• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Omvänd polaritet

Olof G

HBK Medlem
Inlägg
5.074
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
12581
Medlemskap
2024
Läser engelska husbiltidningar där man är rädd för omvänd polaritet i eluttag i Europa,det finns testutrustning som man rekommenderar.
Växelström har ju inte plus och minus, så vad är problemet , kan man råka ut för att man måste vända på elkontakten, går ju inte men den blå varianten dock.
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
I brittiska stickkontakter sitter det en säkring i själva stickproppen. De har dessutom tre "pinnar" i en trekant. Jag kan tänka mig att det hela har med fas och nolla att göra. Det är ju fasledaren som skall säkras, inte nollan. Om då vägguttaget är, ur brittisk synpunkt, felvänt så kommer stickproppens säkring att sitta i nolledaren. Eftersom de tre "pinnarna" sitter som de gör så går det inte att vända på kontakten.

MVH
Hans
upload_2018-4-5_21-56-13.png
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
Jo, men där sitter ju inte säkringen i kontakten.
I den brittiska kontakten är säkringen ansluten till det ena stiftet och eftersom man (utom i Storbritannien) inte vet hur vägguttaget är kopplat så kan det bli fel.
För våra blåa kontakter, och alla andra kontakter i stora delar av Europa, så sitter säkringen i uttagsstolpen eller i ett säkringsskåp så blir det elektrikerns uppgift att se till att de sitter i fasledaren. Egentligen spelar det då ingen roll om man i anslutningen i den blå, förväxlar fas och nolla. Säkringen sitter rätt ändå.

MVH
Hans
 

Dethleffskvalite

HBK Medlem
Inlägg
3.527
Kommun
Lomma
HBK-Nr
1035
Medlemskap
2024
När husbilen lämnar den gröna ön så får man använda en övergångskontakt och är det en schuko så är det 50% chans om säkringen hamnar på fasen. Ser inget större problem med det då uttaget är avsäkrat. Undrar så hur man beskriver det du läst.
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
Jag kan tänka mig att en del britter som inte är så hemma på hur de "kontinentala" eluttagen är kopplade blir skrajsna för att något kan gå fel, utan att det egentligen är något problem. Men som Dethleffskvalite säger: vad skriver de egentligen?

MVH
Hans
 

Lena & Björn

HBK Medlem
Inlägg
1.609
Kommun
Kungsbacka/Lefkas
HBK-Nr
14101
Medlemskap
2024
Ojdå... CEE uttagen håller normalt ordning på fas o nolla. Men hos oss är nog Schukouttagen fortfarande vanligast, tyvärr. Då är det fullt möjligt att 230 volts spänningen går in i förbrukaren, finns i utrustningen och är livsfarlig och bryts först på nollsidan, om det är en brytare som bara bryter den ena tampen.

Detta testar man lätt och vrider på kontakten så att brytaren sitter på fas-sidan. Britterna har inte detta problem, deras kontakt blir alltid rätt, så visst kan de ha fog för sin oro.

Slutsats, använd den blå CEE kontakten, det blir säkrast så.
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
För mig verkar det som de ser ett problem där inget finns. I grunden verkar det som det vara en oro för samma "problem" som Björn o Lena påpekar om Schuko. Ja de kan bli "felvända" och strömbrytaren hamna i nolledaren. Men detta är inget problem eftersom det inte skall gå att komma åt (beröringsskydd!) vare sig fas eller nolledare när en apparat är ansluten.

MVH
Hans
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
Kollade upp med en bekant från Storbritannien (som har bott länge i Sverige också) och googlade runt litet.

Det hela tycks bottna i hur man bygger elinstallationer i Storbritannien (=mycket konstigt, och delvis farligt, med svenska mått mätt) och uppfattningar om betydelsen av fasledare och nolla bland folk som reser från brittiska öarna till kontinenten. Diskussionerna går tydlige heta då och då på brittiska forum.

Summan av kardemumman är att någon "reverse polarity EHU adapter" är helt överflödig. Man försöker lösa ett problem som inte finns. Dessutom verkar det som det är saluförbud på sådana adaptrar så folk snickrar ihop sina egna.

MVH
Hans
 

Dethleffskvalite

HBK Medlem
Inlägg
3.527
Kommun
Lomma
HBK-Nr
1035
Medlemskap
2024
Snacka om att göra en höna av en fjäder. Förstår inte varför tidningen svarar som man gör heller. Fuse wire 8 amp 16 amp.JPG Ingenting du skall bry dig om Olof. Undrar så hur många elcentraler där finns på ön med säkringar som man köper som metervara? Då kan det vara bra med en egen säkring till varje produkt.
 

Olof G

HBK Medlem
Inlägg
5.074
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
12581
Medlemskap
2024
Inressant variant på säkring kanske inte direkt senaste snitt, men UK ligger inte direkt först när det gäller teknik.
Tidigare upplagor av samma tidning har beskrivning hur man bygger testinstrument för polaritet.
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
Litet prov på brittiska installationer:
Man lägger kablaget löst i väggarna, inga skyddsrör eller någonting. Det betyder att man måste kolla noggrant när man sätter upp en tavla så man inte sätter spiken i en kabel.
Enligt standarden är det ok att dra skyddsledaren (vår gul-gröna) som blanktråd då med tanken att om någon annan ledare blir skadad så kortsluts det till jord.
Normalt har man enfas matning till hus. Hushållsel (vägguttag, lampor, inte spis eller värme.) är säkrad med ca 30A i säkringscentralen och sedan går kablaget (2.5 - 4kvmm) som en slinga genom hela huset tillbaka till centralen. På det viset kan man ev. ha klenare kablage genom att strömmen kan gå två vägar i slingan. Varje vägguttag har en strömbrytare vid uttaget och i stickproppen sitter en säkring på någon ampere för just den lampan, eller vad som nu är anslutet.

Ett litet smakprov, som sagt. Mer finns på wikipedia bl.a. :)

MVH
Hans
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Jo takk, samme type sikringer finnes også i Australia. Men i det minste brukes de ikke i nye installasjoner. Men i vårt hus er det noen slike og jeg har et brett sikringstråd :D. Alle uttak har egen bryter og stikkene er polariserte så en kan ikke sette de inn "feil". Fannt på det lokale byggmarked automatsikringer som passer inn i steder for de gamle orginalproppene, så utvalgte steder har fått slike. I påbygget vi gjorde er det bygget moderne tavle og normalt spredenett - nesten nordisk, vi har til og med fullisolert påbygget! Men kablene er lagt løst i veggene 3-leder flat kabel 2,5 kvadrat.

At huset i sin tid ble bygget av en elinstallatør som selvbygge ser vi der vi har modernisert så bytter vi ut de værste skatebo han laget ;)
 
Toppen