En Skånings irrfärder till Gotland

  • Startad av Deleted member 11118
  • Startdatum
D

Deleted member 11118

Guest
Fredag
Vikingarna gjorde sina plundringsfärder österut till Gårdarike, Särkland och det Bysantinska väldet. Jag och hustrun skulle också åka österut.
Men något med kompassen i mitt huvud blev fel, som om öster blev väster eller tvärtom, för första natten åkte vi västerut till ställplatsen Skallkroken, där jag bokat en plats. I morgon är kompassen rätt inställd för vi åker österut till Oskarshamn för att fortsätta färden med en något bättre båt än ett vikingaskepp till Gotland.
Kan rekommendera Skallkroken trevlig plats med utsikt över havet, rent och snyggt i servicehuset. Skall du hit, boka en plats för det skall bli fullt idag.

100.jpg 102.jpg

Lördag
Ena gasolflaskan tog slut, prisa vare alla dessa automater. Visste inte det fanns sådan för gasol. Vi letade upp en sådan i Halmstad och det var enkelt och smärtfritt att byta en i gasolautomaten. Färden fortsatte sedan till Oskarshamn, och ställplatsen i hamnen, var inte första gången vi var där och inte sista heller förmodligen. Jag intog lite eftermiddagsvila och hustrun intog stan och shopping. I morgon blir det båten till Gotland

103.jpg

Söndag
Vår husbil måste älska regn och moln och solen måste tycka väldigt illa om vår husbil. Hoppas på bättre väder på Gotland som kanske är ett Gott-land. (lundensisk humor). Båten som fraktade oss över havet mot Visby, var ett jättefartyg. Rederiet tog verkligen Coronan på allvar, all heder åt dem. Ombordkörningen tog lång tid, för vi inte skulle trängas i trapporna. Vi hade bokat i försalong och där var det nästan öde, alla satt väldigt utspridda. Vi hade förbokat varsin räkmacka och de stod färdiga när vi hämtade dem, slapp köa. När vi sedan skulle gå av fick de olika våningarna gå i etapper, det stod folk vid trapporna som såg till att trängsel undveks.

När vi släpptes i land så ställde vi färden mot campingen Visby strandbad, som ligger strax norr om Visby. Återigen dessa automater för det var självincheckning, det fungerade helt klockrent, ingen kö avstånd till alla som skulle checka in. Det var ganska många husbilar på campingen. God natt.

104.jpg 105.jpg

Måndag.
Inte ett moln så långt ögat kunde nå, solen visade sig från en klarblå himmel. Cykeltur till Visby och det var 1,5 km till ringmuren och sedan var man i gamla stan. Kullerstensgator, höjdskillnader, Visby är definitivt ingen cykelstad innanför murarna. Kollade Almedalen som man sett på tv, men så litet det var, trodde det skulle var mycket större. Innan färden tillbaka på den underbara cykelvägen längs havet, blev det glass på Glassmagasinet i hamnen, för en glassälskare som mej var det ett eldorado. De säger de har 319 smaker och är både Sveriges och Europas största glassbar. Gott var det.

Tillbaka till campingen blev det en lång stund i solen med en god bok och havet som närmsta granne. Servicehuset på campingen var yppersta klass, går nog inte få det bättre. Tveksamt om Visby får fler besök. Nu får vi se vad morgondagen erbjuder innan John Blund kommer på besök. Regn är utlovat.

108.jpg 109.jpg

Tisdag
Vi tog en tur i regnet till Fårö, så vi åkte från en ö till en annan ö, vägverkets färja tog oss till Fårö. Vi besökte Olof Palmes minnesplats. Alldeles bredvid Sudersands Badrestaurang, tvärs över vägen, ligger minnesplatsen över Olof Palme och hans gärningar. Olof Palme drog sig tillbaka på Fårö ibland (det har känt folk gjort i alla tider). De sista somrarna tillbringade han vid Sudersand, därav minnesplatsen.

110.jpg

Är man intresserad av militär historia så finns Gotlands försvarsmuseum Ett museum på två platser. Museets armedel finns i centrala Tingstäde. Flyg och marindelen finns 2 km söder om samhället.

111.jpg

Ingemar Bergman är också starkt förknippad med Fårö. Bergmancenter är en svensk kulturinstitution som bedriver verksamhet på Fårö med anknytning till Ingmar Bergmans konstnärskap, bland annat den årliga Bergmanveckan. Utställningen tar dig som besökare rakt in i den starka relationen som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårös säregna landskap tillsammans med dess invånare.


112.jpg


Onsdag.
Något blev fel i huvudet igen, istället för att köra mot södra Gotland, återvände vi till Fårö och till Sundersands camping, hustrun skulle jobba så vi måste ligga still i två dagar. I regnet spelade det ingen roll var husbilen står, bara vi kan koppla upp oss på internet. Väderprognosen lovade bra väder, men så blev det inte.

Fast det var inte enda anledningen, fick frågan på tisdag kväll om jag körde kustvägen Langhammars-Halgumannen-Digerhuvud-Lauterhorn, en mycket vacker väg. Den hade jag inte kört så därför blev det Fårö igen.

114.jpg 115.jpg

Torsdag
Blev bara en lugn dag i husbilen med en bra bok och lite skrivande på datorn. Hustrun öppnade sitt kontor i husbilen med dator, skrivare och sedan utfördes lite arbete. Hurra, inga droppar från han där uppe, kranen hade han stängt.

Fredag
Vi åkte kustvägen Langhammars-Halgumannen-Digerhuvud-Lauterhorn, en vacker och trevlig väg. Där fanns många raukar som passerades. En rauk är en av abrasion formad sten, ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. Den ännu pågående landhöjningen efter den senaste nedisningen tar raukar upp ur havet.

117.jpg 118.jpg

Då var det dags att lämna Fårö med vägfärjan, från en ö till en annan ö. Färden fortsatte till Slite som är känt för sin cementfabrik. 1871 grundades Skånska Cementaktiebolaget, vilket i dag är Cementa och är en del av Heidelberg Cement Group.

120.jpg

Hungern började göra sig påmind så vi åkte till Katthammarsviks rökeri, du som gillar fisk och är på ön, är ett besök väl värt. Det blev en väldigt god lunch.

Natten tillbringade vi på Sandkive ställplats, en mycket bra plats och mycket trevlig värd, missa inte denna plats om ni någon gång är på Gotland.

122.jpg 123.jpg

Lördag-Måndag
Där vägen tar slut vid Gotlands sydspets finns naturreservatet Husrygg med Hoburgen och den berömda Hoburgsgubben som under årtusenden har blickat ut över havet. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Östersjön. Där ligger också den berömda fyren Alla vägar på Gotland mäts från Stora torget i Visby, och man satte upp milstolpar vid hel- och halvmil liksom vid ¼- och ¾ -mil. Måttet man använde var den tidens mil, som var cirka 700 meter längre än våra dagars mil. De flesta milstenarna på Gotland uppfördes under 1700-talet.

124.jpg 125.jpg 126.jpg

Färden fortsatte i solskenet för molnen var borttrollade, vi åkte åter till Visby, och till campingen där vi började vår resa, där vi stannar 3 nätter och lämnar Gotland på tisdag efm. Vi kan konstatera vi har varit längst norrut och längst söderut på ön och landskapet är helt annorlunda beroende på om du är norrut mycket kargare, söderut mycket mer grönskande och mer människor.

Tisdag
Båten från Visby var försenad mer än 4 timmar pga tekniskt fel vilket var fel på radarn. Vi skulle åkt 16.40 kom i väg 21.00. Tur man har husbil så man tog en tupplur i bilen på incheckningsområdet, Agneta fixade lite mat, sen såg vi på TV play på datorn så det gick ingen nöd på oss. Framme i Oskarshamn 24.00 direkt till ställplatsen tog 4 min att köra och där var en del platser lediga. Tillhör de nattliga som måste upp på natten och tömma blåsan. Plötsligt hör jag Agneta, du klockan är 7, snabbt upp och i väg. Vi brukar äta frukost efter några timmar, så Lidl i Växjö fick ett besök och därefter vid Mosjön var det frukost. Hemma runt 12.00.

Gotland har flest soltimmar i Sverige, men under de dagarna vi var där, lyste i princip solen med sin närvaro.

En paradox, Gotland är en ö och har vatten runt hela ön, ändå står det över allt, spara på vattnet.
 

ThomasA

HBK Medlem
Inlägg
4.153
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
15030
Medlemskap
2022
Vi är på Fårö just nu. Åkte färjan från Oskarshamn i tisdags. Den var knappt sex timmar försenad. Samma färja du tog från ön.
vi har vädret på vår sida. Soligt och fint så här långt. Ha det!
 

Gunillas Kenth

HBK Kassör
Admin medlem
Inlägg
11.380
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
3925
Medlemskap
2022
Vi är i Visby och väntar på vårt 5:e gotländska barnbarn. Mamman från Fårö och pappan från Ystad.
Hittade en plats i Visby med långtidsparkering för husbilar, 150 kr/månad. Det tycker jag är ett bra pris i denna turistmonopol.
20210605_122528.jpg
 
D

Deleted member 11118

Guest
Vi är på Fårö just nu. Åkte färjan från Oskarshamn i tisdags. Den var knappt sex timmar försenad. Samma färja du tog från ön.
vi har vädret på vår sida. Soligt och fint så här långt. Ha det!

Vi ses till midsommar:)
 

Happylife

HBK Medlem
Inlägg
88
Kommun
Vetlanda
HBK-Nr
25937
Medlemskap
2022
TomasA, vad kostade färjebiljetten? Måste man förboka eller går det bara åka spontant om man får lust.
 

ThomasA

HBK Medlem
Inlägg
4.153
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
15030
Medlemskap
2022
TomasA, vad kostade färjebiljetten? Måste man förboka eller går det bara åka spontant om man får lust.
Lassej har svarat, men jag kan ändå fylla i ett svar på den direkta frågan
vi betalade för flexibiljetter (t o r) för 2 pers och bil 6-9 m 2892 kr.
Vi bokade tidigt i våras. Om detta är nödvändigt vet jag inte. Kolla med rederiet. Det är dock bekvämt vid incheckning, de läser av registreringsnumret.
 

Åke Nordström

HBK Medlem
Inlägg
191
Kommun
Eslöv
HBK-Nr
3583
Medlemskap
2022
Hej, Happylife. Vi åker till och från Gotland den 11 respektive 21 juni, vi behövde möjligheten att avbeställa/omboka varför priset blev 2 723 kr Bokningsbekräftelse

Jag vill passa på att fråga Kenth om var platsen som kostar 150 kr per månad ligger? Detta då vårt huvudsyfte med besöket i Visby är att avsluta tömning av Dianas mammas lägenhet på Stenkumla väg 3.

Åke
 

Gunillas Kenth

HBK Kassör
Admin medlem
Inlägg
11.380
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
3925
Medlemskap
2022
Husbilsparkering Visby, 20 platser:
Korsningen Bingebygat/Mästergat.
Vi är på ön i 14 dagar men löste en månadsbiljett för 150 kr. Det hindrar inte att vi snurrar runt på ön dagtid.
I fredags kom barnbarnet så vi har stått stilla på parkeringen i tre nätter nu, i sällskap av två andra husbilar varav en från Ystad.
 
Toppen