• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Julen är räddad !

:msn_thumbup:Ja så känns det faktiskt för nu har jag gjort klart den hallänska grönkålen. Trots 40 år i östergötland så kan jag inte klara ett julbord utan grönkålen. Har även fått "gubben" att älska det. Vännerna har jag också bjudit men dom är nog två läger ett om tyckte om den medan dom andra avskydde den. Barnen äter det inte. Nu har jag jobbat min sista dag i år så jag kan lägga upp dagarna som jag vill det känns härligt. Imorgon ska Rolf göra köttbullar (inget är som morfars köttbullar enl.barnbarnen) jag ska fixa revbensspjällen och skinkan. Så visst känns det att julafton är nära. Utanför fönstret är det verkligen ett vinterland med gnistrande snö i massor. Vi är också lovade snöfall på julafton, det är ju ok om det bara inte ska blåsa så förbaskat:msn_fingerscrossed: för då driver vägarna igen totalt. Ha en skön kväll var ni än befinner er.
MVH Gunilla :bye::bye:

Kommentarer

Jag håller med dig Gunilla - en jul utan grönkål är ingen jul alls. Idag tog jag en kompletteringshandling efter jobbet så nu är det bara några småsaker som ska handlas de sista dagarna samt en blomma till dottern som vi ska till på julafton.

Fy rackarn vad kallt vi har här i Halmstad -17 grader. Det var länge sedan vi hade sådana temperaturer. Hoppas det blir lite mildare till julafton. Nyårsafton beger vi oss i alla fall till värmen en vecka.

Ha en fortsatt bra vecka!

Marie
 
Jag håller med dig Gunilla - en jul utan grönkål är ingen jul alls. Idag tog jag en kompletteringshandling efter jobbet så nu är det bara några småsaker som ska handlas de sista dagarna samt en blomma till dottern som vi ska till på julafton. I morgon ska jag göra Janssons frestelse och på torsdag ska gröten kokas.

Fy rackarn vad kallt vi har här i Halmstad -17 grader. Det var länge sedan vi hade sådana temperaturer. Hoppas det blir lite mildare till julafton. Nyårsafton beger vi oss i alla fall till värmen en vecka.

Ha en fortsatt bra vecka!
Marie:santa1:
 
F
Minsann min sköna
idag har jag köpt grönkål för första gången i mitt liv - men vad gör jag med den då? Hoppas det står något i någon kokbok annars blir det väl haren och jag som gnager.

Kallt! men sol!

Ha det gott!

Agneta W
 
F
Agneta !
Sök efter "hallänsk långkål" i kokböckerna så tror jag du ska hitta det.
mvh Gunilla
 
Hur tillreder man "grönkål"? Köper man frusen hackad? Vi vet hur man tillreder den på nordtyskt vis men svensk tradition?
Bobo
 
F
Ska man göra hallänsk grönkål på äkta vis så går det åt säckvis med grönkål och tar evigheter. Sen jag flyttade till Vadstena har jag fått lära mej en genväg. Man köper 2 paket frusen hackad grönkål.
Kokar den i skinkspadet tills den är helt tinad. Sen använder jag en silduk och kramar ut all vätska. Så steker jag den lätt i lite margarin häll på grädde lite i taget (går åt rätt mycket) tills grönkålen får en grötliknande konsistens. Krydda med massor av svartpeppar. Serveras på julbordet tillsammans med skinkan,prinskorven köttbullarna m.m. Den går utmärkt att göra iordning innan och sen bara värmas till i t.ex.micron.
MVH Gunilla
 
Hej Bobo!

Många här i Halmstad köper färdig frusen grönkål (Harplingekål) och steker bara upp den på järnet och smaksätter efter behag. Jag gör på mammas vis smaksätter med ättika, socker, vispgrädde och peppar. På julafton går det åt tre sådana frusna korvar till två familjer.

Lycka till!

God Jul och Gott Nytt År!
:santa1:
Marie
 
F
Hej Marie !
Jag har ringt runt i hela östergötland efter den harplingekålen men finns inte någonstans. Ibland har vi varit nere i FBG enbart för att få tag i den men i år har vi snö och kyla som hindrar oss. Inget går ju upp mot harplinges grönkål.
Ha det gott och njut av kålen.
MVH Gunilla :santa1:
 
F
Det blir nog som jag trodde, haren och jag som får gnaga på grönkålen. Tycker bäst om färska grönsaker och tror inte jag kan få till det med grönkålstillagningen - men tack för recepten i denna blogg - alltid kul att pröva något nytt. Köpte Savoy-kål för några veckor sedan, det blev en besvikelse för min del, segt utan spänst. Så den fick haren när jag tröttnat. Nu har jag förutom grönkålen - som återstår att pröva - köpt vitkål och rödkål, den senare både färsk och ?inlagd?. Så nog fixar vi julen. Återkommer efter jul med min uppfattning om grönkålen.

Önskar er alla en riktigt god jul!

Agneta W
 
F
Det blir nog som jag trodde, haren och jag som får gnaga på grönkålen. Tycker bäst om färska grönsaker och tror inte jag kan få till det med grönkålstillagningen - men tack för recepten i denna blogg - alltid kul att pröva något nytt. Köpte Savoy-kål för några veckor sedan, det blev en besvikelse för min del, segt utan spänst. Så den fick haren när jag tröttnat. Nu har jag förutom grönkålen - som återstår att pröva - köpt vitkål och rödkål, den senare både färsk och ?inlagd?. Så nog fixar vi julen. Återkommer efter jul med min uppfattning om grönkålen.

Önskar er alla en riktigt god jul!

Agneta W
 

Blogginlägg information

Författare
F.d. 58620
Visningar
505
Kommentarer
10
Senaste uppdatering

Fler inlägg från General

Dela detta inlägg

Toppen