå sambandet mellan dagens enorma sockerintag och flera sjukdomar bl.a högt blodtryck, cancer och diabetes (sockersjuka).

  Omställningen från sockerberoendet hos allmogen går dock långsamt eftersom sanningens största fiende är folkets oreserverade respekt för auktoriteter!

  Jappe
   
  Senast ändrad: 9 Maj 2013
 11. sevallbo

  sevallbo HBK Medlem

  Inlägg:
  300
  Kommun:
  Gävle
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12327
  Sv: Annika Dahlqvist

  Ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattas som att jag sprider rykten.Jag ställde en fråga om ett rykte som jag har förklarat hur jag hört,tyckte det var lämpligt här där det diskuteras mycket hälsa och LCHF . Både frugan och jag äter LCHF och alla värden och vikter är på väg åt rätt håll.Jag hade hoppats på att någon visste hur det här uppkommit för allt man kan ta fram som är positivt med LCHF är bra att ha med sig när man sitter hos läkaren och dom tjatar om att det inte finns några långtgående studier om LCHF fast ens värden är bra .Tror det ligger mycket i Jappes Svar. Stefan Ö
   
  Jappe och Clapton gillar detta.
 12. F.d. 17667

  F.d. 17667 Guest

  Sv: Annika Dahlqvist

  LCHF är däremot intressant att diskutera.

  Effekterna av långvarig LCHF-diet råder det delade meningar om bland de "sakkunniga" av döma av när man googlar på ämnet. De delade meningarna härrör sannolikt från avsaknaden av långvariga studier. Då jag inte har något att tillföra så ger jag mig inte in i den debatten.

  Att under begränsad period prova dieten har jag däremot egen erfarenhet av och kan därför uttala mig. Provade denna diet under fyra veckors husbilsresa och resultatet blev ~9 % viktnedgång (113,5>103.1). Numera en något mer "normaliserad kost dock med inslag av motion och mer färgprakt på tallriken (grönsaker) och viktnedgången fortsätter dock i makligare takt.
   
 13. Juhani & Leila

  Juhani & Leila HBK Medlem

  Inlägg:
  291
  Kommun:
  Storfors
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  10084
 14. MatsFo

  MatsFo HBK Medlem

  Inlägg:
  269
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11637
  Sv: Annika Dahlqvist

  Jag vet inte om det verkligen klargjordes någon gång men jag känner Annika Dahlqvist och hon har inte diabetes typ 2. Hon kan givetvis få det, precis som alla andra, men då måste hon äta för mycket kolhydrater vilket jag inte tror att hon kommer att göra :)

  Det enda sättet man kan få Diabetes typ 2 på är att äta för mycket kolhydrater nämligen.
   
  Jappe och WillyPe gillar detta.
 15. EPersson

  EPersson HBK Medlem

  Inlägg:
  1,566
  Kommun:
  Eskilstuna
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11890
  Sv: Annika Dahlqvist

  Föreslår att du frågar doktorn om orsakerna till diabetes typ 2.
  Du har nämligen fel om varför man får sjukdomen.

  "Varför uppstår typ 2-diabetes?
  Diabetes orsakas av en otillräcklig produktion av insulin i bukspottkörteln i kombination med en nedsatt känslighet för insulin hos kroppens celler vilket leder till ett ökat insulinbehov. Vanligen, men inte alltid, orsakas detta av övervikt speciellt i form av bukfetma och bristande fysisk aktivitet."

  Även genetiken spelar in.
   
 16. WillyPe

  WillyPe HBK Medlem

  Inlägg:
  819
  Kommun:
  Karlstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2029
  Sv: Annika Dahlqvist

  Vad är då orsaken till att man får otillräcklig insulinproduktion, nedsatt insulinkänslighet och övervikt?
  Troligen alldeles för mycket kolhydrater i maten.
   
  longframe200 och MatsFo gillar detta.
 17. Lundsholm

  Lundsholm HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  7,472
  Kommun:
  Kristinehamn
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11560
  Sv: Annika Dahlqvist

  Eller ärftlighet, sjukdom hormonrubbningar mm mm. Felet med förespråkarna för LCHF är att de verkar tro det finns ett svar. Människokroppen är mer komplicerad än så. Det kan tom vara farligt att bli för fanatisk med vilken diet som helst tom LCHF, delar av kroppen behöver lite kolhydrater också.
   
  EPersson gillar detta.
 18. Erik & Iva

  Erik & Iva FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  239
  Kommun:
  Umeå
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  8722
  Sv: Annika Dahlqvist

  Diabetes typ 2 är ingen åkomma man "får" i ett nafs, när den diagnosticeras har den sannolikt utvecklats under loppet av 5 år, kanske fler. Den som har diabetes typ 2 och är/var överviktig/fet kan försöka erinra sig när kilona började samla sig ganska oemotståndligt på kroppen. Där någonstans var startpunkten. Sedan finns det ungefär 1 av 5 diabetiker typ 2 som inte har/har haft nämnvärd övervikt, där kan det vara svårare att i efterskott veta när förloppet startade.

  Det finns flera hormoner som spelar in när det gäller att reglera blodsockret och åtminstone ett par, insulin och glukagon, tillverkas i direkt anslutning till varandra och har till del motverkande funktioner.

  Hormonerna glukagon, adrenalin, kortisol och tillväxthormon har alla förmågan att, via olika mekanismer, höja blodsockret. Det enda som sänker är insulin. Denna osymmetriska fördelning beror nog på att människans tidiga ursprung ligger långt tillbaka i tiden, cirka 2500000 år. Utvecklingen började gå snabbare för cirka 200000 år sedan, men först för cirka 50000 år sedan hade människans konkurrens- och anpassningsförmåga stigit så att hon började sprida sig över världen från "urhemmet" som antas ligga på den afrikanska kontinenten.

  Man har (ännu) inte funnit tecken på att man, fram till denna tid, var annat
  än jägare, fiskare och samlare. Den som i nutid försöker leva enligt detta mönster upptäcker snart att på merparten av jordens yta och under större delen av året så är andelen kolhydrater i maten oerhört låg. Då evolutionen antas driva på nödvändiga egenskaper är det alltså fördelaktigt att, i en miljö med begränsade kolhydrattillgångar, ha tillgång till 4 olika mekanismer som momentant kan frisätta glukos, blodsocker, även om det totala dagsbehovet för unikt glukosberoende organ ligger under 50g/dag, helt inom kroppens egen glukosproduktion med fett och glykogena proteiner som råvara. Faktum är att inte ens det kolhydratkramande Livsmedelsverket menar att en enda mono-, di- eller polysackarid är essentiell, livsnödvändig att äta.

  Insulin har flera roller:
  1) Det är anabolt, vävnadsbyggande. Antidopingbyrån WADA klassar insulin som doping, tillåtet enbart för diabetiker.
  2) Det nedreglerar produktionen av glukagon som dels stimulerar fettmetabolismen och i samma veva frisätter glukos då den molekyl som binder samman tre fettsyror till en fettmolekyl, glycerol, bryts ner till glukos i levern.
  3) Det gynnar fettlagring, dels i fettceller, dels i levern och dels visceralt, i bukhålan. Det är därför diabetiker typ 2 vanligen har bukfetma.
  4) Det spärrar fettanvändningen bland annat genom att glukagonet inte är aktivt.
  5) Det öppnar GLUT4, insulinberoende glukostransportörer, in i fett- och muskelceller.

  Om muskelcellerna av någon anledning inte klarar att använda denna glukos förblir blodsockernivån förhöjd och redan när mängden i hela blodomloppet (5,5-6 liter) på ett varaktigt sätt stiger med så lite som ett par gram börjar man på sikt utveckla klassiska diabetessymtom, synnedsättning/blindhet, känselförlust i fötter, sår under fotsulor och på ben, förlust av kontroll över både övre och nedre magmun. Det förra ger sura uppstötningar och det senare, gastropares, ger ryckvis tömning av maginnehållet ut i tarmen. För en diabetiker typ 1 eller en insulinbehandlad tvåa kan detta bli oerhört besvärligt att hantera. Fler långtidskomplikationer finns.

  Eftersom GLUT4 finns i fettceller kommer blodsockret, under de första anonyma åren av diabetesutvecklingen, till stor del att lotsas in i de närmast omättliga fettcellerna. Där finns inga direkta spärrar för glukos, här finns både hjärterum och stjärterum. Under lång tid lever man hyfsad hälsa med en, trots allt ändlig, förmåga att omvandla överflödsglukos till fett.

  Nå, åter till evolutionen. Först i och med tillkomsten av organiserade jordbruk för cirka 10000 år sedan började man få en större och inte så säsongsbunden tillgång till mat baserad på kolhydrater. I och med detta började betydelsen av punkt 5 på insulinlistan ovan att öka för att idag med 50-70E% kolhydrater i maten bli så stor att bukspottkörtelns produktionsförmåga av det enda blodsockersänkande hormonet, insulin, onödigt ofta överskrids och ibland lägger av, betacellsutmattning.

  Senast då är det någon som upptäcker vad som hänt, man har "fått" diabetes typ 2.

  Ovanstående är en starkt förenklad beskrivning av diabetes typ 2, men var och en som själv minns sin egen sjukdomsutveckling kan ju fundera över vad som avviker. Inte alla har nått ens de första stadierna av naturalförloppet som vården ibland kallar de långsiktiga skadorna. Tar man hand om sin diabetes typ 2 genom att undvika blodsockerhöjande mat kan man plana ut försämringarna och i viss mån återvinna en del av hälsan.

  Medicinering kan bli oundviklig, men att medicinera för att man älskar t.ex. bröd och pasta är så otaktiskt att klockorna stannar.

  / Erik
   
  Senast ändrad: 2 Oktober 2013
  Hqhusbil, pelbo, WillyPe och 4 andra gillar detta.
 19. MatsFo

  MatsFo HBK Medlem

  Inlägg:
  269
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11637
  Sv: Annika Dahlqvist

  Tron att delar av kroppen behöver kolhydrater törs jag lova är helt fel. Det finns väldigt många människor, både från förr och nu som äter helt utan kolhydrater och klarar det alldeles utmärkt, t.o.m. förträffligt. Läs t.ex. "Fat of the Land" av Vilhjalmur Stefansson, den lär man sig oerhört mycket av.

  Ärftligheten har nog mer betydelse för hur lätt man kan få olika sjukdomar när man äter fel kost.
  Dessutom är det ganska lätt att visa. Du kan ge mig vilken kvinnlig eller manlig diabetes typ 2:a som helst med vilka genetiska predispositioner som helst för diabetes typ 2. Om personen bara äter som jag säger blir de i de flesta fall helt frisk från sin 2:a och i sällsynta fall "bara" väldigt mycket bättre. Man kan tycka det är hur mycket humbug som helst, men det fungerar vareviga gång.

  Frågan är nog inte så mycket hur "extrem" man är med vilken
  diet, som vad vi människor är gjorda för att äta.
  Att vi t.ex. inte är gjorda att äta några mängder kolhydrater tycker jag är ganska självklart då det ganska snabbt förstör våra tänder. Hur skall det fungera om en kost som var bra för kroppen var dåligt för tänderna, känns ganska onaturligt och ologiskt.
   
  pelbo, WillyPe, longframe200 och 1 annan gillar detta.
 20. MatsFo

  MatsFo HBK Medlem

  Inlägg:
  269
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11637
  Sv: Annika Dahlqvist

  Hej Erik :)

  Jag håller med om allt utom ovanstående. Jag har helt andra och mycket bättre resultat för de många människor jag har hjälpt. Sten Sture som har hjälpt ännu fler än jag har samma erfarenhet.

  ha det bra /Mats
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.