Elsystem Säkringen till startmotorn går regelbundet

Tråd startad i 'Husbilsdoktorn' av wafors, 14 Juli 2018.

 1. wafors

  wafors HBK Intresserad

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Arboga
  Jag har en Pössl win2 2013 Fiat som har gått ca 6000 mil, inköpt i april i år. Nu har huvudsäkringen på 150 A gått tre gånger. Första gången blev jag bärgad på påskdagen och bilen blev felsökt och lagad på Örebro. Nästa gång (midsommardagen) så räknade jag ut till slut vilken säkring det var som de hade bytt på Fiat. Den sitter på batteriet och går till startmotorn. Nu gick den imorse igen...

  Det gemensamma är att varje gång har bilen haft 12v på i bodelen. Men i övrigt så finns det ingen gemensam nämnare, alltså inte första starten på dagen varje gång. Jag har bytt batteriet till bildelen.

  Någon som har ett tips på var man kan börja felsöka?
   
 2. Björn & Lena

  Björn & Lena HBK Medlem

  Inlägg:
  1,316
  Kommun:
  Kungsbacka/Lefkas
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  14101
  Hmm, 150 A är mycket hög ström, låter som att startmotorn går för trögt i startögonblicket.
  Men, kan det vara så att du har samma batteri till startmotorn och bodelen? I så fall är det en tveksam lösning. Höj säkringen till 200A (hemska tanke), sätt in en separator (motor/bodel) tveksamt. Montera ett extra batteri med skiljerelä, bäst.
   
 3. MatsMari

  MatsMari HBK Medlem

  Inlägg:
  220
  Kommun:
  Olofström
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25305
  Gjordfel , dålig jord kanske. Eller ligger det på plus sidan glappkontakt , lös kabel.höja säkring ska du akta dig för bara i nödfall , är det kortslutning så kan det bli varmt. Ingen kabel som ligger o skavt hål på isoleringen , möss?.
  Mats
   
 4. Topaz

  Topaz HBK Medlem

  Inlägg:
  486
  Kommun:
  Tranås
  Medlemskap:
  2023
  HBK-Nr:
  20987
  Har du vart på Fiat verkstad? Har för mig att det var kampanj på vissa årsmodeller att säkringen var för klen. Sätt i en starkare säkring så är nog problemet borta.
   
 5. wafors

  wafors HBK Intresserad

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Arboga
  Första säkringsbytet gjordes på Fiatverkstad i Örebro. 2800 kr :(
  Det konstiga är att bilen startar alltid fint på första försöket. Förutom när säkringen går - då hinner jag inte ens mer än vrida om nyckeln. Kanske ett jordfel som ej är konstant?

  Jag har separat bodelsbatteri.
   
 6. Topaz

  Topaz HBK Medlem

  Inlägg:
  486
  Kommun:
  Tranås
  Medlemskap:
  2023
  HBK-Nr:
  20987
  2800kr??? Tar 10 min o säkringen max 50 kr. Åk inte dit igen. Nja tror inte på jordfel i detta fallet, är nog fel i startmotorn isf. Men jag tror att en starkare säkring löser problemet. Har svårt att se att det drar mer ström vid dålig jord, blir tvärtom enl mig. Säkringen kan du byta själv, sitter vid batteriet under ratten i golvet, en skruvmejsel är det enda som behövs.

  Kom på en sak till, har du robotlåda? Då kan det va fel på hydrauliken till kopplingen som gör att du startar med växel i. Då håller inte säkringen,
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.