Köpa digital kompaktkamera

Tråd startad i 'Fotohörnan' av Marianne & Ranko, 20 Augusti 2016.

 1. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Vår lilla kamera som vi har haft mycket glädje av, har börjat krångla. Efter en grundlig familjeplanering, vi har beslutat att skaffa en ny sådan och behöver hjälp & tips. Det viktigaste är bra objektiv och ev. möjlighet att lagra bilder med WiFi ( lätt åtkomst från ). Skulle vara kul att veta vad klubbens egen fotoguru knarrevik har för förslag...

  Har sneglat på SONY RX100 III men saknar referens till andra modeller/märken. Har redan systemkamera med super bra objektiv, men tyvärr lite för tung för våra naturstrapatser.

  Var ska man köpa en kamera? Hemma eller i skattefria Andora (hur ser man om Andora har just den här modellen?)

  image.jpeg
   
 2. karlake

  karlake HBK Medlem

  Inlägg:
  64
  Kommun:
  Luleå
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  20862
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Panasonic Lumix DMC-LX100 eller föregångaren Panasonic Lumix DMC-LX7. Titta på Cyberphoto.se för omdöme och tester.

  Jag har en LX7:a och har haft LX5 också. En mycket kompetent kamera! Sedan om ni vil gå upp till en lite större modell kan jag rekommendera Panasonic Lumix DMC-FZ300 med sin långzoom. Har den själv också och numera används den i stället för min stora Nikon systemkamera.
   
  Rolf S och Marianne & Ranko gillar detta.
 3. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,599
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Sony RX100 finns i flera versioner. Sony får genomgående bra omdömen i tester tillsammans med de flesta andra erkända märken.

  image.jpeg

  Mina kompaktkameror och även den med större sensor ligger mest i byrålådan och skräpar eftersom det är så mycket enklare att fotografera med mobilkameran och redigera med appen Snapseed i iPad.

  Jag ser ingen skillnad på skärpa mellan kameror och mobileni dagsljus, det jag saknar ibland är optisk zoom men man kan avpassa avståndet till motivet istället.

  Kul också att använda fotoappar för att få till lite annorlunda bilder.

  [​IMG]
  Rovinj
   
 4. Roland o Ingegerd

  Roland o Ingegerd FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  472
  Kommun:
  Järfälla
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  7128
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Hej.

  När vi passerade Andorra för några år sedan konstaterade vi att priserna på elektronik inte var speciellt lägre där än hos El-giganten och Media-Markt i Sverige, men det kan ju ha ändrats.

  Mvh / Roland
   
  biobo, Marianne & Ranko och curtan gillar detta.
 5. Michael Johansson

  Michael Johansson HBK Medlem

  Inlägg:
  7,072
  Kommun:
  Nybro
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  663
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Jag vill inte utge mig för att vara någon fotoguru och Knarrevik har ju redan svarat.

  Jag såg att du tittade lite på Sony RX100 III. Jag har haft en RX100 IV och tänkte att jag trots allt skulle ge mina synpunkter. RX100 är en fantastisk kamera i ett superkompakt format. Att jag sålde den efter några månader berodde enbart på att jag tyckte den var lite väl kompakt. Antagligen är mina händer lite för stora.

  Det som är bra med kameran är sökaren och möjlighet till RAW-format förutom filmmöjligheterna.

  Det spelar ingen roll vilken mobilkamera som framhävs, mig veterligen saknar alla en sökare. Att använda displayen som sökare är värdelöst enligt mina erfarenheter. De ger en erbarmlig bild när det är just runt omkring. Värst är det när man försöker fotografera i sol och medljus då displayen får så mycket infallande ljus att bilden blir näst intill omöjlig att se. En sökare ger en helt annan möjlighet att se motivet och hur dina applicerade bildinställningar kommer att te sig.

  Vill du utnyttja en modern kamera och dess lika moderna sensor så är det en fördel att spara i RAW-format. Du får större möjligheter att plocka ut information ut bilden som en JPG-bild aldrig kan återge. Vill du ha snabbhet att skicka ut bilder direkt efter tagningen kan man spara i både JPG och RAW. Då kan man bearbeta sitt material i RAW-format när man kommit hem och plocka ut det som JPG-bilden tappat. Vill man leka med sina bilder och låta olika program skapa avarter så finns det åtskilliga program, även Snapseed, som kan göra det från JPG-bilderna.

  Till sist finns möjligheterna till film som är ojämförligt mycket bättre med en kamera kontra en mobil. Vid en jämförelse är enda nackdelen med en kamera att det inte går att ringa med den. Mobilkameran har dessutom ingen zoom utan förlitar sig på en digital beskäring av bilden. Det kan man ju göra med kamerabilden också, dessutom efter att man kanske har zoomat innan vilket ger en helt annan zoomverkan.

  Min erfarenhet är att en mobilkamera kan användas till att ta minnesbilder medan en kamera kan använda till att ta BILDER. En inte helt föraktfull skillnad. Men det går ju att kamouflera mobilkamerans tillkortakommanden med diverse underliga, så kallade artistiska, förvrängningar av originalbilden.
   
  DF5XG, göte27, Esbjörn och 9 andra gillar detta.
 6. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Hade inte min Canon systemkamera (stor sensor) vägt så mycket med alla sina objektiv (som heter duga), då hade den fortfarande hängt med på våra resor. Nu har vi verkligen light packning när vi ska upp på topparna, knäna bär inte en som för 15 år sen. Hittade även en butik i Andora som inte var så billig som jag trodde, tack Roland :yes:
   
  Esbjörn gillar detta.
 7. Gotand

  Gotand HBK Medlem

  Inlägg:
  202
  Kommun:
  Gotland
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4880
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Jag har tidigare (1970-2000) haft systemkamera. Därefter några digitala kompaktkameror. Min senaste en Lumix DMC-TZ30, är dock den bästa jag haft 20x optisk zoom, från motsvarande 24mm- ca 550mm. Leica optik. Det bästa är att den ryms lätt i fickan. De senaste modellerna DMC-TZ60 t.ex. har mer zoom och säkert mer finesser. Kostar nu 2495:- LUMIX TZ60 Lumix Digitalkamera - Point & Shoot - Panasonic Sverige
  Verkar som om modellen som beskrivs i länken, har någon form av "sökare".
  Får nog byta upp mig!
   
  Senast ändrad: 20 Augusti 2016
  Esbjörn, Wizard och Marianne & Ranko gillar detta.
 8. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  17,610
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Nyere Panasonic Lumix langzoom med både søker og stor skjerm har det meste inkludert wifi og gps. Nærgrensen for optikken gjør det og mulig å ta en del macro bilder. Ikke galt for et fickkamera. Det eneste som mangler er undervannshus! Har selv et av de første med wifi og søker, det har hengt med på det meste i noen år nå og når tiden kommer for pensjon av dette blir det ett nytt tilsvarende om ikke mobilkamera med optisk zoom blir mer vanlig. Det finnes på markedet en mobiltelefon med optisk zoom, noen har kopiert Minolta sin gamle løsning og det er ikke Sony som er eieren av den gamle patenten.
   
  Esbjörn, Marianne & Ranko och Gotand gillar detta.
 9. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Lumix TZ60 verkar vara intressant på många sätt. Allt stämmer rätt så bra med mina önskemål, bara en sak som saknas, recension vid dåligt ljus. Jag har testat iPhone 4, 5 och 6 samt iPad mini kl. 04:00 på morgonen eller 21:00 på kvällen, helt värdelöst. Bilden blir så kornig och grusig att inga program kunde få liv i den.
  Ska läsa vidare om TZ60 och vad för ISO (ljuskänslighet) man kan välja och jämföra med RX100 IV. Prisskillnaden är stor men å andra sidan man köper en kamera för "livet" (tyvärr inte, men kanske för 5 år framåt :yes: ).
  Tack alla för bra tips, nu har jag något att utgå ifrån och så skrotar jag Andora som inköpsställe.
   
  Karl Roland och Esbjörn gillar detta.
 10. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,599
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Jag gillar min TZ60 men genomsiktssökaren, den lilla skärmen och den ovanliga laddkabeln drar ned betyget. Dessutom är zoomningsbilder i ytterlägena oanvändbara trots att det är optisk zoom.
   
  Marianne & Ranko gillar detta.
 11. gundj

  gundj FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  831
  Kommun:
  Linköping
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  19657
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Här https://www.dpreview.com/ kan ni läsa i några timmar, både tester och foruminlägg.
  Ett alternativ till kompaktkamera kan vara en spegellös systemkamera.
  Jag har en Sony 6000 med 18-105 G antiskak, och för extremkompaktbehov sitter en Sigma 19mm på.

  Det finns en mängd liknande från div tillverkare.
   
 12. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,330
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  I flera år har jag inbillat mig att det borde komma bättre kompaktkameror än min gamla Nikon P7000 men jag har inte hittat någon vettig konkurrent i rimlig prisklass. Den här fina kompakten i storlek L har riktig optisk sökare, fin optik (28 - 200 mm) och en mängd lättåtkomliga inställningar med rattar. RAW naturligtvis mm. (Bilden tagen med en behändig systemkamera i fickstorlek, Canon M3 med fast 22mm optik.)

  nik kam.jpg

  Nikon P7000 dyker upp ibland på Tradera och säljs där för runt tusenlappen.

  nik.jpg
   
 13. Ingrid o Pålle

  Ingrid o Pålle HBK Medlem

  Inlägg:
  3,406
  Kommun:
  Uppsala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3493
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Vill bara tillägga att efterföljaren P7800 har elektronisk sökare. Förvisso inte av bästa kvalitet, men man blir säkrare på motivbeskärningen.

  P7800 har dessutom fler vinklingsmöjligheter hos skärmen.

  Här finns lite läsvärt: https://www.dpreview.com/articles/0...commends-best-compact-cameras-for-enthusiasts
   
 14. knarrevik

  knarrevik HBK Medlem

  Inlägg:
  17,599
  Kommun:
  Lysekil
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  3172
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  image.jpeg

  Jag plockade fram min gamla Galaxy Cam idag, den har en riktigt stor skärm med hög upplösning och för över bilder till Google Foto helt automatiskt.

  Att den funkar mot internet gör inte saken sämre, tyvärr Android.
   
  Marianne & Ranko gillar detta.
 15. Inge Johnsson

  Inge Johnsson HBK Medlem

  Inlägg:
  520
  Kommun:
  Helsingborg
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  1412
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Jag har Sony RX 100 ll, filmar fantastiskt också. Första kompakta kameran som jag är nöjd med. Men köp till handgreppet som finns som tillval till en billig penning.
   
  Senast ändrad: 21 Augusti 2016
  Los Suecos, Bosse, Esbjörn och 2 andra gillar detta.
 16. Britt o Ingvar

  Britt o Ingvar FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  70
  Kommun:
  Örkelljunga
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  14887
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Mitt barnbarn har en fantastiskt fin kompaktkamera. Har fått bra betyg.
  Olympus Pen light E-PL 7. Kolla gärna den.

  Ingvar
   
  Marianne & Ranko gillar detta.
 17. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Kunde inte låta bli att få titta på dina Norge bilder, helfina miljöer och shots! Om bilderna är tagna med RX100 II, då är kameran toppen :yes::yes:
   
 18. Inge Johnsson

  Inge Johnsson HBK Medlem

  Inlägg:
  520
  Kommun:
  Helsingborg
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  1412
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Bara ett fåtal är tagna med Sonykameran, men den levererar helt klart. De flesta är tagna med Nikon D800.
   
 19. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,638
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2025
  HBK-Nr:
  12537
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Det blev till sist RX100IV för vår del, kristallklart! Ångrar inte en sekund att ha lagt ut alla slantar och har redan meddelat barnen (arvtagarna) att jag ska sätta sprätt på vartenda krona innan jag tuppar av! Gillar man fotografering i mindre skala och har inga behov av att göra stora posters, då är liten kompaktkamera allt man behöver. Knarrevik kirrar det med iPhone, jag säger bara grattis Anders, så bra är inte jag ; )

  Lite uppvärmning inför Julens kvällsbilder, kommande editeringar och bildmontage: den här bildmontage från morgondagens strandpromenad i Peniscola, Spanien har jag tillägnat Knarrevik

  stranden.jpg
   
  bennyja, knarrevik, decker och 10 andra gillar detta.
 20. Michael Johansson

  Michael Johansson HBK Medlem

  Inlägg:
  7,072
  Kommun:
  Nybro
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  663
  Sv: Köpa digital kompaktkamera

  Grattis till en bra kamera! Trevligt att få läsa resultatet av trådens ämne också.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.