• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2023.
    Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Prolog

Vi börjar få svårt att sova, blir oroliga och bristen på D-vitamin gör att vi nu känner för att lämna idet! Nedräkningen kan börja, 11 dagar till utgången!
En ny Greklandsresa planeras. Gamla äventyret
Amstel i Grekland kommer visserligen inte att stängas men skall vi rapportera något från kommande resan, skall det ske på en ren tavla.
Det fanns vissa betänkligheter att basunera ut våra upplevelser. Med tanke på senare års kraftigt ökade husbilskoncentration, framförallt vintertid i sydvästra Europa, kan man befara att framtiden för husbilsresenärer i Grekland kan bli ogynnsam även där. Jag kanske borde hålla tyst?!?
Å andra sidan behöver Grekerna ett netto €-inflöde! Å tredje sidan är kretsen av läsare här, relativt begränsat! Å fjärde sidan är många svenska husbilsturister inte särskilt förändringsbenägna, de trivs att trängas på invande trygga platser. Det finns många fler skäl, således fortsätter vi att berätta här, om vi får!?! (vår site
Amstel.se har för närvarande tystnat)
Vädret i Grekland har det gångna vinterhalvåret varit relativt bra, har det berättats för mig.
Förra vinterhalvåret var vädermässigt ett av de sämsta någonsin. På grund av det och den kulminerande ekonomiska oron i Grekland, har antalet husbilar i Grekland under denna vintern minskat drastiskt. Till våren förväntas dock antalet öka för att nå högst tryck under sommaren och tidig höst. Vi själva skall vara där från april till början på juni.


Diakopto.JPG
Diakopto Beach, norra Peloponnesos

Diros.JPG
Diros Beach, Pyrgos Dirou


Alltså, en ny tråd med en ny rubrik, för att slippa traggla igenom allt det gamla, ca. 300 inlägg och många bilder. Jag har läst igenom hela den gamla tråden för att undvika att upprepa mig själv men det vet jag att jag kommer att göra ändå. Början av resan kommer att bli snarlikt tidigare resor. Det kan inte hjälpas, vi vill snarast ner till värmen.
Observera! Den gamla tråden låg tidigare under rubriken -"Dit Åker Vi"-, där endast medlemmar kunde läsa. Den har nu, liksom den nya tråden, flyttats till ämnesrubriken -"Reseberättelser från Husbilen"-. Tack Gunnar!
Så nu kan även HBK-intresserade (/icke medlemmar) läsa i båda trådar.
Vi har fått många positiva reaktioner om våra Greklands äventyr med husbil, vilket vi ödmjukt tackar för! I och för sig tycker vi själva inte att det är några märkvärdigheter, många husbilar har gått före oss men ytterst få skriver om det på svenska och oftast relativt kortfattat. Vi skriver heller inte längre om våra övriga resor. Att skriva om Öland, Holland, Frankrike eller Portugal, är det så många andra som gör, lika bra eller bättre.
Därför fortsätter vi på den inslagna vägen och skriver endast om Montenegro, Albanien och Grekland. Någorlunda regelbundet är det tänkt, att kalla det dagbok är väl att ta i, men tillåt mig att ändå kalla det så!
Amstel på Kreta! Visst, ölen har funnits där länge men vi själva är inte där ännu! Allt kan hända! Det är långt att köra men det är faktiskt inte längre till Lagos i Portugal än till Gytheio i Grekland. För att komma dit krävs det i alla fall en plan.
Jodå! "Vi har en plan!" Innan avgång skall jag presentera den som vi håller på att smida här inne, i idet. Vi har elva dagar på oss.
Forts. följer!
Julian


Drepano.JPG
Drepano Beach, Igoumenitsa

Elea.JPG
Panorama Beach, Zacharo
 
Senast ändrad:
F

F.d. 22252

Guest
Sv: Amstel på Kreta

Ska bli intressant att följa er resa, funderar själv på resvägar mer västerut efter många charter resor till övärlden.
Det man är orolig för är ju två saker "flyktingströmmarna" - flykten till välfärden.
Och Greklands ekonomiska problem som verkar eskalera i närtid?
Hur påverkar det resan ekonomiskt, säkerheten osv. även möjligheten att parkera och resa mellan öar?
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Bengt!
Som svar på dina frågor: Jag vet att vi själva inte kommer att märka något av flyktingproblematiken i Grekland. Däremot märks det sannolikt fortfarande vid färjelägena i Patras och Igoumenitsa på utgående färjor till Italien. Inget som besvärar oss!
Gränskontrollerna, för vår del, har inte blivit värre än vad det var för tio år sedan. Inget som besvärar oss heller!
Vi är inte oroliga för vår säkerhet p.g.a. rådande omständigheter. Det finns flera ställen i Västeuropa där vi är betydligt mera på vår vakt. T.ex. E6:an mellan Malmö och Oslo, E15 Lyon-Marseille-Barcelona och runt städerna Amsterdam, Palermo, Napoli, m.fl.
Greklands ekonomiska problem har hittills inte drabbat turisterna negativt, varken i varubrist eller i högre priser. Tvärtom har mycket blivit billigare för turisterna. Däremot har turismen minskat något förra året men den är på väg upp igen. Vi har gjort en budget som jag skall presentera här om några dagar. I slutet av resan skall jag även redovisa resultatet.
Tydligen finns det behov hos folk att göra något annat av sin semesterresa till Grekland. Nedan en översättning från en tidningsartikel i Nederländska Telegraaf:

AMSTERDAM - Resebolaget Sunweb organiserar flyktinghjälpresor i samarbete med flygbolaget Transavia och stiftelsen Movement on the Ground, på grekiska ön Lesbos. Under februari - mars erbjuder företaget en veckas semester för frivilliga hjälparbetare att göra en insats på ön.
Sunweb säger att de gör detta utan vinstintresse. "Detta är en unik möjlighet att erbjuda en hjälpande hand i denna speciella situation." I stället för en vanlig semestervecka får frivilliga arbeta en vecka. På första dagen besöks de olika flyktingläger på Lesbos och under de följande dagarna finns det arbete att uträtta på stränderna och i lägren. Efter en vecka flyger de frivilliga sedan tillbaka till Nederländerna. De frivilliga hjälparbetarnas resekostnader är mellan 419 och 459 euro som de får betala själv.

Obs! Jag lägger inga värderinger i något jag skrivit här ovan. Jag vill heller inte ha en diskussion i flyktingämnet i denna tråd. Syftet är enbart att sakligt besvara Bengts frågor från vår synvinkel.
Diskutera flyktingproblematiken kan vi göra någon annanstans! Inte här!!! Tack!
Julian
 

robert

HBK Medlem
Inlägg
412
Kommun
Partille
HBK-Nr
893
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Så härligt att ni ska ut och resa igen! Eller reser gör vi ju hela tiden, om inte annat i tanken
Först en fråga var bilderna i första inlägget är tagna? Tror mig veta, men bäst att fråga först
Så det blir färja från Gythio till Kreta, går den redan? Vet du förresten om den passerar Kythera? Eller om den bara går från Neapoli? Är sugna på något nytt i år, och ska man ha husbilen med sig får man ju tänka sig för några gånger innan man ger sig iväg till någon ö!
Önskar en mycket trevlig resa, vi kommer sitta klistrade vid varje nytt inlägg, och kommer det inga, ja då tjatar vi!

Anette och Robert, som nu blev väldigt sugna på en sista minuten till Kreta!
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Anette och Robert!
Jag tror mig veta allt om de två färjorna från Gytheio och Neapoli som är värt att veta.

Porfyrousa seglar dagligen, men ej på onsdagar, från Neapoli till Kythira och retur samma dag. (Följ länken och klicka på "PastTrack").
Tidtabell för Porfyrousa till Kythira 2022
Tidtabell för Porfyrousa till Antikythira 2022

Ferry Ionis seglar mellan Piraeus och Kissamos (Kreta), angör på sin färd Kythira och Antikythira och 1 gång per vecka, på onsdagar, tur&rtr Kissamos- Gytheion-Kythira-Antikythira-Kissamos.
Tidtabell för Ionis 2022


Priser framgår av tidtabellen. Husbil över 6m. ca. 50% dyrare.
Tur&Rtr Gytheion-Kissamos för husbil 6-8m. någonstans kring 5000kr.
Tur&Rtr Neapoli-Kythira kring 2000kr. Tur&Rtr Kythira-Kissamos kring 3000kr.
Mer info genom Kythira Travel

Hälsningar, Julian
 
Senast ändrad:

Lundsholm

HBK Medlem
Inlägg
10.139
Kommun
Torsås
HBK-Nr
11560
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Har tidigare följt er med intresse, men denna gån med jätte stort intresse. Vi har precis fått klart att vi båda kommer att vara "lediga" framöver och därmed kan planera vår första vinterresa till nästa år. Vi har läst mycket av vad som skriv om olika alternativ söderut och "skräms" nästan av beskrivningarna från framförallt Spanien. Vi vill gärna fricampa, har inget emot att vara själva på platsen och har mycket svårt för trånga och fulla campingar/ställplatser. Hellre ensam någonstans än en camping för flera hundra ekipage...

Våra tankar har gått till Grekland eller Italien inför nästa vinter. Italien då mest Sardinien och Elba, men Grekland har lockat också, men vi ska våga ta steget... Kanske vi gör det tack vare er nya resa, det är ju trots allt era tidigare resor som varit en av våra största inspirationer för att åka dit. Sen att ni planerar Kreta ger det bara ännu mer krydda och inspiration.

Njut av er planering och resa! Låt oss andra få veta så mycket ni orkar med, vi längtar efter rapporter från både planering och resa. Speciellt som vi inte åkt husbil till Medelhavet någonsin och än mindre för flera månader under vinterhalvåret... Kom ihåg att varje inlägg från er ger andra glädje och inspiration!!!
 

robert

HBK Medlem
Inlägg
412
Kommun
Partille
HBK-Nr
893
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Tack för all info, det är det bästa med det här forumet, man kan få svar snabbt och så mycket matnyttigt, tackar och bugar, priser ger sig...
Var i alla fall inte helt fel ute på bilderna

Som dom andra skriver, era inlägg ger så mycket glädje och nöje åt oss andra att nu börjar vi nedräkningen oxå!!

Anette och Robert
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta
Anette och Robert var en av våra inspirationskällor innan vi blev förälskade i Grekland!
Känns bra att ge igen lite!
Har ni sett den här siten från ett nederländskt par Albert & Anita som blev kära i Kythira på en semestertripp. Sade upp sig från sina arbete i Holland och byggde upp en hotellverksamhet som inte går av för hacker! Så vackert! Titta själv! XENONAS FOS KE CHOROS
Från samma sida Traveling to Kythera
Och visserligen från 2015 turlista och priser med båt till Kythira
Schedule Ferry Ionos
Schedule Ferry Porfyrousa

Dyra färjepriser, ja! Men vi tycker det är värt det och sparar in mycket pengar genom att parkera fritt!
Nu är ni fast, Anette & Robert! Läs mera här!
Jag har redan 11 platser att stå fritt och fler lär komma!
Det finns även en kommunal camping i Kapsali som bara har öppet från maj-oktober.
Julian
 
Senast ändrad:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

På förekommen anledning i annan tråd om kostnader och budget.
Ta det för vad det är, en budget är bara en del av planen! Så man vet mellan tummen och pekfingret vad man skall hålla sig till. Vi brukar ha lite pengar över ibland, men oftast spräcks budgeten fullständigt p.g.a. händelser man inte kan påverka. Fy, vad detta är tråkigt! :(
Julian

Budget avs. 99 dagars husbilsresa till Kreta, 3 Mars - 10 Juni 2016.

Fordonsskatt (årsskatt 5642 = 470kr/mnd); 99 dagar
1.520 SEK
Husbilsförsäkring (5108/år =426kr/mnd); 99 dagar
1.380 SEK
Utökad reseförsäkring, 2 pers, dag 46 - dag 96; 50 dagar à 48kr/dag
2.400 SEK
Diesel: Totalt att köra: 9000 Km x 9ltr/100Km x ca. 11kr/ltr = 810x11=
8.900 SEK
StenaLine Varberg-Grenå 664kr, rtr:Öres.- & Storeb.-broarna 836kr.
1.500 SEK
2x Vignette Österrike 8,5€+13€ för tunnlarna, Vägtull Kroatien 2x42€.
1.200 SEK
Färjeavgift tur&rtr. Kreta (Gythio-Kissamos) 2x186€
3.500 SEK
LPG-gasfyllningar 3x40ltr x 0,7€/ltr. ~
800 SEK
Campingavg. ca. 10dag, ställplatsavg. ca. 20dag.=> 10x180kr+20x90kr
3.600 SEK
Tvätt-, dusch-, vatten-, el-, park- avgifter
500 SEK
Internet SIMkort 3mnd. + merkostnad telefoner
900 SEK
Kulturella besöks avgifter
600 SEK
Dagligvaror, mat+dryck 150kr x 99 dagar (inkl.café & restaurang)
14.850 SEK
Sociala konto (café, bar, servering, taverna, restaurang)
2.800 SEK
Olyckskonto; reparation och oförutsedda utgifter
10.000 SEK
händer inget oförutsedd blir det restaurang-, vin-, sprit- & souvenirkonto
nog skall vi lyckas bränna dem!
+ ___________

Sa: 54.450 SEK

ca. 18150 kr./månad; ca. 3850 kr./vecka; ca. 550 kr./dag

Besparing hemma, två avställda personbilar motsvarar minst 3000 kr. Bränsle ca. 5000 kr
Huset står lågtempererat ca. 12 gr. C viket sparar 4000 kr. i el ber. på utetemp.
Men vi kan gladeligen äta oftare på restaurang för dom 12000kr., m.a.o. Vi käkar och dricker upp det vi sparar hemma eller så köper vi några vackra grekiska krukor till trädgården.
 
Senast ändrad:

Maja

HBK Medlem
Inlägg
1.201
Kommun
Arvika
HBK-Nr
215
Medlemskap
2023
Sv: Amstel på Kreta

Åh, vad roligt det ska bli att följa er resa till vår favvo-ö Kreta. Det har varit också vår dröm att ta husbilen dit men hittills har en del ohälsa satt p för det. Kreta har oändligt mycket att ge och vill ni ha tips på vingårdar, tavernor etc så kan vi nog hjälpa till. Vi har redan lagt in ett par ställplatser på HBK men det finns nog 100 till! Lite OT kan vi berätta att det var förre biskopen på v:a Kreta som startade "folkets färjelinje" till Kissamos. Han var med på Kyrkornas Världsråds möte i Uppsala 1968 och "på väg hem" köpte han ett par mycket begagnade färjor i Helsingfors och Stockholm och startade linjen. Han kallas ibland "Rebellen på Kreta" och jag hade glädjen att få möta honom för ett tiotal år sedan. Förlåt avvikelsen.

Håller med flera av skribenterna ovan och prisar även jag era generösa delningar av guldkorn och bottennapp efter vägen. Go tur!:wink:
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Det har varit också vår dröm att ta husbilen dit. Kreta har oändligt mycket att ge och vill ni ha tips på vingårdar, tavernor etc så kan vi nog hjälpa till. Vi har redan lagt in ett par ställplatser på HBK men det finns nog 100 till!
Tack Staffan! Jag trodde att ni redan hade varit på Kreta med husbilen 2009?
Jag har redan ca. 50 Husbilsplatser och 100-tals sevärdheter, som jag har samlat från bekanta som har rest med husbil på Kreta. Jag har "lusläst" hela ön med GoogleEarth, GoogleMaps, TripInView , StreetView, och Wikipedia. Alltså är jag teoretiskt, mycket påläst. Nu återstår verkligheten om vilken jag skall försöka berätta så småningom. Din uppmuntran förpliktar! Tack! Skall göra mitt bästa!
Julian
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Resumé.

Kort sammanfattning för nytillkomna läsare!
Amstel i Grekland är en reseberättelse i dagboksform som startade den 3 okt 2013 och slutade med inlägg 147 den 7 juni 2014. Resan gick landvägen genom Kroatien, Montenegro och Albanien till Grekland. Det blev en övervintringsresa på Peloponnesos. På vårkanten påbörjades återresan med kortaste överfarten till Italien och en givande hemresa till Sverige. Grekland gav mycket mersmak! På hösten samma år åkte vi till Grekland igen, även om det fanns en viss tvekan att återvända till Portugal. Vi tycker mycket om Portugal men blev förälskade i husbilsvänliga Grekland! Den 19 september 2014 fortsatte reseberättelsen med inlägg 148.Rutten gick återigen via Albanien som verkligen hade väckt vår nyfikenhet, vi stannade och utforskade mera av detta kontrastfyllda vackra land. Men Grekland drog som en magnet och efter att ha åkt norrom Korinthiska viken, hamnade vi snart på Greklands näst största ö Evia (Euboia, nordost om Athen och Athenbornas populäraste semesterö), för oss, hittills, under lågsäsong, det mest husbilsvänliga EU-område kring medelhavet! Sämre väder på senhösten jagade ner oss till södra Peloponnesos där solen oftast lyser välkomnande. En färja från Igoumenitsa till Ancona blev sedan inledningen på en något tidigare hemfärd i december med mycket regnigt väder.

Karathona.JPG
Karathona Beach, Nafplion

PortoKagio3.JPG
Porto Kagio, södra Mani

Vår husbilsfilosofi.
Vi har inget emot social samvaro men väljer ofta att stå ensamma, fast Ouzon smakar bättre när man är fler! Vi undviker dock att trängas med allt för många husbilar på samma plats. Ca. 10% av våra övernattningar använder vi oss av en camping och 20% på särskilda husbilsplatser (Ställplatser) men helst parkerar vi fritt vid vägen eller parkeringen till en vacker strand eller en mysig liten fiskehamn och undviker campingbeteendet. Den möjligheten finns i Grekland. Överbelagda Ställplatser och Campingar i södra Portugal och sydöstra Spanien har vi fått nog av. Utefter kusterna i västra Portugal, södra Italien och söder om Kroatien, kan vi fortfarande hitta våra guldkorn men Grekland är tveklöst bäst. Sedan skall de grekiska gudarna veta att det finns problem där också, men de är av helt annan karaktär!
Vädret är för oss inte alltid det viktigaste, natur- och kulturupplevelsen är det vi värdesätter högst. Att dricka Ouzo med lokalbefolkningen är också kultur! För mycket sol är heller inte nyttigt! Vi följer oftast kustlinjen även om vi ibland, som omväxling, kan söka oss inåt landet.
Juni, juli, augusti, till mitten av september finns vi oftast i den Bohuslänska skärgården, vid den tiden på året finns det inget bättre!

Paleokastro.JPG
Paleokastro, Neapoli Vion

Epidavros.JPG
Palaia Epidavros, östra Peloponnesos

Vad vi har gjort under tiden, sedan vi sist kom hem från Grekland?
Vi har byggt en grekisk terrass på baksidan huset, vi har byggt ett nytt holländskt badrum, mekat med motorbåten och segelbåten som aldrig kom i sjön p.g.a. det usla sommarvädret. Åkt en vecka med husbilen runt Stockholms norra skärgård, gjort Öland runt på två veckor, åkt en vecka runt Amsterdam och en vecka runt i Friesland. Reparations- och servicebehovet var stort under året, såväl i husbilen som i våra lekamen. Spjällhus, kamrem, AC-renovering, tandproteser, m.m. Det blev ett satikens dyrt år trots att det gick fort.
Även besättningsmedlemmen Bonnie hade problem som började redan i Grekland. Hon älskar den feta grekiska yoghurten som orsakade gallkräkningar på morgonen och gallsten. Laktosintolerans! Ett tag var vi riktigt oroliga men den trettonåriga damen mår idag bra trots dålig hörsel, sämre syn och stela leder. Hon fick gå i pension och är numera entledigat från sina vakt- och utkiksuppgifter. Nu håller vi tummarna för att hon skall klara strapatserna på resan. Vi tvekar dock inte att ändra kursen NNW om vi känner att hon vill hem. Det är ju ändå bara en liten husbilsresa!
Idag var hon hos veterinären för sin sista spruta och då kom jag att tänka på att den kostnaden inte är med i vår budget som borde justeras med ett tillägg om ca. 2000kr. för veterinärkostnaderna, sprutor, tabletter, nackdroppar, loppband, m.m. men vi tar det på det Sociala Kontot. Hon är ju så älskvärd!:)

Julian
GrekiskTerrass.JPG
Vår grekiska terrass, för att minnas vart vi längtar till, vår och höst

BonnieVaktarLeon.JPG
Bonnie i Caltagirone, Sicilien
 
Senast ändrad:

Båtis

FD HBK Medlem
Inlägg
177
Kommun
Ulricehamn
HBK-Nr
834
Medlemskap
2020
Sv: Amstel på Kreta

Vi har också följt era tidigare resor i Grekland.
Det fick oss att besöka Grekland 2014-2015 och fick då uppleva sämsta vädret under december - januari. :)
Längtar tillbaka till det varma vattnet och de underbara stränderna.
Givetvis kommer vi att följa er igen och kanske en ny resa dit våren 2017.
Tack för många bra tips och trevlig läsning inte bara från Grekland, utan även Portugal och Italien.
Vi gillar inte heller de stora ansamlingarna av husbilar utan söker oss gärna till lite mer lugnare platser. Nu ska vi återupptäcka Portugals fina stränder och mysiga platser, även den kulturella sidan gillar vi så det kan bli lite resor in i landet.
Ha de gott!!
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Vi har också följt era tidigare resor i Grekland.
Det fick oss att besöka Grekland 2014-2015 och fick då uppleva sämsta vädret under december - januari. :)
Längtar tillbaka till det varma vattnet och de underbara stränderna.
Tack Ingmar&Maggan, kul att höra av er. Jag har läst era äventyr i Grekland och Sicilien på bloggen! Tack!
Vintern 2014/15 i Grekland sägs vara den sämsta i mannaminne. Själva flydde vi hem december '14, vill minnas att ni då prövade lyckan på Sicilien.
Gångna vinter var det bättre men inte lika bra som 13/14. Peter berättade att gångna vintern på Kreta var hans bäste vinter i Grekland hittills. Vädret är som det är! Det behövs lite tur också. Förra sommaren i Bohuslän var även den en katastrof, vi badade inte en enda gång! Har aldrig hänt förr!
Vi har ofta samma mål, nästan oundviklig att vi kommer att träffas någonstans på vägen.:)
Hälsningar Stina & Julian
 
Toppen