• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Polisen krossar myten om husbilsrån

T.Rantzow

HBK Valberedning
Inlägg
497
Kommun
Castro Marim
HBK-Nr
305
Medlemskap
2024
Läste en artikel i Svenska Dagbladet 15/9-07
Följande.
- Vägrån bland husbilsåkare, speciellt tyska sådana har varit en uppmärksammad sak i medierna.
Det är i mycket luft i historierna och man vågar definitivt fricampa i Sverige säger kriminalinspektör Per-Arna Nilsson vid länskriminalen i Västra Götaland.
Av de uppskattningsvis 150 000 husbilarna som rullar i Sverige varje säsong är det under en promille som utsätts för brott.
100 husbilsrån har anmälts i sommar, de flest i västra Götaland, en ( 1 ) misstänkt är gripen !!

I somras övernattade vi i Hunnebostrand, vi var ett 30-tal husbilar som stod tätt intill varandra vid hamnen. På natten påstods det att tre tyska husbilar haft inbrott, de hade blivet av med pengar och kameror etc.
Vi andre svenska husbilsägare samtalade lite chockade efteråt, ingen hade hört något, men en sak var vi väldigt förundrande över var att det bara var de tre tyska husbilarna som haft inbrott den natten.
Då kommer en luttrad husbilsägare fram och säger följande:
Det räcker med en svensk polisrapport på ett inbrott så får tysken ut försäkringspengar när han kommer hem och på så sätt fixar han en gratis semester här.
- Antagligen så ligger det en sanning i detta påstående.
När man tänker efter så läsare man ofta i pressen att det är just tyska turister med husbilar och husvagnar som råkar ut för inbrotten här i Sverige, vilket jag tror att de svenska poliserna nu har börjat genomskåda.

Jag tror vi husbilsägare har en gemensamt rädsla för inbrott, vilket gör att man gömmer värdesaker och kontanter i husbilen på sådana ställen att man ofta själv har svårt att komma åt dem, uppe och inne i hyllor och skrymsle. Att en tjuv med ” Smash and grab ” principen skulle hitta dessa saker och pengar är osannolikt.

Dessutom måste det vara mycket riskfyllt för en tjuv att göra inbrott i en bebodd husbil, sannolikheten att bli upptäckt är ju extremt stor.
Dumskallar finns det alltid men det borde finnas gränser även hos de omdömeslöse, tycker man.
 

EssoJ

HBK Medlem
Inlägg
781
Kommun
Laholm
HBK-Nr
69
Medlemskap
2024
Sv: Polisen krossar myten om husbilsrån

Har ibland undrat över att tyskarna har så många Euro i handskfacket när de parkerar på rastplatsen. Kan detta också ha en koppling till den svenska polisens små resurser gör att de ibland inte ens åker ut till brottsplatsen utan skriver en rapport ändå.
Om detta sprids i Tyskland så kan det bli så att husbilsturisterna ökar och turistnäringen blomstrar. De får ju mer pengar att lägga ut här.

Funderingar från EssoJ som inte kan åka till Elmia i år.
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
951
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Medlemskap
2024
Sv: Polisen krossar myten om husbilsrån

Ett inbott i en bil eller husbil, följer alltid en anmälan. Polisen har tyvärr inte alltid resurser att åka ut till alla inbrott i fordon som skett, utan det är upp även till ägaren att antingen uppsöka speciellt besiktningsställe för uppvisande av sitt inbrott i bil eller naturligtvis åka till närmsta polisstation. I annat fall tas anmälan upp på telefon.Och i denna skrivs då dom uppgivna omständigheterna samt att polis ej varit på plats.
Rent generellt vet man åtminstonde inom försäkringsbranschen och polisen att många försäkringsbedrägerier förekommer,detta gäller säkerligen tyska turister som andra.
Det gäller att försöka vara objektiv och inte dra för mycket slutsatser på antaganden. Det är lätt att det hela kan bli fel då. Det är i varje fall mina erfareheter inom polisen och utredningsverksamhet.
mvh
Werner
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.238
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Polisen krossar myten om husbilsrån

Det är lätt att spekulera och generalisera. Men det förekommer säker ett och annat försäkringsbedrägeri där som här. Nog kan det tyckas konstigt att det förekommer så mycket kontanter som det ibland har skrivits om i tidningarna.

Nu är det inte säkert att uppgifterna i tidningarna stämmer. Där skrivs så mycket sakfel så tilltron på tidningarnas uppgifter är på bottennivå, åtminstonne hos mig. Jag har, från ett tidigare liv som delägare i privat bolag i designbranschen, erfarenhet från tidningsskriverier. Av kanske ett hundratal artiklar om vårt företag var det knappt en som inte hade minst ett sakfel av typen storlek på omsättning, tidpunkt när firman grundades, namn på medarbetare etc. Uppgifter som är lätta att kontrollera och få rätt.

Samma sak tror jag råder i artiklarna om husbilsrån. En mindre summa Euro blir plötsligt omvandlad till kronor men när artikeln trycks är Euro tillbaka och summan har plötsligt stigit hundrafalt. Det intressanta är väl snarare att det bara rör sig om ett hundratal inbrott bland ca 150 000 husbilar. Lägg därtill alla övernattningar dessa bilar representerar så blir det en försvinnande mängd inbrott per bilövernattning.
 
F

F.d. 55256

Guest
Sv: Polisen krossar myten om husbilsrån

Jag tycker också att debatten över husbilsrån har varit lite "luftig". De flesta husbilsägare jag har haft kontakt med under fyra års resor både i Sverige och på kontinenten har varit noga med att lägga undan pengar, mobiler, gps och andra dyra prylar. De flesta har endera en lite safe eller gömda på mer eller mindre fiffiga ställen. Att hitta dessa grejor vid nabba inbrott och utan att folk vaknar har jag alltid funderat på om det stämmer. Alla fricampningar vi gjort har aldrig känts farliga eller varit några tillbud. Fricampa med lite koll på omgivningen och ha det bra tycker
Ove.G
 
F

F.d. 6657

Guest
Sv: Polisen krossar myten om husbilsrån

Säkert finns det belägg för det kriminalinspektör Per-Arne Nilsson
skriver i Svenska Dagbladet.
Vi Svenskar och säkerligen övriga landsmän inom Europa vet ju
hur vår svenska polis fungerar, alltså inte alls.
"Jaga trafiksyndare det vågar dom flesta, sen en del vågar till och
med ingripa mot Ekobrottslingar."
Lite så skrev Leif GW Persson. (Och han om någon vet hur våra skattepengar förvaltas inom polisväsendet) Jag tror att så tycker vi flesta.
 
Toppen