Elbilar klimat av Björn Gillberg

Bennsan

HBK Medlem
Inlägg
5.322
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Det Björn säger i inlägget att politikerna inte har en aning om vad dom talar om när det gäller nya drivmedel kan man nog inte betvivla. Det har varit många turer kring metanol, gas, el mm.Det har varit många floppar pga dåligt underbyggda beslut som vi konsumenter fått betala. Men det är inte färdigt med detta, vi får se hur elbilshysterin utvecklar sig. Kanske en flopp till:p.
 

leri

HBK Medlem
Inlägg
287
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
25482
Metanolen han pratar om, går det inte åt någon el alls vid tillverkningen av den som skall räknas in på samma sätt som för elbilen? Eller är de dom 4%?
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.280
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Metanol som han kjemper for kan benyttes direkte i brenselsceller (EFOY gjør dette) og brukes sammen med batterier/superkondensatorer for elektrisk drift av biler. En ulempe er at brenselscellen ikke kan stenges av når det er frost uten at en tørker ut det vatn som oppstår som biprodukt ved omdanningen av metanol til elektrisitet. At det også slippes ut en god del CO2 under drift er en annen sak. Metanol kan som sin slektning Etanol benyttes i tilpasseede forbrenningsmotorer, hvor effektivt dette er får andre vurdere.

En burde egentlig skille mellom BEV (Battery Electrical Vehicel), HEV (Hydrogen Electrical Vehicel) og MEV (Metanol Electric Vehicel) tre sider av samme sak - elektrisk fremdrift, men forskjellig måte å transportere energien.
 

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.284
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Förr körde man speedway MC på metanol. Den tålde högre kompression och gav högre effekt än bensin.
Hur det är idag vet jag inte.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.280
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Det var vel nitrert metanol - brukes fortsatt i top-fuel dragracing. Rent sprengstoff og kort levetid på motorene. Brukte selv en liten tank for nitrometanol på en racing bil i min ungdom. Bra kikk når en slapp det stoffet inn i forgasseren, men det innvendige på motoren var ikke noe pent syn. Skal ikke gå inn på hvordan en lager det sprengstoffet - det er veldig enkelt, men farlig.
 

Michael S

HBK Medlem
Inlägg
2.061
Kommun
Kungsör
HBK-Nr
19308
Speedway och vissa dragracing klasser kör på metanol, onitrerat/rent.

När det gäller Co2 utsläpp från biometanol är ju vitsen att det bildar ett kretslopp med träden som växer.
Träder tar upp Co2, och släpper ut det igen när man bränner metanolen, osv...
 

leja4

HBK Medlem
Inlägg
350
Kommun
Skellefteå
HBK-Nr
20540
Hej !
Med försäljning av ursprungsgarantier blir den svenska el-mixen ändå värre. Björn har naturligtvis helt rätt. El-bils hysterin drivs av muppar med enbart övertygelse. Björn representerar de fåtal debattörer som besitter kunskap i ämnet. Men som sagt vill idioterna ha batterifordon så kommer det alltid att finnas villiga leverantörer. Det senaste jag hörde var behov av batteridrivna barnvagnar för de miljömedvetna.
Att skaffa sig kunskap kräver flera års studier. En åsikt skaffar man sig på några minuter.
BBa
 
Toppen