Måbilen – första husbilen och roadtrippen första året

JanetoGöran

HBK Medlem
Inlägg
6
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
28150
Efter prat, drömmande och diskussioner under vintern tog vi oss till VFC (VinslövsFritidsCenter). Vi fastnade för en Sunliving V65, men lång, svår att parkera och dyra bro- och färjebiljetter. Vi beslöt oss för att leta efter en begagnad på max 6 meter. Efter många tittar på Blocket och turer till handlare med den längsta turen till Hedenstedt i Danmark för att se en Pössel P2. På vägen dit körde vi om Tyskland för påfyllning och vi såg många fina ställplatser längs västra Jylland för framtida resor. Nä, nu är våren förbi och vi kunde inte vänta längre. Till VFC igen och där stod den kvar, en ny, 6,4 meter på ett Fiatchassi och vi som bara kör tyskt och engelskt sa ”Den ska vi ha”. Vår Måbil hämtades en fredag i juli, vår första husbil. Cykelhållaren hann de inte montera men allt annat lulllull var på

Hem och lasta i lite kläder, mat och gamla utemöbler. Iväg till Lursjöbaden för att bo in sig. Grillat och lite rött på kvällen. Sov gott i varsin långbädd med Smillas (en liten hund) bur emellan oss. Vaknar och ska steka bacon med ägg och fixa kaffe. Var f-n la vi kaffebönorna. De låg kvar på bordet där hemma. Efter en stund tittade Smilla ut och undrade var hundmaten var. Det undrade vi också. In till Hästveda för kaffe och wienerbröd som kompensation för att man fick köra. Smilla blev matad med bacon och ost och det var inte lyckat. Efter natt nummer två blev det till att köra hem och hämta kaffebönor, hundmat och lite mer bra att ha, typ en Gammeldansk.

Direkt till Tredenborg för två nätter vid hav för bad. Luhrsjön är bra men ”litta” grumligt är det. En stunds väntan i receptionen på grund av en regnskur innan vi rullade in på vår plats. Strulade med router och 3G men till sist kunde vi se på tv. Inget behov av antenn här inte. När vi skulle köra därifrån undrade vi varför det var diskmedelsskum på marken. Oj, glömde visst vrida om tappkranen till gråvattnet.

Nu var vi redo för semester! Mot Skönstavik för fem dagar utan att behöva anstränga sig. Men tji fick vi. Platsen var inte jämn. Ut med kilar och försöka hitta rätt. Med hjälp av grannen som sa ”att det går bättre efter tag” kom vi hyfsat i våg. Vi kom för nära grannarna men alla var nöjda. Första natten då huvudet var ovanför fötterna. Gott!. Vi bestämde oss för att ta oss in till centrumför, strosa och luncha och njuta av värme. Som vi saknade cyklarna, 6 km i 30 graders värme och solsken. Smilla fick vi bära. Det blev buss tillbaka. Ett klämt långfinger hann vi med och nu lossnar den gamla nageln. Ölen tog slut, men inte går vi en gång till in till centrum. Tur det att det finns cykel att hyra.

Nu fyllde mors man år. Tar vi Måbilen kan vi båda, dricka gott till mat och tårtan och så blev det. Näsan riktade in sig på Elfdalen i Klippan. Paket bars de sista kilometrarna och skjortan åkte av. Varmt! Klänningen stannade kvar och tur var det. Risken för en krock på Vedbyvägen hade ökat avsevärt annars. En tur till Stenkrossen i Kvidinge för vägning resulterade att ”vi kan last mer”.

Våra gamla utestolar för turer med vår engelska bil uppfyllde inte våra krav på avkoppling med Måbilen så det detblen tur till VFS där det köptes nya stolar med fotstöd för avkoppling.

Ett par dagar hemma ägnades åt att skapa en checklista; för vad som vi ska ha med, göra innan avresa och vad vi ska tänka på när vi står still. Lite arbete hans också med så cheferna håller sig nöjda.

Sen fick Sunlivingen agera flyttbil. En av sönerna flyttade till Karlshamn. Husbilen fylldes med möbler och lådor med allt som behövs till sitt första hem. Nu var cykelstället på plats så lasten var maxad. Måbilen tömdes i centrum innan det var dags för uppställning på Kollevik. Ja, vi fördrar campingplatser med dusch. Ställplatser och fricamping blir det nästa år. Cykeltur in till centrum för att bära upp möbler till tredje våningen.

Dags för lite mer semester så vi drog till Tobisvik i Simrishamn. Restaurangen stängdes en vecka före utsatt tid och middagen räddades av en cykeltur till Cimbris, för en jättegod pizza med havets läckerheter. Flugor fanns det gott om men vinden ruskade runt de. Vi lärde oss att spänna markisen och inte bara veva ut den. Det var mycket oljud första natten.

Arbetena har krävt sitt under veckorna och många av resorna är under fredag till söndag. Vilket kanske bra det första året för att lära sig.

Kommande weekend blev det Sjöstugan i Älmhult. Konstigt med inga markerade platser, utan ”ställ dig där det ser bra ut”. Jättegod middag på restaurangen blev det och goda frallor till frukostarna. Vi hade nu kommit på att två långbäddar inte är bra i alla lägen, utan mittdelen kom på plats. Lite bök när man ska ut på natten men mycket bättre annars. Ja, den som använder toaletten först får tömma den. Får se hur det blir nästa år.

Nu ville vi se solnedgången och vad är bättre än Öresund och vyn mot Danmark. Lerbergets camping bokades och vi valde plats 74. Världen ”goaste” grannar. Inga näsor i luften om att vi hade en plåtis utan prat och hjälpsamhet från alla. Kanske en försäsongsplats här 2020 och åka på utflykter över helgerna. Maten på Hamnkrogen ska vi inte glömma, väl värt att cykla dit.

Nu är vi inne i september och med inget regn under dagtid på ingen av våra resor körde vi mot Hagön i Halmstad. Sol och öl i campingstolarna blev signum för denna helg. Vi har lärt oss att ha färdiglagad mat med oss till första kvällen för uppvärmning i campingens kök. Saknade ställ på stolen för öl och jordnötter så beslut togs på att köpa detta, vilket gjordes på VFC:s mässhelg.

Vandringsdagen den 14 september får man inte missa och nationalparken i Skäralid blev nästa mål. Ömma fötter och ben fick rast och ro på kvällen med god mat på restaurangen och i Måbilen. Löven på träden började gulna och vi ser med förtvivlan slutet på första året.

En favorit i repris är Kollevik, så sista helgen spenderades här. Sol! Det har varit så mycket sol att vi har bestämt oss för att köpa ett nytt bord och glashållare till stolarna. Har vi tur blir det även plats till jordnötter.

Nu har Måbilen tvättats in och utvändigt och parkerats hos en av världen bästa hyresvärdar. Mer lulllull har inhandlats men önskelistan är fortsatt lång. Planering för nästa år har påbörjats och Lerberget har prio 1 och sen en tur till Nikkaloukta och bestigning av Syd- och Nordtoppen. Vi har lärt oss mycket under året men har mycket kvar att ta till oss. 243 mil och 22 nätter, med olika natur- och personupplevelser. Är det fel att ha grillen i en jutesäck? Det var det bästa vi hade liggande. En sak är vi säkra på. Det ska vara en plåtis där man känner närheten till utelivet när man sitter inne. Ja, inte på Kumla.

Mycket av detta kunde vi ha skrivit tidigare men vi ville njuta av tiden, samla våra tankar från första säsongen. Medlemmar i Husbilsklubben blev vi innan via hade husbil. Allt för att få tips och idéer. Nästa år ska vi var flitigare, internetuppkopplingen fungerar, bilderna blir bra och vi vet vad vi ska göra (tror vi).

Var finns alla andra Sunliving? Vi har sett två stycken under hela sommaren. Och det finns inte många plåtisar. Är vi udda?

Vi har skapat ett galleri för våra resor med Måbilen.
 

Bilagor

Ulf & Marie

HBK Medlem
Inlägg
628
Kommun
Härryda
HBK-Nr
24973
Åjo, här finns fler plåtisar :) Grattis till nya bilen. Vi körde 1500 mil i Sverige och Norge och hade 80 övernattningar det första året med plåtisen :) Vi kör året runt, minst en helgtur i månaden i nov-mars. Ingen trängsel på ställplatserna :)


7C3FB5F5-0F26-4D2C-BF69-4B289274DF5A.jpeg A5925D53-8544-45D2-8BD4-D90A858C13B2.jpeg 1D0E7E1D-E69B-4382-981E-8D74931AE950.png
 

Kenneth Karlsson

HBK Medlem
Inlägg
8
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
28407
Kul och bra skrivet. Köpte vår första i mitten av Augusti och har bara varit ute helger än så länge.Vi bor nära Roslagskusten med många fina platser.(10 nätter).Nästa år är planen Skåne Danmark och kanske Normandi då jag väldigt gärna vill se landstigningsplatser från D-dag.Hustrun och kartläsare vill helst sola
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.180
Kommun
Täby
HBK-Nr
26664
Kul och bra skrivet. Köpte vår första i mitten av Augusti och har bara varit ute helger än så länge.Vi bor nära Roslagskusten med många fina platser.(10 nätter).Nästa år är planen Skåne Danmark och kanske Normandi då jag väldigt gärna vill se landstigningsplatser från D-dag.Hustrun och kartläsare vill helst sola
Vi är några stycken som har varit i Normandie. Det finns en hel del att läsa om du söker i Forum på ordet Normandie.
 
Toppen