• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Bygga om Mercedes Sprinter

F

F.d. 29620

Guest
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

En slang kan ju spricka eller tom gå sv. Hörde på bilprovningen att många husbilar och husvagnar har gamla spruckna slangar.

Håller med dig i sak men i verkligheten så tenderar vi att se över det vi gillar, är båten bilen ny så är vi ofta väldigt noggranna men sedan avtar intresset.

Hur många kontrollerar bromsrören för invändig rost, hur många byter bromsvätskan regelbundet eller kontrollera att bilfirman gör det och inte bara byter i oljebehållaren?

Klassiskt är att på en firma sköta tex backup, när man just köpt allt så är alla med och fixar men sedan avtar intresset och när kommer krashen inte i början iallafall.

"Ointressant" underhåll är ofta eftersatt, spelar ingen roll vilket underhåll det gäller.

Det är sant, lite som när man köpt nya skor, 2 veckor är man nitiskt noga med dem, efter det traskar man i regnet med dem utan närmare eftertanke!
Dock är skillanden att med gas så stänger man av och sätter på varje gång man ska använda det, då blir det ju lite lättare att ta en koll, jämfört med tex bromsrören.

I en båt samlas all gasol som ev läkt i kölsvinet o småningom har det samlats så mkt att en gnista från tex startmotorn får det att smälla.
Risken att det skall samlas några större mängder i en husbil torde vara bra mycket mindre.
Men lite extra säkerhet är ju aldrig fel. Själv nöjer jag mig med 2kg flaska. Då behövs inte någon form av tät förvaring.

Ahh, är det något som bilbesiktningen har synpunkter på? eller är det endast om man har en bil som är klassad som husbil?


Det finns väl regler hur ett gasolutrumme egentligen skall vara. Mitt uformade jag efter båtreglerna. Där skall ju t.om flaskan förvaras i en tät hink med avlopp neråt,men det går väl inte att tillämpa på en husbil men dom flesta är ju täta ändå. Däremot anammade jag att läckprovaren skall sitta i samma utrymme som flaskan.

Bör man stänga av gasen under segling med båtar, som med husbilar?


Köpte för några år sen en husvagn från 1985.
Slangarna var märkta 1985 så de torde väl varit original.

Jag bytte ut dem mot nya men faktiskt så var det inga som helst sprickor eller andra ålderstecken på de gamla förutom att de var rätt skitiga.

Här fann jag en video från en snubbe som hittade läckage i slangen på sin mr buddy. En varning dock, videon kan eventuellt vara den segast narrerade videon på hela youtube. Get to the point man!

https://www.youtube.com/watch?v=YUDOThHjiwA
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.583
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Snyggt!

Jag undrar dock, finns det någon som verkligen har haft ett gasolläckage från sin flaska till den grad att ett hål ui bottnen har behövts? Inte att säga att man inte ska ha hål där, bara undrar ifall det finns någon med riktig upplevelse av det.
-------------------------------------
Hejsan, det handlar ju delvis också om att gasolen är tyngre än luft, och nere i ett slutet utrymme typ en båt (som Storpontus inlägg ovan) eller ett stängt skåp i ex. en husbil utan ens lite luftventilation runt gasolen. Då kan ett väldigt litet läckage som inte kan "rinna" ut nedåt till slut ha samlat en tillräcklig mängd och blandning av gasol/luft så det är risk för olycka vid en gnistbildning.
Det som också skall uppfyllas är att det måste vara mellan 2 och 10% gasol i luften för att det skall brinna, varken mindre eller högre gasolkoncentration brinner faktiskt.

Men man får ju också tänka på att vid lite enklare installationer där man oftast har tryckregulatorn direkt på gasoltuben och har noggrann koll på gummipackningen vid förskruvningen, så har man ju inte mer än 30mbar någonstans i gasolsystemet, vilket också minskar risken för läckage betydligt och borde minska rädslan för läckage betydligt :).
D.v.s. ca 0,030 kg/cm²
Ungefär jämförbart med att lätt blåsa i ett sugrör :p:.
På "högtryckssidan" d.v.s. mellan tuben och regulatorn antingen den sitter direkt på tuben eller en bit bort vid en styrenhet till tubskifte m.m. så handlar det ju inte heller om högre tryck än från några kilo upp till kanske max tio när det är riktigt varmt i luften. Även lite beroende på blandningen av Propan/Butan i tuben.

Så med lite koll på gasolutrustningen så verkar det nog rätt ofarligt om man jämför med att åka omkring i en bensinbil med 70L bensin i tanken.

M.v.h. JANKRO.
 

håkansson2

HBK Medlem
Inlägg
1.574
Kommun
Kinna
HBK-Nr
21121
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Fick en gång ett litet läckage på en slang, som antagligen var äldre än jag trodde. Hålet tömde en P11 på dvå dygn. Stod i en gasolkoffert till en äldre SMV husvagn så gasen försvann utan att någon märkte det. Bara ett exempel på att allt kan hända då Murfy är med.

I slutet av 1960-talet installerade jag en gasoldriven motorvärmare i en Peugot. Bilprovningen krävde att tuben (2 kg) skulle stå i en gastät låda med avlopp nedåt. Det var väldigt noga då, det kanske det inte är idag.
 

Affezell

HBK Medlem
Inlägg
4.029
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
4542
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Har för vana att stänga flaskan varje natt (om jag inte glömmer av mig :mad:)
Tänder först en spislåga innan jag stänger flaskan så vet jag att hela systemet är tomt. Kan givetsvis vara en nackdel när man startar upp igen.
 

GTV6

FD HBK Medlem
Inlägg
1.735
Kommun
Håbo
HBK-Nr
23263
Medlemskap
2022
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Har för vana att stänga flaskan varje natt (om jag inte glömmer av mig :mad:)
Tänder först en spislåga innan jag stänger flaskan så vet jag att hela systemet är tomt. Kan givetsvis vara en nackdel när man startar upp igen.
Jag är kanske knäpp men jag gör precis tvärt om, jag stänger aldrig av huvudkranen dvs står bilen i 3-4 månader och så går jag in och startar kylen då är den tät.

Men det kanske är knäppt tänkt.
 

Sanddammaren

HBK Medlem
Inlägg
874
Kommun
Varberg
HBK-Nr
172
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Snyggt!

Jag undrar dock, finns det någon som verkligen har haft ett gasolläckage från sin flaska till den grad att ett hål ui bottnen har behövts? Inte att säga att man inte ska ha hål där, bara undrar ifall det finns någon med riktig upplevelse av det.

Hej. Jag har råkat ut för att få en sprucken komposit flaska i utbyte och även en regulator till en Spansk flaska läkte i sammanfogningen. Det var en sats från Primgas med div. kopplingar som regulatorn var med i.
Man märker ju inget när det pysläcker förrän flaskanär tom alldeles för tidigt.
Kollar alltid kopplingar med läcksprey när jag byter tub men man tar ju för givet att en regulator o en gasflaska är tät.

Hälsningar Sanddammaren
 
F

F.d. 22252

Guest
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Apropå bränsle så finns det en del som inte vill använda gasol och använder spritkök istället för högre säkerhet.
Sprit brinner till skillnad från bensin och gasol inom ett väldigt stort blandningsförhållande så det är mycket mer farligt än vad folk i allmänhet tror.
Hur vet jag det jo en mångårig erfarenhet av modellflygplan som går på metanol och där kan man nästan dränka motorn med bränsle och den går ändå och den kan magra ut rejält och gå, det skulle aldrig fungera med bensin som behöver nogrann blandning av bensin luft. Modellmotorer har ju ingen flottör i förgasaren.
Bl a. Kjelloch company säljer luft på burk användningsområdet är oklart kansk blåsa bort damm i en gammal klocka eller tangentbordet i avsaknad av tryckluft??
Komprimerad tryckluft brukar hålla flera hundra kg tryck, är den flytande som man förleds tro när man skakar på burken handlar det om väldigt höga tryck som kväver väldigt kraftiga doningar. Så vad innehåller burken jo läser man det finstilta om man har de starka glasögonen med sej så är det butan till en högre kostnad än den som används i små gasolkök.
Så den som vill blåsa ut ett värmeljus får helt klart en överaskning.
Gasol förekommer i reparerade ac i gamla bilar om du lagat däcket med lagningssprayflaska så har du gasol i däcket, de flesta aerosolflaskor oavsett innehåll finns det gasol som drivgas i.
Och moderna kyl/frys använder numera gasol istället för r14 eller liknande.
Så hur farligt är gasol egentligen som vi använder det, inte som man gör i ryssland när hela hus exploderar och ramlar ihop av läckande stadsgas.
Troligen ska man nog inte behöva springa ut och stänga av vid flaskan, själv öppnar jag bara de kranar inne till det jag behöver och stänger av när jag lämnar bilen.
Affezell hur är din planering blir det en tur i sommar?
 
Senast redigerad av en moderator:

Affezell

HBK Medlem
Inlägg
4.029
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
4542
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Det var en rolig fråga Bengtic :)
Skämt åsido så är alla detaljer klara men har väl 75% av eldragninger klar
Har varit lite väl kallt i garaget för att plocka med småskruv till alla dosor osv.
Som jag tidigare sagt har jag ju bilen delvis lite som terapi. Har börjat med lite målning invändigt men blir inte nöjd med reultatet. Kan ju bara använda roller istället för sprutmålning. Ryker ju så in i helvete:mad:
Funderar lite om man skulle sätta en tjock tapet el mstta på väggen iställrt. Men det är ju ett hembygge så fabriksgjort kan det ju inte se ut som. Kanske skulle hinna bli något så när körbart klar till sensommaren. I så fall kanske jag tar en tur neråt och hälsar på dig. Förresten är du välkommen hit upp om du skulle vilja se på Söderhamn. Givetsvis finns på min tomt
 

GTV6

FD HBK Medlem
Inlägg
1.735
Kommun
Håbo
HBK-Nr
23263
Medlemskap
2022
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Bentic. Se nu har du fått en inbjudan att dra dig lite uppåt istället för söderut:)

Ett nytt mål för året, kirra ihop bilen lite och en två veckors tripp i vårt norra land!

Vi åkte faktiskt sportbåt(bild från ankomsten) upp till Härnösand från Bålsta i somras efter skolavslutningen, 2 veckor i tält.
Då åker man gärna via Söderhamns skärgård och anländer ofta till Storljungfrun efter Gävlebukten(se fyren), jättevackert däruppe!

En parentes, vår gamla husbil -90 är faktiskt nyaste semesterfordonet, båt och motor är original -85, riktig 2-taktare, segelbåten vår är -72 så gamla grejer funkar fin fint att semestra i!

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-soderhamnstorjungfrun-vandrarhem/

Sorry om jag pajade tråden lite men lite reklam för Norrland känns bra!
 

Bilagor

  • 20160613_200250.jpg
    20160613_200250.jpg
    478,9 KB · Visningar: 7
  • 20160619_215237.jpg
    20160619_215237.jpg
    557,8 KB · Visningar: 13
F

F.d. 22252

Guest
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Ja själv planerar jag hur jag ska laga bilen, beställer och handlar så att det mesta finns hemma när man kan börja skruva utomhus.
Jag måste säja att det är förvånansvärt lite skador på bilen har krupit under och fotat och suttit och analyserat med datorn, helt otroligt egentligen.
Den här bilen var ju för dyr när den såldes så jag har väl ett av de enda exemplaren, tjockt kraftigt dubbelgolv som gör att den klarar värme och kyla bra.
Ja det är en terapi även för mej något att se fram emot att kunna resa och stanna var jag vill, men nu ska det inte vara med kniven mot strupen att allt ska fungera.
Som pensionär funderar jag på att inte planera något alls utan bara köra dit jag känner för tillfället.
Din bil blir ju perfekt för att kunna göra långa dagsetapper och som jag ser den överlägsen många färdiga plåtisar.
Jag måste säja trots att en del blir sura att det jag sett av plåtisar är att de i första hand är resebilar där man klarar av europa på några dagar.
Boendet däremot verkar ju väldigt simpelt helt olikt min bil som mera är en gammal husvagn med motor, altså tvärtom vad utrymmet beträffar.
Hade jag pengar och ork och plats att jobba på skulle jag göra som dej köpa en skåpbil och göra något som passar just mej.
Både du och storpontus gör ett fantastiskt arbete för att förverkliga era drömmar det är en inspiration!
Men jag hoppas att du kommer till skott och åker ut och testar det är inte förrän då man vet vad man ska ändra på, jag sitter hela tiden i bilen och tänker på vad som kan bli bättre utan att riva hela inredningen vilket jag även funderat på ibland.
Man är ju lite för lång för att ändra inredningen för mycket, skulle vilja ha en bäddad långbädd istället för på tvären men då blir det att riva gasolkofferten eller ett annat skåp.
Med en LPG flaska skulle man kunna korta av kofferten och fixa det blir väl nästa projekt?
Roligt att du håller igång och jobbar på Affezell!
 
F

F.d. 22252

Guest
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Mlaajanen jag är lite rädd för norrland med mygg kyla och ödslighet.
Men värme och varmvatten ska fungera bättre än tidigare planerar jag och de flesta felen åtgärdade innan jag reser.
Ja gamla grejor som fungerar och som man kan fixa själv om det blir problem passar mej som hela livet varit tvungen att laga allt man haft eftersom det varit trångt med pengar.
Jag kommer inte planera något särskilt för sommaren jag kör dit näsan pekar och hur vädret utvecklar sig.
Roligt att våra bilar är likadana i chassie och motor det är bara bodelen som skiljer, har kollat på bildatan.
Eftersom man gjort sitt för samhället och arbetat så är det skönt att kunna gå ut och jobba med bilen när vädret är bra, har en liten? göralista som jag hoppas kunna beta av. När jag gav mej av sist var det stressigt pga. min far nu är läget ett annat verkar det som.
Känner en helt ny trygghet efter många mil man vet vad man har och hur det fungerar och man trivs ganska bra, men varför skulle jag installera tv för har inte använt den än fast allt fungerar, en fin 24".
Sorry affezell för att jag kapade din tråd.:wideeyed:
 
F

F.d. 22252

Guest
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Det var ju inte så långt norröver har varit i närheten förr tar ju bara en dag att köra upp.
 

Affezell

HBK Medlem
Inlägg
4.029
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
4542
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Söker ett uppfällbart ryggstöd till sängarna för att ligga högre med huvudet istället för en massa kuddar. Någon som vet var?
 

Storpontus

FD HBK Medlem
Inlägg
1.062
Kommun
Haninge
HBK-Nr
9722
Medlemskap
2022
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Finns hos hjälpmedel för funktionshindrade o liknande. Min mor har sån i sängen. Tror hon fick den via vårdcentralen/hjälpmedelscentralen ??
 

Affezell

HBK Medlem
Inlägg
4.029
Kommun
Söderhamn
HBK-Nr
4542
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Hittar jag ingen får jag väl bygga en egen. Det brukar ju vara standard i alla nya husbilar :)
 

Roland o Ingegerd

HBK Medlem
Inlägg
581
Kommun
Rimbo
HBK-Nr
7128
Medlemskap
2024
Sv: Bygga om Mercedes Sprinter

Hej.
Om du vill ha en fin yta även om du rollar eller penselmålar så kan jag rekommendera en färg som heter Jotun Lady. Kostar lite men ger ett snyggt resultat.

Mvh / Roland
 
Toppen