1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

J5ans sommarresa

Tråd startad i 'Under Markisen' av Wessly, 29 Juli 2019.

 1. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Så var det dags att åka iväg, Kivik och Österlen var målet. Men även efter vägen stannade vi på flera ställen, alla inte planerade. Fulla vattentankar och bussen i ordning, började resan utanför Sala. Jag fick sällskap av min bror och hans särbo, som kom med husvagn ifrån Skellefteå. Nästan en karavan, deras ekipage är 12m
  långt så det gällde att hitta parkeringar som passade. Min lilla bil på 5,85m + cykelställ, tar inte så stor plats och brukar gå att få in lite varstans.
  Efter lite funderande så blev första målet Trosa, så sent på kvällen landade vi där vid parkeringen mitt emot Ica butiken. Första timmen behövde vi inte spela musik själva, det åkte förbi bilar med glada människor i som gillade hög musik. Men det blev tyst och nattsömnen blev bra.
  Vi vandrade runt i Trosa flera timmar och intog också lunch där, det känns som om man kommer tillbaka i tiden.
  Jag kunde nog ha varit kvar där längre, men vi hade ju ett mål.
  Så iväg igen, planering förutom väder sträck är inte någon stark sida. Det blir lite som det blir.
  Allt rullade på trotts värmen, i min buss var det ganska varmt, ac hade varit välkommet. Men de små sidorutorna går att vinkla så vinden kommer in. Inte så tokigt det heller, lite vindbrus kan man ju ta.
  Vid bro öppningen över Göta kanal bildades långa köer,det var då min motor började gå varm.
  Hade tur med en rastplats precis när det började bli för varmt. Så in på den och upp med huven.
  Klart att fläkten måste igång för att resan skulle kunna fortsätta, för att avbryta ville vi inte.
  De där bra att ha sakerna, lite kabel verktyg mm. Kom till användning.
  Ny kabel fram till fläkten direkt från batteriet, via en ledig plats i en säkringsdosa. Men hur skulle vi styra på och av? Min bror letade i sin husvagn och hittade en gammal vatten kran, som var elektriskt styrd.
  Så med den som strömbrytare, fasttejpad under huven kunde vi fortsätta resan. Det var på eftermiddagen så
  vi bestämde att vi letar rätt på en nattplats och gör en bättre lösning dagen efter.
  På förmiddagen hittade vi en Biltema som var öppen, köpte en strömbrytare som vi monterade på instrumentbrädan, kopplade ihop med fläkten och så var det klart.
  Kanske inte den bästa lösningen att sköta fläkten manuellt, men fungerade alldeles utmärkt.
  Så trotts nästan 30 grader varmt, var det inga problem. Visst är det så att min temp mätare, blev mycket tittat på. Men resan kunde fortsätta och så småningom kom vi till campingen i Kivik, utan fler missöden.
  Efter fyra dagars utforskande av Österlen, begav vi oss mot Sofiero.
  Men efter det fanns det någon av oss som ville nå Ullared, så vi satte kurs dit.
  Det är väl så att problem kommer sällan ensamma, min buss gick alldeles utmärkt. Tog Hallands åsen i 80 kmh, ingen liten backe och väldigt lång.
  Men brors bil började huckra och ha sig, så målet ändrades till Sala. Vi fortsatte att köra in på natten medans det var lite trafik, fick stanna lite då och då. Sista timmarna hem fick köras i 50 - 60 kmh, men hem kom vi.
  Felsökning och det visade sig vara en tändspole som sitter på tändstiftet som var trasig, så efter vi bytt fungerar bilen bra igen.
  Min gamla buss, klarade sig mycket bra under resan. Att ligga efter och hålla rygg på en husvagn dessa mil var inget problem. Om några månader fyller bussen trettio år, det behöver ju inte vara så fel att hålla liv i dessa old timers. Man sover gott, maten hålls kall, och allt övrigt man kan önska.
  Jag mötte en del av dessa gamla bussar på vägarna, så helt ensam därute är jag ju inte.
  Ha det så gott resten av sommaren, kanske ses vi därute igen för jag har lite reslust kvar att ta ut i sommar.
   
  Anders W, bengtic, Oboyen och 27 andra gillar detta.
 2. JANKRO

  JANKRO HBK Medlem

  Inlägg:
  3,471
  Kommun:
  Norrköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  854
  Om några månader fyller bussen trettio år, det behöver ju inte vara så fel att hålla liv i dessa old timers. Man sover gott, maten hålls kall, och allt övrigt man kan önska.
  Wessly.
  ------------------------------------------------------------------
  Och inte minst.... Med en rulle ståltråd, lite tejp, några kabelsnuttar, en bra att ha låda, en verktygslåda och lite fantasi så kan man oftast laga de flesta problemen, i alla fall så man kan åka vidare.

  M.v.h. JANKRO.
   
  bengtic, Kege, Krister Ursula 18 och 3 andra gillar detta.
 3. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Helt klart att dessa gamla bilar utan färddatorer och annat elektroniskt, går att få igång.
  Min bra att ha låda kommer att utökas med lite mer kabel, kanske lite fler skruvar mm.
  Jag lagade mygg kassetten under resan, ser ut som ny igen. Men utan lådan med bra "grejor" hade det varit svårt. Att lösa lite problem, kan vara lite roligt. Känns bra när man kan åka vidare efter lite trixande.
  Resan med att manuellt styra kylfläkten, fungerade väldigt bra körde större delen av resan på det sättet.
  Men nu ska jag byta givaren och lägga kablar och brytare i bra att ha lådan.
  Att vara lite Mcgyver med de saker man har är lite inspirerande.
  Det känns ändå bra att ha hjälp här på Husbilsklubben, ibland kommer man inte på någon lösning och då är hjälpen nära.
   
  Göran Hellman, bengtic och Bennsan gillar detta.
 4. JANKRO

  JANKRO HBK Medlem

  Inlägg:
  3,471
  Kommun:
  Norrköping
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  854
  Hejsan igen, vi skall väl inte gå in för mycket i meckandet i den här tråden men liiite :p kanske.

  Jag skrev tillsammans med dålig spänning till torkarmotorer om spänningsfallet även till kylfläkten som kan behöva fullt klös ca. 14V för att prestera allt i köer när det är varmt ute. Mät gärna spänningen mellan minus och pluskabeln vid fläkten när den går. Om spänningen inte imponerar så kan det vara idé att använda originalkablarna och termokontakten som styrning till ett relä och dra nya kablar via reläet som matning av fläkten. Tänk på att det ligger nog 12V hela tiden på fläkten och den slår till när termokontakten jordar ner minus. Men det har du väl redan märkt vid din tillfälliga reparation kanske.

  En annan sak som är märklig om ingen har varit där och pillat innan är att originaltermostaten öppnar och håller motorn på en temperatur på 82°. Men när bilen inte får tillräcklig fartvind så fläkten måste träda in så slår inte termokontakten i kylaren till förrän tempen är ca. 95° och från vid ca. fem grader lägre.
  Vilket betyder att när man står och stuffar i varma köer så står termostaten vidöppen och termokontakten håller motorn uppåt 95° varm. Kanske inte gör något för med ca. 1bar's tryck i kylsystemet så är det en bit till kokpunkten, men jag skaffade en termokontakt som slår till vid ca. 84 ° och från vid ca. tio grader lägre. Så motorn håller sig en bit över åttio grader varm även i köer och hetta. Jag har inte märkt någon försämring, och ingen förbättring heller i.o.f. men man har större marginal till kokning om man hamnar i jättelånga köer som sniglar fram länge i högsommarvärme (Autobahn kanske) eller bergsklättring.
  Eller också kan det vara idé att behålla en knapp på instrumentbrädan för att själv träda in i god tid/temp om det börjar osa för varmt i köer.
  Bensinmotorerna tål absolut inte att gå varma med sina lösa cylinderfoder, så att hålla dem nere i temp är väldigt viktigt.

  M.v.h. JANKRO.
   
  Senast ändrad: 30 Juli 2019
  bengtic, JuHol, Krister Ursula 18 och 2 andra gillar detta.
 5. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Ja, så börjar planeringen för att åka till Böda på Öland, några vänner har hyrt ett hus där. Inte på campingen, så det blir väl att leta rätt på dem.
  Att man har eget boende med sig och inte tränger sig på i stugan känns skönt. Nu är jag en sådan som gillar att fricampa, så resan dit får ta några dagar. Stressa ligger inte för mig, inte plånboken heller. Förra resan smög jag efter en husvagn, 75 - 83 kmh ca. Vilket var ett tempo som gjorde plånboken glad. Var lite förvånad vid tankning, strax över litern 1.05. Inte dåligt för en tre meter hög buss med alkov.
  Alkoven har blivit stuv utrymme, utemöbler tar plats där. Tycker inte om att klättra på stegen upp och ner.
  Man känner en tillfredsställelse när man åker iväg på något äventyr.
  Nya platser, se det som vissa har som vardags utsikt. Fylla minnet med dessa vackra vyer, och vara i deras värld en stund. Jag undrar ibland varför jag inte bor på de platser som jag för dagen ser. Man är ju lite blind för sin egen hemtrakt. Det är när man kommer hem igen, man återupplever vyerna och det känns fantastiskt. Kanske behöver man se annat för att uppskatta det man har.
  Det känns därför skönt att jag kan ta min gamla buss, på äventyr i Sverige.
  Så kanske möter vi varandra igen på vägarna.
  Wessly
   
  Göran Hellman, bengtic, Oboyen och 10 andra gillar detta.
 6. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Så äntligen är jag på väg igen, blev senare än jag tänkte.
  Har smugit ner förbi Kungsör och Norrköping där jag inhandlade en Omnia ugn. Ska bli gott med lite paj senare, ugnsmat är något jag saknar på resa. Tänker åka och titta på några slott på vägen ner. Stegeborgs slott ruin ligger väldigt vackert, var värt att kika på. Att gå runt på platser där några stora kungar varit, känns mäktigt. Vilket fantastiskt land vi bor i, finns hur mycket som helst att se och göra.
  Vidare färd imorgon och nya äventyr.
   
  Göran Hellman, bengtic, Kege och 3 andra gillar detta.
 7. Chippen

  Chippen HBK Medlem

  Inlägg:
  1,376
  Kommun:
  Södertälje
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  12955
  Om du tänker sova kvar på ställplatsen så bör du nog boka.
  STEGEBORGS EGENDOM AB

  Sen bör ni även betala inträdet 40kr i kiosken och hyra hörlurar "10 kr" där Herman Lindqvist berättar en målande bild över hur det var på den tiden. Men då måste man se till att vara där då kiosken har öppet.
  Glasseria & Kiosk | Stegeborgs


  Bryr man sig inte om hörlurar kan man betala entréavgiften i en automat.
   
  bengtic, Kege, Gösta Evén och 1 annan gillar detta.
 8. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Jättebra tips, det blir ett fint besök imorgon. Vädret är ju bra just nu så att strosa runt och mysa i solen med Herman i öronen blir nog fantastiskt.
   
  bengtic, Gösta Evén, Chippen och 1 annan gillar detta.
 9. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Idag vidare till Ekenäs slott, jag har dålig timing, det var stängt. Men ett vackert slott, och omgivningen inte så dum. Läste inte på kartan så lite omväg ner till Oskarshamn. Måste bli bättre på att kolla upp vägen. Men de vägar som jag körde var små, och hade otroligt många vackra platser. Det blir något att minnas när jag går mina promenader i vinter. Vid nio(21) tiden nådde jag fram till Kalmar slott.
  En parkering inte så långt ifrån slottet, så blir till att ta en cykeltur runt slottet i morgon. Ska åka över till Öland imorgon, så ska fylla på kylskåpet.
  Nu har jag ju en Omnia ugn, så det ska bli spännande och se om min mat blir bra. Fast i ärlighetens namn så är jag väl ingen mäster kock. Det är betydligt mindre trafik på vägarna och min gamla snigel till buss, blir inte om körd så ofta.
  Ska leta reda på en tömnings station, kan vara bra att ha gjort av med gråvatten och latrin. Tanka upp bussen är också något jag måste göra, inte roligt att få bensin stopp på bron över.
  Med lite tur så kommer solen att lysa även i morgon.
   
  Senast ändrad: 23 Augusti 2019
  Göran Hellman, bengtic, Oboyen och 5 andra gillar detta.
 10. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Jag tog cykeln och trampade runt i Kalmar, virrade kanske är rätt ord.
  Men hittade tillbaka till bussen och slottet, så en kopp kaffe och macka.
  Sedan mot Svinö parkering för att tanka vatten och tömma.
  Var rätt svettig efter cykelturen, så passade på att duscha. Så otroligt skönt lite vatten kan kännas.
  Sedan var det dags, upp på bron och över till Öland. Hittade snabbt en rastplats och åt sill och potatis.
  Vidare mot Böda och huset mina vänner hyrt. De blev sena så jag lagade till några köttfärs pajer. Att de vågade äta var nog hungern, men de käkade sallad bröd och paj med nöjda miner.
  Efter några timmars prat är det dags att sova, får se vad morgondagen ger.
   
 11. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  En fullspäckad dag, det är en 60 årsfest för en av damerna.
  Så ordna med allt runt i kring en fest, krävde lite gemensamma krafter.
  Har gått undan en stund och gömt mig i bussen, mätt och belåten efter både mat och tårta. Ska väl bli dans, vi är 20 st så långt till sovdags ännu.
  Men bussen kommer till nytta även om jag inte är ute och åker.
   
 12. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  Så är det dags att lämna Öland, har varit soliga dagar med upptäcktsfärder. Besök i Trollskogen, vilken upplevelse dessa träd.
  Krokiga och vridna, de har jobbat hårt mot vädret.
  Men så blev det ändå tid att ge sig ut på vägarna igen, plocka iordning och stuva undan. Efter några dagar så har man lyckats dra fram saker, så lite tid till att packa ihop.
  Semester trafiken har nästan försvunnit, lite husbilar rör sig på vägarna. Men ganska glest.
  Värmen som varit har nog lockat en del ut på ön. När jag mot kvällen lämnade ön så var det inte så många på bron.
  Tänkte inte stressa iväg hemåt, det får ta den tid det tar. Gillar ju att besöka sevärdheter. Så tänkte se vad som dyker upp under vägen.
  Gamla J5:an rullar på, senaste tankningen 1.1 liter milen. Känner mig nöjd och glad för den låga förbrukningen. Men väljer att hålla mig på 80 så mycket som möjligt.
  Så ska snigla hem i lugn takt, kan få ta några dagar hem till Sala.
  Ska vara hemma ett par veckor, innan höstens besök i Skellefteå.
  Hoppas ni som fortfarande är ute och åker kör försiktigt.
  Vi kanske möts efter vägen.
   
  Uffe A-son, Henricon, Anders W och 8 andra gillar detta.
 13. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  IMG_20190828_093057456.jpg Jag hittade nattläger vid Hycklinge hagar naturvårdsområde utanför Oskarshamn. En liten smal grusväg fram de sista kilometrarna, innan en liten parkering visade sig. Tyst och lugnt, några bilar åkte förbi under kvällen. Vaknade till en solig morgon, när jag gjorde frukost kunde jag följa en hare som skuttade fram lite hit och dit på ängarna. Jag vet inte riktigt vad målet blir idag. Men det verkar som om vart jag än hamnar är det vackert på sitt sätt. Ska ta en promenad och se mig runt lite innan jag styr ut på vägarna igen.
   
  Senast ändrad: 28 Augusti 2019
  Uffe A-son, -geva-, Henricon och 7 andra gillar detta.
 14. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  IMG_20190828_184902390.jpg Lämnade hagarna och hittade E22AN igen, åkte inte så länge innan jag blev sugen på kaffe. Såg en "kringla" Stensjöby perfekt för lite kafferast.
  Blev lite överraskad av hur fin den lilla byn var, omtalad sedan 1351. Vilket jag kan förstå, trevligt att promenera en liten stund. Åkte vidare till Västervik, litet inköp på Biltema, en liten spetstång. Ena H4 lampan fram hade gått sönder, så jag bytte bägge. Men kabelskorna på anslutningen är lite lösa, så blir inte riktigt bra kontakt.
  Tänkte att det blir en bra sysselsättning under kvällen. Att försöka klämma ihop "skorna".
  När jag kikade efter att ha handlat lyste bägge lamporna, så då avvaktar jag till senare under dagen. Åkte till färjan vid Stegeborgs slott ruin, väl över svängde jag in till Brevik. Branta backar, hade tänkt stanna några timmar. Men åskan gjorde entré, så tänkte att det är bäst att åka innan regnet gör vägen till lervälling. Vidare färd mot Skenäs färjeläget, när jag väntade på färjan började det blixtra riktigt ordentligt.
  Åkte en bit efter att ha kommit över, där jag hittade en liten vägstump att köra in på. Men det kändes inte bra med höga träd och åskan som skickade blixtar runt omkring mig.
  Så åkte vidare mot Nyköping, under tiden ringde min bror. Jag har headset, skulle inte prata i telefon annars.
  Men det åskade så samtalet bröts ideligen, så vi får försöka prata imorgon. Får se vad imorgon ger, tänkte besöka Nyköpingshus. Blir säkert spännande.
  Sov gott med er var ni än befinner er.
   
 15. Wessly

  Wessly HBK Medlem

  Inlägg:
  192
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  25066
  På väg mot Nyköping i regn och åska, kom också hagel de studsade mot vägen och det lät ordentligt när de kom på bussen. Letade en bra plats att sova på men inte så lätt att hitta i mörker och regn, de platser jag hittade var för nära vägen. Vill heller inte åka in på småvägar där det är blött och halt och kanske köra fast i leran. Så det blev Nyköping och hamnen, alla platser på ställ platsen var upptagna så blev parkeringen bredvid. Efter frukost väntade jag på att klockan skulle bli 11, så jag kunde besöka Nyköpingshus. Tog en promenad upp mot slottet, tog bara några minuter så jag vandrade runt lite innan de öppnade. En trevlig utställning, tog mig någon timme att titta igenom. Tillbaka mot husbilen och lite kaffe, hade tänkt att stanna över natten men åska och regn på ingång igen. Så startade resan hem, inte så långt att åka ca 17 mil.
  Jag känner mig nöjd att allt fungerat under resan, ja halvljuset såklart men det hör till bilar att det händer.
  Bussen har tagit mig runt en del i sommar, resor jag inte hade gjort utan min buss. Sett platser som fastnat i minnet, mött trevliga människor och en del lite skeptiska mot min gamla buss.
  Jag har säkert irriterat en del bilister över att det gått lite sakta, 80 kmh när man får köra 100.
  Kommer säkert att vara på vägarna många mil ännu, så länge det finns liv i min gamla buss ger jag mig ut på nya resor. Har hela vintern framför mig, och några resor mot Skellefteå kvar att göra.
  Så även om sommaren tar slut gör inte mitt resande uppehåll, kanske kommer jag att dela med mig av dessa resor också.
  Ha det gott och ta det lugnt därute
   
  bengtic, brogu, Göte J och 14 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.