Plommonsnaps

Tråd startad i 'Hälsoresan' av Jappe, 22 Augusti 2015.

 1. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,286
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Ett stillasittande liv kan resultera i förstoppning. Alla vet att plommon hjälper i sådana lägen. Men hur är det med Plommonsnaps som Obstler, Palinko och Schliwovitz. Finns det någon forskning på det området? "En plommonsnaps om dagen kurerar magen" inkl. tillbehören, tarmarna.

  Jag har själv forskat en del inom detta område men eftersom det skedde i Österrike och i samband med skidåkning så betraktar jag inte resultaten som särskilt tillförlitliga. Som sagt, finns det någon forskning på området; det finns kanske rentav någon forskare här på forumet?

  Jappe
   
  Senast ändrad: 22 Augusti 2015
 2. bosse b

  bosse b HBK Medlem

  Inlägg:
  1,269
  Kommun:
  Linköping
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  548
  Sv: Plommonsnaps

  Skomakaren i Srebrenca bjöd på schliwovitz som botade alla krämpor. I varje fall glömde man dom så länge man hade den i mun.
  Bosse b
   
  Jappe och Marja & Örjan gillar detta.
 3. aake

  aake HBK Medlem

  Inlägg:
  4,459
  Kommun:
  Krokom
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  1270
  Sv: Plommonsnaps

  Efterhand har det blivit klart för mig att Jappe har en egen definition av "forskning", vilket förklarar missförståndet när jag berättade om en gammalt fall med en disputerad alkoholforskare som drabbades av alkoholinducerad leversvikt trots att han aldrig drack sig berusad.
  Om jag har tolkat rätt så tror Jappe att alkoholforskning är synonymt med att supa, är man disputerad alkoholforskare är man antagligen en riktig fyllehund och en docentur i ämnet torde vara en dödsdom?
  Under min studietid var jag amanuens vid den farmakologiska institutionen och till viss del engagerad i alkoholforskning, men då på råttor, vilka med lite uppmuntran faktiskt söp som svampar (dock utan att avlägga examen).

  aake
   
  Wizard, Jappe och SirMcLain gillar detta.
 4. Wallströmarna

  Wallströmarna HBK Medlem

  Inlägg:
  315
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  10403
  Sv: Plommonsnaps

  Under vår 4veckorsresa i Kroatien blev det först bad halv åtta, sedan till strandbaren där frukosten startade med en slivovica och en espresso. Sedan var man redo för dagens äventyr.
  >Blasse
   
  SirMcLain och Jappe gillar detta.
 5. Wallströmarna

  Wallströmarna HBK Medlem

  Inlägg:
  315
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  10403
  Sv: Plommonsnaps

  Jo, inga förstoppningstendenser tack vare dieten kanske.>Blasse
   
  Jappe gillar detta.
 6. chiva

  chiva HBK Medlem

  Inlägg:
  105
  Kommun:
  Hässleholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  16188
  Sv: Plommonsnaps

  Hej, jag har faktiskt bedrivet en empirisk forskning när det gäller palinka eller tsuica, det är visst dialektalt vad plommonbrännvinet kallas i Rumänien.

  När man åker genom byarna där så har husägarna bord utställda utanför sina hus. Där har de dukat upp till försäljning det de odlar i sina trädgårdsland.
  Tomater, lök, sylt, potatis mm, men också flaskor med en klar dryck i.

  När jag köpte dagsbehovet av grönsaker så pekade damen på flaskan och sa "palinka, bon pentru boarta", vilket betyder "palinka bra för magen"! När jag tvekade drog hon in mej i sin trädgård och bak huset visade hon en vedeldad gryta med rörsystem mm. Där tillverkade hon sin palinka av plommon.

  Ja jag köpte en flaska tillsammans med grönsakerna, allt var ju ekologiskt och närodlat. På kvällarna drack jag några glas palinka och jag hade faktiskt inte besvär med magen, tvärt om den skötte sig med bravur!

  Dock inget gott som inte har nåt ont med sig, det onda satt i huvudet på morgonen, men jag lärde mej att det hade med doseringen att göra, all medicin ska ju doseras med måtta.
   
  paffw, -geva-, Emppu och 5 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.