Ravlunda skjutfält stängt för biltrafik – väcker starka reaktioner
Ravlunda skjutfält på Österlen har tillsvidare stängts av för biltrafik. Beslutet väcker starka känslor bland de omkringboende som är vana att kunna köra ut på heden.

Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.
Trist!
Hade jag inte haft husbil själv så hade jag definitivt tyckt att dom skulle sätta upp en hög bom så husbilarna inte kan komma in och skräpa ner samtidigt som infödingarna fortfarande kommer in.
Som vanligt är det några få husbilister som förstör för många.
Simrishamn, Tomelilla och Ystad kommun vill att vi tömmer våra tankar i naturen. Det finns inte ett enda ställe där vi enligt miljöbalken där dessa tre kommuner tar emot svart och gråvatten. De hänvisar till campingarna vilka har gått i kartell och tar 100:- per tömning. Är man ute och kör på Österlen i tre månader blir det 4.500:-. Jag tycker det är förmycket på ett pensionärsbidrag. Går man på allmän toalett kan det på sin höjd kosta 5:- per besök.
Kommunen är enligt 15 kap. 20 § miljöbalken skyldig att svara för bortforsling av hushållsavfall inom kommunen. Med hushållsavfall avses enligt 15 kap. 3 § miljöbalken avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet.
Vi fullföljer den enskildes ansvar enligt miljöbalken vilket innebär att vi hushåller med resurser, samlar och sorterar dagligt avfall och överlämnar det till den kommun där avfallet har uppstått..
Jag håller med Kenth till fullo. Lagen (Miljöbalken) lägger ett tydligt ansvar på kommunerna, ett ansvar som de ofta inte fullgör. Detta ansvar kan i stort sett vara, när det gäller svart- och gråvatten, ett hål i marken anslutet till det kommunala avloppsnätet. Problem med betalning kan det ju bli, då kommunen inte kan ha någon gubbe stående där för detta, men swish skulle ju gå. Men å andra sidan är de flesta husbilister boende i Sverige i någon kommun och där betalar avgift för avfallshantering i någon form. Därför borde udda vara jämt och tillåta gratis tömning i andra kommuner. Avgifter för tömningar av utländska turister kan vi nog bjuda på; de spenderar nog mycket pengar i turistnäringen ändå.
Nej jag finner delar av situationen som småaktighet. Och vad kan hända om inte tömningsmöjligheter finns, jo risken är ju stor att tömningen kan ske i naturen, och det är väl en av anledningen till att lagstiftande församling har gett kommunerna detta uppdrag.
Oops, nu hakade jag på en urspårning av en tråd igen och ber om ursäkt, men jag kan inte lova att det inte ska hända igen.
Det kan nog bli en skaplig belastning på de ofta små turistkommunerna, och någon "utjämning" med hemkommunerna lär ju som vanligt inte ske, det blir bara en ren belastning. F.ö. det finns väl fortfarande ett antal av trafikverkets rastplatser med toaletter och tömningsmöjlighet, varför inte åka dit?
Om man sedan verkligen har ett behov av att tömma varje dag, varför inte skaffa en eller två kasetter extra?
Tror du att det blir så stora volymer av avfallsvatten att lokala nät skulle haverera? Det har jag svårt att tro och utebliven "utjämning" tycker jag faller inom ramen för nämnda småaktighet. När det gäller tömning vid rastplatser, så har Trafikverket upptäckt att det är kommunernas ansvar med vattenavfall, och nya rastplatser utrustas inte med ho för tömning av svartvatten och därmed spar några kronor.
Är det verkligen husbilarna som skräpar ner, jag ser nog oftare personbilar med ett antal grillande ungdomar som de största nedskräparna, engångsgrillar, emballage till grillmaterialet, petflaskor, ölburkar m.m. Händer att jag städar efter dom för att man inte skall skylla på oss som
är kvar nästa morgon. Toapappret tillhör förmodligen inte heller husbilarna, men vi är störst och syns mest, och är kvar nästa morgon.
Jag tycker INTE att vi ska köra in på campingar och tömma våra tankar.Tycker nog du glömmer en detalj. Vi betalar för att bli fri vårt avfall (sopor, avlopp o.s.v.) det gör även de inrättningar
som du tycker skall tillhandahålla detta!
// Janne
Jag tror inte vi gynnar det lokala näringslivet mer genom att vi står på campingplatser i turistmetropolerna efter kusterna, då dessa ägs ofta av stora kedjor. Jag passerade Leksand i dag dom har gjort en tömmningen station efter förbifarten, men jag ser att staden är lika full av handlande turister utan att dom står på campingen. Dom flesta mindre privata campingar är oftast inte anslutna till kommunalt avlopp utan får tömma genom slangbil vilket kostar för dom. Därför är dom nog inte så glada när vi kommer med vårt sparade grå och svartvatten. Många har inte heller golvbrunn för svart vatten.Det går väl att tömma i en toalett, om man gör det på ett vettigt sätt och städar efter sig? Sedan finns det väl ett antal platser där det finns en utslagsvask, vi kan ju inte förvänta oss att det alltid finns alldeles runt hörnet. Kanske kan vi planera lite bättre, se min kommentar om fler kassetter!
När det gäller den s.k. "småaktigheten" så är det ju inte bara i de här sammanhangen som turistanstormningen skapar problem för småkommuner företrädesvis längs kusterna, omsorg, vård m.m. belastas hårt utan att några skattekronor kommer in från användarna eller deras hemkommuner, många sommarbutiker ägs av företag som är från andra kommuner, så den vägen kommer det inte in så mycket heller. Kanske kan det vara värt att sponsra det lokala näringslivet med ett besök på campingplatsen var 3:e dag för att få tömt och duschat/tvättat?
Jag tror inte vi gynnar det lokala näringslivet mer genom att vi står på campingplatser i turistmetropolerna efter kusterna, då dessa ägs ofta av stora kedjor. Jag passerade Leksand i dag dom har gjort en tömmningen station efter förbifarten, men jag ser att staden är lika full av handlande turister utan att dom står på campingen. Dom flesta mindre privata campingar är oftast inte anslutna till kommunalt avlopp utan får tömma genom slangbil vilket kostar för dom. Därför är dom nog inte så glada när vi kommer med vårt sparade grå och svartvatten. Många har inte heller golvbrunn för svart vatten.
Exakt samma hände borta vid Fästningen, ungdomarna hade grillparty och levde rövare och lämnade ett sopberg efter sig + körde rally mellan husbilarna natten lång. Jag vet....var där själv....Precis detta hände oss på Getterön, Varberg strax innan de stängde ställplatsen/parkeringen där för några år sedan. Gräsytorna invaderades av av ett 30-tal bilar med sk motorburen ungdom som festade med hög musik till efter midnatt.
På morgonen låg massor av skräp kvar och t o m billiga grillar (ej engångs dito) som lämnats kvar och stod och rök på morgonen efter.
20 meter därifrån stod ett tiotal husbilar parkerade på asfaltparkeringen över natt.
Gissa vilka som fick skulden?
Jag menade inte att deras uppgift skulle vara att bara ta emot vårt avfall, utan att även övernatta men tyvärr på flera mindre campingar är möjligheten att tömma svartvatten i golvbrunn obefintlig, senast var vi i Järsjö och övernattade. Därför vore det väl bra om det var en kommunal angelägenhet. För dom flesta små kommuner behöver ju turister för att butikerna skall överleva.Jag tänkte inte att man bara skulle tömma utan också övernatta på campingen, att dom inte skall/vill tillhandahålla bara tömning och påfyllning förstår i varje fall jag mycket väl. Man kan ju också avsiktligt välja fria campingplatser, förhoppningsvis drivs de av lokala näringsidkare!