Lofoten vill införa turistskatt

Tråd startad i 'Under Markisen' av Jonas & Cina, 9 Juli 2019.

 1. Jonas & Cina

  Jonas & Cina HBK Medlem

  Inlägg:
  443
  Kommun:
  Örebro
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4276
  Hejsan
  Såg på nrk nyheter att Lofoten vill införa turistskatt för att kunna möta upp för att hantera alla turister som besöker lofoten, sophantering och andra faciliteter behöver förbättras då det blir allt populärare som turistmål.
  Hur upplever ni det som varit eller är i lofoten, är det trångt, finns det tillräckligt med faciliteter för tömning m.m?
   

  Bifogade filer:

  Los Suecos och SirMcLain gillar detta.
 2. Jokin

  Jokin HBK Medlem

  Inlägg:
  864
  Kommun:
  Borlänge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6254
  Var alldeles nyss där och upplevde att det var mycket turister. Problemen var nog störst i samhällena men nog fanns det plats på campingarna och ställplatserna. Med de priserna de tar ut borde väl verksamheten gå runt. Problemet kanske är, precis som för kommunen Malung-Sälen, att de privata aktörerna reder sig mycket väl, medan kommunen/kommunerna inte får in skatteunderlag för sköta sin del av servicen så som sophantering och vatten och avlopp (om det liknar som i Sverige).
   
 3. Börje A

  Börje A HBK Medlem

  Inlägg:
  36
  Kommun:
  Askersund
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25532
  Kommer precis från Lofoten, superställe att åka husbil på, inga problem med ställplattser eller tömningsplattser och vilken natur och fiske.
   
  knarrevik och Gösta Evén gillar detta.
 4. J.Bergsten

  J.Bergsten HBK Medlem

  Inlägg:
  348
  Kommun:
  Eskilstuna
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  23060
  Vi var där vid midsommar, inga problem alls.
   
  Börje A och Gösta Evén gillar detta.
 5. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Det är inte vi turister som har problem på Lofoten, det är kommunen som har problem med oss, precis som Jokin beskriver. Marianne & jag, vi producerar kanske en soppåse om dagen och den kan vi inte ha inne i husbilen hur länge som helst när vi är på resande fot...
   
  Gösta Evén och Los Suecos gillar detta.
 6. Stig

  Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  1,014
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12151
  Besöksnäringen lär väl även generera inkomster som kommer kommunen till gagn. Går det bra för de privata aktörerna så betalar de väl antagligen en del av detta i skatt.
   
  Gösta Evén gillar detta.
 7. Jokin

  Jokin HBK Medlem

  Inlägg:
  864
  Kommun:
  Borlänge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6254
  Det kanske är där problemet finns, att aktörerna inte betalar så mycket i skatt så att det räcker. Som jag tidigare relaterade till går det inte så bra för Malung-Sälens kommun som den sista tiden har fått skära ned och gjort stora besparingar. Inte så konstigt för en glesbygdskommun kanske, men skidturismen går, vad jag förstår, väldigt bra. Företaget Skistar, exempelvis, blir bara större och större och anläggningarna byggs ut. Fler stugor byggs men VVS-systemen hänger inte med. Är det inte så att stugägare betalar inte skatt i denna kommun och de inte är skrivna där?

  Hur det är i Norge och Lofoten vet jag alltså inte men skulle inte bli förvånad om de har ett liknande system.
   
  Los Suecos, Stig, Gösta Evén och 1 annan gillar detta.
 8. Stig

  Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  1,014
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12151
  Med risk att jag har fel, jag har inte kollat detta på ett tag, så är det stora skillnader mellan Sverige och Norge i det avseendet. I Sverige betalar företag skatt där huvudkontoret ligger, medan de i Norge betalar där verksamheten ligger (det var så även i Sverige fram till början på sjuttiotalet ). Det innebär som i exemplet med Sälen / Malung att det inte är säkert att Skistar betalar någon skatt alls där medan om det legat i Norge så hade de skattat där verksamheten bedrevs. (Vilket jag tycker är ett bättre system).
   
  Los Suecos, Jokin och Montreal gillar detta.
 9. Jokin

  Jokin HBK Medlem

  Inlägg:
  864
  Kommun:
  Borlänge
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6254
  Då undrar jag om Skistar betalar skatt i Trysil, för de är väl de som äger anläggningen där? ...Då har jag kommit ifrån ämnet igen...Hur som helst är det väl okey med en turistskatt på sådana ställen som Lofoten om de bygger ut sitt system med tömning etc. Turistskatt har man betalt i Tyskland (Kurortavgift heter det kanske) och det var ju inte så dyrt, men i Norge kanske det skulle bli något annat.
   
  Stig, Montreal och Los Suecos gillar detta.
 10. carsten

  carsten HBK Medlem

  Inlägg:
  712
  Kommun:
  Båstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  792
  Uppfinningsrikedomen för att ta ut skatt i alla sammanhang är numera enorm..
   
 11. Los Suecos

  Los Suecos HBK Redaktör

  Inlägg:
  6,107
  Kommun:
  Vannsätter - Altea
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3853
  Turistskatt i olika former finner vi på många platser, t.ex i Tyskland som redan är omnämnt, men även Barcelona, Mallorca, Rom, Venedig, Kroatien, Cascais och nu diskuteras det även på Kanarieöarna.

  I Europa är det vad jag vet en kommunal eller statlig skatt, som man debiterar besökarna och motiveras genom ökade kostnader som turismen medför. I vassa fall som t,ex. i fallet Barcelona är skatten primärt införd för att få ner antalet besökare, samma förklaring har jag hört om Palma de Mallorca. Trycket från turismen har passerat gränser på vad lokalsamhället accepterar, eftersom det betyder ökade kostnader på boende, trängsel, fylleri, osv.

  Tyvärr så lämnar inte turisten efter sig så mycket pengar i form av skatter som man kanske tror. På charterdestinationerna ses t.ex. ”All inclusive resorts” inte med blida ögon av lokalsamhället, eftersom det ger väldigt lite tillbaka till orten. Ofta är resorten ägd av researrangören eller större kedja, som inte skattar lokalt, kanske inte ens i landet,

  Turistskatter har även namn som t.ex. i Mexico och Las Vegas har jag mött begreppet ”Resortfee” som egentligen bara är ett sätt för hotellet att salta notan.

  I New York möts man med inte mindre än av tre skatter som man skall betala när man checkar ut från hotellet, NYC hotel room occupancy tax of 5.875%; NYC hotel room occupancy fee of $2/rumsnatt och New York State hotel unit fee of $1.50/dag.

  USA tar faktiskt ut en ”Turistskatt” redan innan man ankommer landet, det s.k. ESTA, inresetillståndet vi måste ansöka om när vi vill besöka USA. Kostnaden är 14 USD och jag har läst att 4 USD går till administration av ansökningarna, medan 10 USD går till marknadsföring av USA. Läste tidigare någonstans att President Trump avsåg att ändra på det, eftersom USA inte behövde någon marknadsföring längre nu när han på 3 år gjort ”America great again”.

  I Karibien har jag mött en skatt som kallas ”departuretax” som man betalade på flygplatsen när man lämnade ön.

  Att man diskuterar det i Lofoten är kanske inte så konstigt, vissa perioder är trycket för hårt, det betyder att den existerande infrastrukturen som t.ex. vägar och sophantering helt enkelt inte klarar av det. Att bygga ut för 3 veckors hårt tryck är varken samhällsekonomiskt görligt eller försvarbart.

  Därför tror jag att en av orsakerna att man diskuterar det är helt enkelt för att göra sig mindre attraktiva, få färre besökare i absoluta högsäsongen. Sedan är det väl så att man i Norge har en modell där man tar ut avgifter när man konsumerar, tänker på väg-/broavgifterna och vägtullar som man debiterat sedan lång tid tillbaka, medan det är en rätt ny företeelse i Sverige.

  Förresten såg ett förslag att man på Gotland ville införa en turistskatt på 20 kr/dygn, men vet inte hur seriöst det förslaget var.

  Fördelen med Turistskatten i jämförelse med andra skatter är att det är enkelt att slippa betala den genom att helt enkelt stanna hemma. :)

  TommyD
   
  Senast ändrad: 11 Juli 2019
  Jan K, Kege, Jannemickel och 10 andra gillar detta.
 12. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,508
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Det er svært lite av skattene som går til kommunene, mesteparten av kommunenes inntekter kommer fra avgifter på renovasjon, vann og avløp sammen med overføringer fra staten. Endel kommuner i Norge har innført eiendomsskatt. Det hjelper lite at bedrifter skatter I komunen når skatten går til staten.
   
  Stig, cgwik, Marianne & Ranko och 2 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.