Ordförande har ordet 24 sep 2010

Tråd startad i 'Ordförande har ordet' av Kurt JL Nilsson, 24 September 2010.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Kurt JL Nilsson

  Kurt JL Nilsson HBK Medlem (P)

  Inlägg:
  908
  Kommun:
  Laholm
  Medlemskap:
  2024
  HBK-Nr:
  50
  Det kom ett mail.

  "Jag kan lova dig att det finns inget som jag skulle byta med mot att få åka husbil nu när vintern kommer , vi känner oss som flyttfåglarna".

  Flyttfågel kallas en fågelart som företar årsvisa förflyttningar, så kallad migration, mellan olika uppehållsområden. En art som däremot inte flyttar, kallas stannfågel. En majoritet av världens alla fågelarter är flyttfåglar. De arter som varken beter sig som typiska flyttfåglar eller stannfåglar kallas partiella flyttfåglar (Wikipedia).

  Tycker en jämförelsen mellan husbilsåkare och flyttfåglar är passande.

  Många husbilsåkare gör årliga förflyttningar från norr till söder och tillbaka igen. Resan kan vara längre eller kortare.Det finns långflyttare som åker så långt som ända ner till Spanien eller Marocco medan kortflyttare flyttar från norra till södra Sverige (flyttfåglar). Medan andra känner att nu kommer äntligen hösten och den annalkande vintern. Att få krypa in i sina bon och tända sina ljus och bara mysa (stannfåglar). Några gör inget annat än längtar efter att få flytta på sig när vintern kommer och åka runt hela året (partiella flyttfåglar).

  Husbilsåkarna samlas ibland på någon lämplig plats inför höstflytten.

  Vad är det för olika mekanismer eller en kombination av mekanismer som "sätter igång" flyttbeteendet hos husbilsåkare. Vissa husbilsåkare flyttar alltid kring ett visst datum, medan andra påbörjar sin flytt beroende av klimatförändringen i området. Flyttbeteendet påverkas bland annat av genetiska betingelser som styrs hormonellt. Förändringen i antal soltimmar per dygn är en mekanism som påverkar husbilsåkaren att flytta. Det finns dokumenterat att många husbilsåkare blir allt mer nattaktiva på sensommaren, veckorna innan flyttningen. De flesta husbilsåkare genomför sina flyttningar på dagen och vilar på natten. Exempel på datumflyttande husbilsåkare, som alltså främst styrs av solljus, är . . . som alltid kommer till Sverige i början av april, oavsett väder. Exempel på arter som är mer opportuna och anländer till södra och västra Sverige så fort is och snö börjar ge med sig är
  . . . (ni får själva placera in er här).

  Under flyttningen samlas husbilsåkarna ibland i mindre grupper och reser vissa sträckor tillsammans.

  Här kommer en del i flyttfåglarnas beteende som inte husbilsåkare strävar efter, som tur är. Vissa arter flyger i formation under flyttningen, till exempel plogformation (fylking) bland gäss och svanar.

  En del husbilsåkare kan köra långa sträckor utan att stanna.

  Jag har full förståelse för att det finns de som längtar söderöver till ett mer mänskligt klimat - i mina ögon. En otroligt härlig jämförelse mellan husbilsåkandet och känslan av att känna sig som flyttfåglar. Det är klart att det kan finnas en anledning till varför de strävar den långa vägen för att sedan återvända igen när våren kommer.

  Året börjar dra sig mot sitt slut, så det är tid att förlänga medlemskapet i Husbilsklubben.se. Vill uppmana att inte vänta till den siste december. Vi är nu över 5000 medlemmar, vilket är otroligt angenämt - men för att få en jämnare belastning på medlemsservice, kan du redan nu göra inbetalning. Ange alias och HBK- nummer i meddelanderutan.

  Ha en fortsatt skön höst med många sköna husbilsmil.
  Kurt
   
  Senast ändrad: 24 September 2010
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.