Plåtis av Movano

Tråd startad i 'Bygga och renovera husbil' av MovanoBengt, 13 September 2019.

 1. plastpelle

  plastpelle HBK Medlem

  Inlägg:
  662
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  948
  Jag har form till duschgolv är ca 90-90
   
  bengtic och Åsa o Hasse gillar detta.
 2. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Tack, ska kolla upp detta.
   
 3. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Tack, ska ha det i åtanke.
   
 4. Chippen

  Chippen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,426
  Kommun:
  Södertälje
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  12955
  Du bör ha mer spottar än 2, 4-6 med dimmer!

  Trevlig tråd att följa.
   
 5. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Min rekommendation ären sån här
  Interiörbelysning LED
  Harhaft den mindre i taket och den lyser fint håller man in knappen man slår på med så dimmar den upp och ner, har haft den lilla som lyser bra i ett år, ska byta den nu till den större modellen ser ju lite sämre på ålderns höst och den mindre får bli läslampa den är helt överlägsen original spottarna som det satt 20w glödlampor i bytte alla till motsvarande led lampor men det är inte i närheten av de här och att man enkelt kan dimma är bra. Man behöver inte gå runt och släcka bara att stänga av huvudbrytaren en sekund så slocknar dom och startar inte förrän man petar på touch knappen. Spottar är inte speciellt smart att ha blir ju punktbelysning som kanske inte sammanfaller med ljusbehovet på plats de är intensiva och blänker i dataskärm och mobil och även allt annat som kan spegla sej . Jo ser snyggt ut på husbilsfirman där alla ljuskällor står på för jämnan men det är som vinkylaren plasblommorna och höga champangeglas bara ett spel för gallerierna som ska fungera i verkligheten också. Undrar hur mycket livslängd som finns kvar i lamporna i husbilarna i skylten allt lyser ju från morgon till kväll sex dagar i veckan och kanske i ett par år. Min erfarenhet av led lampor är att livslängden inte är så jättestor det var de svaga från början men nu plockar man ut en hel del effekt och de blir varma och vad gör man med en belysning som kanske ett par lysdioder ger upp och det ska bytas hela armaturen och då kommer eftermarknadspriserna fram på riktigt.
   
 6. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Tack, ja absolut blir det fler ån två spottar. Köpte två för att få en aning om hur mycket ljus de ger och hur många ytterligare som behövs.
  Jag har dessutom dålig koll på ljusstyrkan i LED-lampor, så även styrkan per lampa ska testas innan det blir "fullt blås". Tänker nog också att det blir ca 6 st som allmänbelysning. Ljuslister under takskåp. Extra lampor i dusch/toa. Läslampor vid säng.

  Från Kina får man nog 6-8 lampor till samma pris som de två jag köpt.....då tänkte jag att det är bra att veta hur starka lampor man vill ha.
  Efter mitt inköp demonterade jag spottarna i mina föräldrars köpe-husbil, de var endast 1,4 W och lös bra. I den bilen sitter det 4 par lampor som tänds och släcks parvis. Ingen dimmer.
  Men jag ska nog försöka köra med dimmer, gärna via touchdisplay eller app.

  Sedan har jag kanske inte obegränsat med tid att lägga på bygget och vill gärna testa att använda bilen till sommaren (några veckor i södra Europa vore kul), så det är ok om det finns utvecklingspotential att jobba med nästa vinter som t.ex sofistikerade ellösningar.
  Vet redan nu att förarkupéns miljö kommer att vara nedprioriterat i vinter; nya stolar, mattor, farthållare, backkamera, ljudisolering....lagning av ytrost..... listan kommer att växa och omprioriteras! Men jag gillar att ha lite idéer och om möjligt förbereda det som går och hålla de slutliga lösningarna så öppna som möjligt tills man måste bestämma sig.
   
  Chippen, husbilar, MaJe och 1 annan gillar detta.
 7. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Har kikat på den. Smart.
   
 8. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Har även råkat ut för att även likadana lampor från biltema hade olika färgnyans, så ska du köpa ett gäng spottar så se till att du köper alla på en gång ser inte så kul ut med olika färgnyanser här och där, de blåvita mår i varje fall inte jag bra av. En annan sak att tänka på är om man ska byta ut lamporna i bakljusen mot led är att de röda plastglasen kan dämpa en led mycket mer än en vanlig lampa en glödlampa har ju bara en glödtråd som ger ett visst spektra beroende på temperaturen -spänningen där oftast det är en stor komponent rött i.
  En led har minst tre lysdioder förr var det fyra 2 blå 1röd 1 grön för att få vitt. så det beror ganska mycket på färgtemperaturen i en led om de fungerar bakom glas, de blåvita kommer ju bli kraftigt avskärmade av ett rött filter där bara den röda och gröna dioden kommer igenom, ersatte en glödlampa med en sk. varmvit lysdiod och den lös mycket bättre än jag kunde tro. Hade en kurs i optoelektronik en gång i tiden så tänkte jag skulle dela med mej. På en gammal färg tv kunde man ställa in varje färg för sej för att få vitt, det medförde att beroende vilken som ställde in vid servicebsöket kunde vitt vara helt olika eftersom alla har olika förgseende, men då fanns det en regel där man skulle räkna på spänningen på de olika färgerna så att de fick olika andelar vilket skulle utgöra standardvitt. Kvinnor är sällan färgblinda men män har ofta ett något defekt färgseende kan man se vid tester så man ska lyssna på kvinnors åsikter -kanske.....
   
 9. Göte J

  Göte J HBK Medlem

  Inlägg:
  1,286
  Kommun:
  Linköping
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  1230
  0,59 grönt 0,30 rött 0,11 blått = 1,0 vitt
  Känns det igen?
  Lustigt, det jag lärde mig på 60-talet, sitter i minnet men det jag hörde i förra veckan är mer tveksamt.
   
  bengtic gillar detta.
 10. Chippen

  Chippen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,426
  Kommun:
  Södertälje
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  12955

  Klokt att du använder kvalitétslampor.

  Jag satte in 6st lågprislampor i mitt vitrinskåp, köpta som ett färdigt paket, det såg fruktansvärt illa ut då det var olika färgnyanser bakom glasdörrarna.
  Men det var billigt och så slapp jag störa mina belysningskontakter.:confused:

  Sen monterade jag in samma fabrikat som du fast i en annan modell och svagare, jag har en förkärlek till ledlampor så jag har nog en bra bit över 100st av det fabrikatet i garaget, ca 80% är helt nytt och ca 20% är visnings-ex, dock ingenting som stått och lyst i en butik.

  Jag gick till garaget och kikade lite i kartongerna om jag kunde hitta din modell som jag kunde skänka, men jag hittade bara 1 lampa av samma sort som din "2w" och den var med vit ram. Ska försöka brotta mig igenom kartongerna ordentligt i helgen och se om jag hittar några med silverram.

  Som jag har fått lära mig så klarar 90% av ledlamporna inte kvalitets nivån för att säljas som 1:a sortering åt dom välrenommerade märkena, dom kasseras eller hamnar på lågprismarknaden i andra skepnader.
   
  Åsa o Hasse, bengtic och Montreal gillar detta.
 11. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Ja precis så är det kom bara ihåg ett värde, gick färgtv kurs för george li på slutet av 60-talet var med och packade upp det 500 första philips färgtv eftersom de var tvungna att ändras och märkas på den tiden vi hade semko vilket vi borde ha fortfarande de räddade nog mycket folk och bränder.
   
  Göte J och Åsa o Hasse gillar detta.
 12. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Jag hjälper gärna till och rensar lite i ditt garage och köper lampor om du har.
   
 13. Chippen

  Chippen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,426
  Kommun:
  Södertälje
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  12955
  Man kan väll säga att mitt lampförråd har uppkommit pga att jag lovat att inte sälja lamporna vidare, tanken är att jag egentligen ska ha det mesta själv.

  2 wattarna är i alla fall alldeles för klent för mina behov så dom kan jag skänka bort om jag nu hittar några fler, på söndag fm har jag tid att rota igenom kartongerna.

  Jag återkommer..;)
   
  bengtic gillar detta.
 14. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Ja du verkar vara en ganska upplyst person, Du som vet ljuset anger man ju i lumen men vanliga glödlampor anger man ju i watt strömförbrukningen alltså.
  Men när man står och kollar watt och lumen i affären verkar det inte ha en bra korrelation, och sen undrar man hur de mätt egentligen ?
   
  Göte J och Chippen gillar detta.
 15. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Häromdagen började jag göra en mall för att äntligen börja sätta åtminstone en väggskiva. Vill ju testa om mina idéer om fastsättning mm funkar.
  20191013_171947(1).jpg

  Först måste ju taket isoleras färdigt, så skummet inte fastnar på väggskivorna.
  20191019_184619.jpg

  Har i några dagar funderat hur främre väggen ska kläs och isoleras. Regling här var tvunget och tänkte såga upp golvskivan (orginalet) längst fram för att kunna regla ända ner till golvet och räta ut väggen. Tyvärr visade det sig att det var så skitigt under golvskivan att det inte var att tänka på att fortsätta utan att riva ut hela golvet, avfetta, tvätta mm. Jag har medvetet sparat det gamla golvet för att slippa vara rädd om det, så länge som möjligt. Men nu blir det ingen återvändo, bara att riva ut golvet och alla verktyg mm skåpet.
  20191019_184626.jpg

  Kommit fram till att det inte blir kassettoa (som det känns just nu). Golvbalken sticker upp 16 cm och jag vill inte höja golvet/sätta toan 10-12 cm ovan blivande golvnivå eftersom toan ska stå på det gemensamma duschkaret ca 80x100 cm.
  Eller kan man utan risk kapa i denna balk?
  20191019_190248.jpg
   
  Chippen gillar detta.
 16. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Ska du inte ta ner lastförskjutningsskyddet? Öppnar upp och gör bilen större. Tror inte du behöver ha det kvar enl. reglementet. Du lär ju ha fast monterad last och ett fritt last utrymme kommer ju inte finnas.
   
  Chippen och Montreal gillar detta.
 17. Chippen

  Chippen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,426
  Kommun:
  Södertälje
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  12955
  Tyvärr hade jag bara 3 och 1 annan variant av annat fabrikat.
  Tyvärr är alla ramar vita!

  Du får dom om du ska använda dom, annars kanske någon annan vill ha lamporna.

  Mvh/Chippen 20191020_130233.jpg
   
  bengtic gillar detta.
 18. MovanoBengt

  MovanoBengt HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  28740
  Jag förstår vad du menar!
  Vi har kollat på många plåtisar, båda fabriksbygda och hemmabyggen. Ändå har vi kommit fram till att vi endast ska ha två fasta sittplatser inne vid sängen. Vi prioriterar att ha dusch/toa trots att bilen inte är mer än 5,4-5,5 m lång, vilken nästan ingen har i den storleksklassen. Mot förarhytten ska på vänster sida dusch/toa vara och till höger om denna mot väggen ska bänk med spis vara.
  Vi tror att hade bilen varit 40-50 cm längre kanske vi hade planerat som alla andra med sittplatser i fram med vändbara fåtöljer. Kanske tänker vi annorlunda om ett år!? Då är det bara att göra ett nytt bygge!
  Vi har campat mycket och ser fram emot egen toa och att dusch är en liten extra lyx.
  MEN, inget är hugget i sten. Än.
   
  Bengt Rehngren, Henricon, Chippen och 5 andra gillar detta.
 19. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,868
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11273
  Min gammelbil är 555cm jag har dusch och toa vilket är värdefullt, det går inte att ha svängbara stolar fram pga höjdskillnad på golvet sen tycker jag att har man suttit halva dagen bakom ratten så sitter jag gärna någon annanstans på kvällen. Ska du ha plåtväggen kvar behöver du isolera den mot hytten kan ju lätt bli på nollan ute och då kommer fukten i bilen kondensera där. Sen när du stannar så kommer det vara kallt därbak om det är kallt ute. Själv har jag ett isolerande täcke från Jysk som man kan ta ner och hänga upp efter vädret.
  Hasse har tagit tjuren vid hornen och höjer golvet för att få in en toa, blir lite förvaringsutrymmen under golvet via luckor också.
  Kapar du balken så blir förmodligen bilprovningen skogstokiga. Föreslog det på en av mina första byggen och det gillade dom inte alls, varefter jag åkte till verkstaden och skar bort balken, fick hjälp att svetsa en förstärkning som tog lite plats. Vid nästa besiktning hade jag en bit virke i samma storlek som låg under golvmattan för att fejka den bortagna balken, för att slippa diskussioner om balken eftersom det var innan Eu.
   
  Åsa o Hasse gillar detta.
 20. Åsa o Hasse

  Åsa o Hasse HBK Medlem

  Inlägg:
  1,361
  Kommun:
  Helsingborg
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  17594
  Har ju haft tanken att höja golvet länge pga Åsas problem att ta sig fram i bilen men när jag upptäckte balken så bestämde jag mig för att göra ett slätt golv för att underlätta för Åsa. Luckorna blir anpassade för att rymma ett flak öl eller läsk :)
   
  bengtic gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.