Virrig Plåtis ute i Europa

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Nu har det varit härligt väder i fem dagar. Kanske dags att skriva lite så att inte mor blir orolig.

DSC_0004small.JPG

1 oktober

Ett gångjärn gick sönder i skivan som är över spisen. Irriterande den gick inte att reparera det var metallutmattning. Jag hade två val.

1. Laga den och då införskaffa ett gångjärn i rätt storlek
2. Ta bort skivan och då förlora värdefull yta

Frugan var upptagen med att fakturera så jag cyklar ut på byn (Marseillan Plage), men dom börjar ha slut på säsongen så nästan inget var öppet. Såg en skylt Marseillan village. Det måste ju ligga i närheten och cyklade åt det hållet.

Solen gassade på bra när jag elcyklade iväg. Efter 3 km såg jag fortfarande ingen Marseillan. Hmm! Dåligt med batteri bara 25% kvar. Skulle ha laddat den. Jag minskade effekten och började hjälptrampa lite. Hade jag vetat detta skulle jag gynnat Taxi men det är ju försent nu. Jag är inte skapt för att cykla på riktigt.

Efter ytterligare 3-4 km kom jag in i Marseillan. Oj vilken vacker liten stad. Sjö med hamn och fina kanaler runt ikring. Hittade en järnhandel och ett! gångjärn som kunde passa. Jag borde byta båda men dom hade bara ett av någorlunda rätt storlek. 2,5 Euro fattigare elcyklar jag tillbaka. Men det blir mindre och mindre el och mer och mer muskler. Det är bara en prick kvar på effektmätaren och över en halvmil hem till Plåtisen. Men det var en envis liten prick, den tog aldrig slut. Så sista km struntade jag att trampa.

Det blev bättre än nytt. När frugan såg att jag var i reparationstagen tvingade hon mig att samtidigt reparera besticklådan där en skena hade lossnat. Jag som hade tänkt smita ner till stranden medan hon fakturerade. Den var knepigare gängorna var paj så jag fick fixa nya gängor i skenan. Jag hade behövt vara 40kg lättare så trångt var det. Det var första gången jag sa "Förba..ade Plåtis".

Runt 16 var vi båda klara och gick ner till stranden och solade. Sedan en härlig restaurang Entrecote med grönsaker (Jag kör ju LCHF så man kan inte äta potatis). På vägen tillbaka ser vi en svensk köra in på vår camping. Jag cyklade naturligtvis efter dom. Jag har inte sett en svensk sedan Jappe i Enkirch. Det var Björn och Kerstin HBK 9539 från Smedjebacken.

2012-10-02 17.36.39.jpg

Trevligt att kunna prata med någon annan en frugan på svenska. Jag bjöd naturligtvis in dom till oss senare på kvällen för lite vin. Den visade sig att dom kände några av min frus släktingar i Smedjebacken. Världen är bra liten.

En liten utvikning om Marseillan Plage. Det fanns ett antal gratis ställplatser. Dom hade tagit bort ribban på 2m parkeringarna och där stod massor av bilar. En kanonfin offentlig ställplats fanns för 10 Euro och säkert 15 campingar varav 7-8 st i direkt anslutning till playan. Vår camping kostar 14 Euro och jag står vara alldeles bredvid stranden. Ett litet centrum börjar 20-30 m från campingen och mittemot ingången en vinbutik som sålde vin i lösvikt för 1,4 Euro litern. Det var inget dåligt vin heller.

2012-10-02 18.17.39.jpg
2012-10-02 18.17.30.jpg

A9, E11, E15 och E80 passerar alldeles bredvid. Jag tror det här stället är bortglömt av oss svenskar. Hur bra som helst och bara en massa tyskar, holländare och fransoser. Inte en svensk. Alla som ska till Spanien passerar ju här.


2 Oktober

Dagen efter satt vi på stranden och solade
2012-10-03 16.25.55.jpg
när vi tyckte oss höra fler svenskar. Vi satt och solade hela dagen, sedan stötte vi på de nya svenskarna. Det var Max M (Max och Ann-Helene) HBK 7490 från Karlskrona.

2012-10-04 13.29.31.jpg

Björn bjöd in oss tillbaka på vin och tilltugg och sa åt oss att ta med Max med fru, men dom var inte hemma så gick dit själva. Som vanligt blev det vått och det visade senare på kvällen att Björn och Kerstin kände en släkting till mig som jag aldrig har träffat och att han också var med i HBK. johntorsten HBK 11254 det var som tusan världen är bra liten. Kanske man stöter på varandra på någon träff eller ställplats.

3 Oktober

Nu börjar vi bli ett litet gäng. Jag går tvärs över gatan och köper 4,5 liter vin i lösvikt för 6,30 Euro. Dagen går i solens tecken och kvällen i dimmans tecken. Jag bjöd in båda sällskapen till oss efter vi hade ätit var sin kastrull med musslor på restaurang med lite vin till.

2012-10-03 18.53.03.jpg
Ps! Dom välordnade skalen har jag ätit.

Ost och vin hade vi i rikliga mängder. Max tog med sig lite vin han oxå. Allt tog slut det var en orgie i vin och ost som lutade sent. Hur sent har ingen koll på. Vi hade otroligt trevligt i glada vänner lag. En liten svensk enklav på franska sydkusten. Vi hade roligast av alla.

4 Oktober

Idag var ingen rolig dag. Jag, frugan, Max och Kerstin kände klart av kvällen före och ångrade konsumtionen. Björn och Ann-Helene såg oförskämt fräscha ut.

Vi jobbade hela dagen med firman och bestämde oss att åka vidare i morgon. Max med fru och vi gick ut och åt gott, medan Björn med familj lämnade walkover. Avslutade kvällen med en liten god Whiskey i Max monsterhusbil.

2012-10-02 11.03.39.jpg

Tack för sällskapet nu drar vi vidare till Llivia. En Spansk enklav i Frankrike. Vi måste ses fler gånger.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Delrapport Internet.

Jag har passerat gränsen till Spanien och är i Peniscola på Eden Campng i 29 grader. Jag tänkte gå över till Spanskt Internet så Anita och Jyrki slipper vara oroliga för mina Internetkostnader. Jag tänkte som i våras köpa Orange med 2 GB för 35 Euro/månad förbetalt. Men se det gick inte. Dom har slutat med det och har bara en massa fjutt lösningar.

Så har tydligen de andra stora telebolagen gjort också enl The Phone House.

CARREFOUR-VECTORLOGO-DOT-BIZ-128x128.png


Men Carrefour har ett 3GB erbjudande per månad för 29 Euro. Det skaffade jag. SIMkort 5 Euro 3GB Bonus 29 Euro - Rabatt 2 Euro = 32 Euro.

Dom påstod att jag måste ha en Carrefour USBsticka för 30 Euro, men eftersom dessa var slut stoppade jag den i min Experia med surfpunkt och aktiverade den med ett SMS till 22864 med texten "ALTA BONO 3GB". Sedan ställde jag in APN:et till carrefourinternet. Det funkade aldeles utmärkt trots att de i butiken sa att det inte skulle gå. Nu har jag Internet i en månad och när jag fyller på nästa månad så kostar det 29 Euro.

Jag skickar med en text på engelska som jag hittade på nätet Detta har jag skrivit på Carrefour abb. Dom använder Oranges nät. Helt ok.cabecera_internet-movil.png

Spansk hemsida som visar abb för Internet

Carrefour offers several prepaid and contract data plans. They offer two different prepaid SIMs, one for data (Tarjeta Carrefour Prepago Datos) and one for voice/data (Tarjeta Carrefour). The data SIM at 100MB for 1 Euro/day is probably the best offer currently available in spain:

Internet Móvil Prepago (SIM):Internet Móvil Prepago (data SIM):

Tarifa diaria:
This is the default plan for carrefour data SIM cards, no activation is necessary.
1 euro per day, 100 MB at full 3G speed, thereafter speed is reduced to 128k
You are charged only for the days that you connect.
A 3 euro/month minimum spending applies.

A 'bono 1GB' add on is available:
19 Euro for 30 days, 1GB at full 3G speed, thereafter speed is reduced to 128k
Enable this plan by sending SMS to 22864 with the text ALTA BONO 1GB
Quit the plan by sending BAJA BONO 1GB to 22864
Check the amount of data you have used by sending BONO 1GB to 22864

A 'bono 3GB' add on is also available:
29 Euro for 30 days, 3GB at full 3G speed, thereafter speed is reduced to 128k
Make sure that you have enough balance on your SIM card (at least 35 Euro).
Enable the plan by sending SMS to 22864 with the text ALTA BONO 3GB
Check the amount of data you have used by sending BONO 3GB to 22864 (5 free SMS per month)

SIM card costs 5 Euro, with no credit.

The credit can be displayed by calling *113#.
You can add credit (recarga de telefonia) online or in carrefour supermarkets. Most tabacco shops do offer such cards, but not for Carrefour Movil. I could buy such a card at the drugstore Schlecker.
APN: carrefourinternet
(no username or password)
It uses the Orange network, just like Simyo, masmovil and most of the other 3G internet providers in spain. Coverage and speed was fine when I used it.
You have to manually change the APN in the iPhone, because it default uses the Orange APN.
If your iPhone doesn't display the APN options (Celluar Data Network) under Settings/General/Network, try disabling and activating Celluar Data there.


Jag kan förövrigt rekommendera en sida som man ser förbetalda abb i hela världen.
Home - Prepaid Wireless Internet Access
 
Senast ändrad:

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Medlemskap
2017
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

MasMovil säljer 5 Gb för 36,18€, om jag har förstått spanskan rätt!

Norska pratades på kontoret i Torrevieja så sent som för ett år sedan. Norrmannen hjälpte gärna till med aktiveringen av kortet, vilket kan vara nog så besvärligt ibland!

Någon från Bahia Desperados kanske kan verifiera detta!?

Jappe
 
Senast ändrad:

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

MasMovil säljer 5 Gb för 36,18€, om jag har förstått spanskan rätt!

Norska pratades på kontoret i Torrevieja så sent som för ett år sedan. Norrmannen hjälpte gärna till med aktiveringen av kortet, vilket kan vara nog så besvärligt ibland!

Någon från Bahia Desperados kanske kan verifiera detta!?

Jappe

Det verkar inte gälla som förbetald Internet

masmovil.jpg

Masmovil Internet

Dom har något som kallas "Top Up" med automatisk påfyllnad. Jag vet inte vad det är?
 

Knut

HBK Medlem
Inlägg
19.537
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hadde Top-Up sist vi var i Spania, registrerte et kreditkort på kontoen og når det kom under et nivå som jeg valgte så trakk de automatisk et beløp som jeg også valgte. Når jeg reiste fra Spania så opphevet jeg koblingen til kreditkortet. Har en Top-up og ikke velger 5GB til €30 så blir det automatisk 3 cent pr. MB
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hadde Top-Up sist vi var i Spania, registrerte et kreditkort på kontoen og når det kom under et nivå som jeg valgte så trakk de automatisk et beløp som jeg også valgte. Når jeg reiste fra Spania så opphevet jeg koblingen til kreditkortet. Har en Top-up og ikke velger 5GB til €30 så blir det automatisk 3 cent pr. MB

Det verkar kanon. Undrar om inte det är bättre än Carrefour.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hejsan!
Det är faktiskt ganska enkelt.
Börja med att ta väck plastgrillen, fyra skruv rakt uppifrån.
Sen ser du nog vilka skruvar du måste lossa för att svänga ut hela strålkastaren, tror inte att det är mer än tre.

Jag skulle ju kunna lägga ut bilder att visa på,men det regnar ju så in i h-e här att jag vill inte gå ut och ta några bilder ;)

Men 150 euro....jag hoppas att det inte var en Fiat verkstad!!
Köp lite gott dricka för pengarna istället!

// Urban

Rapport om lampbyte.

Fred 5 Okt

Vi åkte runt och letade efter en Fiatverkstad efter "Fiat camper app" från Android. "Närmaste Fiat verkstad". Snacka om kass. Den lurade in oss i centrala Béziers och påstod att verkstaden var på stora torget. :msn_lightning::msn_devil:ZWXQ:msn_angry:

Hamnade i värsta trafikstockningen och svor över Fiat. Ställde kosan mot Llivia och hittade till slut en Citroen verkstad i Prades. Där kom det ut två personer som liknade "Biffen och Bananen" och tittade på mitt icke existerande halvljus.

377041718a5764400856l.jpg


Dom diskuterade olika lösningar. Jag nämnde på min icke befintliga franska att: "Att mina kompisar i HBK har sagt att man ska ta bort grillen". Dom tittade skeptisk på mig. "Biffen" ville sonika bända ut lyktan med våld. Jag rusade efter min tyska instruktionsbok och pekade på några teckningar som styrkte min tes.

"Bananen" verkade förstå. Han gav sig på skruvarna till grillen men gav upp efter några minuter. Skruvarna var fastrostade. Så han tog upp tråden som "Biffen" hade föreslagit, men i rätt ände. "Bananen" bröt upp grillen på undersidan ("Biffen" såg gillande på det) och lossade en skruv på lyktan, därefter lossade han skruv på översidan och använde ett brytjärn på höger för att få ut hela lyktinsatsen.

Jag tänkte att detta måste vara Citroens hämnd mot Fiat som jag får klä skott för. Men "Bananen" klappade igen allt på några minuter, med ny lampa och allt. Fungerade perfekt. Med våld tryckte han in nederdelen av grillen tills det sa klick. Jag tror han hade varit försiktigare med Citroen.

Dom skickade in mig på kontoret för att betala. Kostnad: Lampa 14 Euro. Arbete 15 Euro.

Tack "Biffen och Bananen"

biff.jpg
 
Senast ändrad:

Gun&Ronny

FD HBK Medlem
Inlägg
530
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
4778
Medlemskap
2019
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hej
Fiat ligger faktiskt i närheten av torget fast lite bakom, Det var där vi byte växellåda förra året
Men inte lätt att hitta :rolleyes:. Och ingen kan ett ord engelska :mad:


Gun
 
Senast ändrad:

quest

HBK Medlem
Inlägg
477
Kommun
Båstad
HBK-Nr
695
Medlemskap
2021
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Attan vad man blir sugen. Det blir ingen långresa för osss i år. Men nästa år..................:)
Då har vi inga barnbarn på gång???? och ingen valp som ställer till det.
 

bengtic

FD HBK Medlem
Inlägg
4.658
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Medlemskap
2021
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Ja antingen måste man ha pengar eller verktyg och kunnande för att fixa fel på vägen.
Man blir lätt ett offer för giriga reparatörer av okänd kvalitet men det är samma hemma om man inte bor på orten.
Själv skulle jag nog ta och läsa in mej på fordonet ifråga så man kan fixa det väsentligaste själv, kan lätt bli en förstörd resa annars.
Fattig som man är så får man fixa allt själv, bytte bägge lamporna på en camping i Tyskland eftersom jag tyckte de såg gula ut sent på kvällen, hade inte gjort det förut men det gick på 15min för bägge lamporna utan verktyg, så det skiljer en del i konstruktion.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Ligger och latar mig på Eden. Men jag fortsätter storyn efter lampbytet i Prades.

5 Oktober

Jag var glad över att "Biffen och Bananen" fixade halvlyset. Vi ska ut och erövra Pyreneerna. Och det är bra att ha bra lyse på kvällen där. Vi puttrade vidare till den Spanska enklaven Llivia som finns inne i Frankrike.

2012-10-05 17.29.07.jpg

Wikipedia
Llivia har romerska anor, "Julia Libica", och var en viktig ort under romartiden. På medeltiden byggdes här ett slott på berget ovanom staden som sprängdes på order av Ludvig XI år 1479. Orten Puigcerdà söder om Llivia övertog betydelsen som centralort men trots det erhöll Llivia stadsrättigheter 1523 av kejsar Karl V, troligen mera på grund av stadens historia än antal invånare. Att Llivia är en spansk exklav går tillbaka till pyreneiska freden 1659, då landskapet Cerdagne avträddes av spanjorerna till fransmännen. Men fransmännen missade en liten detalj, i fredsuppgörelsen stadfästes att 33 byar övergick till Frankrike. Men Spanien behöll Llivia med påståendet att det inte var en by utan stad.


När vi kom dit var i stort allt stängt. Inte på grund av att vi kom sent utan på grund av lågsäsong. Nya bilar fina hus. Ett rikt litet samhälle. Men min plan var att köpa en liten tallrik som det stod Llivia på som vi kan hänga i trappan hemma. Den gick åt skogen. Det var bara en jättelik spritbutik öppen. Jag insåg då varför dom är rika. Dom livnär sig på att sälja billigt till fransoserna. Vi köpte bara lite vin (Siglo) och en salami.

Besviken att vi inte fick någon tallrik tutade vi vidare genom Andorra som ligger alldeles i närheten. Höga berg och djupa dalar inga problem för en Plåtis. Jag har varit i Andorra förut, men sedan dess har dom borrat tunnlar genom bergen lite här och där för att underlätta för oss bilister. Totalt betalade jag säkert 30 Euro för alla tunnlar.

I Andorra är det som vanligt ett parkeringshelvete. Men vi åkte mest igenom där bara för att frugan som aldrig varit där, ska kunna påstå att hon varit i Andorra och att köpa en tallrik.

Efter att ha införskaffat en jättefin tallrik tutade vi vidare mot Spanien.

Stop!!! blev det i tullen. Har du några cigarretter? Nä! Jag röker inte. Har du någon alkohol? Ja! Men det har jag köpt i Tyskland och Frankrike. Dom skulle bara veta att vi är som ett rullande systembolag.

Efter att ha tittat lite i garaget så släppte tullen iväg oss. Ahh! Äntligen i Spanien. Man känner värmen redan när man är på rätt sida Pyreneerna. En lång dag med en helt underbar natur. Det är värt att ta en liten omväg bara för det härliga landskapet.

Jag knappar in Camping Eden i Peñiscola. "Undvik betalvägar". Vid foten av bergen hittade vi en fin tom camping längs vägen. 12 Euro fattigare ställde vi oss där och slocknade på en gång. Jag vet inte vad campingen heter för skylten var sönderblåst. Men vi hade en härlig omgivning.

2012-10-06 10.08.32.jpg
2012-10-06 10.10.05.jpg

6 Oktober

Avante! Mot Eden! Vi körde längs en flod. Min korkade TomTom ville inte ta den vägen för det var ingen väg för husbilar enligt den? Den var hur underbar som helst och dessutom 146 km närmare än den som TomTom camper föreslog.

2012-10-06 13.40.29.jpg

Vi checkar in på Eden och känner oss direkt hemma. Här blir vi en stund. Finns nog minst 25 svenska bilar här. Värmen ligger nära 30 grader och hav med strandpromenad alldeles i närheten. Nu kommer elcyklarna till sin rätt.

2012-10-08 17.14.55.jpg

Skriver igen då jag lämnar Eden
 

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Medlemskap
2017
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Så magra ni har blivit! Det verkar som om ni har hållit er på den breda LCHF-vägen!

Här hemmavid på Orust är det nästan 4 grader varmt i skuggan och ösregn!

h1.jpg

Jag kommer ner så fort jag fått ordning på bilen och diverse andra aggremanger!

Jappe
 

joneklint

HBK Medlem
Inlägg
4
Kommun
Mark
HBK-Nr
7835
Medlemskap
2022
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hej
Varje gång man läser dessa reseberättelser, så förundras man över dessa foton på vänner som man måste träffa. Samt foton på detta. Och ett ständigt drickande av öl o vin mm.
Finns det inget annat som är trevligt. Vad ser ni på vägen egentligen. Inga upplevelser i form av natur eller byggnader.
Pust
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Hej
Varje gång man läser dessa reseberättelser, så förundras man över dessa foton på vänner som man måste träffa. Samt foton på detta. Och ett ständigt drickande av öl o vin mm.
Finns det inget annat som är trevligt. Vad ser ni på vägen egentligen. Inga upplevelser i form av natur eller byggnader.
Pust

?​
 

husbilar

HBK Medlem
Inlägg
924
Kommun
Vingåker
HBK-Nr
5348
Medlemskap
2021
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa

Här hemmavid på Orust är det nästan 4 grader varmt i skuggan och ösregn!

Visa bilaga 61772

Jag kommer ner så fort jag fått ordning på bilen och diverse andra aggremanger!

Jappe
En liten utvikning från ämnet men jag hänger inte riktigt med betr. Jappe som ena dagen är i södra Tyskland och "strax efter" är på Orust!!!???
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.741
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Virrig Plåtis ute i Europa "Den vilda flykten från Eden"

Ligger här i Benidorm och gör inte en "fluga" förnär. För det finns inga. Storyn hamnar i oordning nu men jag måste komma med lite konsumentupplysning.

fluga_65473650.jpg


Den vilda flykten från Eden

Varning! starka bilder kommer strax...

Jag & Louise, Björn & Kerstin, Max & Ann-Hugo (förlåt Ann-Helene) hade kommit överens om att Eden var ju ett trevligt ställe här kan man gott stanna någon vecka till. Max skulle bjuda på middag som vi alla såg fram emot.

Det var lite mycket flugor ibland under veckan men inte mer än vad man klarar.

När Max & Ann-Helene hade dukat fram mat och vin började HELVETET.


2012-10-14 17.45.46.jpg
Sätter lite krydda på tillvaron

2012-10-14 17.58.17.jpg
Lite matgäster är ju alltid kul

2012-10-14 17.45.39.jpg
Efterrätten

Max som hade ansträngt sig med fiskfiléer i en underbar sås med en härlig grönsaksröra,fick se sina gäster vifta och panikäta för att sedan fly. Han som hade ansträngt sig så med vin och mat.

Människan är inte flugornas överman. Det är flugorna som härskar. Vi drog som en avlöning dagen efter. Ingen av oss har någonsin råkat ut för dylikt. När man slog med flugsmälla kunde man få 4-10 åt gången. Hela mattan var full med lik som kompisarna kalasade på.

Ledsen Eden! Ni var bra tills tills fienden kom. :mad:
 
Toppen