Karosseri Stormskadad markishållare - går den att laga?

Tråd startad i 'Husbilsdoktorn' av bkv22, 1 Juli 2019.

 1. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Hej.
  Rullade ut min gamla tremeters Fiamma markis under första dagen med husbilen och innan jag hunnit förankra benen så skickade vinden hela rasket upp på taket med den följden att hela rullen ploppade ut från metallkassetten och bröt sönder det stora plastlocket som sitter på vänster sida (sett framifrån). Suck. Vevmekanismen sitter på andra sidan och den klarade sig.
  Det mesta i själva rullen, stödbenen, upprullningen och armarna verkar ha klarat sig bra samt själva markisen i sig. Däremot är den U-formade hållaren i aluminium som sitter på väggen uppfläkt på vänstra sidan men det borde ganska enkelt gå att böja till tror jag om man plockar ner den först.

  Problemet är att det trasiga plastlocket samtidigt är ändstöd för rullen. Det här är en gammal markis som heter Automatic-Box och typskylten säger att den är från 1989-1990, alltså är den med största sannolikhet fabriksmonterad på min bil. Serienummer 30880 minsann.
  Jag har kontaktat Fiamma och fått en sprängskiss (se bild) och förklaring till vilka delar som går att få fram idag och denna del var tyvärr inte med där. Delen är inringad i blått.

  Kan någon här ha en skrotad markis där man kan få tag på delar?
  Har kollat Bildelsbasen men inte hittat någon likadan.
  Man kanske kan tillverka ett nytt lock i trä eller rent av skriva ut ett med en 3D-skrivare men enklast vore givetvis att hitta ett nytt.

  [​IMG]
   
 2. Ch & Ib

  Ch & Ib HBK Medlem

  Inlägg:
  420
  Kommun:
  Vara
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  13303
  Hmm, kan du göra en ritning på den i ett lämpligt 3D-program så kan jag skriva ut en till dig på 3D-skrivaren...
   
 3. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Hm. Stötte på patrull när jag tänkte ge detta ett försök i går kväll. Tänkte först plocka ner den stora U-formade hållaren som sitter på husbilsväggen. Den satt i 6 skruvar såg det ut som men när dessa var borta hände ingenting fast jag försökte bända, banka och dra. Misstänker att den också kan vara intråcklad i kederlisten på taket...ser nästan ut så. Samt att det sitter rejäla mängder (gammal intorkad) butyl bakom för att täta...som samtidigt fungerar som häftmassa... Blir ingen lek att få bort den, kanske inte ens går utan åverkan. Någon som plockat bort en gammal kassettmarkis?

  OK, plan B blir då att försöka rikta eller försöka banka till den uppfläkta delen på plats. Men här pratar vi om flera mm tjock aluminium som inte låter sig formas så lätt! Det positiva, nu när jag undersökt konstruktionen närmare, är att det nog går att använda plastlocket ändå - det är bara avbrutet i nederkant så det kan nog gå. Båda plastlock som sitter längst fram på markisdelen och på bilden heter 01710A01- och ett motsvarande på andra sidan - är också skadade och där får jag väl se hur det påverkar funktionen. Det ena går ju dessutom faktiskt att beställa.

  Ska fixa bilder.
   
 4. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,979
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12368
  Om hållaren är limmad mot plan vägg så kan du försöka "såga" i limfogen med en pianotråd. När du kommit in någon cm så kan du förspänna med en bred flack kil i sågspåret så bör det gå som en dans.
   
  Anders1952 gillar detta.
 5. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Nja, direkt limmad tror jag inte att den är utan mer att den har suttit så länge att den geggat fast. Men...plåten den sitter på är av typen hamrad aluminium - som i sig inte är helt slät - så det är nästan omöjligt att göra något som helst arbete bakom hållaren utan att tillfoga fula märken och skador. Då tror jag mer på att värma med värmepistol och se om det släpper. Brukar man limma dem?
   
 6. Arne B

  Arne B HBK Medlem

  Inlägg:
  1,135
  Kommun:
  Trollhättan
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11633
 7. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,601
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Ja, normalt så legger en på en PU masse (Tec-7, Sikaplex eller andre) og sikrer med skruer - ofte gjennomgående om ikke veggen har godt nok skruefeste. Det siste spesiellt viktig på biler med den tynne hamrede aluplåt. På disse veggene er alternativet å feste i treverket inne i veggen.
   
 8. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,979
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12368
  Pianotråden är ju slät så den gör inga märken & dessutom skall den ju gå inuti fogen.Kilen ska ju inte heller skada plåten eftersom den skall vara bred för att fördela kraften & enbart pressas in för hand. Det spelar väl ingen roll on det trots allt skulle bli ett litet märke för den U-formade hållaren ska väl tillbaka i samma läge efter riktning.
   
 9. PeterK

  PeterK HBK Medlem

  Inlägg:
  3,936
  Kommun:
  Köping
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  14860
  Iallafall idag så limmas markiser, skruvarna håller väl mer i läge medans limmet härdar
   
 10. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,601
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Helt rett Peter, men på de gamle veggene med hamret alu så trenger en bolter i rammeverk. På nye med sandwich vegger så er skruene kun til hjelp ved montering og til limet er herdet.
   
 11. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Här ser man alltså hur kassetten är uppfläkt på denna sida. Det är rejält tjock och styv aluminium så det är inte bara att bända eller banka till det!

  [​IMG]

  Här är den del som är mest trasig och när jag nu har båda delar lösa så inser jag att det borde gå att limma. Har lite blandad erfarenhet av detta med snabblim, ibland sitter det som berget och ibland knappt alls. Detta är dessutom rätt fet och spröd plast. Tacksam för tips.

  [​IMG]

  Denna del sitter på samma sida som veven. Den är också trasig med ska också gå att få ihop med rätt lim men det måste däremot göras på plats!

  [​IMG]

  Förfarandet blir alltså detta: Banka eller böja till kassetten så den ser ut som den gjorde tidigare.
  Man limmar sen det ihop stora locket medan det är löst och det andra på plats.
  Lilla locket får nya popnitar och sen är det dags att trä in själva markisrullen. Sen på med locket på andra sidan och mera popnitar.
  Då ska det vara klart.
   
  SirMcLain och Gösta Evén gillar detta.
 12. Ingrid o Pålle

  Ingrid o Pålle HBK Medlem

  Inlägg:
  3,415
  Kommun:
  Uppsala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3493
  Har du pratat med ditt försäkringsbolag?

  Tror tyvärr att bästa alternativet är att byta till en ny markis. Då vet du att du får grejor som håller, och behöver inte förlita dig på tveksamma limfogar

  Pålle
   
  SirMcLain och Gösta Evén gillar detta.
 13. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Jag har bara halvförsäkring.
   
 14. vippen

  vippen HBK Medlem

  Inlägg:
  807
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12935
  Aluminium profilen blir tuff och rikta . Den är gammal och stenhård .
  Om du tar en gassvets och svep över det skadade stället med sotig ( för mycket acetylen )
  låga så det blir sotigt .
  Värm sedan upp biten så tills soten försvinner då har du rätt temp på aluminium och den blir formbar och lätt att jobba med även när den svalnar .
  Sen härdar den efter ca 24 tim
   
  bkv22, Emppu, Ann & Uffe och 2 andra gillar detta.
 15. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Vet att aluminium är knepigt att jobba med av olika anledningar, en är att man inte ser visuellt när man uppnår lämplig bearbetningstemperatur. Äger heller ingen gassvets.

  Tänkte börja med att testa detta: sätta en rejäl bräda mellan marken och vecket och sen hamra med Stora Hammaren uppifrån. Det borde räta ut vecket som finns på den övre delen.
  För den längsgående delen hade jag en liknande fundering: stoppa in en rejäl bräda i U-et och sen hamra framifrån. Det är ju "bara" ett par dm som ska riktas/böjas.

  Nästa helg träffar jag troligen en bekant som jobbat som plåtslagare. Han kanske kan ta på sig jobbet? Kanske ska vänta med att göra nåt alls innan han har sett eländet.

  För plasten funderar jag på detta lim, visst borde det funka?
  Superlim Loctite All Plastics | Clas Ohlson
   
 16. karlsson-peter

  karlsson-peter HBK Medlem

  Inlägg:
  420
  Kommun:
  Valdemarsvik
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  19839
  Ja det där kan en plåtis eller smed fixa, aluminiumen alltså
   
 17. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Pratade just med ett företag som är specialiserade på aluminium, framför allt svetsning. Han säger så här: när du böjer eller hamrar på detta så kommer det med största sannolikhet att spricka.... :( Att värma först kan funka men det är lite vanskligt.
  När jag berättade att det rör sig om en profil så gav han det lite bättre chans, det kan gå att få till utan att det spricker om du har tur. Det är bara att testa och i värsta fall går det ju att svetsa sa han.
   
  SirMcLain gillar detta.
 18. bkv22

  bkv22 HBK Intresserad

  Inlägg:
  212
  Kommun:
  Umeå
  Uppdatering: känner en som jobbar på en industri där man limmar en hel del plast med lim som inte privatpersoner får tag på. Han har nu limmat plastlocket och det blev riktigt bra!

  Sen har jag varit och kollat hur det skulle gå att själv försöka få till det som blivit böjt och det gick hur fint som helst, med lite hamrande med hjälp av några tvingar, hammare, rörtång och mothåll och lite bändande så får jag nog till detta så att det duger.
  Ska ta tag i detta efter helgen när jag börjar min semester.
   
  Emppu, Göte J, peter nilsson och 1 annan gillar detta.
 19. Montreal

  Montreal HBK Medlem

  Inlägg:
  7,375
  Kommun:
  Alingsås
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  707
  Du tänker väl inte bända och slå medans delarna sitter på bilen?
   
 20. tor-ake

  tor-ake HBK Intresserad

  Inlägg:
  159
  Kommun:
  Österåker
  Jag föreslår att du köper aluminiumblock och bygger en nytt lock av aluminum, med vinkelslip och hålsåg för hålet smider du till det.
  Det böjda huset skall du värma så mycket du kan utan att sätta eld på husbilen, för att få bort deformationshärdningen, så att du kan försöka böja tillbaka det någorlunda.

  Det fina med att göra ett nytt lock är att du inte behöver få till huset helt perfekt, utan du kan anpassa locket till det.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.