Lagrad ost och gladpack, hmmm...

Tråd startad i 'Matrecept' av Marianne & Ranko, 5 Oktober 2016.

  1. Marianne & Ranko

    Marianne & Ranko HBK Medlem

    Inlägg:
    3,661
    Kommun:
    Göteborg
    Medlemskap:
    2020
    HBK-Nr:
    12537
    Skulle just göra en ostmacka och tog fram ur kylen en god & vällagrad ost med gladpack runt om. Ack så besviken jag blev, osten var klibbig och fuktig och inte speciellt inbjudande. Hur förvarar man en ostbit egentligen?
     
  2. Tommy & Elisabeth

    Tommy & Elisabeth HBK Medlem

    Inlägg:
    1,735
    Kommun:
    Malung
    Medlemskap:
    2019
    HBK-Nr:
    12985
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    Har upplevt samma. En ost blir ju inte för gammal (bäst före datum) på samma sätt som övrig livsmedel. En ost som får ligga blir det oftast bättre smak i, kan till och med bli lite väl "vass". Vi använder oss av en gammal hederlig ostkupa i modern tappning, TupperWear med ventilationslock. Osten kan ligga där hur länge som helst utan att bli torr, möglig och fuktig.
    Så mitt svar är Ostkupa.
     
    Leif-143, PeterK och Marianne & Ranko gillar detta.
  3. Arne B

    Arne B HBK Medlem

    Inlägg:
    1,102
    Kommun:
    Trollhättan
    Medlemskap:
    2018
    HBK-Nr:
    11633
    Marianne & Ranko gillar detta.
  4. Göte J

    Göte J HBK Medlem

    Inlägg:
    1,096
    Kommun:
    Linköping
    Medlemskap:
    2018
    HBK-Nr:
    1230
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    Hushållsost, de där runda sakerna på ca 2 kg, som är plastinneslutna går utmärkt att förvara i 6-8 månader och på så sätt få lagrad ost. Jag har gjort så kanske i 20 år. Visst översta skivan blir lite kladdig men resten blir ofta utmärkt god ost. Hur god den blir är lite beroende av temperatur och lagringstid.
    Jag köper mina ostar när det extrapris och lägger i matkällaren, där temperaturen varierar med årstiden. Som sagt 6 till 8 månader brukar bli lagom. Skulle någon ost bli väl stark, då mals den till gratinost och fryses in.
    // Göte J
     
    Senast ändrad: 5 Oktober 2016
    Pellan, GRY61, Esbjörn och 7 andra gillar detta.
  5. Wizard

    Wizard HBK Medlem

    Inlägg:
    3,693
    Kommun:
    Mark
    Medlemskap:
    2018
    HBK-Nr:
    5342
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    Vi gör likadant, men vi har upptäckt att det blir sämre resultat med en del fabrikat så nu köper vi bara ARLA. De har vi aldrig misslyckats med.
    Det kanske beror på olika förpackningar.
     
    Marianne & Ranko gillar detta.
  6. Marianne & Ranko

    Marianne & Ranko HBK Medlem

    Inlägg:
    3,661
    Kommun:
    Göteborg
    Medlemskap:
    2020
    HBK-Nr:
    12537
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    Tack för alla bra tips ostälskare, nu har ni gjort mig glad :yes:

    Det var intressant, verkar som att allt handlar om luft (eller brist på syre) och temperatur. Ska testa ostkupa & papper för att rädda redan lagrad ost.

    Apropå självlagring av hushållsost, tänk vad passande att komma hem från övervintringen (5-6 mån) och kunna åtnjuta egenlagrad ost. Gäller troligen att ha rätt temperatur också!

    Passar på att ge tips om något riktigt gott: en tunn skiva vanlig brie, eller Chevré (getost) med årets hjortronsylt (helst hemmagjord), rena himmelriket :wideeyed:
     
    Esbjörn gillar detta.
  7. anton53

    anton53 FD.HBK Medlem 2017

    Inlägg:
    685
    Kommun:
    Kalmar
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    Hej
    Allt beror på vilket recept man har vid tillverkningen och hur länge man
    pressar osten, inte minst lake behandlingen och lagringen.
    Har du ost som inte är lagrad eller bara en kortare tid så har du mer vatten i den.
    Genom temperatur skillnader så fäller osten ut vatten som bildas under plasten om den inte är vakuumförpackad.
    Bästa sättet är att ha den under en ost kupa precise som det sägs i inläggen.
    Varje gång du tar ut osten ur kylen tillför du luft när du ska ta en bit.
    Då får den liksom andas lite.

    1_ostkar.JPG
    Mjölken i ystningstanken
    2_koagel.JPG
    Koll på koaguleringen när är det dax att bryta?
    3_ostmassa_1.JPG
    Ostmassa till presskar 144 ostar a 12kg
    4_storkaka.JPG
    Det blir en stor kaka det
    5_block.JPG
    efter ca:35 min kommer det ut block 144 st hamnar i formar pressas
    åter i ca:35-40min
    6_vägning.JPG
    Vägning & stämpling
    7_Lake.JPG
    ner i lake lite olika vilken ost sort.
    8_till ostlager.JPG
    till ostlagret
    9_bindning.JPG
    Bindning Präst 50+
    10_lager.JPG
    Lagring lite olika tider 8-12-24 månader
    viktigt är luftfuktighet & lagrings temperaturen
     
    Mollykatten, Pellan, Henricon och 13 andra gillar detta.
  8. RichardK

    RichardK HBK Medlem

    Inlägg:
    160
    Kommun:
    Stenungsund
    Medlemskap:
    2018
    HBK-Nr:
    10957
    Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...

    För ett par år sen var jag i Ringköbing på danska nordsjökusten. Några km norr om stan fanns en gårdsbutik som sålde egen ost. Det fanns många varianter o det gick bra att få provsmaka. Den dagens ost var en väldigt stark Havarti-typ o till den smakbiten fick man några droppar BITTER ROM (Royal Danish Navy).

    Det blev en smakexplosion av ett mycket angenämt slag!!!!

    Normalt sett så har jag lite svårt för just Havarti men den smakbiten tillsammans med en droppe rom var helt suverän!!!

    https://www.uhrskov-vine.dk/a-h-riise-royal-danish-navy-westindian-bitter-32/
     
    Marianne & Ranko gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.