• Vill du prova på "Ett måste i varje husbil"? Klicka på "Husbilsplatser" i den blå menyraden.
    Våra demo-husbilsplatser finns i Göteborgs Norra Skärgård
    Mer information om programmet, klicka här.

Schaudt EBL 281 slår av vid batteridrift?

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
Bürstner A532 Active -98, Schaudt EBL 281. Sedan en verkstad bytte generator för några år sedan (möjligen orelaterat - jag har knappt använt husbilen de sista 5 åren), så har jag problem med att 12V deaktiveras vid strömavbrott eller att "landströmmen" dras ur. För 2 år sedan bytte jag en rörsäkring i EBL:en då den var helt död, men nu verkar alla säkringar OK både inne i och utanför den. Varje gång jag drar ut 240V-kabeln så slocknar kontrollpanelen och jag kan bara läsa av startbatteriets spänning - ingenting annat. För att få igång den måste jag sätta i 240V-kabeln och trycka in "Ladestart/Nur mit Batterie!"-knappen - så ser allt OK ut igen, och allt i husbilen funkar. https://www.dropbox.com/s/e5f7xxoohby2oix/IMG_0043.jpeg

Igår satte jag in ett nytt AGM-batteri (92 Ah Start/Förbrukning Banner AGM - Batterilagret Webshop) då jag trodde att det var det gamla batteriet som var slut och att EBL:en då slog av, men vid test så är det fortfarande exakt samma problem. Det är som om EBL 281 inte slår över till 12V då kabeln dras ur. I något slags dokument från Schaudt står det:

"Hauptschalter - Relais 35A bistabil

Dieses Relais wird über den Taster ‘12V EIN/AUS’ am IT 281 gesteuert.
Bei ‘AUS’ werden alle 12V - Verbraucher abgeschaltet. (Außer Stromkreis ‘Grundlicht/12V’). Siehe auch Bed.-Anleitung IT 281.
Eigenstromverbrauch: 0"

Tyvärr verkar även det reläet fungera utmärkt - öppnade och testade att det inte blev någon skillnad med manuell omställning (det fungerade även att slå av/på med 12V-knappen på kontrollpanelen).
 
Senast ändrad:

Benny56

HBK Medlem
Inlägg
110
Kommun
Linköping
HBK-Nr
18929
Har du kollat så reläet inte bara växlar utan även att kontakterna sluter som de ska? Summra/ohmmät över reläkontakterna. Jag har haft många problem med just bistabila reläer med dessa problem i andra sammanhang.
 

sandstroem

HBK Medlem
Inlägg
111
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12388
Hej. När jag snabbt läser din fråga så får jag uppfattningen att ditt bodelsbatteri inte har kontakt med ebl utan att du endast har 12v från laddenheten. Jag har inget schema på just din ebl så jag kan inte säga vilken väg hopkopplingen sker men det bör finna en säkring och en brytare på vägen.
För att göra ett enkelt test så kopplar du in en voltmeter direkt på bodelsbatteriets poler med 230v urkopplad, och noterar spänningen. Har batteriet varit i vila skall spänningen vara den vilospänning som finns angiven i batteriets spec borde vara 12,72 -12,85 volt. Sedan ansluter du 230v har då ebl kontakt med batteriet så kommer spänningen över batteripolerna snabbt att stiga när laddning startar.
Har du fel i anslutningen mellan batteri och ebl så förändras inte spänningen över polerna trots att ebl's laddare startar, men du får 12v i bodelen eftersom denna då kommer från laddaren och inte från batteriet.
Hälsningar Peter
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
Det brukar sitta en säkring vid bodelsbatteriet, kolla den.
Brukar vara på 50A.
Ha! Den har jag aldrig sett (hittade den inklämd under ett av sätena bredvid ett relä som jag inte vet vad det gör - precis vid luftvärmeslangen)!

I mitt fall var säkringen på 30A - vilket ska stämma om jag "letar bakvägen" i den tyska instruktionen:
"Plus Batterie 1: Nr. 2 und Nr. 5 (zur Querschnittverdoppelung) Absicherung: Plus Batterie 1 - 30A Extern"

Biltema nästa.
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
Hej. När jag snabbt läser din fråga så får jag uppfattningen att ditt bodelsbatteri inte har kontakt med ebl utan att du endast har 12v från laddenheten. ...Har du fel i anslutningen mellan batteri och ebl så förändras inte spänningen över polerna trots att ebl's laddare startar, men du får 12v i bodelen eftersom denna då kommer från laddaren och inte från batteriet.
Hälsningar Peter
Ja, exakt! Det var säkringen som var trasig, och jag lurades att tro att 12V funkade eftersom det kom från laddaren! Med bytt säkring så är panelen igång med ström från batteriet, men nu har istället bodelens 12V slutat fungera... Suck...

Nu hör jag reläet slå på/av då jag använder knappen för 12V på/av på panelen, men det funkar inte. Kanske får jag öppna EBL:en för tredje gången idag och kolla om reläet har dött nu som Benny56 nämnde! Stort tack för all hjälp så här långt!
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
OK, det var en "otät" koppling vid reläet, fixat - så nu är det 12V ut till förbrukarna i alla fall.

Fortfarande lyser inte 12V-lampan på panelen, och vattenpumpslampan - så kanske är pumpreläet trasigt också. Vilken soppa! :wub:
 
Senast ändrad:

Per o Anne

HBK Medlem
Inlägg
43
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
21284
Reläet ine i ebl styr kylen men reläet under sätet är till laddning av bodelsbatteriet. . Det är två olika reläer på olika platser belv lite otydlig tidigare.
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
OK, det var en "otät" koppling vid reläet, fixat - så nu är det 12V ut till förbrukarna i alla fall.

Fortfarande lyser inte 12V-lampan på panelen, och vattenpumpslampan - så kanske är pumpreläet trasigt också. Vilken soppa! :wub:
Har bytt pumpreläet också nu, men det blev ingen skillnad, och jag mätte alla säkringarna på utsidan av EBL:en också. Jag får ge mig på att mäta "allt". Jag noterar att jag inte heller har ström till Truman, varken på 220V eller 12V, vilket ju kan bli problem.
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
ARGH! EBL 281 öppnad igen. 12V på/av-reläet verkar fungera tycker jag, även om jag inte förstår exakt hur det funkar. Det slår över och de grova kontakterna/fötterna skiftar från att vara ihopkopplade eller inte. De tre små fötterna/pinnarna undertill verkar alltid vara sammankopplade, oavsett läge.

Jag har mätt på utgående 12V-förbrukningskontakt, och får det till att pinnarna 4, 10 ("Grundlicht/12V), 5, 11 ("Licht 2"), 6, 12 ("Light 1") fungerar, men att pinnarna 1, 7 ("Pumpe") och 3, 9 ("Kühlschrank") inte blir spänningssatta (kylskåpslamporna lyser också bara vid 220V, men inte 12V). Säkringarna är mätta igen. Vad jag förstår har både pump och kylskåp egna reläer - kan de ha brunnit? Hur mäter man egentligen dem? Är det säkert att försöka manipulera dem på/av?

Värmepumpen (Truma C603) verkar ju inte heller få ström (manöverpanelens lampor kommer inte igång) - den borde väl gå på "Grundlicht/12V" och fungera, eftersom den får ström från EBL:en? Jag hittar inga egna separata säkringar för den, kylskåp och vattenpumpen...

Eftersom jag börjar få tidspanik (måste ha den fungerande om 2 veckor) - har moderna EBL:er samma kontaktuppsättning, så att man kan ta en annan modell och plugga in? Tacksam för all ev. hjälp!
 

Per o Anne

HBK Medlem
Inlägg
43
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
21284
Mät på reläet i ebl för att se om det kommer fram spänning. det borde gå att manövrera reläet med fingrarna för att se om det fungerar då.
 

Robert Staflin

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Norrtälje
HBK-Nr
28679
Nä, jag ger upp. Det är för smått, och jag vet inte var på reläerna jag ska mäta och vad resultatet ska vara. Inget händer när jag manövrerar reläerna manuellt.

Det trista är ju att jag inte vet tillräckligt för att vara säker på att det är EBL:en. Inga husbilsfirmor verkar ha tid att hjälpa till - en som jag rekommenderades i tredje led sade att jag skulle mäta själv, för annars skulle det bli VÄLDIGT dyrt, och en annan hade inte tid på flera månader.

En brittisk firma (apuljackengineering) erbjuder sig att laga EBL+panel för 186£ + moms och frakt, vilket säkert landar på 2700:- eller liknande - men jag vet ju som sagt inte ens om den är trasig.

Stort tack för engagemang och hjälp, även om det inte gick hela vägen!
 

Sanddammaren

HBK Medlem
Inlägg
673
Kommun
Varberg
HBK-Nr
172
Hej! För några år sedan var det uppe på detta forum om en firma som renoverade EBL, vill minnas att den fanns i Kungsbacka området. Tyvärr kan jag inte hitta namn eller adress på firman. Kanske någon som minns?

Hälsningar Sanddammaren
 
Toppen