Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL -  
Registrera Markera forum som lästa Kalender Hjälp

Gå tillbaka   Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Köksregionen > Matrecept
Matrecept Vad äter vi i Husbilen och hur tillagar vi maten.

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Marianne & Rankos avatar
 
Inlägg: 3 425
Hemvist: Göteborg
Ålder: 66
Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 05:27

Skulle just göra en ostmacka och tog fram ur kylen en god & vällagrad ost med gladpack runt om. Ack så besviken jag blev, osten var klibbig och fuktig och inte speciellt inbjudande. Hur förvarar man en ostbit egentligen?


There is more to life than simply increasing its speed /Gandhi
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Ställplatsgrupp
 
Tommy & Elisabeths avatar
 
Inlägg: 1 701
Hemvist: Malung
Ålder: 64
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 06:33

Har upplevt samma. En ost blir ju inte för gammal (bäst före datum) på samma sätt som övrig livsmedel. En ost som får ligga blir det oftast bättre smak i, kan till och med bli lite väl "vass". Vi använder oss av en gammal hederlig ostkupa i modern tappning, TupperWear med ventilationslock. Osten kan ligga där hur länge som helst utan att bli torr, möglig och fuktig.
Så mitt svar är Ostkupa.


Tommy
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 3 användare säger Tack till Tommy & Elisabeth för detta inlägg:
Leif-143 (2016-10-05), Marianne & Ranko (2016-10-05), PeterK (2016-10-05)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Inlägg: 1 098
Hemvist: Trollhättan
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 07:42

2. Ost

Första regeln då det kommer till att förvara ost är att inte plasta in den. Ost är levande och andas, att stänga in den utan luft är därför det sämsta du kan göra. Det bästa sättet att förvara din ost på är i ostpapper, på det varmaste stället i kylen, såsom i grönsakslådan, enligt thekitchn.com

Rötmånad - förvara dina livsmedel så här - Mitt kök

Aktiebolaget Ostlabbet - Ostpapper, 100 st
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Arne B för detta inlägg:
Marianne & Ranko (2016-10-05)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Göte Js avatar
 
Inlägg: 1 146
Hemvist: Linköping
Ålder: 70
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 08:06

Hushållsost, de där runda sakerna på ca 2 kg, som är plastinneslutna går utmärkt att förvara i 6-8 månader och på så sätt få lagrad ost. Jag har gjort så kanske i 20 år. Visst översta skivan blir lite kladdig men resten blir ofta utmärkt god ost. Hur god den blir är lite beroende av temperatur och lagringstid.
Jag köper mina ostar när det extrapris och lägger i matkällaren, där temperaturen varierar med årstiden. Som sagt 6 till 8 månader brukar bli lagom. Skulle någon ost bli väl stark, då mals den till gratinost och fryses in.
// Göte J

Senast redigerad av Göte J den 2016-10-05 klockan 08:09.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 10 användare säger Tack till Göte J för detta inlägg:
bennark (2016-10-05), Esbjörn (2016-10-06), GRY61 (2016-10-06), Johnny o Lisa (2016-10-05), KajsaL (2016-10-05), Lasse-125 (2016-10-05), Marianne & Ranko (2016-10-05), Pellan (2016-10-09), SirMcLain (2016-10-05), Tommy & Elisabeth (2016-10-05)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Wizards avatar
 
Inlägg: 3 750
Hemvist: Mark
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 09:27

Vi gör likadant, men vi har upptäckt att det blir sämre resultat med en del fabrikat så nu köper vi bara ARLA. De har vi aldrig misslyckats med.
Det kanske beror på olika förpackningar.


//W
On the road again
Goin' places that I've never been
Seein' things that I may never see again
And I can't wait to get on the road again

Willie Nelson

   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Wizard för detta inlägg:
Marianne & Ranko (2016-10-05)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Marianne & Rankos avatar
 
Inlägg: 3 425
Hemvist: Göteborg
Ålder: 66
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 16:08

Tack för alla bra tips ostälskare, nu har ni gjort mig glad

Det var intressant, verkar som att allt handlar om luft (eller brist på syre) och temperatur. Ska testa ostkupa & papper för att rädda redan lagrad ost.

Apropå självlagring av hushållsost, tänk vad passande att komma hem från övervintringen (5-6 mån) och kunna åtnjuta egenlagrad ost. Gäller troligen att ha rätt temperatur också!

Passar på att ge tips om något riktigt gott: en tunn skiva vanlig brie, eller Chevré (getost) med årets hjortronsylt (helst hemmagjord), rena himmelriket


There is more to life than simply increasing its speed /Gandhi
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Marianne & Ranko för detta inlägg:
Esbjörn (2016-10-06)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
FD.HBK Medlem 2017
 
anton53s avatar
 
Inlägg: 686
Hemvist: Kalmar
Ålder: 64
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 16:24

Hej
Allt beror på vilket recept man har vid tillverkningen och hur länge man
pressar osten, inte minst lake behandlingen och lagringen.
Har du ost som inte är lagrad eller bara en kortare tid så har du mer vatten i den.
Genom temperatur skillnader så fäller osten ut vatten som bildas under plasten om den inte är vakuumförpackad.
Bästa sättet är att ha den under en ost kupa precise som det sägs i inläggen.
Varje gång du tar ut osten ur kylen tillför du luft när du ska ta en bit.
Då får den liksom andas lite.

1_ostkar.JPG
Mjölken i ystningstanken
2_koagel.JPG
Koll på koaguleringen när är det dax att bryta?
3_ostmassa_1.JPG
Ostmassa till presskar 144 ostar a 12kg
4_storkaka.JPG
Det blir en stor kaka det
5_block.JPG
efter ca:35 min kommer det ut block 144 st hamnar i formar pressas
åter i ca:35-40min
6_vägning.JPG
Vägning & stämpling
7_Lake.JPG
ner i lake lite olika vilken ost sort.
8_till ostlager.JPG
till ostlagret
9_bindning.JPG
Bindning Präst 50+
10_lager.JPG
Lagring lite olika tider 8-12-24 månader
viktigt är luftfuktighet & lagrings temperaturen
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 16 användare säger Tack till anton53 för detta inlägg:
bopet77 (2016-10-05), Christer (2016-10-05), Emppu (2016-10-06), Esbjörn (2016-10-06), hasseg (2016-10-06), Henricon (2016-10-06), husbilar (2016-10-05), Ingrid & Thomas (2016-10-06), Krister Ursula 18 (2016-10-05), Lundsholm (2016-10-05), Marianne & Ranko (2016-10-05), Mollykatten (2017-04-11), Montreal (2016-10-05), Pellan (2016-10-09), SirMcLain (2016-10-05), Sjöberg (2016-10-05)
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Gammal
HBK Medlem
 
Inlägg: 160
Hemvist: Stenungsund
Ålder: 71
Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm... - 2016-10-05, 21:12

För ett par år sen var jag i Ringköbing på danska nordsjökusten. Några km norr om stan fanns en gårdsbutik som sålde egen ost. Det fanns många varianter o det gick bra att få provsmaka. Den dagens ost var en väldigt stark Havarti-typ o till den smakbiten fick man några droppar BITTER ROM (Royal Danish Navy).

Det blev en smakexplosion av ett mycket angenämt slag!!!!

Normalt sett så har jag lite svårt för just Havarti men den smakbiten tillsammans med en droppe rom var helt suverän!!!

https://www.uhrskov-vine.dk/a-h-riis...ian-bitter-32/
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar RichardK för detta inlägg:
Marianne & Ranko (2016-10-06)
Svara

  Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Köksregionen > Matrecept


Ämnesverktyg
Visningsalternativ


Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Smygehuk hmmm Moberg Tänkvärda tankar från husbilen 7 2013-07-07 06:33
Lagrad ost för 49:50/kg Göte J Köksregionen 0 2012-04-19 18:32
Hmmm Scr Gurra Under Markisen 34 2009-06-16 18:05
Parkeringsplats snart ordnad.....Hmmm schmid Under Markisen 5 2007-04-23 21:01


Program från vBulletin® Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2005-2015, Husbilsklubben.se eller respektive Författare

Bankgiro: 5262-9615 IBAN: SE0850000000054171005892 BIC: ESSESESS