• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Fortsatt renovering

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Inte mycket att skruiva om idag egentligen.

Kallt idag så det var inte förhandlingsbart med utearbete under en gammal husbil. Blir tydligen inte bättre imorgon då mytologerna hotar med mera snö. Nåväl jag är ju inte utan jobb ändå.
Försökt att beräkna och mäta ut kablar till batterierna och kom då på att jag missat att ta reda på hur laddaren inkopplas - endera på elblocket eller på batterierna. Skall googla lite på detta så att allt blir rätt. Hade ju hoppats på att kunna montera fast bänken idag och kunnat börja med anslutningarna av alla kablar. Skulle vilja prova hur allt fungerar. Börjar bli tråkigt att bara strappa upp kablar men den tiden skall väl komma snart.
Inga bra bilder idag då det inte syns så mycket vad som gjorts.
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:.....
Hälsningar
Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Nä idag var det ingen bra dag.
Snö som bara den och ville inte gå in och ut ur husbilen då det bara skulle bli blött i hela bilen.¨'
Ägnade dagen åt fundera på om jag varit dum som inte monterade dieselvärmare isf den Alde 3000 som nu sitter där. Läser på forumet om hur mycket gasol det går åt och att gasen nästan alltid tar slut únder natten. Man kan ju kanske komplettera med en dieselvärmare och värmeväxlare. Då har man ju också varm motor.
Googlat och pratat med ett par leverantörer av solcellsutrustning och det lutar åt Conrads grejer. Inte billigast men verkar bäst-rätta mig om jag har fel. Pratat med folket på Erlandssons Brygga om Isotherm kylskåp och solcellsregulatorer. Blir nog inte där jag handlar kylskåpet i alla fall.
Har inte riktigt kläm på all el koppling bl;a anslutningen av laddaren. Skall den ladda via elblocket eller direkt till batteriet. Googlar vidare på detta med inkoppling. Finns ju också en del extrautrustning att koppla till elblocket och med detta en mera centralstyrd enhet......
Återkommer :music-icon::music-icon::music-icon:
Hälsningar Bror
 

Håkan

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
9.823
Kommun
Tomelilla
HBK-Nr
1
Medlemskap
2049
Sv: Fortsatt renovering

Hej,

Laddaren ska till elblocket. Tror terminalen för + är märkt OUT eller B2 OUT. Minus ihop med övriga -.
Det fungerar även att ansluta direkt på batteri men då ser du inte strömmen som laddas på displayen.

Nedan en liten principskiss av CBE, (jag tror den är liknande din) :

solaire_cbe23.jpg
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Man skulle blivit kopplare, känns det som……
Försöker att koppla alla kablar i elblocket och dra ut dessa till separata kontakter förutom kablar till batterier och laddare som kommer att kopplas i sin hela längd. Vet ju aldrig om man måste ta bort sittbänken av någon anledning i en framtid. Monterar kontakter för snabb och enkel demontering.
Har med hjälp an detta eminenta forum kopplat batteriladdaren som den skall och dubbelkollat allt för att slippa problem med förbrukarna. Alla kablar är strappade och hopsatta med krympslang där så erfordras. Börjar dra ihop sig till montering-fastsättning i bilen nu.
Kollade lite på snötäcket på bilen och såg då att det hängde istappar i fronten och på bakstammen. I bilen är det just nu 15 grader varmt men med ganska kallt golv. Ångrar djupt att jag inte satte in golvvärme-vattenburen. Har läst det senaste på forumet om en elfolie på 48 volt som skulle ge komfortvärme på golvet. Synd detta då man kommer att vara beroende av elstolpe för att kunna utnyttja detta eller elverk som tyvärr också väger tungt.
Har god lust att fräsa upp spår i golvet och montera rör för att få vattenburen golvvärme. Detta innebär ju ett ganska stort ingrepp och skapar en del problem då skåp mm redan är fastsatt i golvet.
Inte riktigt nöjd just nu.
Inga bra bilder idag heller.
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Hälsningar Bror
 

Dennis & Kerstin

FD HBK Medlem
Inlägg
586
Kommun
Växjö
HBK-Nr
870
Medlemskap
2021
Sv: Fortsatt renovering

Hej Bror!

Vi har inte gjort ett enda inlägg eller ett enda tack i denna tråd, MEN, vi hyser stor respekt över det du gjort och kommer att göra, underbart med människor som kan skapa med sina händer och med sina sinnen. vi följer tråden med spänning och djup beundran!!!! :applaus:
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Fredag
Ja så är då den elkoppling som jag kan göra i garaget klart. Bänken utburen till bilen och det är dags att sätta igång med anslutningarna i bilen, till batterier, laddare och tändningslås. Utöver detta så skall 230 volt anslutas via huvudsäkring/jordfelsbrytaren. Skall bli skoj att ansluta allt och se om det fungerar som det skall eller blir en värmande majbrasa……………..
Har bra värme i bilen just nu 14 grader och trots bra isolering så rinner det lite smältvatten som bildar ett antal rena fina istappar framförallt i alkovdelen. Borde kanske sopa av taket .

27-29  jan 2010 istappar från taket 009.jpg

Lördag-ny dag idag och alldeles för kallt att jobba i husbilen. -16 grader kl 10.00
Tar en fridag och till kvällen åker vi in till stan och tittar på Jonas Gardell istället.
Har dragit på mera värme i bilen så det blir att jobba tillbaka tiden imorgon.
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Trevlig Helg
Hälsningar Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Nu har jag en massa att skylla på då jag inte jobbat så mycket med bilen. Dels en mycket kall och snörik period samt en hemsk förkylning med hosta och halsont. Ingen svininfluensa tack o lov.
Det mesta är över nu och fortsatte så smått idag med lite elkoppling, kortat ner en del kablar som jag gjort onödigt långa, och mera kabeldragning. Ser ganska bra ut men en liten kabelröra blir det hur jag än vrider till det. Det enda som jag inte monterat är grejer till solpanelen- regulatorn kablar mm men det skall görs så fort delarna kommit från Conrad. Skall bli spännande att släppa på strömmen och se om jag gjort allt rätt.
Mätt in exakt läge för främre sittlådan och lurat lite på hur jag bäst förankrar vattentanken. Har varit och köpt förtöjningsöglor och spännband så det kommer säkert att bli stabilt. Ävenså den bakre sittlådan i dinetten har fått sin plats. Dags att dra fast dessa i golvet-morgondagens jobb-tror att jag använder lite lim också,
Bäddens storlek blir nu ca 190 x 130 cm så det borde bli ganska bra. Ingen av oss är särskilt stora så detta blir toppen tror jag. Annars finns det ju flera bäddplatser........Bordets bredd blir 73 cm.

5 feb 2010 001  A.jpg

5 feb 2010 004  B.jpg

5 feb 2010 006  C.jpg


Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Tillönskar alla en trevlig helg. Skulle gärna varit i Jokkmokk nu.
Hälsningar Bror
 

Kallax

HBK Medlem
Inlägg
150
Kommun
Luleå
HBK-Nr
524
Medlemskap
2026
Sv: Fortsatt renovering

Tjena Bror. Synd att du inte kan vara i Jokkmokk men så blir det ibland.Tyvärr kan inte jag heller vara där. Men jag såg på lokalteven att Maria Wetterstrand vann renkapplöpningen.
Jag följer som vanligt ditt bygge med spänning.
Hoppas Jonas Gardell roar dej.
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Hej Alf,
detta med Jokkmokks marknad är ju en upplevelse. Även kylan kan ju överraska - 30 eller -15.
Vad var det för fel på de andra ren-ekipagen???
Var ju på Jonas Gardell och såg hans senaste show som är en enmans show. Hans förra show var mycket bättre. Denna kändes tung och djup. Han är ju duktig i att hålla en röd tråd. Hade med vetskapen jag nu har lagt pengarna på något roligare.
Kommer till Norrbotten till påsken om det inte blir en avstickare tidigare kanske.

Ha det så gott
Hälsningar Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

6-7 feb 2010
Lördagen skulle ägnas åt främre dinettbänken och dess position och fastsättning. Skurade med såpa på dess plats för att det skulle vara absolut rent. I denna bänk ligger ju också vattentanken. Kollade med vattentanken på plats var jag kunde skruva fast förankringsöglor utan att dessa på något sätt skavde på tankens plast. Skruvade fast dessa ögloroch klippte sedan till isolering att lägga under tanken. Monterade också en backventil på utgående slang och denna är bara att koppla ihop nu.
Tanken förankrades med spännband vet inte om dessa håller vid en riktig smäll men tanken verkar ligga stadigt nu och håller för en hård inbromsning i alla fall.

6 feb 2010 001  B.jpg

Ett steg mot färdigt resultat. Nästa var att hoppa på den bakre dinettbänken och där är det också en del att jobba med. Bl:a skall säkerhetsbältena monteras och ytterbältets fäste blir ingen höjdare att montera då det är ett hjulhus som behagar vara lite i vägen plus att elementet också är i vägen så nu blir det pillerjobb att borra hål i golvet och få dit en förstärkning och sedan själva bältesfästet. Skall bli spännande.
Det skall också vara ett 230 volts uttag i bakväggen och till detta en kabel. Fixat. Borde ha jobbat lite med elinstallationen och anslutningar till batteriladdaren och andra förbrukar men väntar med detta tills batteriet är monterat under stolen, då kan jag göra klart där för att sedan montera stolen. Borde kanske ha ytterligare ett batteri då under höger stol men väntar med detta, dock drar jag fram alla kablar till en plusplint.
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Hälsningar Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

8-9 feb 2010
Inget viktigt att skriva om egentligen. Börjar bli tjatigt detta med kabel kopplingar säkringar mm, Bara ledningsdragning och kontroll av att allt är rätt kopplat . Funderar under jobbets gång på om man kan göra dragningar och anslutningarna enklare och med mindre kabel och det har jag faktiskt kunnat göra på ett par ställen, det går ju åt tvåledare med plus o minus till alla förbrukare. Vet inte om det betyder så mycket men vem vet? Alla förbrukare har egna säkringar eller säkringsgrupp så det värsta som kan hända är att säkringarna ryker. Vill ju undvika detta då det ger onödigt extra jobb att felsöka sedan.
Skall ut och köpa batteri och polskor typ Skyllermark på Erlandssons Brygga i Solna i morgon och få detta på plats. Återtår så i stort bara att ansluta 230 + 12 volt -lite optimistiskt-och se vad som händer. Håller jordfelsbrytaren så är det väl bara att dra på. Spännande blir det.
Inga bra bilder idag-- för vem vill se en massa tilltrasslad kabel?
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Hälsningar Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

10-11 feb 2010
Undrens tid är inte förbi. Displayen till PC 200’an lyser och visar tydligen det den skall visa. Volt, temp, klocka mm. Även pumpen fungerade. Ja, jag är förundrad. Ingen säkring har sagt upp sig heller. Tror jag blev sittande en halvtimma på vattentanken och bara stirrade på displayen, spanande efter rök och gnister som tack o lov uteblev, Tror det får bli en lilling ikväll…………….
Gårdagens jobb var att kolla och dubbelkolla kopplingar och anslutningar. Tar nog detta för allvarligt för jag hittade inga fel. Fick dock inte tag i det batteri jag ville ha men finns tydligen på Biltema och dit är det långt så det får anstå en tid. Kanske behöver handla mera där så t.v. får startbatteriet fungera även som bodelsbatteri och det verkar funka. Skall nu borra hål för invändiga temp sensorn men vet inte riktigt var bästa platsen för denna är. Överväger att sätta den på skåpsidan närmast dörren för jag misstänker att det är den kallaste platsen förutom hytten.
Skönt att det snart är slut på detta kopplande och mätande. Återstår snart bara att montera värmeelementet i alkoven, fylla glykol och starta pannan. Det blir också en utmaning. Spännande nu.
Återkommer:music-icon::music-icon:................:music-icon:
Hälsningar Bror
 

Bilagor

  • 11  feb 2010 002  A.jpg
    11 feb 2010 002 A.jpg
    781,2 KB · Visningar: 10
  • 11  feb 2010 003  B.jpg
    11 feb 2010 003 B.jpg
    853,8 KB · Visningar: 11
F

F.d. 50036

Guest
Sv: Fortsatt renovering

Hej Bror...

Följer din renovering med stort intresse. Fick två tankar när jag läste dina sista sidor.

Tanke ett: Vattentanken funkar det med isolering under? Skulle det inte vara luftspallt istället? Det var det på min förra bil vet inte hur det är på den jag har nu. Det kan ju bildas kondens både på vintern och sommaren vid tanken t.ex. kallt vatten och varm fuktig luft runt. Vet inte om jag har rätt men kan ju vara värd att kolla med någon som har koll. Men du verkar ju ha koll på det mesta...!

Tanke två: Lägg gärna ut några bilder på värmen i alkoven, behöver lite inspiration till min bil. Har kollat med Alde de har gjort en mindre konvektor som man kan ha i alkoven längst fram men jag tror att viktigast är att få värme under madrassen på den del av botten som är ute i kylan.

Skulle gärna varit med när du slog på strömmen, vilken känsla det måste varit när allt fungerade.

Lycka till med resten… Mvh Torbjörn :):):)
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Hej Torbjörn
tack för att du följer detta. Skall försöka att besvara dina båda funderingar.
Det med isolering av vattentanken så har du helt rätt. Det skall vara luft omkring tanken för att slippa fukt. I mitt fall så är det bara Thermoisolering under tanken och luft på sidorna och topp. Den isoleringsbit som ligger ovanpå tanken på bilden är bara skräp. När jag rev den gamla bodelen så stod vattentanken direkt på golvet. Å andra sidan skulle man ju kunna helt isolera tanken och slippa all kondens. Vet inte vilket som är bäst så nu får det bli såhär.
Detta med värme i alkovdelen är ett problem. Precis som du skulle jag vilja ha värmeslingor/rör under madrassen men det låter sig nog inte göras. Istället så blir det en konvektor i hela alkovens bredd som jag skall försöka bygga in på något enkelt sätt. Vet inte riktigt hur det kommer att se ut men jag har ideer. Gäller ju att skydda sig från den heta konvektorn när man vistasr där då konvektorn kanske blir 70 - 80 grader varm.
Funderar lite mera på detta men kommer att lägga ut bilder och försöka förklara hur jag tänkt.
Hälsningar Bror
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

12 – 14 feb 2010
Fredagen gick lättjans tecken tyvärr….
Lördagen däremot blev det lite jobb. Lite trött på el och sladdar hit o dit, så det fick bli lite träjobb. Monterade bort luckorna i diskbänken och tog dessa till garaget för att få en täckram runt om och naturligtvis någon form av lås. Använder samma lås som i övriga skåp men kommer inte att montera handtag. Har för mig att det gör ont att slå i knän på handtag osv. Sågade till eklister och limmat dessa i alla hörn och skall idag söndag limma fast eklisterna- ramarna på luckorna. Efter detta skall jag hoja av ytorna med en ”skottska britta” och ge plywooden ytterligare en duvning med vax. Borde räcka med detta varv annars får det bli ett till före polering. Lat som jag är så tar jag hjälp av en polermaskin.
Håller på att lära mig displayens funktion så att jag kan ställa om klockan bl.a. Har också köpt utanpåliggande högtalare och skall försöka få igång radion så att jag får lite sällskap, nu hör man bara ett monotont ljud från värmeelementets fläkt.
Ett riktigt pillerjobb att få till exakt 45 graders vinkel. Har en inte exakt såg till detta så den måste ställas in med hjälp av en vinkelhake och ett antal provsågningar. Inte vackert med glipor om man nu kan undvika dessa helt. Tror dock att det kommer att se bra ut. Kan ju också spackla med en blandning av fint spån från listen och lim då syns inget men det är ju en form av onödigt jobb.
Hade lite otur med listerna idag då jag hade lite för brått med att ta bort tvingarna med påföljd att ett par lossade. Måste alltså limma om dessa. Klantigt av mig- skyll mig själv, men livet går vidare.
Återkommer:music-icon::music-icon::music-icon:
Hälsningar Bror
 

Bilagor

  • 13  feb 2010 003  C.jpg
    13 feb 2010 003 C.jpg
    575,8 KB · Visningar: 16
  • 13  feb 2010 001  A.jpg
    13 feb 2010 001 A.jpg
    657,7 KB · Visningar: 16
  • 13  feb 2010 002  B.jpg
    13 feb 2010 002 B.jpg
    466,7 KB · Visningar: 16

Bengt-Åke Linder

HBK Medlem
Inlägg
6.169
Kommun
Falköping
HBK-Nr
1424
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Ahhhh ...Det är som alla skriver ett fantastisk jobb du gör men när den är klar och du skall ut och åka klarar du av att slappna av utan att "klättra på väggarna" ;) du är ju ständigt in action verkar det som .

Som alla andra så är man imponerad .
 

bror.axelson

HBK Medlem
Inlägg
4.381
Kommun
Järfälla
HBK-Nr
1072
Medlemskap
2024
Sv: Fortsatt renovering

Ahhhh ...Det är som alla skriver ett fantastisk jobb du gör men när den är klar och du skall ut och åka klarar du av att slappna av utan att "klättra på väggarna" ;) du är ju ständigt in action verkar det som .

Som alla andra så är man imponerad .

Hej Bengt-Åke
tack för superlativerna. De behövs, det lovar jag.
Vågar knappt tänka på tiden efter detta bygge.
Visade faktiskt detta för min fru Marita och hon fnös lite och sa att nog skall det bli snack om att klättra på väggarna. Det är i första hand lite vitt som skall målas på huset samt hela vårt hus i Murjek Norrbotten PUH! Skall försöka dra ut på bygget så länge som möjligt men vill ju också åka med skorven så snart som möjligt.
Förresten Bengt-Åke, läste om den ljusslang som du tar hem. Kan vara intresserad vid din nästa beställning både till bilen och hemma.
Hälsningar Bror
 
Toppen