Hejsan, ja det blir ett flertal underliga varianter på absorptionskylskåp vid olika temperaturer, Ibland undrar man vad som händer... Det verkar som de "storknar" ibland och skulle behöva en restartknapp.
Men en lite mysko grej som är rätt lätt att förklara är på vintern och när kylen håller tempen nere bra eller kanske t.o.m. för bra, men frysfacket eller frysdelen i skåpet blir för varm.
Om det är för kallt bakom skåpet av yttertemperaturen så hela bakstycket funkar som kylkloss för kyldelen så behöver ju inte nedkylningen starta upp för att hålla kylen kall.
Termostaten sitter i kylskåpsdelen och frysdelen hänger bara med och får kyla när kylskåpsdelen blir för varm och kallar på kyla.
((Likväl som de lite enklare kyl/fryskåpen för hemmabruk med bara en kompressor också styrs enbart av tempen i kylskåpsdelen.
Detta innebär att man skall inte lämna ett sådant skåp med en kompressor på med frysvaror över vinten i en ouppvärmd sommarstuga, för när det är kallare än ca. +5° i sommarstugan så kallar inte kylen på kyla och då blir även frysen varmare tills även den håller tempen som är inne i stugan.
På vårkanten så är frysen åter nerkyld och inget skvallrar om om förstörda kantareller förrän man börjar använd dem till mat, för de kan ha varit både upptinade halvruttna och omfrysta åtskilliga gånger under vintern.
Så, i ouppvärmda sommarstugor skall det vara kyl/frys med två kompressorer och då separat termostat i frysdelen, eller en helt separat frysbox.))
Så...... Om kylen i husbilen är kall p.g.av nerkylt bakstycke på vintern utan luckor men frysen är för varm så öppna kylskåpsdörren så kylskåpet blir varmt och kallar på kyla så också frysdelen får en ny nerkylning helt enkelt.
M.v.h. JANKRO.