Sjukvården i dag???

Tråd startad i 'Under Markisen' av Gittan & Jojje, 4 April 2019.

 1. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,306
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  En viktig grunn til problemene i både svensk og norsk helsevesen er byråkratiet. Legene bruker en stor del av sin tid på rapporter og journalskrivning, noe som før skjedde ved diktering og en sekretær. På toppen av dette kommer alle statistikker som må fylles ut og sendes til forvaltningen.
   
  JanneB, Annar, Jan K och 9 andra gillar detta.
 2. Tommy & Elisabeth

  Tommy & Elisabeth HBK Ställplatsgrupp

  Inlägg:
  1,898
  Kommun:
  Malung-Sälen
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12985
  Alla ni som gnäller, har ni själv erfarenhet av det ni gnäller om eller det är andra som har erfarenheten och ni bara gnäller. Vid nyår slet jag av muskelfästet till höger biceps vid armvecket. Seg som man är gjorde jag inget förrän det gått en bra bit in i februari månad. Då bokade jag en tid på Vc i Sälen via 1177. Dagen efter fick jag en tid hos läkaren. Han fixade en remiss till Falun två dagar senare, vid besöket fick jag besked att om jag ville bli opererad kan jag få en tid på fredag (två dagar senare). 08:00 på fredagen låg jag på op-bordet i Falun 0ch 14:00 körde min fru mig hem (den tidplanen är det väl inget att klaga över). Jag fick också bannor för att jag väntade så länge som jag gjorde därför vill läkaren ha en magnetröntgen tre mån efter op. Detta för att se om det blev som han ville, annars gör vi om det. Normalt ska detta inte gå efter så lång tid.
  Jag kan bara säga att jag har absolut inget att klaga på och vet mycket väl vart våra skattepengar tar vägen, så försök att se lite högre och längre än till nästippen.
   
  Maja, Annar, BeRoka och 16 andra gillar detta.
 3. WillyPe

  WillyPe HBK Medlem

  Inlägg:
  817
  Kommun:
  Karlstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2029
  Om de höjer skatten så kan vi anställa fler på sjukhusen. Men det gillar vi väl inte heller.
   
  Maja gillar detta.
 4. Stig

  Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  973
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12151
  Det låter som om Du har kontaktat en privat vårdcentral. Även de landstigsdrivna vårdcentralerna kan på sina håll fungera riktigt bra beroende på folkmängd m.m men ofta är de bristfälliga särskilt där befolkningsmängden ökat kraftigt.
  I vårt område har den landstingsdrivna vårdcentralen havererat totalt, det går inte ens att beställa tid längre och medan det gick var väntetiden flera veckor eller månader. Själva listade vi oss på en privat vårdcentral och där får man tid inom något dygn ibland på samma dag om man ringer i tid.
   
  Jan K, Bosse och Gerd, Los Suecos och 1 annan gillar detta.
 5. Stig

  Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  973
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12151
  Det har skett ett flertal gånger med vården som ursäkt men tyvärr är det så att anslagen dit har minskat istället, skattehöjningarna har gått till annat istället.
   
 6. Montreal

  Montreal HBK Medlem

  Inlägg:
  7,147
  Kommun:
  Alingsås
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  707
  Ett problem som tydligen vården upplever är ett överutnyttjande av akutmottagningarna för småsaker som borde skötas via vårdcentralen. Jag har ett par läkare i omgivningen som har arbetat på akuten, och dom har ibland frågat besökare varför de har kommit till akuten, med tanke på det enkla problemet. Ett svar som har kommit var: Vårdcentralen hade inte tid förrän om två dagar så då gick jag hit istället, ett annat var: jag har inte tid på dagtid?
   
  Senast ändrad: 5 April 2019
 7. Tommy & Elisabeth

  Tommy & Elisabeth HBK Ställplatsgrupp

  Inlägg:
  1,898
  Kommun:
  Malung-Sälen
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12985
  Nej Vc i Sälen
  Nej Vc Sälen och Falu lasarett är inom Lt Dalarna.
   
  Stig gillar detta.
 8. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,551
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3172
  Det är inte bara skatten som är problemet utan bristen på läkare och vårdpersonal.
  Stor framgång har man fått genom att värva personal från utlandet. De utmärkta läkare och även tandläkare jag har haft kontakt med de senaste åren pratar bruten men fullt förståelig svenska.
   
  Maja och Los Suecos gillar detta.
 9. Kristian676

  Kristian676 HBK Medlem

  Inlägg:
  618
  Kommun:
  Falköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16927
  Det kommer en hel del sjukvårdspersonal från Spanien, där man tydligen har väldigt tillgänglig sjukvård. Undrar hur det kommer sig?
   
 10. Los Suecos

  Los Suecos HBK Redaktör

  Inlägg:
  5,929
  Kommun:
  Gävle - Altea
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3853
  Dagsaktuellt exempel från Altea och Spanien.

  Igår eftermiddag slant Carola i trappan här hemma och kanade olyckligt utför de sista 5-6 trappstegen, med vänstra benet i en mycket olämplig vinkel.

  Inatt har Carola haft svårigheter att ligga ner och självklart att sova, imorse såg det verkligen illa ut.

  Vi åkte klockan 12 till vår lokala vårdcentral, som f.ö. är väldigt liten. Vi fick vänta i 40 minuter för att få träffa läkaren, som var en ryska! Kanske beroende på att de spanska läkarna arbetar på bemanningsföretag i Sverige. :)

  Klockan 13 satt vi i bilen, med en remiss till röntgen, som skulle göras på den stora vårdcentralen i stan. Väntade kanske 15 minuter på att bli röntgad, bara en före.

  Sedan direkt tillbaka till den 1’a läkaren, som när vi var tillbaka redan fått bilderna från röntgen. Hon presenterade bilderna för oss, visade vad som var problemet, skrev ut instruktioner hur stödbandaget skulle läggas och recept på medicinerna.

  Sedan direkt till sjuksyster för omläggning, apoteket för inköp av mediciner och kryckor.

  Vid 15 var vi åter hemma.

  Det här var alltså hos den allmänna sjukvården, med det blå kortet och det kostade inte ett öre på sjukhuset och medicinerna var subventionerade med 50%.

  Vi klagar inte, det fungerar fint, men vi klagar inte heller i Sverige där vi också bara har bra erfarenheter från våra besök på vårdcentralen.

  TommyD
   
  JanneB, Annar, Mats N och 5 andra gillar detta.
 11. BoEr

  BoEr HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  7,477
  Kommun:
  Ängelholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14243
  Imponerande. De har förstått att man måste ha Kunden (inte den könlösa patienten) i fokus. Jag har hört talas om många exempel, och själv upplevt, på fantastisk sjukvård utomlands, inkluderande Lankawi, Phuket, Turkiet, etc. Och Danmark inte att förglömma (egen erfarenhet).
  Det är bara att inse att Svensk Sjukvård har nästan kollapsat. Inte specialistvården kanske, men resten av organisationen.

  Här kommer ett inlägg som är min helt personliga åsikt, mina egna tankar/upplevelser.

  Min personliga åsikt är att man "deorganiserat" den svenska sjukvården. Med, och jag tar i, fullständigt felaktiga åtgärder, t ex att avveckla läkarsekreterarna och flytta över administrativa uppgifter till bl a läkarna. Läkare som administratörer? Wow, hur tänkte man?

  Självklart talar vi inte om personalens ambitioner. Eller personalens fina mottagande när man väl kommer in. Och, det tror väl 17, självklart ska man bemöta sina kunder på det sättet. Det är inget att yvas över.
  Nej, vi talar om helt värdelösa arbetsprocesser och fel uppgift på fel person. Inte ens rätt uppgift på fel person. Men kanske vi talar om fel kompetens på många platser. Den aspekten tror jag är betydligt viktigare än ropen på personalbrist.

  Apropå Danmark; jag försökte få en träff med en hjärtläkare på "mitt sjukhus" här i Skåne. Lyckades aldrig få kontakt med avdelningen; ringa tillbaka, telefontid hit och dit. Jag tog till slut möjligheten att gå via egenremiss över 1177-tjänsten. Efter ett par-tre dagar ringde en sköterska (?) mej och meddelade att jag kunde räkna med att få en tid/möte med en läkare om 3 månader. Inte klokt. "för 20 minuter med en hjärtspecialist"? Och sedan 6 månaders väntan på tid i Lund?

  Jag kontaktade Capios hjärtklinik i Eslöv (privat), pang/bom jag fick en tid efter 3 dagar. Den hjärtläkare (renommerad) jag träffade verifierade/informerade/rådde mej att göra en ablation mot mina förmaksfladder.

  Dagen efter kontaktade jag Aleris Hamlet i CPH, operation inplanerad inom 4-5 veckor. Åkte dit, ablerades, vaknade upp, utfordrades med smørrebrød och en grön Tuborg, och låg över (de utför ablation under narkos, bara det). Träffade läkaren för efterkonsultation kl 08, satt mej i bilen och åkte hem. "Åtgärdad" inom 5 veckor. Allt på min sjukvårdsförsäkring.

  Skulle jag tagit den svenska "ödmjuka", men misslyckade, vägen hade jag fått vänta 6-7 månader på min ablation. Inte ens fått den utförd denna dag som idag är (detta hände i sep-okt ifjol).

  Beträffande primärvården och kopplingen till specialistavdelningarna/huvudvården: Det är säkert smidigare i områden med relativt få invånare (per person i vården), som t ex Malung/Sälen, liksom lika säkert att det kollapsat i "överbefolkade områden".

  Jag tvekar, men låter det gå iväg. Det är ju mina erfarenheter ... :oops:
   
  JanneB, Gittan & Jojje, Affezell och 8 andra gillar detta.
 12. strangers hymer

  strangers hymer HBK Medlem

  Inlägg:
  52
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  15101
  Den dagen politiker lever under samma förutsättningar som oss dödliga som de beslutar om !pension mässigt sjukvårds mässigt så litar jag på dem . men nop de har egna regler i Sverige och särskilt EU så var är trovärdheten ! I de blå .
   
  carsten, Per & Leena och Sanddammaren gillar detta.
 13. sevallbo

  sevallbo HBK Medlem

  Inlägg:
  300
  Kommun:
  Gävle
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12327
  Min erfarenhet av svensk sjukvård är mycket positiv med några få undantag .
  Vid förra årets kontrollbesiktning ( hälsokontroll ) hade jag något förhöjd socker värde . Hade under lång tid ätit 1 tablett metformin , men höjde läkaren till 4 tabletter / dag . Vi skulle åka till Holland och titta på tulpanerna . Kände mig lite hängig men tänkte går väl över . Var på en bilverkstad i Tyskland för att fixa några lampor som inte lös .
  Då började jag skaka något otroligt och kräktes galla utan förvarning . Vi åkte tillbaka till campingen och hade en jobbig natt . Vi ställde in Hollands besöket och började rulla hemåt . När vi kom hem till Gävle åkte jag direkt till akuten , inom 2 minuter var jag inne för undersökning och konstaterades att mina njurar var helt utslagna . Blev inlagd och njurarna återhämtade sig ganska omgående . Men med alla undersökningar jag fick gå igenom så upptäcktes att jag hade en tumör på gallan .Dom var oroliga att det hade spridit sig till levern så det blev operation i Uppsala . Där bokade dom hotell åt mg , beställde en taxi som som stod och väntade på mig på morgonen . Helt gratis för mig .
  Det visade sig att den inte hade spridit sig , men för säkerhets skull fick jag äta cellgifter i tablettform i ett halvår . Det gjorde att vi inte kunde åka till Spanien över vintern , gick på kontroller var tredje vecka . Ska på kontroll i augusti och är allt bra då vrider vi om nyckeln och styr söderut . Ni som äter metformin kolla njurarna . Alla jag pratat , läkare , sköterskor säger samma sak , metformin är ett rävgift för njurarna men bra mot diabetes .
  Så min erfarenhet av svensk sjukvård är mycket mycket bra ! Sevallbo
   
  Maja, Annar, BeRoka och 5 andra gillar detta.
 14. Affezell

  Affezell HBK Medlem

  Inlägg:
  3,815
  Kommun:
  Söderhamn
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4542
  I så fall är väl allt vi diskuterar idag är väl då politik.trafikregler,vägar,järnvägen
  Avgasregler mm
   
  PeterK, -geva-, Jan K och 1 annan gillar detta.
 15. Kristian676

  Kristian676 HBK Medlem

  Inlägg:
  618
  Kommun:
  Falköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16927
  Åtminstone rätt mycket av det du tar upp har förstås en politisk aspekt. Vad är problemet med det? Det är av någon anledning partipolitik som inte får dryftas i forumet. Men det klart visst touchar många diskussioner partipolitik. Värre är att mer eller mindre rasistiska o främlingsfientliga inlägg inte stoppas på ett tidigt stadium.
   
  Kege, Björn & Lena, Affezell och 1 annan gillar detta.
 16. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  4,045
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Vården skall vara lika bra (dålig?) oavsett var du bor i landet, den skall inte bestämmas lokalt av landstingen, det är en statlig angelägenhet.
  Lägg ner landstingen och se där vilka pengar man kan spara och lägga på vården istället för på lyxbyggen med enorma hyror och välavlönade politiker.
  Vi betalar allaredan politiker i riksdag och regering som kan sköta detta.
   
  JanneB, Montreal, Los Suecos och 2 andra gillar detta.
 17. Kristian676

  Kristian676 HBK Medlem

  Inlägg:
  618
  Kommun:
  Falköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  16927
  Jag är bredd att satsa en krona på att det kommer att bli ett ännu värre ramaskri i de mindre samhällena i t ex norra Norrland om tilldelningen av sjukvårdsresurser ska ske via regeringen eller ännu värre riksdagen. Frågan borde väl vara om professionen kan ena sig om hur resurser ska distribueras. Det är nog också en högoddsare.
  Ett sätt att få loss lite mer pengar borde kunna vara att sluta använda hyrläkare etc och istället betala ordentliga löner. Grundproblemen är väl bl a för få utbildade och inga kringresurser (byråkratin ska skäras ner o istället får läkare göra jobbet).
   
  JanneB, Stig, Tommy & Elisabeth och 3 andra gillar detta.
 18. Gittan & Jojje

  Gittan & Jojje HBK Medlem

  Inlägg:
  2,705
  Kommun:
  Helsingborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  10281
   
  Affezell gillar detta.
 19. Gittan & Jojje

  Gittan & Jojje HBK Medlem

  Inlägg:
  2,705
  Kommun:
  Helsingborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  10281
  Två läkare på Medicinakuten, två läkare på kirurgakuten. Dessa skall serva alla på akuten men kommer det in något allvarligt går det före, Sen kan det hända något på en avdelning, då måste akutläkarna dit. Hade varit bra om avdelningarna hade jourläkare som tog han om det och akutläkarna fick vara på akuten. Personalen jobbar häcken av sej och är väldigt frustrerade över situationen, dom är värda en eloge/ Gittan
   
  Annar, Kege, Jan K och 5 andra gillar detta.
 20. elegance

  elegance HBK Medlem

  Inlägg:
  671
  Kommun:
  Bräcke
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14404
  Läste en rapport idag att det skattetrycket för en svensk är i genomsnitt 76 % , frågan är om det går att kräma ut mer av folket ? Kanske ett tips vore att se över utgifterna istället det brukar vara en sund åtgärd när det börjar bli ebb i kassorna :)
   
  andgil, JanneB, Per & Leena och 13 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.