1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

(o)Hälsan

Tråd startad i 'Hälsoresan' av Fincan, 10 Januari 2017.

 1. WillyPe

  WillyPe HBK Medlem

  Inlägg:
  819
  Kommun:
  Karlstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2029
  Sv: (o)Hälsan

  En undersökning visade att en deciliter havregryn om dagen sänker kolesterolet med upp till 20 procent. Medicin sänker det med upp till 50 procent. Kanske dags att ordinera havregryn på filen.
   
  Fincan gillar detta.
 2. håkansson2

  håkansson2 HBK Medlem

  Inlägg:
  446
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  21121
  Sv: (o)Hälsan

  Efter en hjärtinfarkt skulle jag äta simvastatin bl.a. Höll på ungefär ett och ett halvt år och märkte inget annat än att muskulaturen försvann och med den all min forna styrka. Kom fram till att det berodde på simvastatinen.
  Sen hände något helt annat. Fick värk i hela kroppen, överallt, konstant. Med hjälp av värktabletter kunde jag somna på kvällen och sov en halvtimma eller något sådant. Sedan låg jag vaken hela nätterna med värken, slumrade bara till några minuter då och då. Utan sömn var det inte aktuellt att jobba så jag var sjukskriven 2 veckor efter att jag slutat med de tabletterna.
  Förutom detta så blev huden öm, särskilt över rygg, axlar och armar. Att ha på sig en T-shirt sved över skuldrorna som om där var öppna sår så fort jag rörde mig det allra minsta.

  Läkaren, som jag råkade hamna hos, ordinerade atorvastatin (tror jag det heter) som fungerade ungefär ett halvår innan jag kunde ana att ömheten över skuldrorna började komma tillbaka. Slutade omedelbart med tabletterna!

  Tillbaks till vårdcentralen där jag denna gång kom till en äldre dansk läkare som tyckte att jag kunde klara mig utan vastatiner. Kolesterolvärdena ansåg han kunde hållas nere med motion (vardagsmotionen var inte att förakta, tyckte han, använda trappor och om man skall hämta något skall man gå med raska steg så har det ett värde i sig). Dessutom ansåg han kosten viktig: mera grönt, gärna bittra grönsaker.

  Efter att jag slutat med vastatinerna har muskelstyrkan återhämtat sig något - så mycket den kan återhämta sig sedan man blivit 60+.
   
 3. Fincan

  Fincan HBK Medlem

  Inlägg:
  895
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  21930
  Sv: (o)Hälsan

  tack för din information, hoppas det stabiliserar sig nu,
  hittade överlag en bra hemsida som verkligen kan rekommenderas att titta in på: kurera.se
  exempelvis: vilken positiv inverkan har för kroppen med rödbetor ( är dock en grönsak/rotfrukt som växer under jord och därmed lite tabu för LCHF, men dels tycker jag om rödbetor och dels är dem som sagt väldigt nyttiga)

  "Mer än en kvarts miljon svenskar lider av hjärtsvikt, en sjukdom som kraftigt kan begränsa livet och som idag förknippas med hög dödlighet.
  Forskare i St Louis i USA presenterade nyligen en studie med ett häpnadsväckande resultat.
  Patienter med hjärtsvikt blev hela 13 procent starkare två timmar efter att de druckit rödbetsjuice. En förbättring som hjärtsviktspatienter annars först brukar få efter två, tre månaders styrketräning.

  Ämnet nitrat, som det finns mycket i rödbetor, har intresserat vetenskapsmän världen över under de senaste åren. Nitrat omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det syre det har mer effektivt genom ett ökat blodgenomflöde. De vetenskapliga rapporterna kring ämnet nitrat börjar bli många.
  Många hälsoeffekter
  En studie på Karolinska Institutet som publicerades 2012 visade till exempel att muskelstyrka och ork ökade markant hos friska personer redan efter sex dagar (1).
  I North Carolina i USA har forskare visat på en ökad genomblödning till hjärnan, vilket minskar risken för demens och åderförkalkning (2). Nitrat håller blodkärlens väggar friska och motverkar proppbildning.
  I England har en studie visat att blodtrycket sjunker med 10-15 procent redan inom några timmar efter att man druckit rödbetsjuice (3). Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen vilket utvidgar blodkärlen, därför minskar trycket.
  En studie gjord vid Mittuniversitet 2011 visade att fridykare som druckit rödbetsjuice ökade sin förmåga att hålla andan med elva procent. Nitratet gör att kroppen behöver mindre syre (4).
  ya resultat på hjärtsviktspatienter
  Och nu har forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, kunnat visa att patienter med hjärtsvikt får samma sorts förbättring som elitidrottare får när de dricker rödbetsjuice (5).
  Redan två timmar efter att hjärtsviktspatienterna druckit rödbetsjuice förbättrades muskelstyrkan med hela 13 procent. Mest nytta av extra muskelkraft fick patienterna när de rörde sig snabbt. Forskarna lät det gå 1-2 veckor mellan testerna i den placebokontrollerade studien där nio personer med hjärtsvikt deltog.

  Nitratet – en stor del av hemligheten
  När man tränar omvandlas nitrat till kväveoxid vilket för med sig gynnsamma effekter på blodtrycket och hjärt-och kärlhälsan. Vid ansträngning ökar andningen för att vi ska få mer syre i kroppen.
  Nitratet, som omvandlas till kväveoxid i blodet är en viktig del i musklernas energiomsättning, gör att behovet av syre minskar. Det gör oss i sin tur mindre andfådda.
  En av författarna till studien, Andrew R Coggan, som är biträdande professor i radiologi vid Washington University School of Medicine, ansåg att förbättringen i muskelstyrka var så stor att han lite skämtsamt drog en parallell till seriefiguren Karl-Alfred som blev otroligt stark när han åt sin spenat.
  Ökat behov hos äldre
  Äldre förlorar i snitt en procent av sin muskelfunktion varje år. Om rödbetsjuice kan bidra till starkare muskler medför detta en ökad livskvalitet.
  Rödbetsjuicens röda färgämne, betacyanin, är också mycket rik på immunbalanserande och skyddande polyfenoler. Enligt forskare vid Oxford University är dessa skyddsämnen liksom vitaminer, mineraler och spårämnen i rödbetsjuice mer lättupptagliga än i grönsaker generellt "

  det blev väldigt långt det här men titta in på
  Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter | Kurera.se

  mvh
  Fincan
   
  Emppu, husbilar, Perrovski och 2 andra gillar detta.
 4. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  4,112
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Sv: (o)Hälsan

  Nitrat, det är väl därför personer med kärlkramp od får Nitroglycerin?
   
 5. EssoJ

  EssoJ HBK Medlem

  Inlägg:
  767
  Kommun:
  Laholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  69
  Sv: (o)Hälsan

  Är det inte sådan gas man använder i dragstermotorer?
  EssoJ
   
 6. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  4,112
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Sv: (o)Hälsan

  Nä, det är Nitrometan.
  Nitroglycerin används i Dynamit.
   
 7. håkansson2

  håkansson2 HBK Medlem

  Inlägg:
  446
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  21121
  Sv: (o)Hälsan

  Det tror jag inte. Nitroglycerin har en snabbare effekt och gör väl inte mer än att det utvidgar blodkärlen.
   
 8. EssoJ

  EssoJ HBK Medlem

  Inlägg:
  767
  Kommun:
  Laholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  69
  Sv: (o)Hälsan

  Det jag tänkte på var nog kvävedioxid. Man hade en gastank och sprutade in gasen i förbränningen och ökade syretilförseln och fick därmed en rejäl effektökning under en kort stund.
  Kanske lite för OT i denna tråd.
  EssoJ
   
 9. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  4,112
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Sv: (o)Hälsan

  Mer OT :oops:
  Det är dikväveoxid = Lustgas du tänker på.
   
 10. EssoJ

  EssoJ HBK Medlem

  Inlägg:
  767
  Kommun:
  Laholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  69
  Sv: (o)Hälsan

  Just det. Det var ganska länge sedan.
  EssoJ
   
 11. Alf o Rosita

  Alf o Rosita HBK Medlem

  Inlägg:
  20
  Kommun:
  Norrtälje
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  17086
  Sv: (o)Hälsan

  Jag har ett gott råd jag använder UDO`S CHOICE en olja man köper hälsokost eller Apotea nätet. Innhåller oljor omega 3, 6, 9, + fröoljor.
  Jag låg runt 6,0 fick ett tips om den olja och drog ner det hela till 3,5 bättre än att äta farliga kolesterol medicin Något annat jag vill slå för är PSA provet
  gick 3 år varje år och tog provet sista gången så hade jag prostatacancer, jag vet att vi är många äldre gubbar, det är värt att gå i tid, ska själv fylla 73 år
  och fått hjälp
   
 12. WillyPe

  WillyPe HBK Medlem

  Inlägg:
  819
  Kommun:
  Karlstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2029
  Sv: (o)Hälsan

  Det har konstaterats att en näve havregryn om dagen sänker kolesterolet med upp till 20 %. Statiner sänker det med upp till 50 %. Kan vara en ide att prova.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.