Är lång avställning dåligt för bilen?

Morgontrött

HBK Intresserad
Inlägg
90
Kommun
Ulricehamn
Har fått ett förslag av en släkting att mot en i mitt tycke rimlig summa ta över husbilen nu när han av medicinska skäl inte längre kan köra. Problemet som jag ser det är att bilen har stått still i över 2 år och jag har alltid hört att dieslar mår bra av att hela tiden köras. Så min fråga är tar man över ett framtida sorgebarn eller går det med en rimlig serviceinsats få ordning på bilen. Bodelen fin och torr.Fiatchassi från 2010 ca 4000 mil.
Vad tror expertisen ?
 

Bennsan

HBK Medlem
Inlägg
5,019
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Jag är väl ingen expert men är övertygad om att bilen inte har fått några men av detta. Men du bör nog i så fall börja med att byta alla oljor, filter & kylatten. På den tiden försvaret hade mob.lager kunde fordon stå bra mycket längre tid än år utan att ta skada.
 

RobbeS

HBK Medlem
Inlägg
460
Kommun
Kalix
HBK-Nr
25202
Motorn lär det inte vara några bekymmer med däremot kan batteri och vätskor behöva bytas. En fråga, hur har den förvarats? I garage eller ute?
 

-geva-

HBK Medlem
Inlägg
394
Kommun
Växjö
HBK-Nr
7145
Den har stått ute hela tiden (grusplan) dock under tak på vintern när traktorn har flyttat in i ladan.
Att den har stått ute hela somrarna skulle oroa mig mest, enligt mig gör solen mer skada en regn eller kyla. Förhoppningsvis har den stått fulltankad, då bör risken vara mindre att det skapats alger och skit i tanken, men att byta bränslefilter med lite tätare intervall i början borde avhjälpa det.
 

turbin

HBK Medlem
Inlägg
1,115
Kommun
Sundsvall
HBK-Nr
10155
Inga problem med chassit, byt olja och kylarvätska. Min hade stått i 3 år när jag fick nys på den. Kolla bodelen så den har varit tömd på dricksvatten, gråvatten, toan så det inte har blivit nån sönderfrysning i dusch, tvättfat, diskhon!
 
Toppen