D-vitaminbrist hos de flesta svenskar

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.601
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Kul att läsa Kostdoktorn. Hela sjukvården basunerar ut att man ska vara försiktig i solen, medans kostdoktorn rekommenderar mera sol. Det passar mig vi är mycket på ställen där det finns sol.

Snabbkurs i D-vitamin - Kostdoktorn


Hmm! Samma kostdoktor hade tidigare stora åsikter om LCHF som gick på tvärs med övriga sjukvården. Men det är ju inte negativt med D-vitamin ivarjefall.:):msn_sun::msn_sun::msn_sun:


Starka ben
Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar.

D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet. Det har bevisats ge starkare ben, minskad risk för benbrott och minskad risk för fall. Högre doser än tidigare rekommenderade ger starkare effekt. Läs mer →

Längre liv och cancerskydd?
En sammanställning av alla studier som jämfört tillskott av D-vitamin med placebo visar något mycket ovanligt: De som fått D-vitamin levde längre liv!

Varför? En fascinerande möjlighet är att tillräckligt med D-vitamin verkar vara viktigt för kroppens skydd mot cancer. Minst tre studier på senare år visar tydligt minskad risk för cancer med tillskott. Större studier pågår som kan bekräfta detta.

Piggare och gladare?
D-vitaminbrist har sammankopplats med vinter- och vårdepressioner och trötthet. Minst fem studier på tillskott av D-vitamin har demonstrerat förbättrat humör. Dock finns även två studier där man inte sett någon säker skillnad.

Smalare med D-vitamin?
Tre nya studier visar tecken till minskad fettmängd, minskat bukfett respektive bättre midja/höftkvot med tillskott av D-vitamin. Läs mer →

Bättre immunförsvar?
D-vitamin påverkar immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Det kan ha viktiga effekter både för infektionsförsvaret och för undvikande av skadlig inflammation:

Minst en studie visar minskade astmabesvär hos barn med tillskott.
Kanske ger det också minskade besvär med pollenallergi.
En studie visar förbättrade eksem.
Enligt två nya studier kan D-vitamin både bromsa försämring vid MS och minska risk att få sjukdomen. Minst två ytterligare studier är på gång.

En studie visar klar förbättring vid SLE.
Kanske skyddar tillskott mot förkylningar och andra infektioner som är vanliga på vintern? Ett antal studier har undersökt saken: Minst fyra visar en klart skyddande effekt och fler studier antyder ett skydd. Läs mer →
Fler möjliga effekter
Vid många andra tillstånd är eventuell nytta ännu oklar:

Kanske kan D-vitamin ibland minska besvär med värk och fibromyalgi. En välgjord studie visar lindrade fibromyalgi-liknande symtom. En annan studie visar minskad värk hos mörkhyade invandrare med tillskott.
Många tror att undvikande av D-vitaminbrist kan förebygga autism.
Kanske kan det förebygga komplikationer vid graviditet. Detta stöds nu även av en andra studie.
Kanske kan det förbättra prestationer hos idrottsmän.
Möjligen förebygger det hjärtsjukdom.
En studie visar förbättring vid testosteronbrist.
En liten preliminär studie visar förbättring vid epilepsi.
Minst två studier visar förbättrad muskelstyrka och rörlighet hos äldre.
En studie visar att tillskott kan hjälpa vid Parkinsons sjukdom.
En studie visar sänkning av högt blodtryck hos personer med brist på D-vitamin innan.
Flera studier och en ny genomgång av alla studier visar en liten förbättring vid typ 2-diabetes.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis är tillräckligt med D-vitamin viktigt för hälsan. Det verkar bland annat kunna stärka skelettet, cancerskyddet, humöret och immunförsvaret.
 
Toppen