1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Moselviner

Tråd startad i 'Hälsoresan' av Jappe, 25 September 2012.

 1. Roland & Viola

  Roland & Viola FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  4,245
  Kommun:
  Bromölla
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  1167
  Sv: Moselviner

  Vi drack många Dornfelder viner under vår vinresa förra året, men inga från Mosel - vi åkte längs Nahe och i Pfalz. Generellt tyckte vi att Dornfelder var lite "tunna", åtminstone jämfört med de Valpolciella viner vi brukar dricka här hemma. Men man vänjer sig - kämpa på!
  :D
   
  Jappe och Maja gillar detta.
 2. Maja

  Maja HBK Medlem

  Inlägg:
  1,187
  Kommun:
  Arvika
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  215
  Sv: Moselviner

  Jag kan nog tycka att vissa vinmakare i Pfalz kan få till riktigt hyfsade Dornfelder. I Ahrdalen tycker jag nog Portugieser funkar bäst. Men smak ska ju egentligen aldrig diskuteras......
  Den bästa "röda" jag hittills druckit i Mosel är nog den "röda"/blå Burgunder som vinmakare Rolf Croeff i Neef transformerat till vitt vin, Blanc de noir heter det visst. Smakade mer än bra!
   
  Jappe gillar detta.
 3. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,330
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Sv: Moselviner

  Dornfeldrarna jag har druckit ikväll var mellangoda till goda! Den första, till en riktigt skaplig tam Gulasch (Wiltgulascherna hade tagit slut), var nog mellangod, möjligen beroende på att servitrisen betraktade mig som en dussinturist varför jag fick en aningen för mycket kyld Dornfelder! De därpå följande arbetsproverna tenderade att bli godare och godare och den sista (den tredje) (!) var riktigt angenäm! Medan jag prövade dessa "Dornfeldrar" och pratade Hochdeutsch med lokalbefolkningen så drack Kurt ett stort antal Bitburger (öl) vilket tog bort mitt vinengagemang en aning eftersom han krävde mer och mer uppmärksamhet och hela tiden behövde tolkhjälp!

  Nåväl, jag blev bekant med ett par som skiljde sig ganska tydligt från det "robusta" öldrickargänget och eftersom jag givetvis noterade detta så blev där helt naturligt en kontakt som så småningom utmynnade i att jag vid nästa lämpliga vädertillfälle får en möjlighet att per segelflygplan få tillgång till ett av mig länge önskat perspektiv "von oben" av Burg Eltz, vilket jag betraktar som Moseldalens mest intressanta fotoobjekt!

  Trots min abnorma flygrädsla så tror jag mig vara beredd att antaga utmaningen och följa med i ett segelflygplan för att leta fina "vinklar" gentemot borgen ifråga! 72 år gammal och sjuk som f-n så tycker jag att jag inte har så mycket att förlora!

  Hör ni inte av mig mera så vet ni vad det beror på!

  Jappe
   
  lowelowe, Anne & Klas och Maja gillar detta.
 4. Gert och Helen

  Gert och Helen HBK Medlem

  Inlägg:
  429
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9489
  Sv: Moselviner

  Lycka till, måste säja att det är djärvt att ge sig upp i ett plan (är fruktansvärt flyggrädd).


  Men måste säja att de Dornfelder vi druckit och varit kraftiga och mjuka, tycker inte om "tunna" viner.// Helen
   
  Jappe gillar detta.
 5. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,330
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Sv: Moselviner

  Till Gulasch måste det vara ett kraftigt vin och den Dornfelder jag drack igår skiljde sig markant från de Spätburgunder jag druckit här tidigare! Den var riktigt god! Trots ihärdiga försök att ta reda på vad Dornfelder egentligen står för eller "betyder" eller kommer ifrån, så lyckades jag inte med den uppgiften!

  Knut och Krinil m.fl.! Vad är Dornfelder?

  Jappe

  PS. Jag tänkte djärvt och stort igår med Dornfelders hjälp men idag är jag mer tveksam till att ge mig upp i ett segelflyglan. Jag tror att termiken är för dålig runt Burg Eltz! Jag har inte vågat flyga sen Mallorcatiden på de glada 60- och 70-talen. Det var på den tiden flygplanen hade riktiga och stora vingar och ibland t.o.m. riktiga propellrar!
   
  Senast ändrad: 28 September 2012
  janase och Gert och Helen gillar detta.
 6. Per-Åke

  Per-Åke HBK Medlem

  Inlägg:
  171
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4819
  Sv: Moselviner

  Dornfelder är enligt en Winzer (vinodlare) jag pratat med i Moseldalen namnet på den blåa druva de använder till rött och rosévin. Der var enligt honom den enda druvan för just röda viner som förekom i Moseldalen. Tydligen är den härdigare än andra röda sorter.

  Per-Åke
   
  Jappe gillar detta.
 7. Anne & Klas

  Anne & Klas HBK Medlem

  Inlägg:
  1,615
  Kommun:
  Tyskland
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  7412
  Sv: Moselviner

  Hej
  Urklipp från Wikipedia:
  Dornfelder är en blå vindruva som är viktig i många tyska rödviner. Den är den näst mest odlade blå druvsorten i Tyskland. Druvan skapar tämligen enkla men trevligt fruktiga rödviner som inte är tänkta att lagras. 1955 framkorsades druvan av tysken August Herold Der Staatlichen Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau i Weinsberg. Ursprunget var de båda tyska druvorna Heroldrebe och Helfensteiner (vilka i sin tur också är korsningar).
  I Tyskland förekommer den främst i viner från Pfalz, Württemberg och Rheinhessen. Den odlas även i England och blandad med Pinot Noir ger den där både rödviner och roséviner av hög kvalitet.
  Mvh. Klas
   
  Jappe gillar detta.
 8. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,562
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3172
  Sv: Moselviner

  Undrar vart han tog vägen, den käre Jappe?

  Har han spillt rödvin över datorn/Flyern (Androidplattan)?
   
 9. Elof Johnson

  Elof Johnson HBK Medlem

  Inlägg:
  181
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3520
  Sv: Moselviner

  Hej!
  Köpte vin efter provsmakning i Moseldalen i våras. Eftersom det var bara +12 gr var det omöjligt att avgöra om det var bra eller dåligt. Hemma var det inte mycket att ha även om etiketten var fin.
  Det rycktas om att det inte är säkert att man får det vin man provsmakat när flaskorna hämtas från lagret även om jag inte vill tro det.
  Vem vet, turister som inte kommer tillbaka är till för att luras. Det gäller överallt i världen har jag märkt.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.