• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Omröstning Affärside för Sverige

Skulle du använda drive-in för tex oljebyte om det fanns idag?

  • JA

    Röster: 52 35,6%
  • NEJ

    Röster: 66 45,2%
  • KANSKE

    Röster: 26 17,8%
  • VET EJ

    Röster: 2 1,4%

  • Totalt antal röstande
    146
  • Omröstning stängd .

Tangenhaap

HBK Intresserad
Inlägg
250
Kommun
Västerås

Take5 finns ju i det bilförlovade landet US men skulle det inte kunna funka här också?

När man lämnar bilen på verkstad måste man ju boka en tid även för ett enkelt "sketjobb" som oljebyte och oftast lämna bilen på morgonen och hämta på kvällen/eftermiddag.

Skulle det inte vara smidigt att bara åka in till en drive-in utan bokad tid och få olja/filter, luftfilter, torkarblad, lufttryck etc. bytt/kollat medans man väntar i bilen, kanske ett litet cafe med gratis kaffe som på bilprovningen? Man skulle också kunna tänka sig att sälja läsk och annat småplock. Man blir medlem med rabatter med tex vart 3e oljebyte gratis eller 50% rabatt på arbetskostnad.

Det skulle väl passa oss husbilister bra då många byter olja årligen?

Om man räknar lite grovt på det: Om vi tänker oss att ett oljebyte kommer kosta 500,- i arbetskostnad (en halvtimme för tex oljebyte) att det finns ca 40000,- husbilar och 1/4 av dem kommer byta olja på detta vis blir det 10000,- x 500,- = 5000000 i omsättning/år för bara arbetet sen tillkommer ju all annan försäljning. Om man sedan lägger till alla andra lätta lastbilar och personbilar, säg att det finns 4 miljoner av dem och 1/5 av dem kommer byta olja på detta vis då blir det 800000,- x 500,- = 400000000,- i omsättning/år. Totalt alltså över 400 miljoner per år.

Man skulle kunna tänka sig att starta i Stockholm-Göteborg-Sundsvallområdet och sedan till alla större städer med ett franchisekoncept.

Så nu frågar jag husbilsklubbens medlemmar om det kan vara nåt för er och om ni skulle nyttja detta om det fanns idag.
 
F

F.d. 14324

Guest
Svarade nej, jag byter olja själv, och jag behöver inte läsk eller annat småplock när jag gör det, så mitt svar är ärligt helt enkelt, att lämna iväg det åt någon annan skulle med andra ord bli en kostnadsutökning för mig...
 
Senast redigerad av en moderator:

Stefanswede

FD HBK Medlem
Inlägg
319
Kommun
Upplands Väsby
HBK-Nr
27014
Medlemskap
2022
Nu kanske jag låter väldigt negativ, men tolka mig rätt nu!

Idén som sådan gillar jag verkligen, för det är ju på tok för dyrt att bara göra ett oljebyte idag, så ur det perspektivet gillar jag den!

Men tyvärr så tror jag att det blir som så, att när man startar en sådan verksamhet så kommer man anställa den billigaste personalen som jobbar på ackord, med vad det innebär av kunskap, erfarenhet och konsekvenser för den betalande kunden, har många vänner i verkstadsbranschen men även själva drabbats några gånger av detta fenomen, så småjobb som typ oljebyten kommer jag att göra själva i möjligaste mån.

Vill naturligtvis inte peka ut alla verkstäder för att vara oseriösa, självklart finns det bra verkstäder där ute.
 

Roger67

HBK Medlem
Inlägg
3.832
Kommun
Täby
HBK-Nr
3956
Medlemskap
2024
Geografin och att vi är relativt glesbefolkade kan också vara en utmaning. Skall en sådan prispressad affärsmodell bära sig måste man ha fullt på lyften hela tiden, hela dagen och året runt. Tveksamt om det finns ett tillräckligt underlag på rimligt körbart avstånd.:(
 
F

F.d. 22252

Guest
Själv vill jag gärna se hur oljan ser ut om det kan vara spån vid pluggen att det blir tätt och att kopparbrickan blir monterad, sen vill man ju ha ett oljefilter av bra kvalitet. Sen är det risk att man spiller och motorolja hamnar innanför kamremskåpan.
Att det blir rätt mängd och sort på oljan är ju viktigt. Så det är ett förtroende det handlar om.
Lämnade firmabilen på verkstad de skulle göra ren förgasaren bilen gick bra efteråt men det var smuts i spåren på alla skruvarna på förgasaren. Det var ju inte mina pengar men jag har sett en hel del under årens lopp som gör att jag bara lämnar in jobb jag inte orkar med själv. Har ju sett hur både utbildningen och hur mycket av elevmaterialet är vilket gör att man vill hitta någon som kan sin sak vilket inte är lätt.
 

ingbe

HBK Medlem
Inlägg
1.292
Kommun
Linköping
HBK-Nr
26160
Medlemskap
2024
Jag träffade på något liknande i Italien redan 1965. Efteråt funderade jag på om det inte blev kvar en del gammal olja som inte hunnit rinna ner t.ex. Och nuförtiden håller oljan till nästa servicetillfälle ändå, så varför ha ett extra ärende?
 

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
2.382
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Medlemskap
2024
Det är som Roger67 skriver, ska man hålla de priserna behöver man ha kunder som i princip står utanför och väntar för att ha fullt på lyften hela tiden.
Så fort det blir minsta dötid måste den läggas med i priset mot kund och då blir det dyrare.
Detta är nog största anledningen till att man får boka tid för serviceåtgärder.
Ingen kund vill betala för tiden som verkstadsgubben sitter på lådan mellan jobben.
Sedan kan man ju tycka att detta är en service som redan etablerade bensinmackar skulle kunna erbjuda som service.
De tjänar ju ändå bara pengar på glass och korv idag....
 

Dethleffskvalite

HBK Medlem
Inlägg
3.527
Kommun
Lomma
HBK-Nr
1035
Medlemskap
2024
Själv vill jag gärna se hur oljan ser ut om det kan vara spån vid pluggen att det blir tätt och att kopparbrickan blir monterad, sen vill man ju ha ett oljefilter av bra kvalitet. Sen är det risk att man spiller och motorolja hamnar innanför kamremskåpan.
Att det blir rätt mängd och sort på oljan är ju viktigt.
Intressant, du får gärna hjälpa mig att välja ut ett oljefilter av bra kvalité https://www.autodoc.se/reservdelar/oljefilter-10359/fiat/ducato/ducato-flak-chassi-244/16739-2-3-jtd och en packning https://www.autodoc.se/reservdelar/oljeplugg-15038/fiat/ducato/ducato-flak-chassi-244/16739-2-3-jtd samt förklara hur du resonerar.
 

JanneB

HBK Medlem
Inlägg
1.380
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
20110
Medlemskap
2024
Mitt svar är JA.
Varför gör jag inte själv det? Då jag nästan aldrig gjort det tidigare. Varför?Med hänsyn till mina patienter. Resultat av spec.kirurgensarbetsuppgifter beror på bl a kirurgens fingrar. Jag har alltid varit extra försiktigt att inte riskera fingerskador, dock aldrig använt vantar redan på hösten som några pianister brukar göra.
:mcride:
Jag förstår argument för NEJ, som beskrivits i tidigare inlägg: ang. pålitlighet, kvalitet, relation till firman man tidigare anlitat, o.s.v.
Jag ändå skulle utgå från vissa, kanske naiva, grundprinciper;
1 - gör man ett arbete = man ska förvänta sig att arbete görs av proffs, av folk som har adekvat utbildning för ändamålet,
2- har man företag, så ska man ta ansvar för uppdrag som firman erbjuder (ev. mänskliga fel bör/ska täckas av företagets ansvarsförsäkring el. liknande)
 
Toppen