1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Parabol

Tråd startad i 'Internet o Dator' av tomhoff, 5 Juni 2018.

 1. tomhoff

  tomhoff HBK Medlem

  Inlägg:
  162
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14258
  Planerar att montera en parabolantenn. Har redan TV med satelimottagare. Sökt på olika trådar men mycket som skrivits är gammalt och teknik är färskvara. Jag behöver köpråd. Vilken parabol är mest prisvärd? Vill ha en helautomatisk parabol. Bör fungera ner till södra Frankrike och Kroatien.
  Tomhof
   
 2. BoEr

  BoEr HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  7,625
  Kommun:
  Ängelholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14243
  Beror både på vilken performance din parabol har och vilken satellit du vill titta på. Mina erfarenheter:

  Astra 4A - Viasat
  • Med en billigare parabol som t ex Snipe (finns flera varianter) kommer du (nästan) ner till mellersta Tyskland, i bästa fall. Norra Frankrike? Knappast.
  • Med större tallrik, t ex Oyster med 85 cm eller liknande, kommer du några mil ytterligare söderut. Norra Frankrike? Nja, jag tvivlar på det
  Andra Astra positioner - Astra 1, 2 3 med tyska och engelska kanaler exempelvis
  • Då kommer du långt söderut (har inte testat särskilt noggrant, men alla tyska kanaler jag testat kan man se i Kroatien)
  Thor - Canal Digital
  • Jag har inte testat dessa heller, uppfattningen jag fått när jag läst här på forumet är att Canal Digital kanalerna kan ses kanske 10-20 mil längre söderut än Viasat/Astra 4A
  Eutelsat 9A - SVT World
  • Glöm den, finns inte längre. Men vi tittade på SVT World ända nere i Trogir i Kroatien, norr om Split. Men som sagt, det var då det
  Min slutsats: Ska du titta på svensk TV söder om södra Tyskland/norra Frankrike så räcker ingen parabol/satellit till. Då gäller strömmande video/TV, alltså TV via internet: Viaplay, Telia Play, TV4 Play, och allt vad det heter. Varför inte IPTV King om man vågar? Dvs, skapligt snabb uppkoppling och gott om GB att spendera. Eller någon WiFi man kan snylta på. Tråkigt men sant (som jag uppfattat det). :(

  PS. Det finns dock flera bra (i mina ögon tyska och engelska) kanaler att titta på via Astra 1-3. DS.
   
  kenjon gillar detta.
 3. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,428
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Meget presist skrevet av BoEr. For å se mer detaljert så må en se på "footprint" for de transducere som benyttes. Eksempelvis for Thor grppen så finnes det en Nordisk og en Europeisk, nesten alle skandinaviske Canal Digital kanaler sendes over den Nordiske footprint og dekker ned til lengst nord i Frankrike mens den Europeiske footprinten dekker hele Europa og ned til nordkysten av Afrika. lyngsat.com har en oversiktover hvilke kanaler sendes på hvilken footprint for nesten alle satellitter rundt ekvator.

  Med en god internet tilgang (helst uten volumgrense) så kan en se de aller fleste tvkanaler i verden fra alle steder - i mange tilfeller trenger en å benytte VPN for å komme seg rundt geofencing.
   
  BoEr gillar detta.
 4. BoEr

  BoEr HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  7,625
  Kommun:
  Ängelholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14243
  Vet du om man kan få tillgång till och se (samma kodade) Canal Digital svenska kanaler med den europeiska footprinten?
   
 5. Bosse och Gerd

  Bosse och Gerd HBK Medlem

  Inlägg:
  671
  Kommun:
  Strängnäs
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12223
  Svensk TV ser vi via vår Oyster 85 cm parabol ner till staden Beaune (Bourgogne distriktet) i mellersta Frankrike - söder om detta område gäller endast utländska kanaler om du ska använda dig av parabolen !
   
 6. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,428
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Det er en finsk kanal på europeisk. Det var tidligere en kopi av NRK-1 på denne footprint - har ikke sett noen svenske der. Mener det er et par danske kanaler på europeisk.
   
  BoEr gillar detta.
 7. Martin Johnsson

  Martin Johnsson HBK Medlem

  Inlägg:
  259
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  13627
  Tänk på att inte låta TV:s sattelittuner styra dig. Det är i vilket fall den motoriserade parabolen som blir den stora investeringen både avseende kostnad och installation. Svensk TV via satellit i Kroatien skulle nog kräva en 3 meters parabol minst (i alla fall Canal Digitals sändningar). Som redan nämnts finns det många (säkert ett 100-tal) tyska kanaler att titta på. Dom har ofta nyheter, sport och annat, men i övrigt rätt tradiga att titta på (om man inte gillar sina amerikanska hjältar dubbade till tyska). Det finns även några dussin italienska kanaler, och ibland kan man träffa på Sky News och BBC world news fritt. För att se svenska kanaler längre norröver (där disken klarar att ta in signalen) måste man ha rätt CI-kort beroende på om det är Viasat eller Canal Digital man tittar på (och abonnemang så klart). Det är långt ifrån alla TV med satelittuner som klarar av att lösa det (många har inte en CI-slot utan är bara för fria kanaler). Då tillkommer behovet av en box, och dom är oftast 220. Så även om jag är TV-nörd så skulle jag personligen hellre se Kroatisk TV på terrest mottagning (alltid plockar man upp någon info...) än att lägga 10-20 tusen för att se tyska kanaler. Men det är klart om man mest kör i norra Europa och i norden blir det ju en annan sak. Viktigast är ju i vart fall att läsa på så gott det går innan man lägger pengarna.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.