Husbil över 3,500 kg i Schweiz

risberg70

HBK Intresserad
Inlägg
3
Kommun
Köping
Vad är det som gäller om jag vill åka in med husbilen som väger över 3,500 kg i Schweiz ? Har ett körkort som är utfärdat före 1996 tot vikten på bilen är 4,250 kg känner mig förvirrad dom är ju inte med i EES/ EU någon som vet.

Mvh Patrik
 

Sören-6830

HBK Medlem
Inlägg
1.998
Kommun
Vellinge
HBK-Nr
6830
Och även om du har rätt körkort så måste du betala för alla vägar när du kör ett fordon över 3500kg.
Ska du köra på deras Nationalstrassen (Autobahn eller Autostrasse) i Schweiz kommer du inte undan avgift för vignette, CHF 40, för bil max 3500 kg. Svårt att undvika dessa vägar. Ska man bara passera Schweiz blir det billigare med tung bil.
 

S670sl

HBK Intresserad
Inlägg
322
Kommun
Sigtuna
Googlade runt lite.Enligt vad jag hittade så godkänner Norge och Schweiz svenska särregler ang.körkort trots att Schweiz är inte med i EES eller EU.Har själv kört där med B kort och fått böter också.Inte på grund av körkört utan körde på väg med 3.5t viktbegränsning med bil på 4.5t +släp på 750kg.
Mvh.s670sl
 

oskobe

HBK Medlem
Inlägg
429
Kommun
Österåker
HBK-Nr
12585
Ställde frågan till transportstyrelsen i våras:
Fråga: Hej,
Jag undrar vad som gäller när jag framför min husbil i Schweiz. i EU / EES gäller "Övergångsregler och hävdvunna rättigheter" vilket ger mig rätt att framföra min husbil eftersom jag tagit mitt B-kort före 1996. För något år sedan var Norges "transportstyrelse" även de inte införstådda med reglerna, men de ändrade sig. Gäller "grandfather rights" även i Schweiz? Vad jag förstår bör de göra det även utan EUs inblandning. Tyvärr verkar det som att fråga Schweiz ambassad inte hjälper då de inte förstår problematiken, och det enklaste svaret är att svara nej. Ett klargörande av dessa regler där ni kontaktar motsvarande myndighet i Schweiz vore önskvärt. Vi är många husbilister som annars riskerar göra fel eftersom Schweiz är ett land som passeras av många.
mvh
Oskar Öberg
Svar: Transportstyrelsen kan endast redogöra för vad dessa fordon, personbil klass II, får framföras och de får framföras inom EU samt Norge.

Schweiz har valt att ej godta Sveriges övergångsregel och det är de tydliga med och då gäller det att förhålla sig till deras regler och inget annat om man vill köra i deras land.

Kontakter är som sagt redan tagna och deras svar är nej, vill man framföra personbil klass II med en totalvikt över 3500 kg så krävs minst en C1-behörighet och över 7500 kg en C-behörighet.
 

BENTHEBITTE

HBK Medlem
Inlägg
29
Kommun
Kävlinge
HBK-Nr
16527
Det er ingen problem att köra i Schwiz Man betalar 450 kr då kan man köra över hela landet med de är väga som man barra får väga 3500 Kg totalt anas inga problem
 

Håkan J

HBK Medlem
Inlägg
4.120
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
92
Vad jag vet så gäller inte vår regel i Schweitz. Men det är min uppfattning.
 
Senast ändrad:

Börge Knudsen

HBK Intresserad
Inlägg
6
Kommun
Kävlinge
Nej så klart gäller inth våran regler
Men jag har aldrig haft några problem
Har blivet stoppat .Av Polis rent rutin bara
Jag kör en Hymer 5500 Kg 3 axlar
Men som jag har samt tidigeti er vissa väggar som man bara tillåtet 3500 Kg
 

Anna & Claes

HBK Medlem
Inlägg
107
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
3546
Hålla där... man kan köpa ett 10 dagars kort för bil över 3500 kg
Köpes vid gränsen, om jag kommer ihåg rätt så gäller kortet en månad.
Du kan passera igenom, stanna några dagar och fortsätta till ex Italien.
Återvända och använda överblivna dagar igen
Hur bra som helst till en låg kostnad
 

carsten

HBK Medlem
Inlägg
785
Kommun
Båstad
HBK-Nr
792
Jag har själv tillskrivit diverse schweiziska myndigheter ( som jag publicerat tidigare) och min slutsats efter alla svar jag fått är att om det funnits upptaget under behörigheterna på våra svenska körkorts baksida hade det varit ok att köra tung husbil...
 
Toppen