• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller nu även för kalenderåret 2026.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Fick ett infall igår!

H

hianders

Guest
Längtade så efter fläsklägg och rotmos så igår handlade vi rimmad fläsklägg som kokades igår och fick vila över natten. En kålrot inhandlades också och står nu tillsammans med morot och potatis på spisen för att bli en god rotmos.

Ni som förespråkar LCHF - vad skulle man ta istället för rotmos? Surkål? Blomkålsmos?

Inger/fru hianders

som har så svårt att "överge" den traditionella husmanskosten.
 
Sv: Fick ett infall igår!

Längtade så efter fläsklägg och rotmos så igår handlade vi rimmad fläsklägg som kokades igår och fick vila över natten. En kålrot inhandlades också och står nu tillsammans med morot och potatis på spisen för att bli en god rotmos.

Ni som förespråkar LCHF - vad skulle man ta istället för rotmos? Surkål? Blomkålsmos?

Inger/fru hianders

som har så svårt att "överge" den traditionella husmanskosten.

Rotmos och fläsklägg är Kungen av riktig husmanskost.
 
Sv: Fick ett infall igår!

Naturligtvis får (ska) man fuska någon gång och rotmos måste man ju äta ibland!

Kålroten innehåller 6,4 g kolhydrater per 100g
potatisen 16,4 g kolydrater per 100 g,
så tag mer kålrot än potatis!

Har inte finnarna något bra recept på kålrotslåda?

Jappe
 
Sv: Fick ett infall igår!

Surkål är inte heller fel,innehåller väldigt lite kolhydrater. Varför inte tillsammans med
lammkorv. Vrålgott.
Mvh
Fincan
 
Sv: Fick ett infall igår!

Hej Inger
Köp FLÄSKARRE med ben, det är bättre tycker VI.
Blev rekomenderade av en styckare, sedan dess köper vi Fläskare när vi ska ha rotmos.
Det är mer mat på Fläskare,tästa nästa gång,om du törs lita på mig.
/Vidhem
 
Sv: Fick ett infall igår!

Som gott alternativ till fläskläggen när man har rotmos kan vara rimmad bogskinka, som är mestadels rent kött så att inget går förlorat. Kokspadet från rimmad bogskinka blir även det en god vätska till moset. Mums, mums, mums....... Till denna fantastiska husmanskost så äter man förslagsvis sötstark senap.
Efter denna underbara måltid så tar man en middagsslummer på ett par timmar, för att vakna lagom till Regionala nyheter och Rapport.
 
Sv: Fick ett infall igår!

Naturligtvis får (ska) man fuska någon gång och rotmos måste man ju äta ibland!

Kålroten innehåller 6,4 g kolhydrater per 100g
potatisen 16,4 g kolydrater per 100 g,
så tag mer kålrot än potatis!

Har inte finnarna något bra recept på kålrotslåda?

Jappe

Hej.

Denna låda står alltid på mitt julbord.

Kålrotslåda
Ingredienser
1,5 kg kålrot
1,5 dl grädde
4 msk smör
1 tsk salt
1 nypa(or) peppar
1 nypa(or) muskotnöt, malen

Tillagning
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skär kålroten i små tärningar.
Koka kålroten mjuk i lite saltat vatten. Häll av kokvattnet. Blanda i hälften av smöret, grädden, peppar, salt och muskot.Mixa slät i matberedaren.

3. Häll allt i en smord liten form. Gör toppar med en gaffel. Klicka 2 msk smör i små bitar ovanpå och grädda ca 10-15 min tills lådan får en fin färg.

Gott!!!

Leena ;)
 
Sv: Fick ett infall igår!

Fläskkarre ska grillas eller plommonspäckas. Bogskinka är också bra att grilla, men till rotmos så ska det nog vara lägg... Ja, så tycker jag i alla fall.....
Calle
rimmat bog eller sidfläsk går åxso eller varför inte lite av varje +fläskkorv grovmalen hemjord, mest kålrot 2-3 potatisar max ...o senap :music-icon:
 
Sv: Fick ett infall igår!

det går aldeles utmärtk att rimma karre helst med svål ,men det finns väl inte att få tag i om man inte har nån lokal slaktare att fråga , synd att det försvann ur butikerna ,nu är allt cenrtalstyckat o pkt,,nej det var bättre förr!!
 
Sv: Fick ett infall igår!

Minns med glädje förr , man startade kl 0600 och styckade upp för helgen fanns en 15-20 kalvstekar på lager när man öppnade butiken , fr Andersson kommer in ,hallå där, frun jag styckade en fin kalv i morse lade undan en stek åt dig ,hämtade en av de 20" Såld direkt, Nöjd kund kommer med blommor dagarna efter, chefen nöjd , då var man tillfreds med sig själv ,,det VAR bättre förr ialla fall ibland,hälsningar Lasse styckis,,
 
Sv: Fick ett infall igår!

Nu blir jag hungrig när man läser Rotmos o fläsklägg jag brukar också göra hemlagad gorv till mosen är heller inte dumt. Har också en annan rätt som jag brukar göra det är oxsvanssoppa o vad god
Gunnar
HBK 3089
 
Sv: Fick ett infall igår!

Så här gör jag rotmos på enkelt vis

Skär i bitar kålroten lägger i tryckokaren får koka en stund
Skalar sedan potatis o morot
Avbryter kokningen lägger i potatis, morot och överst fläskorv,värmlandskorv eller köttkorv

Får sedan koka en stund till
Smidigt enkelt

Kan man behärska lite så räcker det till två mål

Mums filibabba brukar bli att man lutar sig på kökssoffan och njuter av tillvaron

:):):)
Julle
 
Tillbaka
Toppen