Sv: Conejo/Kanin
I dag ha vi provat kanin och så här tillagade jag det.
Hasse hade köpt kaninbakben idag och dom skulle jag tillaga i kväll. Började med att dela dom i mindre mer lätthanterliga bitar. Hade inte hitta något recept som passade mig så jag höftade till det lite. Tänkte tillaga maten i ugnen men det gick inte för jag hade ingen tillräckligt stor form (och hade jag haft det så hade den inte fått plats i min lilla ugn) så det fick bli i en större kastrull, i kväll kallad gryta.
Började med att lägga bitarna i en påse med vetemjöl som var lättsaltat och skakade om dom och lade upp dom på en tallrik. Tog fram en stekpanna med lite höga kanter och hällde olja i den och sedan en rejäl klick smör. Brynte bitarna och la över dom i grytan efter hand och saltade och pepprade med svartpeppar. Stekte sedan en stor grovhackad lök, några vitlöksklyftor som jag krossade och skar i mindre bitar samt tre rätt så stora torkade tomater i olja som hackades. Detta fick puttra en stund och sedan så hällde jag över lite vatten, en rejäl skvätt rött vin, 2 dl vispgrädde och två teskedar hönsbuljongpulver och det fick koka ihop en stund. När jag tyckte det räckte så hällde jag röran över kaninbenen och så fick det hela stå och småkoka utan lock i ca 45 minuter. För att balansera smaken så klickade jag i två teskedar med rödvinbärsgelé. Kokte under tiden potatis och gjorde sallad.
Det smakade jättegott och köttet var mört, saftig och fint. Var mycket ben men dom 600 gram som vi hade räckte gott och väl till oss och det blev över till Zacko också som verkligen gillade kaninkött. Nu är jag nyfiken på att prova andra styckningsdetaljer.
Eva