• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Parkeringsböter i Göteborg - fordonsklass 2

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.732
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Parkeringsböter i Göteborg - fordonsklass 2

Felparkering och avgifter
Det som till vardags ibland kallas för parkeringsböter, är inte böter i juridisk mening utan en form av sanktionsavgifter. Det finns två typer av sådana sanktionsavgifter – felparkeringsavgift och kontrollavgift. Vilken typ av sanktionsavgift det är frågan om beror på var bilen stått parkerad. Man skiljer mellan parkering på å ena sidan allmän mark eller gatumark (felparkeringsavgift) och å andra sidan privat mark eller tomtmark (kontrollavgift). Parkeringshus och särskilt anordnade parkeringsområden är vanligen tomtmark även om platserna finns utanför offentliga inrättningar såsom t ex sjukhus. Som gatumark räknar man i princip bara vanliga gator.

Om man anser att man parkerat rätt men ändå fått en felparkeringsavgift eller en kontrollavgift kan man bestrida betalningsansvar. Detta görs på olika sätt beroende på om det rör sig om en felparkeringsavgift eller en kontrollavgift.

Felparkeringsavgift

En felparkeringsavgift kan utfärdas om man bryter antingen mot trafikförordningens regler om stannande eller parkering eller mot en lokal trafikföreskrift. De förra gäller generellt, t ex förbud att stanna eller parkera för nära en korsning. De senare, som bestäms av kommunen, ska vara utmärkta med skyltar på platsen för att vara giltiga. Föreskrifterna skall också vara införda i kommunens trafikliggare. Det går numera relativt snabbt och enkelt att ta reda på vilka lokala trafikföreskrifter som gäller, genom att söka i Transportstyrelsens Rikstäckande Databas för Trafikföreskrifter (RDT).

Parkeringsavgiftens storlek bestäms av kommunen och får vara lägst 75 och högst 1 000 kr. Har ett fordon parkerats i strid med gällande bestämmelser ska en parkeringsanmärkning utfärdas och antingen lämnas direkt till fordonets förare eller fästas på fordonet. Bilens ägare är den som ytterst är betalningsansvarig när det gäller felparkeringsavgift.

En ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en parkeringsanmärkning meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma överträdelse.
Att tänka på när det gäller felparkeringsavgiften är att du enligt lag är skyldig att betala den inom den tid som anges på anmärkningen, även om du anser att den är felaktig. Om du sedan bestrider betalningsansvar och får rätt i ärendet, betalas pengarna tillbaka. Om du inte betalar inom rätt tid riskerar du att ytterligare avgifter tillkommer och att ärendet går vidare till kronofogdemyndigheten med en betalningsanmärkning som följd.

Bestridande och överklagande av felparkeringsavgift

Om du anser att parkeringsanmärkningen på något vis är felaktig kan du till att börja med ansöka om rättelse. Det kan du göra genom att besöka polisstationen på orten där du har fått parkeringsanmärkningen. Ta med dig anmärkningen och förklara vad som har hänt. I bästa fall skrivs anmärkningen av på plats.

Om rättelse inte medges, måste du bestrida felparkeringsavgiften skriftligen. Bestridandet ska göras inom 6 månader från det att avgiften betalats eller kronofogdemyndigheten vidtagit åtgärder för indrivning av avgiften. Du bestrider parkeringsanmärkningen genom att skriva till polisen och redogöra för varför du anser att felparkeringsavgiften är felaktig. Glöm inte att ge in eventuella bevis för att felparkeringsavgiften är felaktig, t.ex. fotografier eller ett vittnesutlåtande. Ibland kan det vara bra att ge in en skiss över hur parkeringsplatsen ser ut.

Beslutar polisen att inte avskriva felparkeringsavgiften återstår möjligheten att överklaga till tingsrätten. Detta förfarande ska också göras skriftligen, och det är viktigt att du tar upp samtliga omständigheter och ger in de bevis som du vill att tingsrätten ska beakta. Tingsrätten avgör ofta ärendet på handlingarna, dvs. genom att gå igenom det skriftliga material som du och polisen gett in och för att därefter fatta beslut på grundval av dessa. I vissa fall kan det dock vara bättre att ha en muntlig domstolsförhandling, t.ex. om det finns ett vittne som kan redogöra för parkeringen. Vill du ha en muntlig domstolsförhandling innan ärendet avgörs är det viktigt att du yrkar detta i ditt överklagande till tingsrätten. Att överklaga en felparkeringsavgift till tingsrätten är kostnadsfritt och i allmänhet inte förenat med några risker för ytterligare kostnader utöver själva felparkeringsavgiften.

Tillämplig lag och förordning
Lag (1976:206) om felparkeringsavgift
Förordning (1976:1128) om felparkeringsavgift

Kontrollavgift

På privat mark/tomtmark är det markägaren som bestämmer villkoren för parkering. Det är inte ovanligt att markägaren anlitar t.ex. ett parkeringsbolag för övervakning. Markägaren ansvarar för att den som övervakar efterlevnaden av förbud eller villkor för parkering har för ändamålet lämplig utbildning. Aktuella parkeringsregler för platsen måste vara utmärkta genom tydlig skyltning på platsen. Skyltningen ska utföras med vägmärken. Det ska även finnas skyltar med markägarens eller parkeringsbolagets namn och telefonnummer.

Parkerar du i strid med förbud eller villkor för parkeringen som markägaren har beslutat, har markägaren rätt att ta ut en kontrollavgift. Avgiften får inte överstiga den felparkeringsavgift som fastställts inom kommunen. Liksom i fallet med felparkeringsavgift ska den som övervakar parkeringen antingen fästa kontrollavgiften på det felparkerade fordonet alternativt lämnar den till föraren. Till skillnad från vad som gäller för felparkeringsavgiften, är föraren och fordonsägaren solidariskt betalningsansvariga. Det innebär att kontrollavgiften kan tas ut från vilken som helst av dessa personer. I praktiken brukar dock parkeringsbolagen i första hand kräva betalningen av fordonsägaren.
En ny kontrollavgift får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som en olovlig parkering pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en kontrollavgift meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma olovliga parkering.

Bestridande av kontrollavgift

Har man fått en kontrollavgift och anser att den är felaktig skall man så snart som möjligt ta kontakt med markägaren eller det parkeringsbolag som har utfärdat kontrollavgiften. Däremot ska man, till skillnad från vad som gäller vid felparkeringsavgift, inte betala kontrollavgiften om man vill bestrida den. Bestrider du inte kontrollavgiften kan markägaren/parkeringsbolaget efter en påminnelse vidta inkassoåtgärder för att kräva in beloppet. Om så sker har parkeringsbolaget/markägaren även rätt till ersättning för inkassokostnaderna.
Även en kontrollavgift bör bestridas skriftligen. Namn och adress till markägare/ parkeringsbolag skall finnas på fakturan. Liksom vad som gäller för felparkeringsavgiften är det även i dessa fall viktigt att få med alla omständigheter och bevis. Bifoga kopior på handlingar, såsom t.ex. fotografier och annat som du vill åberopa till stöd för din sak.
Om markägaren/parkeringsbolaget håller fast vid sitt krav på betalning och man fortfarande anser att man har rätt bör man upprepa sitt bestridande, för att på så sätt undvika att kravet lämnas för indrivning, med ytterligare kostnader som följd. Markägaren/parkeringsbolaget måste då gå till tingsrätten för att få saken prövad i ett sedvanligt tvistemålsförfarande. Liksom vad som gäller vid felparkeringsavgift kan tingsrätten avgöra ärendet efter ett rent skriftligt förfarande, men det är vanligare att ärendet avgörs efter en muntlig förhandling.

Till skillnad från reglerna vid överklagande av felparkeringsavgift kan den part som förlorar i tingsrätten bli skyldig att betala rättegångskostnader i viss utsträckning. Dessa kostnader varierar från fall till fall, men uppgår till lägst 900 kr motsvarande tingsrättens ansökningsavgift. I motsvarande mån har man alltså rätt till ersättning för vissa av sina kostnader i tingsrätten för det fall man vinner. Eftersom den här typen av mål handläggs som s.k. mål om mindre värden är möjligheterna att få ersättning för rättegångskostnader på olika sätt begränsade. T.ex. har man inte rätt till ersättning för nödvändiga ombudskostnader med mer än motsvarande en timmes juridiskt biträde. Givetvis gäller dessa regler även för motparten, vilket gör att kostnadsrisken med att låta saken gå till domstol i regel kan överblickas ganska väl.

Markägaren/parkeringsbolaget måste väcka talan om att få ut kontrollavgiften inom två år från det att den olovliga parkeringen upphörde och ska väckas vid tingsrätten i den ort där den olovliga parkeringen ägde rum. Om så inte sker går rätten att få ut kontrollavgiften förlorad.

Tillämplig lag
Lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering
- See more at: https://www.motormannen.se/radgivning/parkering/felparkering-och-avgifter/#sthash.lzqr2KAG.dpuf
 

PeterK

HBK Medlem
Inlägg
8.872
Kommun
Köping
HBK-Nr
14860
Medlemskap
2024
Sv: Parkeringsböter i Göteborg - fordonsklass 2

I Frankrike får man inte dubbelparkera!
Men, ifall man gör det så måste man lämna nycklarna kvar i tändningslåset!

Så står det i lagen :twitcy:
 

Master

HBK Medlem
Inlägg
947
Kommun
Motala
HBK-Nr
134
Medlemskap
2024
Sv: Parkeringsböter i Göteborg - fordonsklass 2

Hej igen Roland!
Du skall få ytterligare en uppgift att fundera över.

I Trafikförordningens 3 kapitel 49§ punkt 2, står det att "fordon" inte får ställas utanför ruta eller utanför en markering om var parkering får ske.

Om man analyserar ordet "fordon", så kan jag inte tyda det på annat sätt, än att det är hela fordonet man menar och inte bara hjulen.

Hälsningar
Roland (lydde)

Så här står det i trafikförordningen 3:49 2p

49 § Ett fordon får inte parkeras så att
1. det hindrar tillträde till andra fordon eller så att dessa inte kan föras från platsen, eller
2. fordonet med något hjul står utanför en uppställningsplats eller annan markering som anger var parkering får ske. Förordning (2007:101).

Källa, Notisum

Kenneth
 
Toppen