Plommonsnaps

Jappe

FD HBK Medlem
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Medlemskap
2017
Ett stillasittande liv kan resultera i förstoppning. Alla vet att plommon hjälper i sådana lägen. Men hur är det med Plommonsnaps som Obstler, Palinko och Schliwovitz. Finns det någon forskning på det området? "En plommonsnaps om dagen kurerar magen" inkl. tillbehören, tarmarna.

Jag har själv forskat en del inom detta område men eftersom det skedde i Österrike och i samband med skidåkning så betraktar jag inte resultaten som särskilt tillförlitliga. Som sagt, finns det någon forskning på området; det finns kanske rentav någon forskare här på forumet?

Jappe
 
Senast ändrad:

aake

HBK Medlem
Inlägg
4.456
Kommun
Krokom
HBK-Nr
1270
Medlemskap
2021
Sv: Plommonsnaps

Efterhand har det blivit klart för mig att Jappe har en egen definition av "forskning", vilket förklarar missförståndet när jag berättade om en gammalt fall med en disputerad alkoholforskare som drabbades av alkoholinducerad leversvikt trots att han aldrig drack sig berusad.
Om jag har tolkat rätt så tror Jappe att alkoholforskning är synonymt med att supa, är man disputerad alkoholforskare är man antagligen en riktig fyllehund och en docentur i ämnet torde vara en dödsdom?
Under min studietid var jag amanuens vid den farmakologiska institutionen och till viss del engagerad i alkoholforskning, men då på råttor, vilka med lite uppmuntran faktiskt söp som svampar (dock utan att avlägga examen).

aake
 

Wallströmarna

HBK Medlem
Inlägg
315
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
10403
Medlemskap
2022
Sv: Plommonsnaps

Under vår 4veckorsresa i Kroatien blev det först bad halv åtta, sedan till strandbaren där frukosten startade med en slivovica och en espresso. Sedan var man redo för dagens äventyr.
>Blasse
 

chiva

FD HBK Medlem
Inlägg
112
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
16188
Medlemskap
2020
Sv: Plommonsnaps

Hej, jag har faktiskt bedrivet en empirisk forskning när det gäller palinka eller tsuica, det är visst dialektalt vad plommonbrännvinet kallas i Rumänien.

När man åker genom byarna där så har husägarna bord utställda utanför sina hus. Där har de dukat upp till försäljning det de odlar i sina trädgårdsland.
Tomater, lök, sylt, potatis mm, men också flaskor med en klar dryck i.

När jag köpte dagsbehovet av grönsaker så pekade damen på flaskan och sa "palinka, bon pentru boarta", vilket betyder "palinka bra för magen"! När jag tvekade drog hon in mej i sin trädgård och bak huset visade hon en vedeldad gryta med rörsystem mm. Där tillverkade hon sin palinka av plommon.

Ja jag köpte en flaska tillsammans med grönsakerna, allt var ju ekologiskt och närodlat. På kvällarna drack jag några glas palinka och jag hade faktiskt inte besvär med magen, tvärt om den skötte sig med bravur!

Dock inget gott som inte har nåt ont med sig, det onda satt i huvudet på morgonen, men jag lärde mej att det hade med doseringen att göra, all medicin ska ju doseras med måtta.
 
Toppen