1. Det har skett ett felaktigt utskick!

  Av misstag har det gått ut ett mail som påminner om medlemsavgiften. Ni kan helt bortse från detta mail! Och ni behöver inte göra något, vad än mailet säger.
  Vi felsöker orsaken just nu och ber om ursäkt för olägenheter.

  Stäng meddelande

Kroatien i oktober

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av Leif Torså, 25 Oktober 2016.

 1. Leif Torså

  Leif Torså HBK Medlem

  Inlägg:
  218
  Kommun:
  Växjö
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  7691
  I morgon lämnar vi Kroatien efter att ha tillbringar tre och en halv vecka med husbil i detta vackra land. Vi har varit såväl i norra delen som längst söderut.

  Min största upplevelse på resan har varit Plitviska nationalpark med alla sina spektakulära vattenfall. Något av det häftigaste jag sett.
  För övrigt har vi upplevt strandnära campingar med kristallklart vatten som håller behaglig badtemperatur i oktober. Carin har badat för första gången sedan vi var i Thailand för sju år sedan.
  Det finns campingar som är öppna hela året men mer än 90% av campingarna är stängda i oktober. Vi har gått efter uppgifterna i Campercontact men kommit till några campingar som varit stängda trots att de skulle varit öppna. Det är bäst att ringa först. De campingar som varit öppna har haft en beläggning på ca 10%. Gästerna har varit huvudsakligen tyskar men även en del österrikare och schweitzare. Vi har inte träffat på en enda svensk på hela tiden.

  Det finns endast ett fåtal ställplatser i Kroatien men många mindre ställplatsliknande campingplatser så kallade Autokamp som dock tillåter även husvagnar och tält. Priset har varit 130 - 240 kr/natt utan ACSI-rabatt. Dyraste övernattningen var en ställplats för 270 kr.

  Standarden på campingplatserna är mycket hög med superfräscha hygienutrymmen, bra WiFi och 16 A elanslutning.

  Vi har tidigare på fem års husbilresande i sydeuropa med ca 400 övernattningar inte haft något behov ACSI-kort men här i Kroatien hade vi tjänat på det.

  De kroater som vi träffat är alla mycket trevliga och hjälpsamma och alla under 50 år pratar bra engelska.

  Vid längre förflyttningar har vi använt motorvägar eftersom medelhastigheten på övriga vägar är högst 40 - 50 km/timme. Det finns gott om hastighetsbegränsningar på 30, 40, 50 och 60 km samt omkörningsförbud. Det är inget som kroaterna bryr sig om utan de bryter konsekvent mot dessa regler. Som laglydig svensk med husbil blir man därför en stoppkloss i trafiken. Med dessa förhållanden känns inte motorvägsavgifterna så betungande. Däremot är färjeavgifterna höga. En färjeresa med husbil mellan Orebic och Korcula på några km kostar 200 kr.

  Nu bär det av till Spanien men vi kommer nog att besöka Kroatien fler gånger på hösten, men då skall vi lösa ACSI-kort först.

  Största frågan är varför inte fler svenskar väljer att besöka Kroatien på hösten.

  Leif och Carin Torså
   
  Pilote630, Arne44, bengtic och 25 andra gillar detta.
 2. surtecruisers

  surtecruisers HBK Medlem

  Inlägg:
  651
  Kommun:
  Kungälv
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  4687
  Sv: Kroatien i oktober

  hej jag håller med vi varit där de fem senaste åren på höstarna ! kanske beror på att alla är inte fritidsforskare än ? ell alla har inte möjlighet till sen sem ? men vi är bara glada det finns ännu så länge nån plats som inte är överexponerad av hb !
   
  bengtic, Montreal, Salomonsson och 1 annan gillar detta.
 3. Solrosen44

  Solrosen44 HBK Medlem

  Inlägg:
  158
  Kommun:
  Västerås
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  16619
  Sv: Kroatien i oktober

  Härligt att fler upptäcker Kroatien under hösten :). Framförallt längre söderut är det fortfarande badväder även i mitten av oktober.
  Innan vi fick barn tog vi alltid semester i september och passade då på att hjälpa släkten med vinskörden innan vi semestrade vidare (med husvagnen) på olika platser. Perfekt campingsäsong - inga köer, bättre priser och så får du ha stränderna mer eller mindre för dig själv :cool:.

  hälsningar
  Ika
   
  bengtic och Leif Torså gillar detta.
 4. Håkand

  Håkand HBK Medlem

  Inlägg:
  872
  Kommun:
  Tidaholm
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  3312
  Sv: Kroatien i oktober

  Vi har också varit i Kroatien under oktober och är nu på väg hem. Vi träffade endast 1 svensk, synd att vi inte träffade er. Vi var dock inte längre söderut än Zadar. I övrigt instämmer vi i dina iakttagelser.
   
  bengtic och Leif Torså gillar detta.
 5. carsten

  carsten HBK Medlem

  Inlägg:
  623
  Kommun:
  Båstad
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  792
  Sv: Kroatien i oktober

  Vi som ofta varit i Kroatien instämmer till fullo, ett härligt semesterland. Har liksom dig sett väldigt få eller inga svenskar alls där nere men när jag nämnt detta i något inlägg - var håller svenskarna hus? - håller inte många med. Någon tyckte t.o.m. lite uppretat att det hade jag inte med att göra...
   
  bengtic och Leif Torså gillar detta.
 6. junfors

  junfors HBK Medlem

  Inlägg:
  194
  Kommun:
  Alingsås
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  17471
  Sv: Kroatien i oktober

  Vi är just nu i Kroatien. Har varit nere i Dubrovnik och vänt. Badat nästan varje dag. Är nu på Istrien. Enda problemet är som jag ser det, många stängda campingplatser. Annars toppenväder och mycket billigare än i september.
   
  bengtic, Leif Torså och Solrosen44 gillar detta.
 7. Leif Torså

  Leif Torså HBK Medlem

  Inlägg:
  218
  Kommun:
  Växjö
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  7691
  Sv: Kroatien i oktober

  Ju fler turister desto fler öppna campingplatser. De som har öppet året runt bor i regel själva på eller i närheten av campingen. En campingägare som jag talade med sade att han har öppet så länge det kommer gäster.

  Leif Torså .
   
  bengtic gillar detta.
 8. pacific 701

  pacific 701 HBK Medlem

  Inlägg:
  1
  Kommun:
  Ulricehamn
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  22648
  Sv: Kroatien i oktober

  hej
  Hur monga mil är det från Helsingborg till Kroatien.Vilken väg är bäst.några andra problem.man behöver tänka på .TACK
   
 9. Lasseboy

  Lasseboy HBK Medlem

  Inlägg:
  725
  Kommun:
  Borås
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  11736
  Arne44 och bengtic gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.