Sv: Vilken församling?
Hej,
OÄ betyder ju oäkta, d.v.s. född utom äktenskapet. Men i äldre tider var det i vissa församlingar så att även om föräldrarna inte var gifta vid barnets födelse så blev barnet "äkta" om föräldrarna senare gifte sig, även om det var flera år senare. Har själv exempel på det i min släkt, början av 1700-talet uppe på Kullahalvön.
Det kan vara så att någon "Norlin" erkänt sig vara far till barnet, men det kan också vara så att namnet bara tagits på måfå.
Vad beträffar namn, så var det så tidigare att man kunde ta sig i stort sett vilket efternamn som helst utom ett adligt. Det var inte förrän på 1900-talet som det blev svårare och man måste ansöka om namnbyte. Mycket av det kom i samband med att det blev möjligt att adoptera barn såsom vi känner till det. Den lagen trädde i kraft 1 januari 1918. Innan dess fanns inte adoption i lagens mening utan man förblev oäkta, fosterbarn eller vad man nu var. I samband med att adoption blev möjlig försvann också möjligheten för prästen att skriva in att barnet var fött av både okänd moder och okänd fader, en möjlighet som ofta utnyttjades när flickor av "bättre" familj råkat i olycka.
Karin
