Gas i kylskåp tänder inte och ryker

AnnicaLinnéa

HBK Medlem
Inlägg
2
Kommun
Nacka
HBK-Nr
26016
Hej,
Helt ny här och med husbil. Love it so far men kylen krånglar. Fungerade en gång på gas, tog dock lite tid att få igång den. Den var på drygt ett dygn. Det osade och blev svart utanför ventilationsluckan.
Nästa gång jag skulle starta fungerade det inte, klickade och klickade och det hördes en “puff”, sen fortsatte det klicka. Har en Electrolux RM 6291. Husbilen är från 2002 så antagligen har kylen ett par år på nacken.
Har öppnat ventilationsluckorna för att försöka göra rent men har bara kommit åt avgasröret som nu är rengjort utan resultat. Vågar inte skruva bort gaskopplingen för att dra fram skåpet.

Tacksam för tips alt tips på bra reparatör i Stockholmsområdet.
/Annica
 

Gunnar

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
15.920
Kommun
Malmö
HBK-Nr
5
Vanligt fel när detta inträffar är att du har Butan istället för Propan i gasolflaskan.
Förra ägaren har kanske varit i Spanien och där fått flaskorna fyllda.

Prova även med att blåsa rent i brännare med tryckluft, kan finnas spindlar och andra insekter som samlats där om brännaren inte varit igång under en tid.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.285
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Normalt problem, og som Gunnar skriver sotbilding. Og ja butan er ofte synderen, blåse rent kan fungere en tid. MEN en sotning av hele varmesystemet på baksiden er eneste fullgode løsning. Finnes en god pdf her på forumet, og diverse lenker med beskrivelser. Har og sett et par youtube filmer om denne enkle jobben. Mest problem er det å få av dekselet rundt brenneren og toppen på skorsteinen slik at får løftet ut flammesprederen (en skrudd blikkstrimmel som henger ned i røret). En jeg renset for noen etter et Spania opphold fikk jeg enhel kopp full med sot ut av rør og brenner. Den hadde omtrent samme oppførsel som din.
 
Toppen