Kaffe!

Tråd startad i 'Damernas' av Tåli-Larsson, 11 Augusti 2010.

 1. Los Suecos

  Los Suecos HBK Redaktör

  Inlägg:
  5,887
  Kommun:
  Gävle - Altea
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3853
  Sv: Kaffe!

  Hur många bar den kräver det har jag ingen aning om, men den fungerar och ger oss gott kaffe, snabbt och enkelt.....alltid! Kapslarna köper vi billigt hos Lidl i Tyskland.

  IMGP5790.JPG
   
  Anita Stengård gillar detta.
 2. Gunillas Kenth

  Gunillas Kenth HBK Medlem

  Inlägg:
  6,723
  Kommun:
  Hässleholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3925
  Sv: Kaffe!

  Svart Som Natten - Hett Som Helvetet - Rent Som En Ängel - Ljuvt Som Kärleken

  KAFFETS HISTORIA

  En av dom mest vanliga är legenden om getherden Kaldi från Jemen. Kaldi levde någon gång på 300-talet. En kväll när Kaldi var ute och vallade sina getter så upptäckte han att en del av getterna inte var så stillsamma som du brukade vara, utan i stället så hoppade och skuttade dom runt en buske med lysande röda bär. Kaldi beslöt sig för att undersöka dessa bär och smakade då på ett par av dom. Det dröjde inte länge förrän även Kaldi började skutta runt.

  VAD ÄR KAFFE?
  Vad innehåller denna dryck? Koffein säger nog dom flesta, och det är ju i och för sig sant. Men mängden koffein i kaffe är extremt litet, ca 0.1%.

  NÄR KAFFET KOM TILL SVERIGE
  Några präster i Rom ville förbjuda drycken med motiveringen att det var djävulens dryck. Påven, Klemens VIII, var inte säker så han beslöt sig för att prova och se vad det var för något. Det var då han lämnade sitt legendariska uttalande:
  ”Denna satans dryck är sannerligen så god att det skulle vara stor synd att bara de otrogna fick dricka den. Vi skall lura satan och döpa den så att den blir en Sann kristlig dryck, ofarlig för själen”
  1685 kom dock kaffet till Sverige då det importerades ett skålpund (0.425 kilo) till Göteborgs hamn. 1688 upptogs kaffet i apotekartaxan. Men det tog lång tid innan kaffet blev populärt här i Sverige. Den som gjorde det populärt sägs vara Karl XII som hade upptäckt kaffet nere i Turkiet.

  HUR GÖR MAN ETT GOTT KAFFE?
  För att göra ett gott kaffe krävs det två ingredienser, vatten och kaffe. Vattnets standard är viktigare än vad många tror. För att få till ett bra kaffe så räcker det inte med att bara ta lite vatten från kökskranen. För att få ett bra resultat så ska man använda sig av ett syrerikt vatten som skall vara så kallt som möjligt. Vattnet skall också vara mjukt men får inte ha mjukats på konstgjord väg. Dessutom, och det är det viktigaste, får inte vattnet, oavsett tillagnings sätt, koka. Vattnet skall endast sjuda, temperaturen skall ligga runt 90 grader Celsius, aldrig över 95.

  Visa bilaga KAFFETS HISTORIA.doc
   
  Senast ändrad: 8 Oktober 2014
  PeterK och Linder gillar detta.
 3. Bestliner

  Bestliner HBK Medlem

  Inlägg:
  2,540
  Kommun:
  Tjörn
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11647
  Sv: Kaffe!

  Oj då. Jag konstaterar att jag tydligen är en riktig barbar. Uppfödd på kok kaffe under femtiotalet blir det ganska mycket kaffe under en normal dag. Ute i husbilen kokas vatten en god stund på gasolspisen för att sedan hällas i en mugg där jag tagit två rågade skedar Nescafe. Det smakar alltid riktigt gott. Får man sedan en god macka eller ett gott bakverk blir det riktigt njutbart. Riktigt toppen blir det om man får ett litet glas Asbach Uralt på sidan.:) Hemma kokas vattnet i en vattenkokare men för övrigt samma hantering. Det brukar dock smaka bättre i husbilen. Beror troligen på vattentanken av plast. Alla bra drycker skall ju lagras en tid:D
   
  Gunillas Kenth och Montreal gillar detta.
 4. olsborgs

  olsborgs HBK Medlem

  Inlägg:
  397
  Kommun:
  Norrtälje
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  10242
  Sv: Kaffe!

  Vi använder oss också av Bodum's Coffiee maker när vi inte står på el.
  Har vi el "lyxar vi till det" med att använda vår, "lilla men väl fungerande",
  Dolce Gusto.
  Men även då kommer Bodumkannan fram. Beroende på vad vi känner för.
   
 5. F.d. 25867

  F.d. 25867 Guest

  Sv: Kaffe!

  Som f.d. seglare blir det s.k. båtkaffe, mörkrostat Nescafé med vatten från gasolspisen. Bästa kaffet är annars det danskarna kallar stämpelkaffe. Bodumkanna och Zoegas mörkrost.
  Båda dessa går att komplettera med en *******-ig Metaxa:p
   
  Pellan gillar detta.
 6. Siv&Mikael

  Siv&Mikael FD. HBK Medlem 2016

  Inlägg:
  338
  Kommun:
  Helsingborg
  Medlemskap:
  2016
  HBK-Nr:
  2663
 7. viggoboy

  viggoboy HBK Medlem

  Inlägg:
  1,315
  Kommun:
  Trelleborg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  8644

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.